ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

damskot

#101 Re: [app] Humanitarni Telefon

Post by damskot »

dustaban wrote: Ako neko ima još kakvih ideja fakat i ja sam raspoložen još nešto napraviti...

Sta mislis o aplikaciji "Humanitarni telefon". Sad su vidim uveli jedinstveni broj za ove stvari pa kontam kako bi bilo dobro napraviti nesta sto ce u odredjenim intervalima, kako korisnik namjesti, okretati ovaj broj. Naravno, bit ce mogucnost i "vanrednog" priloga. U toj jednostavnoj aplikaciji bi bio i zbirn pregled uplacenih priloga pa kad bi se to jos nekako povezalo sa, recimo, fejsbuk profilom gdje bi se umjesto glupih lajkova nekim indikatorom ukazivalo da je odredjena osoba donirala...to bi mislim bilo kudikamo plemenitije i konkretnije od lajka.

Eto, to je neko moje razmisljanje.

Dobra ideja a mislim da bi se mogla lako izvesti. Imaš li više nekih linkova da vidim koje su to humanitarne akcije u pitanju ?

Image

izvini jalle tek sam sad vidio da si ti ovo vec napravio!
SVAKA CAST i hvala ti i u moje ime.
Ovo je zaista jedan lijep primjer kako se fine stvari mogu napraviti kad se sretnu covjek sa idejom i covjek koji umije!
:thumbup:
:sax:

----
Instalirao sam ovu tvoju applikaciju i moj prvi komentar je naravno veoma pozitivan, s tim sto sam imao na umu i DONACIJU ZA NEPOZNATOG KORISNIKA.
To je nesto kao donacija u odredjenim vremenskim intervalima (sam podesis koliko cesto i koliko).
Naravno i ove ciljane donacije treba da ostanu.
A da ova ideja dobije i neki siri publicitet i smisao trebalo bi razmisliti i o mogucnosti skupljanja nekakvih poena ili nesto slicno...
Hajde neka se i ostali ukljuce, ne mozemo ja i jalle sve sami
:mrgreen:
BRAVO ZA OBOJCU :) Svaka vam cast ,ja bih ovo jos par puta zaljepio na humanitarne teme da se DOBRO vidi . Bice vise donacija tom jadnom napacenom narodu .
damskot

#102 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by damskot »

Ideja za APP Prva pomoc BiH . Sa lokacijom za strance ,skijase ,paraglajdere itd da neginu po planinama cekajuci da ih neko nadje . Pomoc pri krvaranju (mine) , lom itd + lokacija i sms . Vazni tel gorske sluzbe itd
Eborg

#103 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by Eborg »

damskot wrote:Upravu si bez daljenjeg ali negdje moras poceti . E upravo zbog tako loseg odziva korisnika se ni ne isplati satima photoshopirat GUI . ISSS zar to nije vec neko odradio HM . Sto se mene tice ja sam digo ruke od bilo sta raditi dole jer imam milon ideja a niko nece da bude sponzor ( cak i sa stelom ,nemsmiju, radnici nisu plate primili a vamo se radi naka APP) . Dali bi tu Isss app neko platio? Nezelim biti kapitalista ali fakat sa bravo i super nemogu djecu na sladoled odvesti niti hipoteku platiti . Sad mi ostaje nada da neko kaze neku dobru ideju za BIH koju bi ja iskoristio i izdao za USA ili EU trziste . Vjerovatno ovo samo sanjam da ce se desiti. Ali evo raja daje dobre savjete pa ni tema nije skroz promasaj . BTW da sam student dole to (ISSS)bi prvo bilo sto bi uradio ! Jer je to put do zagarantovanog zaposljenja poslje studia .
Pa vidim da tražiš da napraviš nešto za USA ili EU tržište. Ali kako ćeš tako nešto i napraviti kada nemaš nijedan ozbiljniji projekat iza sebe, barem u ovom kontekstu? Teško je onda nadati se nečemu većem. Kada bi recimo napravio ovakav app ili nešto slično što bi bilo hit u BiH to ti automatski daje bazu korisnika ali i referencu za bilo kakve buduće projekte. Teško je očekivati da ćeš se ovdje malo "zezati" u BiH i onda odjednom napraviti hit-app koji će ti donijeti brdo love i da te zovu u dnevnik, niđe veze. Prvo se malo u svojoj avliji pokaži na nekom projektu a onda bacaj udicu dalje.

Što se tiče ISSS-a, izgleda da studenti ETF-a imaju neki svoj zaseban sistem tako da oni nisu ni zainteresovani da to rade. Paradoks ali tako je.

Ne vjerujem da bi ISSS iko platio iako masne pare uzimaju za to. Svaki student plati godišnje oko 10-20 KM za korištenje tog sistema pa skontaj kolike su to pare. Ipak, tako nešto je prijeko potrebno i daje ti prednost jer bi imao korisnike, baza je već tu. Ovako, većina stvari ti omogućava do par desetina ili stotina korisnika tako da nema hljeba od toga i samim tim ti je polazna tačka za neke "velike" projekte lošija.
Ciprol

#104 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by Ciprol »

sad kako je štrajk GRAS-a, kontam jel' bi se mogla napraviti kakva app za carpooling? :mrgreen:
damskot

#105 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by damskot »

Eborg wrote:
damskot wrote:Upravu si bez daljenjeg ali negdje moras poceti . E upravo zbog tako loseg odziva korisnika se ni ne isplati satima photoshopirat GUI . ISSS zar to nije vec neko odradio HM . Sto se mene tice ja sam digo ruke od bilo sta raditi dole jer imam milon ideja a niko nece da bude sponzor ( cak i sa stelom ,nemsmiju, radnici nisu plate primili a vamo se radi naka APP) . Dali bi tu Isss app neko platio? Nezelim biti kapitalista ali fakat sa bravo i super nemogu djecu na sladoled odvesti niti hipoteku platiti . Sad mi ostaje nada da neko kaze neku dobru ideju za BIH koju bi ja iskoristio i izdao za USA ili EU trziste . Vjerovatno ovo samo sanjam da ce se desiti. Ali evo raja daje dobre savjete pa ni tema nije skroz promasaj . BTW da sam student dole to (ISSS)bi prvo bilo sto bi uradio ! Jer je to put do zagarantovanog zaposljenja poslje studia .
Pa vidim da tražiš da napraviš nešto za USA ili EU tržište. Ali kako ćeš tako nešto i napraviti kada nemaš nijedan ozbiljniji projekat iza sebe, barem u ovom kontekstu? Teško je onda nadati se nečemu većem. Kada bi recimo napravio ovakav app ili nešto slično što bi bilo hit u BiH to ti automatski daje bazu korisnika ali i referencu za bilo kakve buduće projekte. Teško je očekivati da ćeš se ovdje malo "zezati" u BiH i onda odjednom napraviti hit-app koji će ti donijeti brdo love i da te zovu u dnevnik, niđe veze. Prvo se malo u svojoj avliji pokaži na nekom projektu a onda bacaj udicu dalje.

Što se tiče ISSS-a, izgleda da studenti ETF-a imaju neki svoj zaseban sistem tako da oni nisu ni zainteresovani da to rade. Paradoks ali tako je.

Ne vjerujem da bi ISSS iko platio iako masne pare uzimaju za to. Svaki student plati godišnje oko 10-20 KM za korištenje tog sistema pa skontaj kolike su to pare. Ipak, tako nešto je prijeko potrebno i daje ti prednost jer bi imao korisnike, baza je već tu. Ovako, većina stvari ti omogućava do par desetina ili stotina korisnika tako da nema hljeba od toga i samim tim ti je polazna tačka za neke "velike" projekte lošija.
Upravu si Eborg .. Bas kako google zeli ..

Listam sad play i vidim dosta nasih apps pa sam izvukao bezveze dvije za primjer ..

Primjer jedan https://play.google.com/store/apps/deta ... amids_Lite
Cak je bila i promocija na najcitanijem portalu bih i ostalim portalima . I radio je na njoj bar mjesec .A nebi me cudilo i 6 mjeseci :)

Primjer dva https://play.google.com/store/apps/deta ... .ima.hepek
Radio na njoj max 3 sata .

I za isss nema sta dodati sve je tako ....
Last edited by damskot on 10/04/2013 17:14, edited 4 times in total.
damskot

#106 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by damskot »

Ciprol wrote:sad kako je štrajk GRAS-a, kontam jel' bi se mogla napraviti kakva app za carpooling? :mrgreen:
Dobra ideja .. Za buduce..Strajkove :)
Eborg

#107 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by Eborg »

A koliko uopce kosta izrada jedne relativno jednostavne aplikacije u poslovne svrhe? Govorim recimo o kombinaciji nekih stvari koje su ovdje vec uradjene ali sa znatno ozbiljnijim GUI. Je li to sad par stotina ili par hiljada KM?
damskot

#108 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by damskot »

Eborg wrote:A koliko uopce kosta izrada jedne relativno jednostavne aplikacije u poslovne svrhe? Govorim recimo o kombinaciji nekih stvari koje su ovdje vec uradjene ali sa znatno ozbiljnijim GUI. Je li to sad par stotina ili par hiljada KM?
Dobro pitanje . Mislim da to ovisi za koga radis :) Velika razlika od javne ustanove sa privatnicima . Jer privatnik odma ako ne unaprijed plati po zavrsetku sa javnom ustanovom se peglas i po godinu da naplatis ali je 300% skuplje .

Ostale faktore razumijes i sam APIs ulozeno vrijeme itd . Naravno ako ti ljudi posalju DB i ti je inportiras u sqlite puno je lakse nego kupiti danima podatke po netu :) . ALi volio bi cuti i ostale sta misle na ovo .

Ja da bi radio tako nesto uzeo bi graficara platio 20% od cijene da mi naparvi gui . Jer za neke stvari (unikate) se treba roditi . A opet bi trazio bar 30 do 40% kaparu da platim graficara(Kojih ima dobrih u Sarajevu) .

<b>Share the wealth man</b> Tako ce i oni tebe reklamirati , svima dobro .
Eborg

#109 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by Eborg »

Pa dobro, ali opet koliko to kosta? :mrgreen: Pitam jer vidim da dosta firmi vani ima svoje aplikacije a kod nas apsolutno nista.
damskot

#110 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by damskot »

Eborg wrote:Pa dobro, ali opet koliko to kosta? :mrgreen: Pitam jer vidim da dosta firmi vani ima svoje aplikacije a kod nas apsolutno nista.
Primjer kafic max 500km Merkator 4500km Face Tv 1500km Isss-a + - 3000km Tako :) Lupam ..
F16HT3R

#111 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by F16HT3R »

Eborg wrote:A koliko uopce kosta izrada jedne relativno jednostavne aplikacije u poslovne svrhe? Govorim recimo o kombinaciji nekih stvari koje su ovdje vec uradjene ali sa znatno ozbiljnijim GUI. Je li to sad par stotina ili par hiljada KM?
Evo ti jedan dobar članak, koliko košta izrada Android aplikacije :

http://www.customsoftwarebypreston.com/ ... ndroid-app

Naravno ove cijene su apsolutno nerealne i cisto sumnjam da ces ih dobiti od ikoga kod nas.

E, sad izrada Android aplikacije u praksi bi trebala da bude i do 3x skuplja nego izrada web stranice.

Kontam da kod nas kad bi neko mogao izvuci od 500 do 1000 KM bilo bi plafon.
damskot

#112 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by damskot »

F16HT3R wrote:
Evo ti jedan dobar članak, koliko košta izrada Android aplikacije :

http://www.customsoftwarebypreston.com/ ... ndroid-app

Naravno ove cijene su apsolutno nerealne i cisto sumnjam da ces ih dobiti od ikoga kod nas.

E, sad izrada Android aplikacije u praksi bi trebala da bude i do 3x skuplja nego izrada web stranice.

Kontam da kod nas kad bi neko mogao izvuci od 500 do 1000 KM bilo bi plafon.
Cijene su apsolutno korektne sem ta za staticnu i takve su u EU .

Ne bi to poredio sa webom . Mislim nije joomla i ostali opensource CMS-ovi . ALi ako pricamo o custum made cms onda su tu negdje . U vecini slucajeva se kacis na njihovu bazu koju je web develpor pripremio i citas taj sadrzaj zar ne . Sreca pa u BiH otprilike svi koriste iste CMS-ove . Tako kad zavrsis jedna projekat imas kodu za slijedeci a brand ima svoju grafiku pa ni to 1000km ne zuvuci lose . Mislim bolje na jablanici pored jezera zaraditi 1000km nego da te neki gazda pegla :) 2500km .
F16HT3R

#113 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by F16HT3R »

Mislio sam da su cijene iz članka nerealne za naše tržište, a cijene su korektne za USA i EU, to niko ne spori.

Pa u suštini bi tako trebala da funkcioniše izrada jedne "data driven" Android aplikacije, dati web developer iz baze, izbaci podatke i da ih ti čitaš i da onda to obrađuješ i prikazuješ u aplikaciji.
F16HT3R

#114 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by F16HT3R »

Posto mi je tdosadno i trenutno nemam nekog pametnije posla, pravim matematicku igricu sa trenutno 3 moda:

-timed mod, gdje za 60 sekundi moras rijesiti sto vise jednostavni zadataka, i tako skupljas bodove i onda se pravi neka rank lista,

- race mod, gdje dobijes 50 pitanja i onda ih rjesavas i gdje se gleda koliko ti je vremena trebalo za to, i na osnovu toga se pravi rank lista,

-online race mod, isto kao prethodni samo sto mi je u cilju da napravim online rank listu, gdje bi se onda gledali globalni rezultati koji korisnici ostvare.

E, sad postoji poprilican broj aplikacija na ovaj fazon na marketu, ali posto sam ovu aplikaciju nekad davno poceo prije 2 godine, sad zbog slobodnog vremena sam je odlucio zavrsiti.

Pa me interesuje ima li ko kakav konstruktivan prijedlog, neki zanimljiv mod da se ubaci, ili neke izmjene ovih modova.

Slobodno napisite prijedloge.
MujkicHaris

#115 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by MujkicHaris »

:sax:
Last edited by MujkicHaris on 21/02/2019 11:05, edited 1 time in total.
F16HT3R

#116 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by F16HT3R »

Ako može da malo objasniš, jer nisam baš najbolje skontao šta misliš pod tim. :-D

Igrica je tipa, izbacuju se random osnovni zadaci tipa npr 13-8, 14*11, 5-4, 20/5 i slično.
MaroonBrigade

#117 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by MaroonBrigade »

Napravi 1 VS 1 mod gdje npr. ja igram protiv tebe. Ja izaberem koji ces zadatak ti uraditi pa obrnuto. I onda izgubi prvi koji ne bude znao rijesiti npr 2 ili 3 zadatka..nesto na taj fazon.
F16HT3R

#118 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by F16HT3R »

MaroonBrigade wrote:Napravi 1 VS 1 mod gdje npr. ja igram protiv tebe. Ja izaberem koji ces zadatak ti uraditi pa obrnuto. I onda izgubi prvi koji ne bude znao rijesiti npr 2 ili 3 zadatka..nesto na taj fazon.
To je super ideja, ali trenutno nemam bas toliko vremena, jer bi tu bilo i dosta posla na serverskoj strani.

TESTERI: Pri kraju sam sa ovom jednostavnom igricom, pa ako neko hoce da je proba, i da mi javi misljenje, neka me kontaktira na PM za detalje.

Implementirao sam:
-timed mode,
-race mode,
-online race mod.

Za prva 2 moda rezultati su lokalni, dok je treci mod online, u kome mozete postavljati rezultate na Internet i tako se takmiciti sa drugim ljudima.

Evo par slika:

Image ImageImage
spree

#119 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by spree »

novikorisnik wrote:Potrebna mala asistencija za iGo instalaciju na Samsung S3 mini...
btw, ja ga ne koristim, nego pokusavam to odraditi za buraza...

Uglavnom, skinuo sam program. U folderu iGo dodju dolderi: iGO, Installer, Themes folderi.
U uputstvu pise ovo:

1. Izaberite .apk fajl koji odgovara rezoluciji vaseg telefona

2. Instalirajte i NEMOJTE DA GA POKRENETE!

3. Kopirajte iGO fasciklu na sd karticu

4. Izbrisite LICENCE fasciklu i zamenite je sa drugom koja se nalazi u Installer fascikli

5. Pokrenite iGO aplikaciju i konfigurisite

Eh, sad....
1. Na koji nacin ovo sve da ubacim na telefon?
2. Odakle da izaberem .apk fajl sa stavke br. 1 ?
3. Kako uopste da otpocnem instalaciju....

Znaci, prvi put imam android u ruci i kome nije mrsko da mi napise "uputstvo for dummies" ... bio bih zahvalan.
i mene ovo zanima. sta da prebacim? sve? raspakovao sam na comp, ali nema rezolucije za s3. da li da uzmem manju rezoluciju? i da nemam karicu. jel moram imati?
F16HT3R

#120 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by F16HT3R »

Završena je igrica iz nekoliko postova iznad. Zove se Math Genius i možete više o njoj pročitati i preuzeti je sa ovog linka:

http://balkanandroid.com/video-recenzij ... us-igrice/
damskot

#121 Re: ANDROID aplikacije (Vase zelje)

Post by damskot »

Post Reply