Analiza finansijskih izvještaja - software

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ibrik

#1 Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by ibrik »

Ima li neko neki free software (excel file) pomoću kojeg se mogu računati finansijski pokazatelji (likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, profitabilnosti, investiranja, ..)???
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#2 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by Toto »

ibrik wrote:Ima li neko neki free software (excel file) pomoću kojeg se mogu računati finansijski pokazatelji (likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, profitabilnosti, investiranja, ..)???

na osnovu kojih podataka bi ti sve ovo racunao
crazymmama

#3 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by crazymmama »

U jednoj udruzi poduzetnika imamo radionicu za poduzetnike "rast i razvoj poduzeca" .Radionicu vode Svedani i ista traje 6 mjeseci.Tek sam na pocetku ali smo radili neke interesantne stvari koje bi vam mozda bile interesantne.Naime radili smo neke tabele u excelu pomocu kojih mozete vrlo lako sagledati situaciju u svom poduzecu ili biznisu.Meni konkretno je bilo korisno za otkrivanje gresaka u proizvodnji i za odabir pravog proizvoda.Tabele su jednostavne i rado bi ih podijelila svima ali nisam vjesta u slanju linka na forum.Tko god je zainteresiran moze mi se javiti na pm pa cu mu ih rado proslijediti.
The Nightwatchman

#4 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by The Nightwatchman »

ibrik wrote:Ima li neko neki free software (excel file) pomoću kojeg se mogu računati finansijski pokazatelji (likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, profitabilnosti, investiranja, ..)???
naravno da postoji. radi se o analizi finansijskih izvjestaja. pa mozes sam napraviti tableu u excelu koja ce biti povezana formulama sa tabelama bilansa stanja i uspjeha. moras znati formule za odredjivanje finansijskih koeficijenata....
MoHiKaNaC

#5 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by MoHiKaNaC »

The Nightwatchman wrote:
naravno da postoji. radi se o analizi finansijskih izvjestaja. pa mozes sam napraviti tableu u excelu koja ce biti povezana formulama sa tabelama bilansa stanja i uspjeha. moras znati formule za odredjivanje finansijskih koeficijenata....
Ali covjeka interesuju gotove formule... Zna i on da bi ih mogao sam napraviti ali ocigledno da ne zna kako...
Toto

#6 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by Toto »

Excel ima preko 300 "gotovih" funkcija (formula) od toga ih je oko 20 finansijskih i bar stotinjak statistickih sto je mocan set alata za ekonomiste.
Nisam siguran ali mislim da verizje MS Officea koje su na hrvatskom imaju prevod Help-a. Pretpostavljam da su i te ekonomske funcije prevedene i objasnjene. Ako i nema na tim instalacijama valjalo bi prosvrljati po Microsoftovim stranicama i potraziti prevode na nekom od balkanskih jezika. Mislim da bi svako ko se razumije u ekonomiju, mogao lako savladati te funkcije. Uz nesto elementarnog poznavanja rada sa celijama, rangovima i adesama to bi trebalo da bude savladivo.
ibrik

#7 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by ibrik »

Ma znam ja i kako napraviti to u excelu i znam i sve formule, ali sam mislio da neko ima gotovo da se ne peglam ... kako god hvala na prijedlozima ;)
Toto

#8 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by Toto »

ibrik wrote:Ma znam ja i kako napraviti to u excelu i znam i sve formule, ali sam mislio da neko ima gotovo da se ne peglam ... kako god hvala na prijedlozima ;)
u nas je bio jedan hodza sto je imo gotivih hatmi

pa kontam:
vidi u kakvog profesora na ekonomiji mozda on ima gotovih exelovih tabela
The Nightwatchman

#9 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by The Nightwatchman »

http://www.mbaware.com/finratansof.html

imas ovdje al se placa. :D

ovo su stvarno mocni alati. probaj skinuti ove programe na torrentima. ili plati ako ti je toliko stalo....
karanana

#10 Re: Analiza finansijskih izvještaja - software

Post by karanana »

The Nightwatchman wrote:http://www.mbaware.com/finratansof.html

imas ovdje al se placa. :D

ovo su stvarno mocni alati. probaj skinuti ove programe na torrentima. ili plati ako ti je toliko stalo....
kako ovo da skinem na torrentima? gdje da odem da nadjem torrente za ove programe?
Post Reply