Andric

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vox-populi

#176 Re: Andric

Post by vox-populi »

KatarinaKosaca wrote:Osim toga ta teza "odvajanja pisca od djela" mi nikako nije jasna. Nitko od nas nije pio kafu sa Andrićem pa da zna kakav je "ko čoek".
Katarina drugarice,

upravo ovo i jeste poenta. Zaboli me kakav je on bio kao "coek", ako se otkinem uz njegovu knjigu. Jer kontam da je ovde prica o Andricu kao piscu a ne Andricu kao ljudini i domacinu.

Hemonu svaka cast, ali mora jos pure jesti da bude makar blizu Andricu.
zonbirile

#177 Re: Andric

Post by zonbirile »

najgrlatiji su oni koji ništa ne pročitaše,Andriča pogotovo.Nije valjda Murat Šabanovioć kritičar jednog Nobelovca.
Sezam

#178 Re: Andric

Post by Sezam »

piupiu wrote:
Sezam wrote:
KatarinaKosaca wrote:Pa, baš nikako nije za smijanja. Jedini pisac iz bivše Yu (koliko znam drugi u svijetu) koji je napisao prestižan i svjetski priznat roman na jeziku koji mu nije maternji, njegove knjige su čitane ne samo u Americi, nego jako puno i u Europi, tako da baš nije za smijanja da je najbolji BIH pisac. Pa čak se može reći , na osnovu nekih parametara i svih vremena.
Ma vidis da je u Bosni vrijeme i spisateljstvo stalo sa Andricem.

I nikako ljudima objasniti da je Andric srpski pisac, tako se sam ocitovao.
Ne znam sta to znaci biti 'srpski' pisac, a sto te automatski brise iz liste pisaca vrijednih citanja u necijim glavama. Samo znam da je novce od svoje Nobelove nagrade poklonio Narodnim bibliotekama Bosne i Hercegovine, vjerovatno da bi kupili sto vise njegovih knjiga i trovali finu bosansku djecu tom ispodprosjecnom, ma sta reci ispodprosjecnom -- SUND literaturom. :-)

Jos jednom ponoviti, nije problem u Andricu, nego u onima koji njegove knjige citaju kao istorijske cinjenice, a ne kao literaturu. Cak ni djeca ne vjeruju da je Harry Potter-ov zivot zasnovan na istorijskim cinjenicama.
E sad vec imamo solidnu podlogu za diskusiju. Dakle slazemo se barem u tome, da mnogi Andrica citaju pogresno, dakle kao Istoriju, a ne kao fikciju.

Pretpostavljam da si ubjedjenja kako Andric tome uopste nije kriv, a ja ipak mislim da je on svjesno isao na to. On je jako dobro znao kakvu historijsku ulogu mitologija ima u psihi Srba. Covjek takve inteligencije je morao predvidjeti kakve ce reakcije izazvati njegova djela, a pogotovo Na Drini Cuprija. Ja mislim da absolutno svako zna za scenu nabijanja Radisava na kolac, koja se, slucajno ili ne nalazi na prvih pedesetak stranica knjige. Djeca ne vjeruju u Hari Potera, ali bogami mnogi vjeruju u Radisava i bole ih njegove rane.

A razlog zasto sam vas podsjetio da je Andric srpski pisac, ne zato da se ne bi citao jer je Srbin, vec zato sto se ovdje ismijava moja konstatacija da je Hemon najveci bosanski pisac svih vremena, pa me interesuje koji je to bosanski pisac bolji?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#179 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

Ne može se nikako uspoređivati Hari Poter i " sloboda pisca" u povjesnim događajima. Kako bi bilo, na primjer, da se napisalo da je Leonida ostao živ, Sparta nastavila....?
Osim toga, andrićeva djela su mnogi prihvatili kao historijske fakte kao takve, ne daju puno prostora toj slobodni umjetnika. Prvi Felipe Gonzales.
zonbirile

#180 Re: Andric

Post by zonbirile »

[quote="Sezam"]
samo kratko,na kojoj se vagi mjeri,ko je bolji ?
nosara

#181 Re: Andric

Post by nosara »

Sezam wrote:
E sad vec imamo solidnu podlogu za diskusiju. Dakle slazemo se barem u tome, da mnogi Andrica citaju pogresno, dakle kao Istoriju, a ne kao fikciju.

Pretpostavljam da si ubjedjenja kako Andric tome uopste nije kriv, a ja ipak mislim da je on svjesno isao na to. On je jako dobro znao kakvu historijsku ulogu mitologija ima u psihi Srba. Covjek takve inteligencije je morao predvidjeti kakve ce reakcije izazvati njegova djela, a pogotovo Na Drini Cuprija. Ja mislim da absolutno svako zna za scenu nabijanja Radisava na kolac, koja se, slucajno ili ne nalazi na prvih pedesetak stranica knjige. Djeca ne vjeruju u Hari Potera, ali bogami mnogi vjeruju u Radisava i bole ih njegove rane.

A razlog zasto sam vas podsjetio da je Andric srpski pisac, ne zato da se ne bi citao jer je Srbin, vec zato sto se ovdje ismijava moja konstatacija da je Hemon najveci bosanski pisac svih vremena, pa me interesuje koji je to bosanski pisac bolji?
:lol:

Svako srpce, cim se opismeni, mora na pamet naucit Na Drini cupriju uz poseban dramski dozivljaj nabijanja Radisava na kolac... :-)

A ovo u vezi Hemona... Mozda ce biti najcjenjeniji, a najbolji nece nikad jer knjizevnost nije bacanje kamena s ramena, decko... U umjetnosti nema najboljeg i najgoreg... Ili si umjetnik ili nisi...

Andric je ovoj drzavi na ponos, sto se mene tice... Dal' je srpski, hrvatski, muslimanski, bosnjacki, turski, jevrejski... nejma veze... :D
Sezam

#182 Re: Andric

Post by Sezam »

Znaci nema bolji od Hemona? :D

@nosara

Ti si barem pokusao objasniti da u umjetnosti nema bolji ili gori, mada je i to diskutabilno, jer to povlaci pitanje kako definisati umjetnost...

a u vezi Radisava...jel se druzis ti sa Srbima uopste? Pricate li ponekad o Andricu? Jesi li prespavao zadnjih 30 godina? Jesi bio na casovima lektire kad se radila Na Drini Cuprija?

Fokus je uvijek bio na Radisavu i Corkanu
nosara

#183 Re: Andric

Post by nosara »

Sezam wrote:Znaci nema bolji od Hemona? :D

@nosara

Ti si barem pokusao objasniti da u umjetnosti nema bolji ili gori, mada je i to diskutabilno, jer to povlaci pitanje kako definisati umjetnost...

a u vezi Radisava...jel se druzis ti sa Srbima uopste? Pricate li ponekad o Andricu? Jesi li prespavao zadnjih 30 godina? Jesi bio na casovima lektire kad se radila Na Drini Cuprija?

Jebes umjetnost koja se moze definisat...

Sa kakvim se ti to ljudima druzis jadan ne bio... :-) Inace, mnogo si opterecen i vrlo malo se razlikujes od tih kojima su u fokusu corkan i radisav... Opusti se malo... I pokusaj bit i samokritican, za promjenu...
bandini

#184 Re: Andric

Post by bandini »

nosara wrote:

@nosara

Jebes umjetnost koja se moze definisat...

Sa kakvim se ti to ljudima druzis jadan ne bio... :-) Inace, mnogo si opterecen i vrlo malo se razlikujes od tih kojima su u fokusu corkan i radisav... Opusti se malo... I pokusaj bit i samokritican, za promjenu...

kod njega nema bas mjesta samokritici
i kao i svi frustirani i optereceni likovi drzi se samo svoje strane a cim se ne slazes sa njegovim misljenjem mozes ocekivati da pocne vrijedjanje ili proglasavanje tebe velikosrbinom
zonbirile

#185 Re: Andric

Post by zonbirile »

@nosara

--------------------
Sezame,Murate,Šabane,Sezame,ma rokni je jebo branu.
KatarinaKosaca

#186 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

bandini wrote:kod njega nema bas mjesta samokritici
i kao i svi frustirani i optereceni likovi drzi se samo svoje strane a cim se ne slazes sa njegovim misljenjem mozes ocekivati da pocne vrijedjanje ili proglasavanje tebe velikosrbinom
zonbirile wrote:-------------------Sezame,Murate,Šabane,Sezame,ma rokni je jebo branu.
Ovako izgledaju argumenti naĆitanih :D
Sezam

#187 Re: Andric

Post by Sezam »

zonbirile wrote:

@nosara

--------------------
Sezame,Murate,Šabane,Sezame,ma rokni je jebo branu.
Ma ja isto je to.
bandini

#188 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:
zonbirile wrote:-------------------Sezame,Murate,Šabane,Sezame,ma rokni je jebo branu.

ako je andric poznavao ovakve bosance kao sto ste vi, nije ni cudo kako nas je opisivao
dobro smo jos i prosli
zonbirile

#189 Re: Andric

Post by zonbirile »

KatarinaKosaca wrote:
---------------
asocijacija je na Muratu Šabanoviću,kritičaru sa macolom,ne na samoj dramatičnosti događanja u vezi brane.
piupiu

#190 Re: Andric

Post by piupiu »

Sezam wrote:E sad vec imamo solidnu podlogu za diskusiju. Dakle slazemo se barem u tome, da mnogi Andrica citaju pogresno, dakle kao Istoriju, a ne kao fikciju.

Stvarno ne znam sta je bilo u Andricevoj glavi, ali zasigurno znam da mu u glavi nije bilo da bude 'bukvar' velikosrpske ideologije 90.ih godina dvadesetog vijeka. Niti vjerujem da mu je u glavi bilo da inspirise generacije mladih cetnika opisima nabijanja na kolac.

Mislim da cu ovo milioniti put napisati na ovom forumu, ali pozitivizam (gledanje unazad iz savremene perspektive i primjenjivanje danasnjih arsina/situacije unazad kao dokaz kontinuiteta) je jako opasna stvar. Covjek se rodio 1892 ili tako neke godine, zivio je u vrijeme kad je oslobodjenje malih balkanskih naroda od jarma ovakvog i onakvog bila primarna zivotna tema.

Isti problem imam kad se Njegosu spocitava da je bio mrzilac Bosnjaka, za sta nikakvog povijesnog dokaza nema, sta vise, ima dokaza da je bilo upravo suprotno (na pr pomagao je Husein-kapetana Gradascevica u njegovoj borbi za autonomiju, koliko ja iscitah). Ali, ne, dodje mali Perica i kaze -- velikosrpski ideolozi 90.ih citaju Njegosa, i to je dokaz da je on zacetnik mrznje i mita ... i da mu je upravo to bilo u glavi.

Moram reci da cisto sumnjam da je Njegosu Srebrenica bila tema i ideja njegovog zivotnog opusa, i isto vrijedi i za Andrica. Ne znam da li je Andric imao priliku citati telegrame cetnika i stanje na terenu tokom rata (vjerovatno je zivio u slicnoj iluziji kao i oni Nijemci sto ih saveznici, kad su okupirali Njemacku i poceli otkrivati logore, tjerali da idu gledati leseve i pruzaju medicinsku i ostalu njegu oslobodjenim logorasima, gdje su Nijemci frapirani padali u nesvijest - ipak je bio kraljev covjek, ali ne i kraljev 'djeneral'). Mislim, na kraju, da ga ne bi tek tako 'rehabilitirali' i strpali u partiju da je situacija bila tako beznadezna.

On je covjek rezultat jednog vremena, formiran u periodu kad se formirala i nacionalna svijest juznoslovenskih naroda, sto je malo razlicit kontekst od velikosrpstva devedestih. Zapravo je formiran u romanticarskom periodu nacionalizma, i kad bi ga vec morali ocjenjivati i lijepiti mu naljepnice, prije bi ga se moglo nazvati srpskim romanticarem (u literarnom smislu), nego velikosrpskim ideologom (jer on to nije).

Jako dobro razumijem ulogu mitologije u nasim nesretnim pricama, i upravo iz tog razloga ne prihvatam gradjenje kontra-mitologije na slicnim pogubnim principima. Sta velis?
Last edited by piupiu on 02/08/2011 15:30, edited 1 time in total.
nosara

#191 Re: Andric

Post by nosara »

piupiu wrote: Mislim da cu ovo milioniti put napisati na ovom forumu, ali pozitivizam (gledanje unazad iz savremene perspektive i primjenjivanje danasnjih arsina/situacije unazad kao dokaz kontinuiteta) je jako opasna stvar. Sta velis?
Velim da je ostatak posta suvisan... :D
bandini

#192 Re: Andric

Post by bandini »

@piupiu
optuziti andrica za genocid srpskog naroda nad bosnjacima je isto kao i optuziti nicea za nacizam i holokaust
znaco totalna glupost
ali nema veze
hodza je rekao da andric siri cetnicku ideologiju, ko smo mi da se protivimo
zonbirile

#193 Re: Andric

Post by zonbirile »

piupiu wrote:
Sezam wrote:E sad vec imamo solidnu podlogu za diskusiju. Dakle slazemo se barem u tome, da mnogi Andrica citaju pogresno, dakle kao Istoriju, a ne kao fikciju.

Stvarno ne znam sta je bilo u Andricevoj glavi, ali zasigurno znam da mu u glavi nije bilo da bude 'bukvar' velikosrpske ideologije 90.ih godina dvadesetog vijeka. Niti vjerujem da mu je u glavi bilo da inspirise generacije mladih cetnika opisima nabijanja na kolac.

Mislim da cu ovo milioniti put napisati na ovom forumu, ali pozitivizam (gledanje unazad iz savremene perspektive i primjenjivanje danasnjih arsina/situacije unazad kao dokaz kontinuiteta) je jako opasna stvar. Covjek se rodio 1892 ili tako neke godine, zivio je u vrijeme kad je oslobodjenje malih balkanskih naroda od jarma ovakvog i onakvog bila primarna zivotna tema.

Isti problem imam kad se Njegosu spocitava da je bio mrzilac Bosnjaka, za sta nikakvog povijesnog dokaza nema, sta vise, ima dokaza da je bilo upravo suprotno (na pr pomagao je Husein-kapetana Gradascevica u njegovoj borbi za autonomiju, koliko ja iscitah). Ali, ne, dodje mali Perica i kaze -- velikosrpski ideolozi 90.ih citaju Njegosa, i to je dokaz da je on zacetnik mrznje i mita ... i da mu je upravo to bilo u glavi.

Moram reci da cisto sumnjam da je Njegosu Srebrenica bila tema i ideja njegovog zivotnog opusa, i isto vrijedi i za Andrica. Ne znam da li je Andric imao priliku citati telegrame cetnika i stanje na terenu tokom rata (vjerovatno je zivio u slicnoj iluziji kao i oni Nijemci sto ih saveznici, kad su okupirali Njemacku i poceli otkrivati logore, tjerali da idu gledati leseve i pruzaju medicinsku i ostalu njegu oslobodjenim logorasima, gdje su Nijemci frapirani padali u nesvijest - ipak je bio kraljev covjek). Mislim, na kraju, da ga ne bi tek tako 'rehabilitirali' i strpali u partiju da je situacija bila tako beznadezna.

On je covjek rezultat jednog vremena, formiran u periodu kad se formirala i nacionalna svijest juznoslovenskih naroda, sto je malo razlicit kontekst od velikosrpstva devedestih. Zapravo je formiran u romanticarskom periodu nacionalizma, i kad bi ga vec morali ocjenjivati i lijepiti mu naljepnice, prije bi ga se moglo nazvati srpskim romanticarem (u literarnom smislu), nego velikosrpskim ideologom (jer on to nije).

Jako dobro razumijem ulogu mitologije u nasim nesretnim pricama, i upravo iz tog razloga ne prihvatam gradjenje kontra-mitologije na slicnim pogubnim principima. Sta velis?
---------------------
pa kad ga glavni nazove kopiletom,šta će apartčici nego bjeniti da je četnik onog doba.
KatarinaKosaca

#194 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

@piupiu: Postovi su ti smisleni, ne rabiš ad hominem argumentaciju, pa ću se potruditi da napišem, sa rizikom da se ponovim neke stvari.
Dakle, šta je bila Andrićeva namjera ne znamo. Kao što se stavlja u kontekst vremena, može se staviti i u kontekst njegove inteligencije, pa opet podvrgnuti sumnji.
OK, ako pođemo od slobode umjetnika i mašte u korist lijepog štiva, veće jednom sam postavila pitanje: Zašto ta sloboda mašte uvijek ili gotovo uvijek ide skoro pa protiv jednog naroda, kojeg usput onako, naziva imenom drugog (Turci)?
Zašto u epiizodi o Fedunu se zloupotrebljava zar da bi se preveo hajduk preko mosta?
Opet da ponovim od prije par postova, opasno se igrati maštom i ići u povjest i ponavljam primjer poraza Sparte. Vidiš, mislim da bi bilo baš romantično, lijepo i pravedno da je Leonida ostao živ, da su večerali na livadi umjesto na nebu njegovi vojnici. Vjerovatno bismo danas mislili da je Leonida umro u dubokoj starosti.
Dalje, koliko čitalaca (a znaju to pisci odlično, pa i Andrić) prihvata stvari napisane kakve jesu, a koliko njih dopušta slobodu mašta? Procenat ovih drugih je jako, jako mali.
Andrić ima filozofsku misao, savršenu (zapanjujuće dobru) rečenicu, intrigantnu radnju, dobre opise mračnih strana čovjekove ličnosti. Ipak, te mračne strane su strogo rezervirane za jednu stranu. Zato i baš zato (bar meni) je bila namjera da kroz likove i priče "njegove mašte" do dokučimo. Međutim, evo kažu, nije načitan nitko (opet ponavljam nije ništa sa onog svijeta čitati Andrića, obavezna je literatura), ko se usudi da stavi pod sumnju netendeciozan stil sa (nekim) namjerama
KatarinaKosaca

#195 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

bandini wrote:hodza je rekao da andric siri cetnicku ideologiju, ko smo mi da se protivimo
:D :dance:
Sezam

#196 Re: Andric

Post by Sezam »

piupiu wrote:

Moram reci da cisto sumnjam da je Njegosu Srebrenica bila tema i ideja njegovog zivotnog opusa, i isto vrijedi i za Andrica. Ne znam da li je Andric imao priliku citati telegrame cetnika i stanje na terenu tokom rata (vjerovatno je zivio u slicnoj iluziji kao i oni Nijemci sto ih saveznici, kad su okupirali Njemacku i poceli otkrivati logore, tjerali da idu gledati leseve i pruzaju medicinsku i ostalu njegu oslobodjenim logorasima, gdje su Nijemci frapirani padali u nesvijest - ipak je bio kraljev covjek, ali ne i kraljev 'djeneral'). Mislim, na kraju, da ga ne bi tek tako 'rehabilitirali' i strpali u partiju da je situacija bila tako beznadezna.

Ovo podebljano je jako interesantno. Mislim da si u pravu sto se romanticizma tice, mada imam osjecaj da je tanka linija izmedju romanticizma/ideologije. naravno on je proveo skoro citav svoj zivot u klimi u kojoj Bosnjaci uopste nisu imali pravo ni na kakav identitet, osim nametnutog srpskog i hrvatskog. Mozda je u tome nalazio opravdanje u svojoj averziji prema muslimanima, koja je ipak dokumentovana.

Neko je spomenuo Wagnera na pocetku teme. Njemu se isto tako ne moze nametnuti nacizam i antisemitizam, iako je njegova muzika potencirana i obozavana od strane Hitlera i nacista. Ali sta je zanimljivo u svoj toj prici, neki dan citam clanak u novinama, simfonijski orkestar u Izraelu ce po prvi put u istoriji izvesti uzivo njegova djela. Dakle, jevrejima je trebalo skoro 70 godina da dodju do te tacke.

http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-14272620

Volio bih da i mi imamo malo vise samopostovanja prema sebi i zrtvama iz proslog rata.
zonbirile

#197 Re: Andric

Post by zonbirile »

naziv Turci bi ti bio da ne dužim,kao i fes na svakoj glavi,bio Latin,jal Vlah.Jednostavno terminologija tog doba,mnogo prije Tunje i I kongresa VkBI iz 93g,kada obnarodovaše ime Bošnjak .Ovo Bošnjak naravno nije ono staro ime,izvedeni iz Bošnjani,nego specificirano samo za jednu grupu.
bandini

#198 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:@piupiu: Postovi su ti smisleni, ne rabiš ad hominem argumentaciju, pa ću se potruditi da napišem, sa rizikom da se ponovim neke stvari.
Dakle, šta je bila Andrićeva namjera ne znamo. Kao što se stavlja u kontekst vremena, može se staviti i u kontekst njegove inteligencije, pa opet podvrgnuti sumnji.
OK, ako pođemo od slobode umjetnika i mašte u korist lijepog štiva, veće jednom sam postavila pitanje: Zašto ta sloboda mašte uvijek ili gotovo uvijek ide skoro pa protiv jednog naroda, kojeg usput onako, naziva imenom drugog (Turci)?
Zašto u epiizodi o Fedunu se zloupotrebljava zar da bi se preveo hajduk preko mosta?
Opet da ponovim od prije par postova, opasno se igrati maštom i ići u povjest i ponavljam primjer poraza Sparte. Vidiš, mislim da bi bilo baš romantično, lijepo i pravedno da je Leonida ostao živ, da su večerali na livadi umjesto na nebu njegovi vojnici. Vjerovatno bismo danas mislili da je Leonida umro u dubokoj starosti.
Dalje, koliko čitalaca (a znaju to pisci odlično, pa i Andrić) prihvata stvari napisane kakve jesu, a koliko njih dopušta slobodu mašta? Procenat ovih drugih je jako, jako mali.
Andrić ima filozofsku misao, savršenu (zapanjujuće dobru) rečenicu, intrigantnu radnju, dobre opise mračnih strana čovjekove ličnosti. Ipak, te mračne strane su strogo rezervirane za jednu stranu. Zato i baš zato (bar meni) je bila namjera da kroz likove i priče "njegove mašte" do dokučimo. Međutim, evo kažu, nije načitan nitko (opet ponavljam nije ništa sa onog svijeta čitati Andrića, obavezna je literatura), ko se usudi da stavi pod sumnju netendeciozan stil sa (nekim) namjerama

post ti je dobar, i vidim da zelis normalno da raspavljas
samo ne mogu se sloziti da pisci znaju kako ce citaoci prihvatiti neko djelo, kako ce shvatiti i sa cime ce povezati neke stvari
niko od nas ne moze znati sta je andricu bila namjera
i niti jedan umjetnik nije odgovoran za to hoce li neka budala pogresno protumaciti napisano i to zloupotrijebiti
evo jos jedan banalan primjer, covjek koji je ubio johna lennona nosio je u tom trenutku sa sobom knjigu lovac u zitu. lennon mu je bio idol, ali on je citajuci tu knjigu zakljucio da se lennon prodao??, da nije vise isti, te je odlucio da ga ubije. mozemo li za to okriviti pisca te knjige salingera??
i ako moze da mi napises za sartra ono sto si obecala od neki dan??
fakat bi volio da znam
KatarinaKosaca

#199 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

bandini wrote:i ako moze da mi napises za sartra ono sto si obecala od neki dan??
fakat bi volio da znam
Pod a) Ništa nikom nisam obećala, rekla sam da mi za to treba nešto opušteniji trenutak od ovih kad pišem ove postove. Tako da mi je žao što si u velikoj neizvjesnosti, ali ovo nije posao, pa da ja kao nešto moram. Možda napišem, a možda i ne. A možda sam i samo glupa Bosanka (od onih što ti okarakterizira maloprije onako bez predrasuda :D ), pa i ne znam ko je Satr. Eto, nisam ni Andrića čitala :roll: PRIZNAJEM
bandini

#200 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:
bandini wrote:i ako moze da mi napises za sartra ono sto si obecala od neki dan??
fakat bi volio da znam
Pod a) Ništa nikom nisam obećala, rekla sam da mi za to treba nešto opušteniji trenutak od ovih kad pišem ove postove. Tako da mi je žao što si u velikoj neizvjesnosti, ali ovo nije posao, pa da ja kao nešto moram. Možda napišem, a možda i ne. A možda sam i samo glupa Bosanka (od onih što ti okarakterizira maloprije onako bez predrasuda :D ), pa i ne znam ko je Satr. Eto, nisam ni Andrića čitala :roll: PRIZNAJEM
joj pacenika majko draga
Post Reply