Jahta wrote:mufa1 wrote:Upravo mi stigo chromecast. Radi fenomenaaaalno, kvalitet slike zaista vrhunski na tv-u, bez zastajkivanja, stucanja, bilo sta. Probao sa telefona, tableta i laptopa. sa svih uredjaja radi besprijekorno.
Koliko te došo majstore? Na Pik-u se pojavio Chromecast za 100 KM, mada je neka preporučena cijena 35 eura.
Zanima me slijedeće:
Kako streama video sa mob-a. Pitam jer vidim da mi TV ne može da stream-a mp4 sa mob-a iako stream- slike i neke druge video formate (recimo avi ide bez problema). Ima fantastična aplikacija, zove se Skifta, ali neke formate ne mogu stream-ati jer TV ih ne podržava odnosno player ugrađen u njemu.
Dalje, reci mi da li je moguće preko chromecast-a stream-ati file-ove koji su pohranjeni negdje na mreži. Recimo imam brdo videa na kućnom NAS-u. Naravno, ja TV-om dođem (ethernet-om ili wireless-om) do NAS-a bez problema, ali je problem što ne rade titlovi. Uvijek se može spojiti laptop, ali nekad mi mrsko
Kako fercera youtube. Mogu li stream-ati youtube sa moba na TV?
Eto tako neke me stvari zanimaju pa ako možeš napiši mi neka iskustva korištenja.
Pozdrav, i sorry sto ne imah vremena prije odgovorit, pa da krenemo redom.
Kao prvo, prvestvena i osnovna namjena chromecast-a je streamanje youtube-a na tv i to radi perfektno u svakom mogucem obliku, znaci sa telefona, tableta ili laptopa...znaci sve sto je nakaceno na wifi, kao i sam chromecast sto mora bit nakacen na taj isti wifi. To fercera u principu ovako: gledas neki program na tv-u, i odjednom gleda ti se neki klip na youtube, nadjes ga i samo kliknes onu ikonicu u cosku i umjesto normlnog tv programa pali se chromecast iz stanja mirovanja i pusta klip za nekih par sekundi u najvecoj dostupnoj kvaliteti. Vjeruj kvalitet slike i zvuka obara na guzicu. Ja jos nikad nisam primijetio ni najmanje neko sjeckanje, trzanje, bilo sta.
Sto je najbolja stvar, kad pustit taj klip (sa bilo kog uredjaja) normalno mozes dalje koristit telefon, laptop, bilo sta, dok video i dalje ide normalno u pozadini. Tek kad recimo pustis drugi klip, on taj prekida i pusta taj novi.
Eh toliko o youtube, idemo ovo sto si prvo pito. Prvo da napomenem, da je ovo prilicno novi uredjaj i novo na polju tehnologije, tako da je na neki nacin jos u razvoju. Ali pomaka ima itetako. Vec postoji i chtomecast store, gdje ima preko 100 aplikacija namijenjenih samo za njeg. Zasto to govorim? Zato jer recimo bez neke aplikacije ne mozes streamat video sa telefona koji si ti snimio kamerom, ali kazem ti, postoje te aplikacije koje to rjesavaju, neke istini za volju nisu radile najbolje pri probanju, a onda sam naletio na Allcast aplikaciju i koja radi fenomenalno, znaci video, slike, muzika...jednostavno sve pici, jos je obicna verzija, a ima i pro, koju cu milion posto kupit. Vjeruj ovo sa filmovima, titlovima nisam ni isprobo, jednostavno nisam imo ni kad, a nemam ni potrebe, jer sam ja prvenstveno zbog youtube-a to uzeo (malo dijete, crtani, ko zna, razumjece)
U istrazivanju tih aplikacija sam naletio i na realplayer cloud, sto ti vjerovatno puno govori, a to je da podatke mozes pohranit u njegov vlastiti cloud gdje imas 2 gb free prostora koji mozes prosirit jos jednim gb pozivajuci prijatelje, i mozes kupit do 300 gb jos dodatno. 10 dolara mjesecno je 100 gb. kome treba naravno.
Vjeruj aplikacije nicu ko gljive, ev bas sam sad pogledo, i ukupan broj je 213, a neku vece je bilo malo preko 100. Sto od radio, tv stanica, vijesti, vremenskih prognoza, alata, ma nema sta nema...vjeruj da se ovaj uredjaj isplati svake pare, jer ja nemam namjeru kupovat smart tv, ovo mi je dovoljno, a platio sam chromecast 22 eura, polovno naravno, al ga tip par dana koristio samo, a on platio na amazonu 35 eura plus postarina.
Eto napisa se ja, ako te jos sta interesuje, samo pitaj. Pozdrav