Andaluzijski pas... Vat da fak?!
Moderator: _BataZiv_0809
-
leeloo
#1 Andaluzijski pas... Vat da fak?!
Sjedim ja neki dan sa par ljudi i pričamo o filmovima. I tamo, vamo... spomenu se Andaluzijski pas.
Ja na to prokomentarisah da nisam gledala... kad oni svi u glas... ŠTA?! TO NISI GLEDALA?!?! KAKO TO NEĆEŠ GLEDATI, KULTNI FILM, PROMIJENIO MI NAČIN GLEDANJA NA SVIJET BLA, BLA...
I nelez' vraže... dođem ja kući i potražim film.. skinem ga i pogledam, onda ga pogledam još jednom.... Mislim lud je... zanimljiv. Ali ne skontah ga.
No sama činjenica da je scenario pisao Salvador Dali govori mi da malo ko konta poentu (ako je i sam dali znao šta radi).
Enivej,
Tako se ja sretnem sa osobom kojoj je film "promijenio pogled na svijet" i pitam ga... haj mi objasni u čemu je poenta... reci mi nešto više, šta sam propustila, jeli mi nešto promaklo.
Odgovor koji sam dobila je... ma ne može se to objasniti, to moraš sama skontati.
Pa hajde reci kako si ga ti doživio...
Ma teško ti je to za objasniti...
Tipično preseravanje, nema pojma... Ako sam ja nešto skontala, a neko drugi nije.... ja pokušam objasniti šta taj film predstavlja meni, moj doživljaj.
Evo ne tražim da mi neko objasni film, ali ako ga je iko pogledao može li mi reći kako ga je doživjeo, šta mu je u tom filmu bilo upečatljivo.
Ja na to prokomentarisah da nisam gledala... kad oni svi u glas... ŠTA?! TO NISI GLEDALA?!?! KAKO TO NEĆEŠ GLEDATI, KULTNI FILM, PROMIJENIO MI NAČIN GLEDANJA NA SVIJET BLA, BLA...
I nelez' vraže... dođem ja kući i potražim film.. skinem ga i pogledam, onda ga pogledam još jednom.... Mislim lud je... zanimljiv. Ali ne skontah ga.
No sama činjenica da je scenario pisao Salvador Dali govori mi da malo ko konta poentu (ako je i sam dali znao šta radi).
Enivej,
Tako se ja sretnem sa osobom kojoj je film "promijenio pogled na svijet" i pitam ga... haj mi objasni u čemu je poenta... reci mi nešto više, šta sam propustila, jeli mi nešto promaklo.
Odgovor koji sam dobila je... ma ne može se to objasniti, to moraš sama skontati.
Pa hajde reci kako si ga ti doživio...
Ma teško ti je to za objasniti...
Tipično preseravanje, nema pojma... Ako sam ja nešto skontala, a neko drugi nije.... ja pokušam objasniti šta taj film predstavlja meni, moj doživljaj.
Evo ne tražim da mi neko objasni film, ali ako ga je iko pogledao može li mi reći kako ga je doživjeo, šta mu je u tom filmu bilo upečatljivo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
nažalost nisam još gledao film
ali imam namjeru (u sljedećih nekoliko mjeseci)
kratki nijemi film Luisa Bunuela iz 1928. ako se ne varam
ako neko ima link na internetu za ovaj film nek ga obznani narodu
ali imam namjeru (u sljedećih nekoliko mjeseci)
kratki nijemi film Luisa Bunuela iz 1928. ako se ne varam
ako neko ima link na internetu za ovaj film nek ga obznani narodu
-
leeloo
Evo link...
http://epc.buffalo.edu/sound/mp3/sp/bun ... NDALOU.mpg
hajd pogledaj pa me prosvijetli...
-
_BaykoNoor_
- Zox
Fakat ti se drug nije preseravao kad je rekao da to moras sama skontati. U smislu da je percepcija ovog filma vrlo personalna.
Kako si i sama primijetila spominjuci Dalija, radi se o nadrealizmu (a i sam Bunuel pripada tom pokretu). Scene su tu da te uzdrmaju. Nepovezanost u montazi asocira na oniricku aktivnost (san), u kojoj takodje nema logicnog redoslijeda.
Nelogicnost kao reprodukcija nacina funkcionisanja podsvijesti, nad kojom, prema psihoanaliticarima i nadrealistima, super-ego vrsi nadzor upravo pomocu logike.
Upravo zato nema logicnih objasnjenja.
Kako si i sama primijetila spominjuci Dalija, radi se o nadrealizmu (a i sam Bunuel pripada tom pokretu). Scene su tu da te uzdrmaju. Nepovezanost u montazi asocira na oniricku aktivnost (san), u kojoj takodje nema logicnog redoslijeda.
Nelogicnost kao reprodukcija nacina funkcionisanja podsvijesti, nad kojom, prema psihoanaliticarima i nadrealistima, super-ego vrsi nadzor upravo pomocu logike.
-
leeloo
#8 Hvala Zox, hvala...
Hvala... Što se tiče umjetničkih pokreta, ja sam tabula rasa. Tako da sam sada odvojila malo vremena i pročitala 2 enciklopedijska članka o nedrealizmu i filmskom nadrealizmu. Sada su stvari mnogo jasnije i kontam. Ili bolje da se izrazim... kontam zašto ništa ne kontam.Zox wrote:Fakat ti se drug nije preseravao kad je rekao da to moras sama skontati. U smislu da je percepcija ovog filma vrlo personalna.
Dodjavola... pa i Fellini mi je postao jasniji.
Pravo volim ovaj osjećaj kada saznam (naučim) nešto novo, to mi je kao droga. Pravi high. I zbog svega toga Zox duboko sam ti zahvalna.
- Truba
hvala na linkuleeloo wrote:Evo link...
159 MB
tek sljedeće sedmice ću moći dovnlodairati
- Zox
#15 Re: Hvala Zox, hvala...
Drago mi je da sam pomogao, mada citam ovaj moj post i JA GA SAM ne razumijem, al hajde, bar je termin "nadrealizam" bio od pomoci.leeloo wrote:Hvala... Što se tiče umjetničkih pokreta, ja sam tabula rasa. Tako da sam sada odvojila malo vremena i pročitala 2 enciklopedijska članka o nedrealizmu i filmskom nadrealizmu. Sada su stvari mnogo jasnije i kontam. Ili bolje da se izrazim... kontam zašto ništa ne kontam.Zox wrote:Fakat ti se drug nije preseravao kad je rekao da to moras sama skontati. U smislu da je percepcija ovog filma vrlo personalna.
Dodjavola... pa i Fellini mi je postao jasniji.
Pravo volim ovaj osjećaj kada saznam (naučim) nešto novo, to mi je kao droga. Pravi high. I zbog svega toga Zox duboko sam ti zahvalna.
- Truba
danas sam skinuo film
hvala na linku
ne znam sta bih rekao o filmu ona scena sa okom je fenomenalna, mravi...
danas sam potvrdio svoju tezu o tome da je bilokoji bunuelijev film 10X eroticniji od danasnjih golotinja i Diskretni sarm burzoazije i Bele de jour i Viridiana i Diary of a chambermaid i that obscure object of desire i Ensayo de un crimen
osobna percepcija: klerici jašu po običnom narodu kojemu je do sexa
hvala na linku
danas sam potvrdio svoju tezu o tome da je bilokoji bunuelijev film 10X eroticniji od danasnjih golotinja i Diskretni sarm burzoazije i Bele de jour i Viridiana i Diary of a chambermaid i that obscure object of desire i Ensayo de un crimen
-
leeloo
Nema na cemukomi wrote:danas sam skinuo film
hvala na linku
Znala sam za scenu sa okom prije nego sto sam gledala film pa sam je preskocila prvih par gledanja
Nije tako strasana kao sto sam ocekivala.
A kraj.... onako cemo svi zavrsiti.
Tek sam kasnije pocela obracati paznju na detalje.