Amsterdam - putovanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ja_cura_

#1 Amsterdam - putovanje

Post by ja_cura_ »

zdravo svima!

putovanje rezervisano - u decembru se ide na 7 dana u amsterdam!!! sigurno ce se posjetiti heineken experience (od CoJeka mi u mene zelja :D ) ali sta dalje?!

potrebno mi je nekoliko preporuka sta da se pogleda, sta da se obidje, gdje da se ode sta popiti i pojesti u amsterdamu. na forumu sigurno ima "domacih" amsterdamaca koji mogu nesto preporuciti! bila bih mnogo zahvalna!

hvala!
karanana

#2 Re: Amsterdam - putovanje

Post by karanana »

Red light district i sav taj komsiluk okolo. Bas je cool. Ali nisam nista novo rekao. Odatle sve pocinje.
ja_cura_

#3 Re: Amsterdam - putovanje

Post by ja_cura_ »

To je vec predbiljezeno, samo njemu nisam jos rekla..... Hotel nam je u centru, tako da ce biti lako pjeske obilaziti grad. Na internetu sam nasla preporuke i za biblioteku i cafe/restoran na 7. spratu jer pruza divan pogled na grad. Tamo cemo sigurno otici.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4 Re: Amsterdam - putovanje

Post by KatarinaKosaca »

U Amsterdamu je sve doživljaj.. Sve je drugačije... vidjećeš..

Pozitivno zavidim na putovanju :thumbup:
anaksunamun

#5 Re: Amsterdam - putovanje

Post by anaksunamun »

"CoJek" ce ti biti odusevljen :evil: rld ne mozete profulati- to i jeste glavna dzada u damu, a ustvari je jedan niz "ustakljenih" radnji u kojima "plesu" prodavacice ljubavi i pokusavaju da te namame da udjes i platis min. 50 eura:)
ne znam kakvi ste tipovi, ali uplatite sebi voznju kanalima- oko 10 eura je, a vidis grad iz druge perspektive, dobar je i muzej van gogha, ali je guzva ogromna, u blizini je muzej dijamanata- besplatan ulaz, a simpaticno je za vidjet. Meni je super i muzej ane frank- cekala sam dugo u redu ali je ostavilo neki utisak na mene... kazem opet- zavisi sta ko voli, dosta ljudi ne voli muzeje tako da...
Imaju cool zooloski vrt :)
karanana

#6 Re: Amsterdam - putovanje

Post by karanana »

Joj bila je dobra emisija na hrt-u, serijal je o curi koja hoda evropom i probava sa sto manje para dobiti sto vise od mjesta koja posjecuje. I bio je i amsterdam. Neki muzeji. Onda to plovljenje kanalima. Sjecam se nekog restorana u luci sa povoljnom ribljom hranom....
ja_cura_

#7 Re: Amsterdam - putovanje

Post by ja_cura_ »

ma ne sumnjam da nam nece biti lijepo. svaka zgrada je vrijedna gledanja..... evo mi se muz k'o dijete raduje, kad mu das cokoladu!

p.s. neizostavna je posjeta i coffeshops-ovima 8-)
anaksunamun

#8 Re: Amsterdam - putovanje

Post by anaksunamun »

Kakve zgrade, to se on raduje sto ce se nagledat osamnaestogodisnjakinja samo u tangama :-D salu na stranu, ponesite sto toplijih stvari jer je hladno katastrofa!
alanskoda

#9 Re: Amsterdam - putovanje

Post by alanskoda »

1.kanalima se provozati
2.obici van gogh museum, rijksmuseum, anna frank huis, eye bioskop ujedno filmski institut holandije, nemo muzej tehnologije
3. coffeshops imas svugdje
4. crvenu ulicu zbog muza
5.ako voli fudbal moze obici ajaxov stadion
i da ne nabrajamima puno toga evo ti sajt

http://www.iamsterdam.com/en-GB/Experience
Lakat Jebić

#10 Re: Amsterdam - putovanje

Post by Lakat Jebić »

pileci doner kod sefe prekoputa zapadne crkve (kad vidis kartu skontaces), najbolji doner na svijetu :D
anonimnaosoba

#11 Re: Amsterdam - putovanje

Post by anonimnaosoba »

karanana wrote:Joj bila je dobra emisija na hrt-u, serijal je o curi koja hoda evropom i probava sa sto manje para dobiti sto vise od mjesta koja posjecuje. I bio je i amsterdam. Neki muzeji. Onda to plovljenje kanalima. Sjecam se nekog restorana u luci sa povoljnom ribljom hranom....
bila je i na FTV-u, čini mi se, budžet joj je uvijek bio 200 eura, kol'ko se sjećam, i obilazi evropske metropole...
Erzsebet

#12 Re: Amsterdam - putovanje

Post by Erzsebet »

Sve što su ti rekli jeste zaista kul, i nećeš se pokajati. Meni je stadion bezveze, isti je kao i svaki drugi, a izgubićeš pola dana na to.

Ako kupiš IAmsterdam karticu, koja košta 40€ za dan, 50€ za dva dana, ili 60€ za tri dana, moći ćeš obići mnogo, mnogo, MNOOOOGOOO više toga u ta tri dana, i svi ti dani će ti biti mnogo sadržajniji.

Recimo, ako kupiš ovu od tri dana, jer se najviše isplati, moći ćeš uraditi npr. slijedeće stvari:

1. dan
Zoološki vrt (nešto fenomenalno, inače košta 20€)
Tropenmuseum (15€, čini mi se)
Hermitage Museum (15€)
To ti je sve u deset minuta, praktično jedno do drugog.

2. dan
Rijksmuseum (Zemaljski muzej, 15€ inače košta)
Van Gogh Museum (najbolji muzej u A'damu, 15€)
Canal Cruise (9€ košta, krećeš sa Leidsepleina, koji je 10 minuta pješke od muzeja)
Takođe, muzeji su jedan do drugog

3. dan
Amsterdam Historisch Museum (8€)
De Nieuwe Kerk (nova crkva) (5€)
De Oude Kerk (stara crkva) (6€)
Brodski muzej (10€)

Dakle, za 60€ vidiš stvari koje inače koštaju 118€, plus što sigurno možeš stići vidjeti još stvari. Uz sve to imaš i 72 sata prevoz, koji je odvojena karta, i koju možeš početi koristiti kad god hoćeš. To takođe košta najmanje 20€, nisam siguran, po osobi, a najmanje bi ti toliko trebalo da sve to platiš ako kupuješ normalne karte.

Za ovo odvoji tri dana koja su sigurno kišna, jer ako bude ikako sunca, bolje ti je to iskoristiti šetajući. I da, to moraju biti tri dana u cugu.

Imaš ovdje spisak gdje sve možeš ući http://www.iamsterdam.com/en-GB/experie ... ffers-2012 .

Sretno i dođi nam opet :).
Edin H.

#13 Re: Amsterdam - putovanje

Post by Edin H. »

Pun grad nekakvih saraklo, pazi te se da vas ne urade :oops:
Goldyna

#14 Re: Amsterdam - putovanje

Post by Goldyna »

karanana wrote:Joj bila je dobra emisija na hrt-u, serijal je o curi koja hoda evropom i probava sa sto manje para dobiti sto vise od mjesta koja posjecuje. I bio je i amsterdam. Neki muzeji. Onda to plovljenje kanalima. Sjecam se nekog restorana u luci sa povoljnom ribljom hranom....
daj nam probaj naci link :)
ja_cura_

#15 Re: Amsterdam - putovanje

Post by ja_cura_ »

@Erszebet, hvala na informacijama. ja kako sam gledala na internetu, rijksmuseum je zatvoren do aprila sljedece godine. i jedini problem moze biti taj sto dolazimo u vrijeme bozica, pa dosta od ovih stvari moze biti zatvoreno. moracu se dati u malo bolje istrazivanje i planiranje svakog dana, da ne bude "praznog" hoda.
raoul duke

#16 Re: Amsterdam - putovanje

Post by raoul duke »

Po mom misljenju i iskustvu, Amsterdam je jedina evropska destinacija koja se ne obilazi zbog muzeja, biblioteka, historije...
Ima dosta tih znamenitosti koje je lijepo obici, ali prava čar amsterdama je upravo ta ''loša'' ili ti ga nedozvoljena strana ljudskog uma
Listovi koke, original Amstel i Heineken, coffeshops, RL District..

Ali ipak to je moje misljenje..
AleksoMKD

#17 Re: Amsterdam - putovanje

Post by AleksoMKD »

Probajte posetiti neke od mikro pivara.

Moja preporuka je http://www.brouwerijhetij.nl/index_en.htm

Hajneken je dobar ali prava draz grada su lokalne mikro pivare.

Potrazite i De Prael mikro pivaru ili pivski bar De Zotte.

Ima jedan Chileanski (mislim) restoran Maximus koji je na par koraka od Hard Rock-a gde prave ludnica t-bone stekove.
iamsterdam karta ce vam svakako puno pomoci.
Red light district je onako, ako bas zelite da vidite ali nikako ne slikajte tamo. Cak savetujem da ne nosite kameru u ruci jer ce vam je baciti u kanal. Ako se zalite bacice i vas u kanal, cene privatnost.

A, da. Bicikli imaju prednost :D , pazite na staze koje nekad nisu najjasnije obiljezene jer ako vas udari biciklo na biciklistickoj stazi (ne, nece stati ni za zivu glavu) to se racuna kao saobracajna nesreca i pesak je kriv. Sledi kazna normalno.

Ako se izgubite i nadjete okruzeni sumnjivim tipovima samo pricajte na svom jeziku i barem jednom upotrebite izraz u p.m. i nema frke. :D
ja_cura_

#18 Re: Amsterdam - putovanje

Post by ja_cura_ »

Infidelity,

obici ce se i to, no sikiriki... :D ali to je nesto sto se moze obici navece, tako da bih dan voljela da provedemo u obilasku amsterdama, ili barem jedan dio dana.
Erzsebet

#19 Re: Amsterdam - putovanje

Post by Erzsebet »

ja_cura_ wrote:@Erszebet, hvala na informacijama. ja kako sam gledala na internetu, rijksmuseum je zatvoren do aprila sljedece godine. i jedini problem moze biti taj sto dolazimo u vrijeme bozica, pa dosta od ovih stvari moze biti zatvoreno. moracu se dati u malo bolje istrazivanje i planiranje svakog dana, da ne bude "praznog" hoda.
Biće ti zatvoreno 25. i 26. decembra, ostalim danima će sve raditi.
Ko to smat

#20 Re: Amsterdam - putovanje

Post by Ko to smat »

Prvo i osnovno gdje god jeli i pili obavezno cjenovnik trazit jer moguce je da nesto pojedes ili popijes 3 puta skuplje bez potrebe,erotski muzej,mini sopovi onako hipi.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#21 Re: Amsterdam - putovanje

Post by UnscarD »

Meni je utisak o Amsterdamu stvarno onako ... cim smo stigli pravac coffe shop i daj gljivfe najace sto imate. Onda jos jedno 3-4 pive sa 10% alkohola ... jaraneeee ....mi u Red District ... kaze jaran, vidi onu u izlogu sto je dobra ... ja gledam dje je ba dobra razlila se po prozoru a i ima i rogove .. i tri sise :D :D :D
Gledamo na ulici one pantomimicare sto se ne mrdaju ... gledamo jedno 3 minuta, mrdnu frajer...a provalili smo te, idemo dalje ...opet gledamo frajera....5 minuta, 10 minuta ...ne trepce lik. Reko , jarane ovaj je bas dobar. Odmaknem se malo kad ono ulaz u Madam Tissot - muzej vostanih figura ...

E ima klosara...za nama su trojica krenula u jedan prolaz ali sam ih skontao a jaran 110KG misica pa je skinuo odmah jaknu a oni su skontali da ima i laksih meta od nas dvojice .... :) :) sve u svemu ... dobar Amsterdam samo malo maglovit i kriv :D :D
anaksunamun

#22 Re: Amsterdam - putovanje

Post by anaksunamun »

UnscarD wrote:Meni je utisak o Amsterdamu stvarno onako ...
:thumbup: bas tako- nista posebno, i tih klosara i dilera ima toliko da se niko ne moze osjecat ugodno tamo, ali eto, treba sve vidjet cisto da znas sta izbjegavati ubuduce :-D p.s. nisam vidjela tu s tri sise, al jesam jednog lika u tangama a gore silikoni :roll:
mO k3

#23 Re: Amsterdam - putovanje

Post by mO k3 »

karanana wrote:Red light district i sav taj komsiluk okolo. Bas je cool. Ali nisam nista novo rekao. Odatle sve pocinje.
o da :) nisam bio u Amsterdamu , ali pricao mi je jedan prijatelj da su bili u jednom "baru" striperka i banana su bili u glavnoj ulogi :) i neko je moro bananu da pojede :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#24 Re: Amsterdam - putovanje

Post by UnscarD »

Da vidis u Bangkoku kada saspe 0,33 coca colu pa malo otplese pa je fino vrati u flasu pa onda neko mora da popije :D :D :D (mislim ne popije niko ali kao trza ljude) ili kada stavi flomaster pa nacrta nekoga iz publike ..ili kada ispaljuje strelice u balone ....zamalo mi oko ne izbi :D
Adi-g

#25 Re: Amsterdam - putovanje

Post by Adi-g »

Ima li neko da preporuci hotel u amsterdamu a da nije bas poskup.
Post Reply