Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
AMMMeRRR

#10926 Re: Android KitKat - 512 MB RAM

Post by AMMMeRRR »

shiljak wrote:ne znam. to je samsung rekao za svoj galaxy s.. a i neki drugi :D
Za samsunge starije od 18 mj sigurno nece biti, naime to je period podrske samsunga. Za mladje mozdaaa

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
perfect_guy

#10927 Re: Android KitKat - 512 MB RAM

Post by perfect_guy »

shiljak wrote:Nije dupla tema :D

Sigurno dost vas ima mobitel sa 512 MB rama.. a svi znamo da taj hardver ne podržava android 4x verzije..

Ali izgleda sad da KitKat podržava 512 RAM-a.. šta mislite hoće li proizvođači praviti za svoje stare mobitele update na KitKat..

Ovdje možemo napisati ako šta zvanično izađe :D
kod mene je 768 RAM sa 4.0.3, najavljivan upgrade na 4.1 ali izgleda ništa od te ljubavi
newlevel

#10928 Re: AW: Android OS

Post by newlevel »

U mene je 4.1.1 512 rama, daj da probam i kitkat

Sent from my Nokia 3310
Djubre_

#10929 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Ogromna je razlika izmedji 4.0.4 i 4.1.x, 4.2.x, 4.3.x..

Vrati ga u kimtec nek se oni pozabave sa tim... ma da ce ti uraditi reset, to mozes i ti sam i bit ce sve ok.. izbrisi te doctore i phono bla bla..

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Djubre_

#10930 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Ma te aplikacije nemaju nekog znacaja.. android je takav da kontrolise sve sam cim napustis aplikaciju.. nije upitanju koliko trosi, nego kakva je aplikacija..

Imas ti firefox i chrome rekao bih brend... a boat browser koristim.. manje trosi, i trebaju mi osnovne stvari, google, snimi, pogledaj i to je to..

Djubre_

#10931 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Sto manje stvari to bolje. Dosta ima bespotrebni aplikacija.. treba mi avaz klix gmail youtube video player music player browser galerija sms pozivi eto...

I taj security je nepotreban.. antivirusi..

Brisi cache ponekad i eto.. nije android toliko osjetljiv. To je tebe samo neka aplikacija zezala..

Djubre_

#10932 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Sanse da fasujes su minimalne. Ja za godinu dana nisam nikada naletio na virus. Mozes uvijek skinuti neki antivirus, skenirati, ako sta pronadje, brisi. Kad izbrises deinstaliraj ga.. u 3 mjeseca jednom ja to..

Da,tako mozes brisati cache.. ako vec ne znas u recovery modu

To trece ne znam. Nek stoji kako stoji. Nema nekog uticaja na bateriju. Svakako je moras puniti svaki dan.. kao svi mi ;)

Maharadza

#10933 Re: Android OS

Post by Maharadza »

hube wrote:
Djubre_ wrote:Ma te aplikacije nemaju nekog znacaja.. android je takav da kontrolise sve sam cim napustis aplikaciju.. nije upitanju koliko trosi, nego kakva je aplikacija..

Imas ti firefox i chrome rekao bih brend... a boat browser koristim.. manje trosi, i trebaju mi osnovne stvari, google, snimi, pogledaj i to je to..

Na tvoju preporuku izbrisao sam Phono, BD (battery doctor), i još sam saminicijativno izbrisao Roamingkill, BH Telecom app, i još par njih. Imam osjećaj da je malo "slobodniji" OS sad. Vidjećemo kako će se ponašati. Inaće mislim da se ovo i počelo dešavati nakon instaliranja BD-a.

Inače koristim Chrome koji mi je instaliran došao a od AV-a koristim Lookout security koji mi je također došao instaliran :)
Potpuno bespotreban a istovremeno utiče na performanse kao i na bateriju! Čuj AV na linux baziranom OS-u...smiješno! NEgo, dobro otvori oči kada nešto skidaš i instaliraš (mislim isključivo na .apk fajlove) i sve će biti udure! :thumbup:
Djubre_

#10934 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Kod tebe je 1ghz procesor.. 512 rama..
Kod mene 1.5 dual core.. 2 gb rama..

Pa opet duplo manje imam stvari od tebe hehe.. dosadi sve bolan. A to battery saver, task kileri, antivirusi, protekti neki.. mani to.. sto manje stvari neka radi u procesima i sve ok.. mozes te neke fabricke aplikacije kao sto su chatON, Play books, play games, pkay magazines, mobile tv bla bla.. pogasiti u aplikacije > sve, pa ih na turn off pa force stop, zaustaviti da djaba ne rade..

aux

#10935 Re: Android OS

Post by aux »

Ima li ovdje neko da je iz Zenice a da zna raditi sa update androidom,verzija mi je 2,0 i mislio sam je unaprijediti ali se bojim cackati jer nisam bas neki strucnjak za to pa ako ima neko da se javi dogovoriti cemo se oko cijene nece biti đaba logicno
TheWatcher

#10936 Re: Android OS

Post by TheWatcher »

We can confirm that the rollout of the Android 4.3 update for the GALAXY S III and Note II will be completed before February, meaning it will continue to trickle out to devices this month and throughout January.
jahh

#10937 Re: Android OS

Post by jahh »

hube wrote:Danas bio u Kimteku u vizu restarta mobitela i serviser mi reče da se ne trebaju instalirati nikakvi clenari, baterry saveri i sl budući da svi androidi od verzije 4+ to sami rade i sami gase aplikacije koje nisu aktivne i koje se ne koriste. Ukoliko se na android 4+ instaliraju pomenute aplikacije, dešava se problem koji sam ja imao.

Ovo sam napisao za ostale forumaše da znaju :)

P.S.

Da li neko zna postoji li kakva (besplatna) aplikacija pomoću koje mogu tempirati kad će mi telefon ući u avio mod, kad će biti utišan, kad će biti sa smanjenim osvjetljenjem i sl.?
Tasker je najbolji za to, ali se plaća. Lama je besplatna čini mi se.
TheWatcher

#10938 Re: Android OS

Post by TheWatcher »

hube wrote:Danas bio u Kimteku u vizu restarta mobitela i serviser mi reče da se ne trebaju instalirati nikakvi clenari, baterry saveri i sl budući da svi androidi od verzije 4+ to sami rade i sami gase aplikacije koje nisu aktivne i koje se ne koriste. Ukoliko se na android 4+ instaliraju pomenute aplikacije, dešava se problem koji sam ja imao.

Ovo sam napisao za ostale forumaše da znaju :)

P.S.

Da li neko zna postoji li kakva (besplatna) aplikacija pomoću koje mogu tempirati kad će mi telefon ući u avio mod, kad će biti utišan, kad će biti sa smanjenim osvjetljenjem i sl.?
ja jedino koristim CleaMaster i dobar je :thumbup:
jahh

#10939 Re: Android OS

Post by jahh »

Da
BadBoy

#10940 Re: Android OS

Post by BadBoy »

+1 za Llamu. Dosta jednostavnija a ne zaostaje puno po mogućnostima za Taskerom.

I da, Android naročito od verzije 4.0 (ICS), ne treba nikakve task killere, menagere i takvo što. To donosi samo više štete nego koristi jer buni sistem i tjera ga da radi više nego inače. Android nije Windows. Android je baziran na Linuxu koji ima drugačiji sistem korištenja memorije i aplikacija i tu važi politika "slobodna memorija je bačena memorija". Znači Android će sam ugasiti aplikacije koje u tom trenutku nisu potrebne korisniku, a aplikacije koje ostaju u memoriji (tačnije njihovi pozadinski procesi) ubrazavaju pokretanje istih što ima pozitivan učinak na bateriju jer procesor mora manje da radi i na nižim frekvencijama.
_Reds_

#10941 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

hube wrote:
Djubre_ wrote:Sto manje stvari to bolje. Dosta ima bespotrebni aplikacija.. treba mi avaz klix gmail youtube video player music player browser galerija sms pozivi eto...

I taj security je nepotreban.. antivirusi..

Brisi cache ponekad i eto.. nije android toliko osjetljiv. To je tebe samo neka aplikacija zezala..

Pošto nisam expert u mobilnom svijetu haj mi još ovo reci molim te.

Obrisao sam Lookuot AV i kakva mi je šansa da Virus fasujem?
Na koji način da čistim cache, jel Postavke-Aplikacije-Izbriši Cache?

Da li mi GSM/WCDMA mog troši više bateriju od samog GSM moda?
da, 3g troši više bateriju
Djubre_

#10942 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

3g manje trosi, 4g i wi-fi isto tj vise ;)

BadBoy

#10943 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Netačno. 3G troši najviše, slijedi LTE pa WiFi mada noviji telefoni tipa LG G2, Note 3 i Nexus 5 imaji nešto što se zove "envelope tracking" što drastično smanjuje potrošnju baterije na LTE mrežama.

Kvaka je u dužini valova. WiFi ima daleko manju talasnu dužinu i kraća je razdaljina od rutera do telefona, nego na 3G mrežama gdje stanice mogu biti udaljene i do nekoliko km.
Djubre_

#10944 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

Edit: ja sam obrnuo situaciju

4g i wifi isto trose, tj 8 h surfanja a na 3g 7h surfanja. Kod mene.

Ili na 3g 300h pricanja, a 4g 200h

quarterback

#10945 Re: Android OS

Post by quarterback »

juce sam preko applications, all, disable disejblirao par stvari koje ne koristim, g+, chat on, google play magazines, google play music, group play, yahoo finance & news, youtube

i sada vidim da se baterija puno brze prazni, ima li vama logike da je nesto od ovoga uzrok ili da problem trazim na drugom mjestu

hvala
BadBoy

#10946 Re: Android OS

Post by BadBoy »

quarterback wrote:juce sam preko applications, all, disable disejblirao par stvari koje ne koristim, g+, chat on, google play magazines, google play music, group play, yahoo finance & news, youtube

i sada vidim da se baterija puno brze prazni, ima li vama logike da je nesto od ovoga uzrok ili da problem trazim na drugom mjestu

hvala
Ne bi trebalo da ima ikakve logike druže :/ da nije autosugestivno ili si mozda instalirao nešto drugo u isto vrijeme pa zaboravio?
quarterback

#10947 Re: Android OS

Post by quarterback »

ma i meni je nelogicno ali kontam da mozda nesto od toga android koristi pa stalno pokusava da pristupi tome sto sam ja disejblirao pa mozda radi toga vuce vise

instalirao sam samo onaj mahardzin app koji na osnovu tipa telefona trazi vijesti za taj telefon, ukinuo sam mu odmah notifications ali mozda ipak nesto radi u backgroundu, deinstalirao sam privremeno dok ne utvrdim kako je sa 2,5 dana palo na maltene jedan dan

hvala drug, sve najbolje !
Djubre_

#10948 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

I kod mene je isto tako hehe.. pokusaj ih upaliti pa restartovati tel pa se cujemo za dan dva.. i ja cu ih sad vratiti.. samo idi na reset default u aplikacijama..

Nego rijesio sam lag sa galerijom...

https://play.google.com/store/apps/deta ... .PicFolder

Leti! Haha :) a manje trosi i zauzima od 4.3 gallery3D.

Izbrisao stock galeriju, ovu nabacio. Stavio joj naziv Gallery. Bolja od one jbte.. kamera je ista.. ma da sam probao i ovu od nexusa novu.. ovako je stock kamera a galerija brza :wink:

Maharadza

#10949 Re: Android OS

Post by Maharadza »

quarterback wrote:ma i meni je nelogicno ali kontam da mozda nesto od toga android koristi pa stalno pokusava da pristupi tome sto sam ja disejblirao pa mozda radi toga vuce vise

instalirao sam samo onaj mahardzin app koji na osnovu tipa telefona trazi vijesti za taj telefon, ukinuo sam mu odmah notifications ali mozda ipak nesto radi u backgroundu, deinstalirao sam privremeno dok ne utvrdim kako je sa 2,5 dana palo na maltene jedan dan

hvala drug, sve najbolje !
Divi ti tamo da nisi koji sistemski proces ukinuo tj. neki sa prefiksom "google ...." pošto ih ima dosta a lako čovjek predividi puni naziv! A i ja sam neki dan u cilju oslobađanja memorije pobrisao par tih servisa preko root app delete (google newsstand i sl.), kod drugih opet pobrisao updates-e jer ih ne koristim (kako god, backup preko titaniuma je OBAVEZAN u slučaju da ti počne nešto "štucati" ili pobrišeš što ne bi smio) ali skontao sam na kraju da je bolje pobrisati i ukinuti bilo šta drugo nego neki app/proces s "google" u nazivu! Mogu halaliti sve samo da mi fon stabilno radi jer niti imam živaca za neki recovery preko cwm-a (mada ga imam na kompu. uvijek spremna) niti sam više u tom' fazonu da mi se isprobava svaki ROM koji izađe, barem zasad dok paranoid sluša! :mrgreen:

Ne znam da li sam ga preporučio, ali evo jedan prejak launcher koji je nedavno izašao:

https://play.google.com/store/apps/deta ... .playstore

Dovoljno govori koliko je dobar da mi je trajno zamijenio nova launcher! :thumbup:
Djubre_

#10950 Re: Android OS

Post by Djubre_ »

https://play.google.com/store/apps/deta ... kInstaller

Mislim da s ovom aplikacijom sve ostale mozete instalirati na ext card.

Post Reply