Andric i Selimovic?
-
mr__bosnjak
#1 Andric i Selimovic?
Ovo su dva mozda najveca balkanska i bosanska knjizevnika. Oko njih mnogi pletu teme, tamo-vamo a sve su o istom.
Koje su nacije bili?
Kome su bili politicki nastrojeni?
Jeli istina da je Andric mrzio Bosnjake i smatrao ih ljudima koji imaju kompleks zbog prihvatanja jedne vjere?
Da li je htio biti u NDH(tvrdnja ponekih Hrvata)?
Jeli Mesa Selimovic bio Bosnjak ili Srbin?
Pa da cujemo... ja nemogu da nadzem odgovor mozete li vi?
Koje su nacije bili?
Jeli istina da je Andric mrzio Bosnjake i smatrao ih ljudima koji imaju kompleks zbog prihvatanja jedne vjere?
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Ako uzmes kao relativnu tezinu nano strukturu atomskog jezgra koje ce cijepa na tri razlicita entiteta ne cine drzavu koja ce jednog dana zavrsiti u organizaciji sportskog drustva Sarajevo odrzana je knjizevna tribina na kojoj su citana djela domacih pisaca!!!
Crni mr_Bosnjak, procitaj opus jednog i drugog, pa sam dodji do zakljucka i podijeli ga sa nama. Ovako ces prihvatiti misljenje koje ti najljepse bude zvucalo, a neces moci ocijeniti jel' realno ili ne.
Crni mr_Bosnjak, procitaj opus jednog i drugog, pa sam dodji do zakljucka i podijeli ga sa nama. Ovako ces prihvatiti misljenje koje ti najljepse bude zvucalo, a neces moci ocijeniti jel' realno ili ne.
-
zmijoljubac
#3 Re: Andric i Selimovic?
Sto se Mese tice i njegovog "porekla" sve je rekao sam u knjizi "Sjecanja" a sto se Andrica opet tice toliki je falsifikator i "ljubitelj" bosnjaka garantujem da je ziv u Den Hagu bi sad boravio...mr__bosnjak wrote:Ovo su dva mozda najveca balkanska i bosanska knjizevnika. Oko njih mnogi pletu teme, tamo-vamo a sve su o istom.
Koje su nacije bili?
U ostalom radi se "Srpskim pesnicima, ne...
Andric je doduse ponekad i Hrvatski knjizevnik
http://www.--- NO LINKS ---/ostalo/pisci.html
(i jos mnogi nama znani)
-
FFK as Lucy01
#4 Re: Andric i Selimovic?
Ako neko uziva da cita djela i jednog i drugog, zasto je bitno koje su nacije i politickog ubjedjenja bili, pogotovo sada kada ih nema vise, ni jednog ni drugog?mr__bosnjak wrote:Ovo su dva mozda najveca balkanska i bosanska knjizevnika. Oko njih mnogi pletu teme, tamo-vamo a sve su o istom.
Koje su nacije bili?
A da bi donio svoj zakljucak o jednom i drugom, potrebno je procitati sve sto su ikada napisali, procitati dosta istorijskih knjiga, casopisa iz njihovog doba, ono sto su njihovi savremenici pisali o njima....
- Bosanac sa dna kace
joj dje su @skljoco i @jaganjac da mi bi samo znat, uh sta propustaju! 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
izvrsi njihovu exhumaciju pa uradi DNK analizu pa vidi sta su....
covjece boziji, niko ti OSIM LJUDI KOJI SU ZIVJELI SA NJIMA ne moze reci sta su bili i kako su se osjecali...
svako knjizevno djelo se moze protumaciti na hiljadu nacina...i nije do onoga STA SE TUMACI vec KO TUMACI....
covjece boziji, niko ti OSIM LJUDI KOJI SU ZIVJELI SA NJIMA ne moze reci sta su bili i kako su se osjecali...
svako knjizevno djelo se moze protumaciti na hiljadu nacina...i nije do onoga STA SE TUMACI vec KO TUMACI....
-
mr__bosnjak
Okej izgleda da vecina smatra temu bezveznom. Mnogi o tome razgovaraju pa i glavni predstavnici bosnjacke, srpske i hrvatske knizevnosti pa zasto bi to bilo velika stvar za raju Sarajevo-x. Stvar je u tome sto je bar po meni tema zanimljiva jer su mozda dva najveca balkanska pisca a nezna kojoj od balkanskih knjizevnosti odnosno cijoj od balkanskih knjizevnosti pripadaju. Plus sto znamo kako je ovdje sa narodima i narucito poslije ove zadnje agresije to se pita. Ako se nekome nesvidza tema bujrum neostavljajte odgovore...
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Bas zato su velikani. Pripadaju svima!!!mr__bosnjak wrote: Stvar je u tome sto je bar po meni tema zanimljiva jer su mozda dva najveca balkanska pisca a nezna kojoj od balkanskih knjizevnosti odnosno cijoj od balkanskih knjizevnosti pripadaju.
-
mostarac
Sve sto je bitno i vazno za Andrica i Selimovica je to da su bili veliki knjizevnici, a sto se tice toga kojem su toru pripadali normalne ljude ne zanima, jer knjizevnici su veliki zbog svojih knjizevnih djela, a ne zbog svog obiljezja kojem toru pripadaju. Kod knjizevnika su bitna njihova djela, a ne njihovi torovi i samo neobrazovaniu ljudi koji nista ne mogu viditi i pojmiti a da nije obiljezeno nacionalnim predznakom mogu raspravljati na taj nacin o knjizevnicima, a sigurno je da su i Andric i Selimovic bili veliki kad ih svi nacionalni manijaci zele prisvojiti sebi i svojim torovima, a mislim da i jedan i drugi imaju zelju da borave samo u toru njihovih citalaca.
-
FortunaBela
#11 Re: Andric i Selimovic?
Pročitaj ih pa će ti se odgovor sam dati...mr__bosnjak wrote:Ovo su dva mozda najveca balkanska i bosanska knjizevnika. Oko njih mnogi pletu teme, tamo-vamo a sve su o istom.
Koje su nacije bili?
-
mr__bosnjak
Evo necu drsko odgovarat jer me stvarno zanima, zasto? Sta je tako gresno u mom postu pa da sam eto "budala". A Mostarac mislim da ima veze jer njihova djela puno se i rade o balkansoj historiji i neki tvrde da su pisana u progandsko-historijskom stilu i zato su i vazni pa mozda i nepripadaju bas svima... Mislim kake veze imaju sa na primjer Albancima? Ali sve u svemu nemislim da je tema tako losa...Fair Life wrote:Jednostavno... budala se moze biti na bezbroj nacina.
Mr_Bosnjak je... sa zacinom il' bez zacina na barem stotinu nacina...
Koja promaHa...?
- dexcox
za andrica nemogu nista drugo rec nego da je bio bosanac srbin rodzen ko hrvat koji je pisao o muslimanima.
mesa je ipak bio rodjeni bosnjak i njega mogu lakse shvatiti , morao se pokazati ko komunista i ko je malo pronicljiviji lako je shvatio "tvrdzavu" a ko nije, prosla mu je kroz ruke ko i tadasnjem cenzoru koji nije nista konto, pa danas mozemo citati ono za sta bisigurno goli odlezo u to doba da su oficiri bili pismeniji....
sta rec nego da je ponovo zivot pokazo da nagradjuje nepravedno, jedan koji se uhvatio u kolo i pisao ono sto je drugima drago normalno ce biti ispred onog sto kritiku drustva iznosi realno.
mesa je ipak bio rodjeni bosnjak i njega mogu lakse shvatiti , morao se pokazati ko komunista i ko je malo pronicljiviji lako je shvatio "tvrdzavu" a ko nije, prosla mu je kroz ruke ko i tadasnjem cenzoru koji nije nista konto, pa danas mozemo citati ono za sta bisigurno goli odlezo u to doba da su oficiri bili pismeniji....
sta rec nego da je ponovo zivot pokazo da nagradjuje nepravedno, jedan koji se uhvatio u kolo i pisao ono sto je drugima drago normalno ce biti ispred onog sto kritiku drustva iznosi realno.