Ti si tvrdila da je sukob nastao kao posljedica fanatizma.
Jedan od stubova demagogije SANU-a jesu mitovi i legende iz srpske istorije (napr. Kosovski boj) i njihov uticaj na siroke mase u Srbiji i Srbe u BiH. Vjerovanje u te mitove je doseglo nivo fanatizma koji je bio potreban da se stanje jedne nacije dovede na nivo na kojem ce pociniti agresiju i genocid. Osim toga, fanaticno vjerovanje u vodju tj. S. Milosevica je takodje jedan segment cjelokupnog stanja koji je doveo do onoga sto se dogodilo.
Nema puno razlike izmedju te situacije i fanaticnog pokreta nacista u Njemackoj sa Hitlerom na celu.
Jer da bi se pocinio genocid mora postojati taj faktor fanatizma koji ce "opravdati" ubijanje par miliona ljudi.
Izraelski fanatici su to iskoristili i danas koriste da bi opravdali svoje postupke zbog pocinjenog genocida nad jevrejima i odrzavaju fanatizam upravo zbog toga sto su i sami bili dio toga. To sto su jevreji dozivjeli u WW2 sada dozivljavaju arapi u Palestini. I njihove vodje to iskoristavaju i dizu nivo trenutnog stanja na nivo fanatizma. Kako nazvati covjeka koji vjeruje da ce raznosenjem sebe i jos 50 neduznih ljudi (koje je stvorio isti BoG kao i njega samoga) biti nagradjen sa 72 nevine zene u raju? Za mene je to fanaticno topovsko meso u sluzbi fanaticnih lidera koji ne zele prekid rata i procese koji ce dovesti pojedinca na nivo na kojem ce sam i svjesno donositi odluke.
Posljedica srpskog fanatizma jeste i fanatizam kod drugih naroda u bivsoj Jugi.
Sintagamu "sukob civilizacija" je izmislio Hantington '90-tih.
U jednom komentaru navodis da je "sukob civilizacija" u domenu SF-a (djelimo ovo misljenje) a u drugom komentaru sam tvrdis da se na Balkanu taj sukob manifestuje evo vec 600 godina.
Kontradiktorno.