Ok.JBT wrote:Gdje ja tvdrim da je to Islam?Koji je ovo Islam ???
Amos Oz - antiteza Hantingtonu
-
tempora
#27 Re: Amos Oz - antiteza Hantingtonu
Hantingtonova teorija mi je itekako poznata,ali ova Ozova ne, osim ovoga.Ogranicavajuci se na ovo sto sam procitala, misljenja sam da ni Ozova teorija ne daje neko "zadovoljavajuce objasnjenje" te da je i sama "fanaticna" ili ogranicena kao i Hantingtonova, koja mi je uzgred budi receno izuzetno mrska.JBT wrote:Amos Oz tvrdi da danasnji ratovi, pa tako i onaj izmedju Izraela i Palestine, nisu ratovi ili sukobi civilizacija (religija) nego da se radi o ratovima izmedju fanatika sa svih strana u sukobima.
Isto vrijedi i za podrucje bivse Jugoslavije.
Od fanatizma nije imuna niti jedna drzava u svijetu.
Fanatik je u pravilu covjek koji smatra da ima monopol na istinu i koji zeli svoje stavove nametnuti drugim ljudima i time ih promjeniti tj. pridobiti za stvar koju propagira.
Fanatik je covjek sa smanjenom i nepostojecom dozom samokritike i nedostatkom smisla za humor. ()
Sto ce rec, da se fanatik nikada ne sali na svoj racun.
![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Amos_Oz
Osim toga, kako Oz objasnjava nastanke sukoba? Kako se postaje fanatik? I sta isti kaze o mitologiji-kao jednom od glavnih faktora pokretanja genocida recimo. Ili sto isti pise o ulozi naci-drzava i njihovim nacinima da se "zastite?"
- JBT