"Analitika" u preduzecu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
LjutiNordijac

#1 "Analitika" u preduzecu

Post by LjutiNordijac »

Pozz svima.

Treba mi mala pomoc od vas. :?
Naime od nedavno (3 mjeseca) sam poceo raditi u jednoj firmi koja zaposljava oko 150 radnika i bavi se proizvodnjom razlicitih prehrambenih artikala. Nemam radnog iskustva, tek sto sam zavrsio ekonomski fakultet. Primljen sam na radno mjesto "analiticara". Do sad u toj firmi nisu imali to radno mjesto niti imaju iskustva sa tim, medjutim posto ce firma jos rasti smatraju da je ovo radno mjesto potrebno, jer svaka veca i bolja firma mora imati dobrog analiticara.

Da skratim pricu. Meni interesuje da li neko ima iskustva sa analitikom u firmi, kakve izvjestaje praviti, sta analizirati, u kome vremenskom periodu. Do sada sam im vadio neke mjesecne izvjestaje, i neke analize poredjena artikala 2012-2013 po mjesecima i slicno.

Analiticka sluzba bi trebala biti u sluzbi uprave firme, i ja radim nekad neke izvjestaje na njihov zahtjev. Medjutim oni zele da budem inovativan, da ja sam predlozim sta bi se moglo analizirati, da sam pokusam nesto i da izmisljam neke analize! :sad:

S toga vas molim ako neko ima iskustva sa analitikom u preduzecima, ko je nekad radio na takvoj poziciji, da mi objasni sta je radio i da mi prenese neka iskustva.

HVALA UNAPRIJED. :)

P.S. Fantasticno baratam Excelom; ta firma ima odlican knjigovodstveni program, iz koga mogu izvuci sve moguce podatke u tren oka...
Keiko

#2 Re: "Analitika" u preduzecu

Post by Keiko »

LjutiNordijac wrote:Pozz svima.

Treba mi mala pomoc od vas. :?
Naime od nedavno (3 mjeseca) sam poceo raditi u jednoj firmi koja zaposljava oko 150 radnika i bavi se proizvodnjom razlicitih prehrambenih artikala. Nemam radnog iskustva, tek sto sam zavrsio ekonomski fakultet. Primljen sam na radno mjesto "analiticara". Do sad u toj firmi nisu imali to radno mjesto niti imaju iskustva sa tim, medjutim posto ce firma jos rasti smatraju da je ovo radno mjesto potrebno, jer svaka veca i bolja firma mora imati dobrog analiticara.

Da skratim pricu. Meni interesuje da li neko ima iskustva sa analitikom u firmi, kakve izvjestaje praviti, sta analizirati, u kome vremenskom periodu. Do sada sam im vadio neke mjesecne izvjestaje, i neke analize poredjena artikala 2012-2013 po mjesecima i slicno.

Analiticka sluzba bi trebala biti u sluzbi uprave firme, i ja radim nekad neke izvjestaje na njihov zahtjev. Medjutim oni zele da budem inovativan, da ja sam predlozim sta bi se moglo analizirati, da sam pokusam nesto i da izmisljam neke analize! :sad:

S toga vas molim ako neko ima iskustva sa analitikom u preduzecima, ko je nekad radio na takvoj poziciji, da mi objasni sta je radio i da mi prenese neka iskustva.

HVALA UNAPRIJED. :)

P.S. Fantasticno baratam Excelom; ta firma ima odlican knjigovodstveni program, iz koga mogu izvuci sve moguce podatke u tren oka...
Mogu li ja odgovori na Engleskom?

- Aged Debtors Report (duznici)
- Average payment days (prosjecan broj dana od izdavanja racuna do naplate)
- customer turnover (obrt novca po klijentu)
- sales analysis by product group (analiza prodaje po grupi proizvoda)
- sales analysis by product (analiza prodaje po proizvodima)
- stock movement by product group (ulaz/izlaz proizvoda po grupi)
- stock movement by product (ulaz / izlaz pojedinacnih proizvoda)

Nekih 5-6 godina sam radila sa software-om koji radi upravo ovu vrstu analiza ali se sad news mogu sjetiti svih izvjestaja koji su bili dostupni. Ako vec dobro znas Excel, nema sta ne mozes 'izvuci' kroz Database Query.

Nadam se da sam bar malo pomogla. Ako hoces, posalji mi pp sa malo vise informacija o firmi u kojoj radis (sta proizvoda I u kojem obimu), mozda ti mogu jos malo pomoci. Ubi me ovaj tablet I predictive text pa mi sad mrsko naslijepo I nasiroko :-D .
La_Forge

#3 Re: "Analitika" u preduzecu

Post by La_Forge »

Ovi rade dosta analitike i konsaltinga, kontaktiraj ih...

http://analitika.valicon.net/
LjutiNordijac

#4 Re: "Analitika" u preduzecu

Post by LjutiNordijac »

Aged Debtors Report (duznici)
- Average payment days (prosjecan broj dana od izdavanja racuna do naplate)
- customer turnover (obrt novca po klijentu)
- sales analysis by product group (analiza prodaje po grupi proizvoda)
- sales analysis by product (analiza prodaje po proizvodima)
- stock movement by product group (ulaz/izlaz proizvoda po grupi)
- stock movement by product (ulaz / izlaz pojedinacnih proizvoda)
Hvala ti. Nesto slicno sam i ja radio..., jos detaljnije, po svakom komercijalisti na terenu. Javim ti se na pp kasnije.

Mislim da ovi nece reci ni rijeci dok im se ne plati ili slicno.

Jos ideja? :)
Post Reply