Andric

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
radio_sa

#551 Re: Andric

Post by radio_sa »

Samir_01 wrote:
Ugljesa_ wrote:I iskreno da vam kazem, nevezano za andrica, ja ne volim turke, smatram ih okupatorima, ni austrougare, ja volim bosnu ne od ovog ili onog razdoblja vec od njenog nastanka kroz cijelu historiju, ne pdonosim okupatore.
A sta cemo sa cetnicima koji pocinise genocid i okupirase gradove u kojima su Bosnjaci ranije bili vecina... jesu i oni okupatori?
Pravosudne instance. Drugačije ne može.
Ugljesa_

#552 Re: Andric

Post by Ugljesa_ »

Samir_01 wrote:
Ugljesa_ wrote:
Samir_01 wrote:A sta cemo sa cetnicima koji pocinise genocid i okupirase gradove u kojima su Bosnjaci ranije bili vecina... jesu i oni okupatori?
Vidis taj tvoj komentar je prozet fasizmom i necu da ulazim u raspravu.

Kakav god odgovor da ti dam ti ces nastaviti po svom zato...
A tvoj komentar nije prozet fasizmom? Mrzis Turke i ako Turaka nema vec 100 godina?

A okupacija koja se desila prije 20 godina i koja i dalje traje za tebe nije bitna?
Hmm nisam rekao da mrzim turke, rekao sam da ne volim okupatore a medj okupatorima su bili i turci, dakle nema to veze s tim sta su i ko su nego ima veze s tim sto su mi okupirali zemlju.

Tema nije rat od prije 20 godina, ima tih tema koliko hoces, al kad si vec zapeo, smeta mi okupacija al od idiota sa svih strana ;)
Samir_01

#553 Re: Andric

Post by Samir_01 »

Ugljesa_ wrote:Tema nije rat od prije 20 godina, ima tih tema koliko hoces, al kad si vec zapeo, smeta mi okupacija al od idiota sa svih strana ;)
Kojih to svih strana?
neocekivana_sila

#554 Re: Andric

Post by neocekivana_sila »

hrastov žižak wrote:
neocekivana_sila wrote:odakle je Andrić prepisao scenu nabijanja na kolac Radosava? Od nekog francuskog pisca?
nije prepiso. to je još jedna laž. negdje sam objasnio to.
a ne da ti se ponoviti?

Napisao je Andrić i ovo :

"Ljudi su se podijelili na progonjene i na one koji gone. Ona gladna životinja koja živi u čovjeku i ne smije da se pojavi dok se ne uklone prepreke dobrih običaja i zakona, sad je oslobođena. Znak je dat, prepreke su uklonjene. Kao što se često u ljudskoj povjesnici dešava, prešutno su dopušteni nasilje i pljačka, pa i ubijanje, pod uslovom da se vrši u ime viših interesa, pod utvrđenim parolama, nad ograničenim brojem ljudi, određenog imena i ubjeđenja. ...Za nekoliko trenutaka zbrisana je čaršija koja je počivala na vjekovnoj tradiciji, u kojoj je uvijek bilo i pritajene mržnje, i surevnjivosti i vjerske netrpeljivosti i osveštanih grubosti i svirepstva ali i čojstva i merhameta i osjećanja za red i mjeru, osjećanja koje je sve te zle nagone i grube navike držalo u snošljivim granicama i, na kraju, mirilo ih i podvrgavalo općim interesima zajedničkog života. Ljudi koji su četrdeset godina vodili riječ u čaršiji nestali su preko noći, kao da su svi odjednom pomrli zajedno sa navikama, shvatanjima i ustanovama koje su oni oličavali."

i možda htio opisati i najgore i najbolje u ljudima
hrastov žižak

#555 Re: Andric

Post by hrastov žižak »

neocekivana_sila wrote:
hrastov žižak wrote:
neocekivana_sila wrote:odakle je Andrić prepisao scenu nabijanja na kolac Radosava? Od nekog francuskog pisca?
a ne da ti se ponoviti?
huh. Ovako. More bit da jest Andrić pročitao tu knjigu i da je mehaniku nabijanja na kolac vidio u njoj. To ne znamo, niti je to važno. Važno je da scene nisu ni slične. Osim, naravno, mehanike nabijanja na kolac. Ako pisac iz neke historijske knjige prepiše npr. način gradnje dvorca, da li je on plagijator? Naravno da nije, reći će ti svako normalan. Dakle, u ove dvije scene nabijanja, samo je ista mehanika, način na koji se ti ljudi nabijaju. A zar način nabijanja na kolac može biti tako različit jedan od drugog? Ne može, jer je ta vrsta mučenja i njegova tehnika dobro poznata, pogotovo u ovim mediteranskim kulturama. To su svuda radi isto, da kolac prođe tik uz kićmu, paralelno s njom, kako bi mučenik što duže ostao živ. :(
neocekivana_sila

#556 Re: Andric

hrastov žižak wrote:[
huh. Ovako. More bit da jest Andrić pročitao tu knjigu i da je mehaniku nabijanja na kolac vidio u njoj. To ne znamo, niti je to važno. Važno je da scene nisu ni slične. Osim, naravno, mehanike nabijanja na kolac. Ako pisac iz neke historijske knjige prepiše npr. način gradnje dvorca, da li je on plagijator? Naravno da nije, reći će ti svako normalan. Dakle, u ove dvije scene nabijanja, samo je ista mehanika, način na koji se ti ljudi nabijaju. A zar način nabijanja na kolac može biti tako različit jedan od drugog? Ne može, jer je ta vrsta mučenja i njegova tehnika dobro poznata, pogotovo u ovim mediteranskim kulturama. To su svuda radi isto, da kolac prođe tik uz kićmu, paralelno s njom, kako bi mučenik što duže ostao živ. :(
e hvala ti. Znas li koji je to pisac i koja knjiga? Scena je vrlo upečatljiva i po svemu sudeći, imala je dalekosežne posljedice, a mnogi smatraju da je motivisana mržnjom.
nosara

#557 Re: Andric

Post by nosara »

Sezam wrote: Poenta je, uzivajte u Andricevim djelima, kad nista bolje ne znate. Ja necu, gadi mi se.
"Ja ne znam", vise bi ti pasalo... :D

@Pipi, allaha ti, shvatili smo da si lojalan... Popusti mrven... :roll:
nosara

#558 Re: Andric

Post by nosara »

Ugljesa_ wrote:I iskreno da vam kazem, nevezano za andrica, ja ne volim turke, smatram ih okupatorima, ni austrougare, ja volim bosnu ne od ovog ili onog razdoblja vec od njenog nastanka kroz cijelu historiju, ne pdonosim okupatore.

Prije nego me neko proglasim srbinom, hrvatom ovim ili onim samo da kazem da nemam nista s tim zemljama. :)
Potpis, pecat... 8-)
hrastov žižak

#559 Re: Andric

Post by hrastov žižak »

neocekivana_sila wrote: e hvala ti. Znas li koji je to pisac i koja knjiga? Scena je vrlo upečatljiva i po svemu sudeći, imala je dalekosežne posljedice, a mnogi smatraju da je motivisana mržnjom.
nema na čemu. evo, ovaj mrzitelj se potrudio da prepiše obje scene u svoju idiotsku kolumnu:
http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... &Itemid=75
šta je on vidio "skoro isto" ovdje osim nabijanja, pojma nemam. sam prosudi da li je prepisano ;-)
neocekivana_sila

#560 Re: Andric

Jasno je da se mučenje pripisuje isključivo Turcima kako bi se opravdalo vršenje zločina nad Bošnjacima, iako je u tim vremenima mučenje bilo česta praksa. Starina Novak je spaljen, potom nabijen na kolac i to nije bilo djelo Turaka, o čemu je zapisao Štefan Meteš.

...Овде у Банату - прича даље Крачун - Баба Новак је дошао под удар освете Иштвана Чакија, старешине Мађара који су били незадовољни владавином Михаја Храброг, као и Мојсеја Секељија, који се недавно пре тога вратио у Ердељ да би убрзао поновни избор Сигисмунда Баторија, по трећи пут, за трансилванског војводу. И сам царски генерал Баста био је под присмотром.[31] Штавише, наводи се да је био и ухапшен, али убрзо после тога пуштен је на слободу. Оптуживали су га за издају. Баба Новака су такође оптужили за издају. Наводно, он је послао поверљивог курира с писмом темишварском паши, обавештавајући га да спрема да преда Турцима Лугош и Карансебеш. - „Дођи кад ти будем писао, па ће Лутош бити ваш" - кажу да је стајало у писму. Баба Новака ухвате на превару код Липове, и под стражом од десет доробанаца, окованог у ланце, пошаљу у Клуж, заједно са његовим свештеником Румуном Саксијем.[32] То је било 3. фебруара 1601. када је заседала дијета Трансилваније. На истој дијети, Баба Новак и његов духовник Сакси били су осуђени на смрт да буду живи спаљени.

Благодарећи напису историчара Штефана Метеша,[33] сачињеном на основу архивске грађе, дознајемо о догађајима од 3. и 4. фебруара 1601, који су непосредно претходили извршењу смртне казне. Ту стоји:

"3. фебруара 1601. - Доведени су Баба Новак заједно с једним свештеником. Доробанаца је било 10. Дали смо им по наређењу општине: 4 хлеба, динара 16; 1 1/2 ока сиршета, дин 20; 1/4 јарешег меса, дин 25; меса од срндаћа за дин. 25; [Стр. 75] Купили смо два хвата дрва да се употребе за спаљивање Баба Новака и свештеника. . . "

„Баба Новаку и његовим пратиоцима (тј. авештенику и двојици капетана Михајеве војске, Јоану Селештију и Сави Армашулу) 4 хлеба, дин 16; 4 фунти телећег меса, дин 8. . . лимунова, дин 8; цвекле, дин 6; 1/2 оке меда, дин 12; црна и бела лука, дин 6; 1/2 фунте пиринча, дин 8; свеће, дин 15; брашна од општинског."

„Циганима што су припремили ломачу за Баба Новака: свеће, дин 12; хлеба, дин 12; меса, дин 10; вина 3 оке, дин 12."

"Када је Баба Новак спаљен, купили смо ланац од гвожђа којим је био везан. "[34]

Смртна казна је извршена 5. фебруара 1601. године. У једном савременом документу стоји: "Баш на тај дан (5. фебруар), око 10 сати, били су живи везани за греде Баба Новак, најславнији војник Михаја Храброг, заједно са својим свештеником и спаљени на пијаци. Најпре су им одрали кожу. Онда су их тако одране везали за греде и ставили лицем окренуте изнад ватре, и тако их пекли. С времена на време би их квасили водам, како би им муке што дуже трајале. То је трајало око сат и по. А тада је интервенисао Баста, који је све то посматрао с прозора једне суседне зграде, и наредио да их више не квасе, како би им се прекратиле муке. Убрзо после тога су издахнули. После те страшне смрти, лешеви су им однешени изван града и побијени на колац, поред куле кројача. Просто је невероватно - каже хроничар - са коликом су брзином гавранови прокљували месо с њихових костију. "

Епилог извршења смртне казне огледа се овако у рачунима општине Клуж, према Метешовим наводима:

- „6. фебруара 1601. - дали смо циганима што су одрали, спалили и набили на колац Баба Новака и свештеника, форината 7, дин 50;

Платили смо за Баба Новака и свештеника двојици џелата форината 3. Платили смо Луки Акси што је огулио колац за Баба Новачка, форинте 2."

- “25. фебруар 1601. - Купили омо две греде од Георгија Екеша, на којима су били спаљени Баба Новак и свештеник, форинта 1, дин 20. “[35]
radio_sa

#561 Re: Andric

Post by radio_sa »

Jer, fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovek nije svestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i mrzi svakoga ko pokuša da to učini. Pa ipak, činjenica je: da u Bosni i Hercegovini ima više ljudi koji su spremni da u nastupima nesvesne mržnje, raznim povodima i pod raznim izgovorima, ubijaju ili budu ubijeni, nego u drugim po ljudstvu i prostranstvu mnogo većim slovenskim i neslovenskim zemljama.
hrastov žižak

#562 Re: Andric

Post by hrastov žižak »

Jasno je da se mučenje pripisuje isključivo Turcima kako bi se opravdalo vršenje zločina nad Bošnjacima, iako je u tim vremenima mučenje bilo česta praksa. Starina Novak je spaljen, potom nabijen na kolac i to nije bilo djelo Turaka, o čemu je zapisao Štefan Meteš.
kako misliš pripisuje se isključivo turcima? kakve to veze ima s Andrićem i ovom scenom?
neocekivana_sila

#563 Re: Andric

hrastov žižak wrote:
kako misliš pripisuje se isključivo turcima? kakve to veze ima s Andrićem i ovom scenom?
vrlo često možeš vidjeti npr. na srbijanskim forumima i sl., Andrićev citat koji opisuje scenu nabijanja na kolac i tvrdnje da isto potiče od Turaka. Zanima me odakle je Andrić našao gradju za ovu scenu.
hrastov žižak

#564 Re: Andric

Post by hrastov žižak »

neocekivana_sila wrote:
hrastov žižak wrote:
vrlo često možeš vidjeti npr. na srbijanskim forumima i sl., Andrićev citat koji opisuje scenu nabijanja na kolac i tvrdnje da isto potiče od Turaka. Zanima me odakle je Andrić našao gradju za ovu scenu.
pa vrlo često možeš vidjeti na bošnjačkim forumima tvrdnje da je andrić mrzio bošnjake, između ostalog i na ovom, što ne znači da zaista jeste. To što idioti nacionalisti ne razumiju književnost nema veze s andrićem. Ne znam odakle mu građa. Znam da je dosta toga nalazio u franjevačkim hronikama.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#565 Re: Andric

Post by PipiDugaDevetka »

hrastov žižak wrote:
Jeste prepisao od Francuskog pisca!
hrastov žižak

#566 Re: Andric

Post by hrastov žižak »

PipiDugaDevetka wrote:
hrastov žižak wrote:
Jeste prepisao od Francuskog pisca!
naporan si :roll:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#567 Re: Andric

Prije nego me neko proglasim srbinom, hrvatom ovim ili onim samo da kazem da nemam nista s tim zemljama. :)
Je li ne voliš turske Turke ili nas ''poturčene turke''?
radio_sa

#568 Re: Andric

Post by radio_sa »

neocekivana_sila wrote:
hrastov žižak wrote:
Argumentovano, nema šta.
PipiDugaDevetka

#569 Re: Andric

hrastov žižak wrote: naporan si :roll:
Zaobiđi moje postove i sve će biti ok.
Challenger__

#570 Re: Andric

Post by Challenger__ »

LOL!

Ovi mrzitelji Andrića su nesvjesni živi dokaz istinitosti njegovih dubokih opservacija. Primjer: "Jer, fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovek nije svestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i mrzi svakoga ko pokuša da to učini."
detroit-mercy

#571 Re: Andric

Post by detroit-mercy »

hrastov žižak wrote:
neocekivana_sila wrote:[quote="hrastov žižak"
pa vrlo često možeš vidjeti na bošnjačkim forumima tvrdnje da je andrić mrzio bošnjake, između ostalog i na ovom, što ne znači da zaista jeste. To što idioti nacionalisti ne razumiju književnost nema veze s andrićem. Ne znam odakle mu građa. Znam da je dosta toga nalazio u franjevačkim hronikama.[/quote]

Tito dragi, nabijanje na kolac je starije od Turaka, pa stari Fenicani su ga upraznajvali i to pocesto :mrgreen: . Da ne pricamo kako su ga tek Rumuni usavrsili, pa od njih su Turci i naucili zanat :mrgreen:.Izvore moze naci savko ko je iole proucavao historiju.
Andrica treba citati a ne samo iscitavati :mrgreen: to ti je kao ono kada te profa u srednjoj digne da odgovaras pa te malo kasnije priupita " jesi li ti ucio", a ti ko iz topa "jesam profesore, ucio sam", e onda slijedi ono "ucio jesi ali naucio nisi".
PipiDugaDevetka

#572 Re: Andric

Woody wrote:Joj, @PipiDugaDevetka,

Jesi proziran. Čuj:
Pa, evo ga ovdje da se vidi kako ''pravolsavna braća'' iskorištavaju mrtvog pisca koji se ne može više braniti jer je umro.
Ma, ja mislim da se ti žešće zajebaješ sa nama. Ali ako ne, onda da ti skrenem pažnju na nekoliko stvari:

1. Ovaj plakat je očiti photoshop, sa jasnom porukom (doduše htjeli su da bude sarkastična, ali eto..);

2. "Pravoslavna braća" ne moraju da iskorištavaju mrtvog pisca. Pa mi smo im ga isporučili na pladnju. Eto, svi Bošnjaci se odrekoše Andrića, a oni, šta će jadni, prihvatiše ga kao svog najrođenijeg :-)

3. Znamo da si hejter Andrića, i nemoj se više praviti lud, jer ne možeš biti luđi od nas :lol:

4. Je li ti šta Bakira Hasečić u rodu?

Ama, opraštam ti sve jer si me pošteno nasmijao:
Napomena: Ovaj festivali ili šta je već, dešavao se 2012. godine
:lol: :lol: :lol:
Hoćeš da kažeš da je plakat falsifikovan, da se nije desilo ovo okupljanje u Višegradu?
Bakira Hasečić mi je rod najrođeniji, Bošnjakinja par exellance!
PipiDugaDevetka

#573 Re: Andric

Ugljesa_ wrote:Najjaci su ovi sto nekom spocitavaju mrznju a i sami su bolesni od iste. Projekcija. :)
http://www.camo.ch/aktuelno/njegos-i-genocid-nad-bosnjacima/ wrote: Eto, šta ste vi nama radili?!

Kada sam ova dio čitao na času učenicima, čim je zvonilo jedan od učenika srpske nacionalnosti rekao je drugome, muslimanu, doslovno: Eto, šta ste vi nama radili?! Naravno, ni jedan niti drugi, a tada ni njihov profesor, nisu znali da je to prepisani tekst francuskog putopisca i da je zadatak ovog prepisanog dijela da u operativnu funkciju dovede program „Homogena Srbija“ iz 1941. godine u čemu se upotpunosti uspjelo, ako se navedu samo zaklani muslimani na fočanskom mostu tokom 1942. godine, da to nije pojmljivo... Ali da vidimo kako je to Andrić prepisao: „Merdžan je video kako se pri vrhu desne plećke mišići zatežu i koža odiže. On priđe i proseče to mesto u nakrst. Bleda krv poteče, sve jače. Još dva-tri udarca, laka i oprezna i na prosečenom mjestu stade da izbija gvožđem pakovani šiljak koca.. Udario je još nekoliko puta, dok vrh nije došao do u visinu uha. Čovjek je bio nabijen na kao jagnje na ražnju, samo što mu vrh nije izlazio kroz usta nego na leđa i što nije ozledio ni utrobu ni srce ni pluća. Dvojica cigana okrenuše ukrućeno telo na leđa i stadoše da mu vežu noge pri dnu uz kolac...“ Odmah nakon drugog svjetskog rata svi su čitali ovaj prepisani dio o nabijanju Radisava na kolac, a niko se nije smio sjećati osam hiljada zaklanih muslimana na fočanskom mostu tokom prve dvije ratne godine. A, evo šta piše Draža Mihajlović o klanjima muslimana, a poziva se na prošlost, sadašnjost i budućnost kojim je obuhvatio ona tri ključna programa do današnjih dana: „Možda tebi i tvojim borcima izgledaju ovi ciljevi veliki i neostvarivi. Setite se velike borbe za oslobođenje pod vodstvom velikog Karađorđa, Srbija je bila puna Turaka (muslimana). U Beogradu i ostalim srpskim varošima stršile su muslimanske munare, a pored džamija su Turci vršili svoja smrdljiva pranja, kao sada u srpskoj Bosni i Hercegovini. Na stotine hiljada muslimana bilo je tada preplavilo našu otadžbinu. A prođite danas kroz Srbiju. Nećete naći niti jednog Turčina, nećete naći ni njihova groba, ni jednog šiljka, jer svesni srpski narod još davno je zbrisao sa lica zemlje žive vekovne neprijatelje srpskog naroda... To je najbolji dokaz i najbolje jamstvo da ćemo uspeti i u ovoj današnjoj svetskoj borbi i da ćemo istrebiti sve Turke iz ovih krajeva. Nijedan musliman neće među nama ostati.“ Na ovo pismo se danas nadovezaše zločinci Radovan Karadžić o Ratko Mladić, a nastavlja Milorad Dodik, tražeći nedavno i izun od Solane.

Tako se neslavno završi moje „njegošovanje“ i „andrićovanje“ uvjerivši se da su srpskim stratezima za genocid najvažniji – pisci. Valja im s vremena na vrijeme probuditi „nebeski narod za svete ciljeve“. Ranije Petar Petrović Njegoš i Ivo Andrić, a danas Dobrica Ćosić. On im je i strateg i književnik.'

Autor: Mirsad SINANOVIĆ

***Tekst objavljen u dvonedeljnom magazinu "Peta strana svijeta"-USA, 2009. godina***
Tu ''projekciju'' izvoli objasniti Mirsadu.
PipiDugaDevetka

#574 Re: Andric

Challenger__ wrote:
LOL!

Ovi mrzitelji Andrića su nesvjesni živi dokaz istinitosti njegovih dubokih opservacija. Primjer: "Jer, fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovek nije svestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i mrzi svakoga ko pokuša da to učini."
Sol na rane dodaju ovi što koriste Andrića i grade Andrić-grad:
Image
Popustite malo!
neocekivana_sila

#575 Re: Andric

radio_sa wrote:
Argumentovano, nema šta.[/quote]

a kako objašnjavaš npr Mladićevu rečenicu prije genocida u Srebrenici?
Post Reply