Andric

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sezam

#151 Re: Andric

Post by Sezam »

nellington wrote:
Da mi je znati šta bi ti rekao za Balkanska pravila, Lepa sela lepo gore, ti filmovi ispadoše super, ne mogu biti gori od Undergrounda :lol: Oni u Cannesu smetljari kao Nobelov komitet, samo velikosrpsko smeće cijene :-?
Balkanska pravila nisam gledao. Lepa sela lepo gore su vrlo dobar film. Prvi reziser koji je pokazao sta su Cetnici zaista radili po Bosni. A u to isto vrijeme Kusturica pici Underground, ko fol plakanje za Jugoslavijom, film u kojem su svi krivi za raspad, osim Srba, koji eto jadni zivjese u neznanju (podrumu) nekih 45 godina. Bas kao i kod Andrica, Srbi nikad ni za sta nisu krivi.

Sve je to propaganda.
bandini

#152 Re: Andric

Post by bandini »

Sezam wrote:
bandini wrote:vrlo jednostavno
logickim putem
tvrdis za andrica da je cetnik i da koristi velikosrpsku retoriku
kasnije tvrdis da i ja koristim tu istu retoriku
iz toga se samo moze shvatiti da sam i ja cetnik
I onda kazes da te vrijedjam :lol:

jel ti imas neki problem
mogao bi malo u banovice???
mada nisam ni ocekivao da shvatis ovo sto sam napisao
ipak je to logika a za logiku treba imat nesto u glavi, a ti ocito u glavi imas samo zicu da ti drzi usi[/quote]

Prvo kazes da mi smeta sve sto je srpsko, kad ti kazem da izvodis glupe zakljucke onda kazes da te vrijedjam, a usput izvlacis zakljucak da sam te nazvao cetnikom, a sad mi prijetis banovicima :? i na kraju me onako ziheraski vrijedjas.

Znao sam ja da je svaka rasprava sa tobom uzaludna.[/quote]

kao prvo smeta ti sve sto je srpsko, to je i vise nego ocigledno
kriterij za ocjenjivanje necega je da li ti smatras jel to velikosrpska propaganda ili ne, a ja taj kriterij jos nisam susreo u umjetnosti, al covjek uci dok je ziv
drugo rekao si mi da izvodim glupe zakljucke, mogu se sloziti da sam izveo pogresan zakljucak i mogao si tako reci jer ja tebe ni u jednom trenutku nisam omalovazio ili vrijedjao a ti mene sa ovim jesi i zato ti prijetim banovicima
trece naravno da izvlacim zakljucak da si me nazvao cetnikom, a ovo za logiku se ne zajebavam, to se zove posredno zakljucivanje, kad iz dvije premise doneses konkluziju
da ti pojednostavim
andric je cetnik i koristi velikosrpsku ideologiju- prva premisa
ja navodno koristim istu ideologiju kao andric- druga premisa
ja sam cetnik- zakljucak
to se u srednjoj jos uci
cetvrto vrijedjam te jer sam ti lijepo rekao da nije uredu to sto si napisao a ti se na to samo nasmijes i potvrdis to
a tako ne ide
bandini

#153 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:Ja nisam (čitaj nikove) napisala da je smeće. Nije film na koji otkidam, ne mislim da je kao film smeće (iako sumnjam da je itko od nas filmski kritičar), ali da je promidžbe velikosrpske ideje, bez diskusije... Ali, nije tema taj film.

tema nije taj film ali je dobar primjer, kako se odvaja djelo od autora
BiH-x

#154 Re: Andric

Post by BiH-x »

nellington wrote:Oni u Cannesu smetljari kao Nobelov komitet, samo velikosrpsko smeće cijene :-?
Pa jesu, according to Alen Finkielkraut, Slavoj Zizek, Aleksandar Hemon, Bernard Henri Levi i mnogi drugi :)

""In recognizing 'Underground', the Cannes jury thought it was honouring a creator with a thriving imagination. In fact, it has honoured a servile and flashy illustrator of criminal clichés. The Cannes jury highly praised a version of the most hackneyed and deceitful Serb propaganda. The devil himself could not have conceived so cruel an outrage against Bosnia, nor such a grotesque epilogue to Western incompetence and frivolity."

- Finkielkraut.

A nase Bosnje ga opet brane :-)
Sezam

#155 Re: Andric

Post by Sezam »

nellington wrote:
Sad dolazimo do jednog drugog pitanja: film u više slojeva, sa bar dva simbolička nivoa - može biti smeće?

P.S. Sezame, zar ti ne reče da je Dušan Kovačević bolji od Andrića? Kako onda obojica napisaše smeće?
Super pitanje. Kovacevic je sjajan pisac, ali njegova djela su se najbolje ekranizovala kroz reziju Slobodana Sijana. Kusturica se upustio u nesto o cemu nema pojma i film je odveo u potpuno drugom pravcu, politickom. Ne zaboravi da je Kovacevic Underground napisao prije rata, a sve one ratne fore u filmu su Kusturicino maslo.
Sezam

#156 Re: Andric

Post by Sezam »

@bandini

mojne se truditi, tvoje postove necu citati, a jos manje odgovarati na njih.
bandini

#157 Re: Andric

Post by bandini »

Sezam wrote:@bandini

mojne se truditi, tvoje postove necu citati, a jos manje odgovarati na njih.

ma i ne moras
lagano cu te prijaviti administraciju za vrijedjanje
pa se vidimo kad se vratis iz banovica legendo
Sezam

#158 Re: Andric

Post by Sezam »

BiH-x wrote:
nellington wrote:Oni u Cannesu smetljari kao Nobelov komitet, samo velikosrpsko smeće cijene :-?
Pa jesu, according to Alen Finkielkraut, Slavoj Zizek, Aleksandar Hemon, Bernard Henri Levi i mnogi drugi :)

""In recognizing 'Underground', the Cannes jury thought it was honouring a creator with a thriving imagination. In fact, it has honoured a servile and flashy illustrator of criminal clichés. The Cannes jury highly praised a version of the most hackneyed and deceitful Serb propaganda. The devil himself could not have conceived so cruel an outrage against Bosnia, nor such a grotesque epilogue to Western incompetence and frivolity."

- Finkielkraut.

A nase Bosnje ga opet brane :-)
Lijepo je znati da sam, bar sto se tice Undergrounda, istog misljenja kao i veliki Aleksandar Hemon, najveci bosanski pisac svih vremena. Bosanski pisac koji je citan diljem planete. :thumbup:
BiH-x

#159 Re: Andric

Post by BiH-x »

^^ :thumbup:

ps, jos jesto za Kusturicine obozavatelje:

FRANCUSKI MEDIJI O EMIRU KUSTURICI: Kusturica, Palma mračnjaštva

Srijeda | 25.05.2011.

Povodom pisma Jasmile Žbanić i Harisa Pašovića Kanskom festivalu o političkom angažmanu Emira Kusturice, prenosimo tekst iz francuskog časopisa „Slate“ objavljen u trenutku kad je Kusturica od francuske vlade primio Legiju časti

Piše: Anastasia Levy Slate(zamisli, nije zatucana Bosnjakinja :shock: )

Emir Kusturica će biti predsjednik žirija za selekciju "Izvjestan pogled" na Kanskom festivalu koji počinje 11. maja. Stalni gost i miljenik Kroazete sa dvije Zlatne palme ("Otac na službenom putu" 1985. godine i "Underground" deset godina kasnije) i jednom nagradom za režiju ("Dom za vješanje", 1989), svejedno je veoma kontroverzan. Kao umjetnik ne, pošto se svi skoro jednoglasno slažu oko srpskog reditelja, kako u Berlinu, tako i u Veneciji, kako kritičari tako i publika: poštovan je i slavljen, sa razlogom.

Ali, od rata u Bosni Kusturica je na meti prije svega francuskih intelektualaca koji se ne slažu sa njegovim pro-srpskim stavovima. Alen Finkelkrot je 1995. godine, poslije dodjeljivanja Zlatne palme za "Underground", koje je uslijedilo odmah nakon masakra u Tuzli, napisao žestok članak u Mondu u kome osuđuje "jezik ubica" koji je reditelj realizovao, da bi zatim izjavio u Liberasionu: "Kolaboracionista je tako prigrabio palmu mučenika".

Sa svoje strane Bernar-Anri Levi se prepustio jednom dugačkom nizu osuda čovjeka, mimo umjetnika, izjavljujući, na primjer, u svojoj rubrici u Poenu da Kusturica koristi "upravo one termine koje je koristila najofucanija srpska propaganda za stigmatizaciju nacističke 'prošlosti' Hrvatske i Bosne". Alen Finkelkrot je jasno stao na stranu Hrvata a Bernar-Anri Levi na stranu Bošnjaka. Da li u ovim osporavanjima treba vidjeti običan sukob oprečnih strana ili, naprotiv, opravdane optužbe?

Idealizovani srpski likovi Još početkom devedestih, Bošnjak Kusturica odbija lojalnost braniocu multietničke Bosne, muslimanskom predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Po izbijanju rata, pošto su srpske formacije, sa Radovanom Karadžićem na čelu, odbacile rezultat referenduma proglašavajući nezavisnost Republike Bosne, sineastu koji ne ustaje protiv Srba Bošnjaci smatraju izdajnikom. Stan njegove porodice u Sarajevu, odmah poslije Dejtonskog sporazuma i nedugo po njegovom odlasku u Crnu Goru, opljačkan je. To je doba kada Srbi drže Sarajevo pod opsadom, kada se vrše masakri na očigled međunarodne zajednice, doba kada oni koji su prije deset godina bili Jugosloveni moraju da se deklarišu kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci.

To je vrijeme kada Kusturica režira "Underground", satiričnu priču, epopeju o 50 godina Jugoslavije, kojom zatvara jednu srpsku porodicu u neki podrum (Platonovu pećinu), odakle ne vide promjenu svoje zemlje, ali nastavljaju da piju, jedu, prave feštu i vode ljubav, pod bombama, za inat svima.

Alen Finkelkrot i Bernar-Anri Levi vide njegovu palmu kao uvredu hiljadama žrtava srpskih zvjerstava, ubistava i silovanja kojim su dirigovali Karadžić i njegov susjed Milošević. Emir Kusturica im odgovara... da nisu vidjeli njegov film. Ima pravo: film se još ne prikazuje u bioskopima, a ova dvojica nisu bila u Kanu.

Ipak, da li se baš cilja na "Underground", pošto sineasta izjavljuje u maju 1995. na stranicama Figara: "Jedina Miloševićeva greška je što je vjerovao da Srba ima 250 miliona i što nije imao kod sebe dvije atomske bombe"? Poslije jedne ovakve izjave, nikome se ne može zamjeriti što u filmu "Underground" vidi pro-srpski propagandni materijal. Marko i Crni, dva glavna lika u filmu, predstavljaju idelaizovane srpske likove u nekoj vrsti genijalnog ludila, nasuprot hrvatskim i bosanskim strašljiguzima i kolaboracionistima.

Žal za "Velikom Srbijom" Prikazujući, kao niko, burleskno koje zahvata Balkan, Kusturica predstavlja i nasilje kod Srba kao drugu prirodu, drugo lice jakog jugoslovenskog muškarca, koji se ne boji ni bombi ni nacista. Da, to je zapravo žal za Jugoslavijom koju treba čitati u ovom djelu. Jugoslavija, ili prije neka vrsta "Velike Srbije", izmišljene i izmaštane otadžbine. "Once upon a time there was a country... And its capital was Belgrade" ("Bila jednom jedna zemlja, a njen glavni grad je bio Beograd") - ovim riječima počinje "Underground", kao neka priča, nikad ostvaren srpski san.

Osim poruke, postoji i kontekst: koproducent filma je Milorad Vučelić, direktor srpske televezije RTS, koju su Ujedinjene nacije označile kao eksponenta srpske državne propagande za vrijeme rata. Vučelić je bio bliski saradnik Slobodana Miloševića, na čelu poslaničke grupe njegove partije u Skupštini, a na premijeru filma su došli Milošević, Ratko Mladić i Arkan (svi zajedno optuženi za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid, a neki i za više zločina odjednom), da aplaudiraju filmu koji je reditelj predstavio u Beogradu.

Na nesreću, i pored toga što su ove neskrivene podrške šokantne, nisu ništa manje uobičajene u Republici Srpskoj u Bosni. U Banjaluci, administrativnom centru, na ulicama se (legalno) prodaju majce sa likom Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ratnih zločinaca optuženih za zločin protiv čovječnosti i genocid, odgovornih prije svega za masakr u Srebrenici. "Čudno je to, ali mi, Srbi iz Bosne, mi smo niko i ništa: Evropska unija nas neće, mi nismo čak ni zemlja. Karadžić je ovde kao ponos i dika" objašnjava jedan mladi aktivista partije na vlasti u Republici Srpskoj, SNSD. "Ne zbog onoga što je učinio, nego zato što je on jedan od najpoznatijih ljudi na svijetu, i zato što je godinama uspijevao da umakne Interpolu i međunarodnim sudovima. Jači od svih koji nas odbacuju".

Pjesma u čast Karadžiću Karadžić bi, dakle, predstavljao pobunjenika, odmetnika, dovoljno jakog da se suprotstavi velikom svjetskom poretku. A ako postoji nešto što Kusturica mrzi to je taj svjetski poredak, to zapadnjačko društvo koje bi da nametne svoj zakon ostatku svijeta, kako ga spretno denuncira u svom filmu "Maradona". Neprestano suprotstavlja narode i vlade i kritikuje Zapad, između dirljive iskrenosti i žalosnog simplifikovanja. I on u tom monstrumu vidi romantičnog gusara, vrstu borca pokreta otpora: "Fascinira me Karadžić, zato jer je on odmetnik od zakona", izjavio je za hrvatski časopis "Globus".

Sa svojim bendom "No Smoking Orchestra" pjeva pjesmu u čast onome koji se naziva Dabić Rašo, pod naslovom "Wanted Man". Kroz riječi, na engleskom, govori bjegunac:

"I fought the law
The law fought me
Hey Mr sheriff
Where I might be
I might have a fun
In port of Amsterdam
I might be a jerk
In City of New York
I might be close
I might be far
I might be a star
Over Kandahar"

(Borio sam se protiv zakona
I zakon protiv mene
Hej, gospodine šerif
Gdje bih ja mogao biti
Možda se zabavljam
U amsterdamskoj luci
Možda se glupiram
U gradu Njujorku
Možda sam blizu
Možda sam daleko
Možda sam zvijezda
Iznad Kandahara)

Ali na koncertu, grupa dodaje slijedeće reči, koje ne figuriraju ni na jednom albumu, na srpskom: "Ako ne voliš Dabić Rašu, popušio kitu našu".

Zamjena teza Nezdrava fascinacija onim koga su svi prepoznali kao dželata, koja se udaljava od obične nostalgije za Jugoslavijom, od onog "titoizma" koji može da se poistovjeti sa nostalgijom, sa onim "stara, dobra vremena". Ne, Kusturica spada u one koji misle da je Srbija žrtva, oduvijek, spoljnog svijeta: Bošnjaka, međunarodne zajednice ili pak nacističke Njemačke.

Sjećanje na ovu posljednju je otrcana floskula kod srpskih nacionalista: da bi negirali postojanje muslimanskog "genocida" u Bosni, udruženja za odbranu srpskih žrtava imaju običaj da najprije minimiziraju događaje u Srebrenici i Tuzli, da bi ih zatim uporedila sa dejstvovanjima njemačkog nacional-socijalističkog i hrvatskog ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu. Zašto? Zamjeniti teze i reći da su Srbi spoznali pravo stradanje, ono pravog genocida. Da bi taj narod zadržao status žrtve, nikada dželata. Da bi bošnjački masakri bili smatrani isključivo reakcijom.

Povodom nezavisnosti Kosova, 2008. godine, Emir Kusturica na stranama italijanskih dnevnih novina Il Manifesto kaže: "Ovo je isti teror koji se nastavlja protiv nas [Srba] od 1991-1992, onaj koji je otpočeo u Sloveniji, zatim u Hrvatskoj i na kraju u Bosni i Hercegovini. Sa nezavisnošću Kosova, došli smo do posljednje faze terora. Insistiram na terminu teror, ne postoji druga riječ da se to definiše".

"Dosta mi je demokratije" Nije mu dosta što ne priznaje međunarodno pravo, reditelj dozvoljava sebi i da, u sebi svojstvenoj megalomaniji, osporava demokratiju. Poslije snimanja filma "Život je čudo" (2002), odlučuje da osnuje, u Srbiji i na granci sa Republikom Srpskom, u blizini mjesta snimanja svog filma, svoje sopstveno selo, Kustendorf. Jedino selo "bez izbora i demokratije". "Dosta mi je demokratije. U demokratiji ljudi glasaju za gradonačelnika. Ja hoću da napravim grad čije žitelje ću ja izabrati" objašnjava on za Njujork Tajms.

Reditelj tamo sada organizuje filmski festival (na kome je gost bio, između ostalih, i Džoni Dep) i tamo drži časove režije. Ali, to mu prije svega omogućava da ispolji svoj nacionalizam kod izabrane publike (u pravom smislu). Tako je bio domaćin izložbe ruskog umjetnika Andreja Buđajeva, "Plutocracy". Buđajev se smatra anti-Putinovim disidentom, koji predstavlja Karadžića kao heroja, srpskog vođu žrtvovanog na oltaru velikog pravoslavlja. Naspram "heroja" Karadžića naslikani su "neprijatelji" - Džordž Buš mlađi, Madlin Olbrajt i Havijer Solana u nacistickim uniformama, dok su Karla del Ponte i Hilari Klinton u negližeima. Na jednoj od fotomontaža, sam Kusturica predaje Džordža Buša mlađeg Slobodanu Miloševiću, ozarenom.

Izgleda skoro nepojmljivo da jedan tako genijalan reditelj, tako otvoren prema svijetu, i tako briljantan kada treba ispričati priču, veliku priču sačinjenu od mnoštva detalja, postane do ove mjere kriv za mračnjaštvo. Šta uči strane studente koji dolaze na nastavu u Kustendorf i koji slabo poznaju istoriju njegove zemlje? Ukoliko su to pokreti kamere, dokazao je da je majstor. Ukoliko je to politika, onda on postaje opasan. Nedavno je hvalio vladanje zemljom bjeloruskog predsjednika Lukašenka, šefa države koji praktikuje redovna hapšenja svojih političkih oponenata: "Predsjednik upravlja zemljom sa velikim poštovanjem i originalno".

Provokacija prestaje kada govor postaje sistematičan, i kada ona pravda smrt ljudi. Emir Kusturica je još jedan živi dokaz da je djelo, ono pravo, veće od autora.

Prevela: Tatjana Racković
vox-populi

#160 Re: Andric

Post by vox-populi »

Sezam wrote: Lijepo je znati da sam, bar sto se tice Undergrounda, istog misljenja kao i veliki Aleksandar Hemon, najveci bosanski pisac svih vremena. Bosanski pisac koji je citan diljem planete. :thumbup:
Iako vrlo cijenim i rado citam Hemona, na boldiranu izjavu mogu samo ovako reagovati:

:lol: :lol: :lol: :lol:
bandini

#161 Re: Andric

Post by bandini »

vox-populi wrote:
Sezam wrote: Lijepo je znati da sam, bar sto se tice Undergrounda, istog misljenja kao i veliki Aleksandar Hemon, najveci bosanski pisac svih vremena. Bosanski pisac koji je citan diljem planete. :thumbup:
Iako vrlo cijenim i rado citam Hemona, na boldiranu izjavu mogu samo ovako reagovati:

prijatelju to nije dovoljno,
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
e ovako je vec bolje
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#162 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

Pa, baš nikako nije za smijanja. Jedini pisac iz bivše Yu (koliko znam drugi u svijetu) koji je napisao prestižan i svjetski priznat roman na jeziku koji mu nije maternji, njegove knjige su čitane ne samo u Americi, nego jako puno i u Europi, tako da baš nije za smijanja da je najbolji BIH pisac. Pa čak se može reći , na osnovu nekih parametara i svih vremena.
BiH-x

#163 Re: Andric

Post by BiH-x »

KatarinaKosaca wrote:Pa, baš nikako nije za smijanja. Jedini pisac iz bivše Yu (koliko znam drugi u svijetu) koji je napisao prestižan i svjetski priznat roman na jeziku koji mu nije maternji, njegove knjige su čitane ne samo u Americi, nego jako puno i u Europi, tako da baš nije za smijanja da je najbolji BIH pisac. Pa čak se može reći , na osnovu nekih parametara i svih vremena.
A i New York Times je proglasio "The Lazarus Project" najboljom knjigom godine:-)
bandini

#164 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:Pa, baš nikako nije za smijanja. Jedini pisac iz bivše Yu (koliko znam drugi u svijetu) koji je napisao prestižan i svjetski priznat roman na jeziku koji mu nije maternji, njegove knjige su čitane ne samo u Americi, nego jako puno i u Europi, tako da baš nije za smijanja da je najbolji BIH pisac. Pa čak se može reći , na osnovu nekih parametara i svih vremena.

jeste li ti i sezam u nekom rodu??
procitao sam vecinu hemonovih djela, jeste vrlo popularan i citan
knjige su mu stvarno odlicne, ima svoj prepoznatljiv stil i sve, amerikanci ga hvale i ne mogu da vjeruju da neko tako dobro moze pisati na jeziku koji nije njegov, ali da je najbolji bosanski pisac svih vremena to svakako nije
prije da je najbolji poslijeratni pisac BiH
KatarinaKosaca

#165 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

bandini wrote:jeste li ti i sezam u nekom rodu??
knjige su mu stvarno odlicne, ima svoj prepoznatljiv stil i sve, amerikanci ga hvale i ne mogu da vjeruju da neko tako dobro moze pisati na jeziku koji nije njegov, ali da je najbolji bosanski pisac svih vremena to svakako nije
Samo kad pretpostaviš da je netko nešto mislio o tebi, prijetiš banovima, administracijom (što se mene tiče, to će ti ići lako, nema frke :D ), a kad ti insinuiraš nisko, neorginalno i drsko rodbinske veze onda je to ok, jer se pobogu ne podudara sa tvojim neprikosnovenim stavovima koji se aksiomski moraju prihvatati.
Opet ponavljam, na osnovu relevantnih parametara , a na američkog otkidanja usljed nedostatka talenta za jezike, se može reći da je najbolji BIH pisac svih vremena. Dakako, nitko ovdje nije niti književni niti filmski kritičar, nije proglašen od strane niti jedne ozbiljne institucije "Najbolji BH pisac svih vremena", pa se jedino može diskutirati i uzimati u obzir činjenično stanje čitanosti nekog pisca za zaključke. I nikako , baš nikako konstatacija da to Hemon jeste nije za pet smajila koje si postavio.
KatarinaKosaca

#166 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

Osim toga ta teza "odvajanja pisca od djela" mi nikako nije jasna. Nitko od nas nije pio kafu sa Andrićem pa da zna kakav je "ko čoek". Na osnovu djela pisca zaključujemo nešto. A umjetnost koja pridonosi stvaranju predrasuda, diskriminaciji, generaliziranju, favoriziranju jedne u odnosu na drugu naciju ili vjersku skupinu, nikako baš nikako ne može biti dobra. Taman da ima 17 slojeva simbolike. Uostalom, baš je to Andrić objasnio u svojoj priči "Aska i vuk"
bandini

#167 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:
bandini wrote:jeste li ti i sezam u nekom rodu??
Samo kad pretpostaviš da je netko nešto mislio o tebi, prijetiš banovima, administracijom (što se mene tiče, to će ti ići lako, nema frke :D ), a kad ti insinuiraš nisko, neorginalno i drsko rodbinske veze onda je to ok, jer se pobogu ne podudara sa tvojim neprikosnovenim stavovima koji se aksiomski moraju prihvatati.
Opet ponavljam, na osnovu relevantnih parametara , a na američkog otkidanja usljed nedostatka talenta za jezike, se može reći da je najbolji BIH pisac svih vremena. Dakako, nitko ovdje nije niti književni niti filmski kritičar, nije proglašen od strane niti jedne ozbiljne institucije "Najbolji BH pisac svih vremena", pa se jedino može diskutirati i uzimati u obzir činjenično stanje čitanosti nekog pisca za zaključke. I nikako , baš nikako konstatacija da to Hemon jeste nije za pet smajila koje si postavio.

ma sta cu kad sam neorginalan jbg, hvala bogu ima vas orginalnih
cuj drsko, e jbg sad
ovo je bila zajebancija al hajd
ja nisam umislio, lik me je fino proglasio glupim i cetnikom, to se valjda moze shvatiti iz njegovih postova
evo mi smo bili dosad kontra uvijek, jesam li tebi ili njemu uputio ijednu ponizavajucu rijec???
branim svoje stavove a lik mi hladno kaze da sam glup i cetnik
sad ispade da sam to i umislio
ne moze se reci i niko releventan nije rekao da je on najbolji pisac BIH svih vremena, iako je vrhunski pisac nije najbolji svih vremena
i nisam postavio 5 smajlija nego puno vise
a vi sto tvrdite da je hemon najbolji pisac BIH svih vremena, da imate imalo samopostovanja ne bi ste takve stvari govorili
Sezam

#168 Re: Andric

Post by Sezam »

Ma vidis da je u Bosni vrijeme i spisateljstvo stalo sa Andricem.

I nikako ljudima objasniti da je Andric srpski pisac, tako se sam ocitovao.
bandini

#169 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:Osim toga ta teza "odvajanja pisca od djela" mi nikako nije jasna. Nitko od nas nije pio kafu sa Andrićem pa da zna kakav je "ko čoek". Na osnovu djela pisca zaključujemo nešto. A umjetnost koja pridonosi stvaranju predrasuda, diskriminaciji, generaliziranju, favoriziranju jedne u odnosu na drugu naciju ili vjersku skupinu, nikako baš nikako ne može biti dobra. Taman da ima 17 slojeva simbolike. Uostalom, baš je to Andrić objasnio u svojoj priči "Aska i vuk"

o boze,
stvarno ovo vise gubi svaki smisao
previse banaliziras stvari, u jednom trenutku napises nesto odlicno onda slijedeca recenica kao djeca kad se svadjaju
pa ne moras piti kafu s nekim da znas kakav je covjek
evo ja s kusturicom nikad nisam pio kafu pa mi je jasno kakav je covjek
iz pjesama bore corbe ne mogu naslutiti da je on govno od covjeka, tekstovi su mu odlicni cak i antifasisticki, ali svi smo vidjeli ko je i sta je on, tako da ne moras nekog licno poznavat da vidis kakav je
previse sam primjera dao a vi to ili ne vidite ili ne zelite da vidite
neko je gore spomenuo balasevica i milana mladenovica, ljude koji pored toga sto su odlicni umjetnici i dobri su ljudi, a to su pokazali vise puta
niko sretniji od mene da su svi umjetnici takvi, ali nisu
ima ih i zlih i to poprilican broj
ne moze djelo gubiti na vrijednosti samo zato sto je autor nacista, fasista, rasista, homoseksualac ili ne znam ti ja sta
KatarinaKosaca

#170 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

bandini wrote:evo mi smo bili dosad kontra uvijek, jesam li tebi ili njemu uputio ijednu ponizavajucu rijec???
bandini wrote:a vi sto tvrdite da je hemon najbolji pisac BIH svih vremena, da imate imalo samopostovanja ne bi ste takve stvari govorili
:-) :-) :-) :-) :-)
piupiu

#171 Re: Andric

Post by piupiu »

vox-populi wrote:

Da se potpisem ovdje. Rado citam Hemonove knjige, ali ne treba pretjerivati.
bandini

#172 Re: Andric

Post by bandini »

KatarinaKosaca wrote:
bandini wrote:evo mi smo bili dosad kontra uvijek, jesam li tebi ili njemu uputio ijednu ponizavajucu rijec???
bandini wrote:a vi sto tvrdite da je hemon najbolji pisac BIH svih vremena, da imate imalo samopostovanja ne bi ste takve stvari govorili
:-) :-) :-) :-) :-)

super ti je odgovor
sezamu jesam jer je bio kranje bezobrazan i neodgojen i voli da vrijedja nas velikosrbe :D
sta sam to tebi rekao??
eto nadji bilo koji od mojih postova da sam te omalovazio
ovo za samopostovanje ja ne bi smatrao uvredom vec prijateljskim savjetom
Nele9

#173 Re: Andric

Post by Nele9 »

Čini mi se da mnogi ponovo zanemaruju uticaj Andrićevih djela na velikosrpsku politiku. I da, većina Srba vide njegova djela kao historijska. Nadam se da ovo ispod dovoljno govori o tom uticaju na jednog SAX-ovog forumaša iz Šumske.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=70928

Prijavi postCitiraj (i odgovori) Re: Odlazak-protjerivanje Mmuslimanskog stanovnistva iz zapadne
Postao/la felipe kajetano dana 09/12/2009 13:39

Sta tu ima nejasno?Oslobodjenjem Srbije od Turaka svako ko se smatrao Turcinom morao je napustiti Srbiju i ostaviti okupirane posjede i nepokretnu imovinu...Andric u djelu "Na drini cuprija" takodje opisuje dolazak muhadzira iz Srbije i tjeskobu i bojazan muslimanskog stanovnistva od nadolazeceg vakta....felipe kajetano

Pošalji privatnu poruku
piupiu

#174 Re: Andric

Post by piupiu »

Sezam wrote:

Ne znam sta to znaci biti 'srpski' pisac, a sto te automatski brise iz liste pisaca vrijednih citanja u necijim glavama. Samo znam da je novce od svoje Nobelove nagrade poklonio Narodnim bibliotekama Bosne i Hercegovine, vjerovatno da bi kupili sto vise njegovih knjiga i trovali finu bosansku djecu tom ispodprosjecnom, ma sta reci ispodprosjecnom -- SUND literaturom. :-)

Jos jednom ponoviti, nije problem u Andricu, nego u onima koji njegove knjige citaju kao istorijske cinjenice, a ne kao literaturu. Cak ni djeca ne vjeruju da je Harry Potter-ov zivot zasnovan na istorijskim cinjenicama.
bandini

#175 Re: Andric

Post by bandini »

piupiu wrote:
Sezam wrote:

Ne znam sta to znaci biti 'srpski' pisac, a sto te automatski brise iz liste pisaca vrijednih citanja u necijim glavama. Samo znam da je novce od svoje Nobelove nagrade poklonio Narodnim bibliotekama Bosne i Hercegovine, vjerovatno da bi kupili sto vise njegovih knjiga i trovali finu bosansku djecu tom ispodprosjecnom, ma sta reci ispodprosjecnom -- SUND literaturom. :-)

Jos jednom ponoviti, nije problem u Andricu, nego u onima koji njegove knjige citaju kao istorijske cinjenice, a ne kao literaturu.

pametno zboris, samo nema niko da te cuje
oni sto kontaju njima i ne treba objasnjenje, a ovi sto ne kontaju ne zele da cuju nista drugo
Post Reply