Amina Vadud
-
ucenik
#1 Amina Vadud
Shta vi mislite o tome shto je Amina Vadud predvodila dzumu proshli petak u Njujorku????
Ko je uopshte ona?
Ko je uopshte ona?
-
The_Fluid
#2 Re: Amina Vadud
ucenik wrote:Shta vi mislite o tome shto je Amina Vadud predvodila dzumu proshli petak u Njujorku????
Ko je uopshte ona?

prochitaj cijelu BBC vijest: ovdje
Mislim da odgovor imash u prvom dijelu vijesti sa linka iznad, odnosno da "u islamu ne postoji ništa što zabranjuje ženama da predvode mješovite vjerske obrede."
-
ucenik
Kazhu da za to nema smetnje....
A na osnovu chega njene pristalice tvrde da za to nema smetnje???
Gdje to pishe da zhena mozhe predvodit mjeshovit dzhemat mushkaraca i zhena???
A zashto joj nijedna dzhamija shirom SAD-a nije dozvolila da u njoj obavi dzhumu???
A zashto joj nijedna dzhamija shirom SAD-a nije dozvolila da u njoj obavi dzhumu???
-
sami sebi najgori
Ja koliko vidim ovdje su samo zene!!!!
Po meni ako je pametnija i moze sta pametnije reci onda joj treba dozvoliti da to radi i u mjesovitoj grupi!!!!
Glupe tradicije su samo nazadak!!!!
Po meni ako je pametnija i moze sta pametnije reci onda joj treba dozvoliti da to radi i u mjesovitoj grupi!!!!
Glupe tradicije su samo nazadak!!!!
-
ucenik
Pokusaho sam kopirat sliku na kojoj se jasno vide i mushkarci, i zhene koje su nepropisno odjevene za molitvu- nemaju marame na glavi i u uskim su pantalonama!!!!
1426 godina islam postoji, i eto nadje nam se jedna PROFESORİCA Amina Vadud da predvodi dzhumu i mushkarcima i zhenama i to josh u crkvi!!!!
1426 godina islam postoji, i eto nadje nam se jedna PROFESORİCA Amina Vadud da predvodi dzhumu i mushkarcima i zhenama i to josh u crkvi!!!!
-
The_Fluid
lijepo je da su se skupili i molili zajedno, ostalo je formaucenik wrote:Pokusaho sam kopirat sliku na kojoj se jasno vide i mushkarci, i zhene koje su nepropisno odjevene za molitvu- nemaju marame na glavi i u uskim su pantalonama!!!!![]()
- pitt
Cuj sta cemo? Pracke u ruke i ka njuorku....sve zene kamenovat i kastrirat.The_Fluid wrote:ucenik wrote:E pa mogli su se molit zajedno a da molitvu predvodi jedan mushkarac....The_Fluid wrote:
lijepo je da su se skupili i molili zajedno, ostalo je forma
Mogli su i nisu. Shta tjemo sada?
-
zlata
E pa sad...tu u clanku pise da NIGDJE NE PISE DA ZENE NE MOGU PREDVODIT' DZEMAT!ucenik wrote:Kazhu da za to nema smetnje....
U Kanadi je Bajramsko klanjanje predvodila MLADA, LIJEPA, NASMINKANA, hodzina kcer. Hodza je ocito "napredan". Imala je dugacke rukave i rubac na glavi.
-
The_Fluid
Islam je davno, u tumachenju, postao kao i hrishtjanstvo, mushko tumachenje, tako da bih dobro razmislio prije nego bih posegao za citatima tih 'zhivih islamskih uchenjaka'.ragib wrote:Držati džumu u crkvi, ispred muškaraca, usprkos protivljenju najvećih živih islamskih učenjaka može samo jedna neodgovorna i islamski neobrazovana osoba.
- CiCiban
ja bih uvijek dala prednost potpunijem od sebe, mada su nase duse pred Bogom u istome rangu.. namaz zene nije sasvim potpun, kontinuiran, jer zbog menstruacije 7 dana od svakog mjeseca nedostaje
sto je 84 dana u godini nemogucnosti kupanja duse
a Bog je tako odredio, pa se ne mogu buniti
-
ucenik
Ne znam od kud ti ta informacija da namaz zhene nije potpun zato shto ima menstruaciju, prvi put da chujme takvo neshto,znam da je zheni zabranjeno da klanja kad ima menstruaciju, i nije obavezna da naklanja propushtene namaze, prvi put !CiCiban wrote:ja bih uvijek dala prednost potpunijem od sebe, mada su nase duse pred Bogom u istome rangu.. namaz zene nije sasvim potpun, kontinuiran, jer zbog menstruacije 7 dana od svakog mjeseca nedostaje
A zabrana je sasvim logichna, mnoge zhene u tom periodu postaju razdrazhljive pa ih i najmanje sitnice nerviraju, frustriraju....
Namaz svake zhene i mushkarca je potpun kad se ispune osnovni uslovi:
chistotja tijela i mjesta gdje ce se klanjat, okrenuti se prema Kibli....sve ti to pishe u ilmihalu....
-
zlata
Za prepotentne neznalice!!ragib wrote:Držati džumu u crkvi, ispred muškaraca, usprkos protivljenju najvećih živih islamskih učenjaka može samo jedna neodgovorna i islamski neobrazovana osoba.
Mnoge dzamije u Sj.Am. su preuredjene crkve. Kupe stare crkve...i preurede ih u dzamije. Dzamija u koju je moj sin is'o u mejtef je nekad bila prodavaonica bicikala. Veliki trgovinski prostor, na glavnoj prometnoj ulici, preuredjen u dzamiju. Sta tu fali?
-
Aorta
Sve informacije o Amini Waddud i dzuma namazu kojeg je ona predvodila, mozete naci na http://www.MuslimWakeUp.com. To je stranica koju vode "progressive Muslims".
Lijep pozdrav svima.
Lijep pozdrav svima.
- CiCiban
ucenik wrote:Ne znam od kud ti ta informacija da namaz zhene nije potpun zato shto ima menstruaciju, prvi put da chujme takvo neshto,znam da je zheni zabranjeno da klanja kad ima menstruaciju, i nije obavezna da naklanja propushtene namaze, prvi put !CiCiban wrote:ja bih uvijek dala prednost potpunijem od sebe, mada su nase duse pred Bogom u istome rangu.. namaz zene nije sasvim potpun, kontinuiran, jer zbog menstruacije 7 dana od svakog mjeseca nedostaje
a Bog je tako odredio, pa se ne mogu buniti![]()
![]()
![]()
A zabrana je sasvim logichna, mnoge zhene u tom periodu postaju razdrazhljive pa ih i najmanje sitnice nerviraju, frustriraju....
Namaz svake zhene i mushkarca je potpun kad se ispune osnovni uslovi:
chistotja tijela i mjesta gdje ce se klanjat, okrenuti se prema Kibli....sve ti to pishe u ilmihalu....
nije potpun u smislu kontinuiteta.. oko 80 dana godisnje mi ne mozemo obavljati namaz.. tako da su tu muskarci u prednosti..kod njih nema prekida.. imaju vise obavljenih namaza od nas.. sto ne znaci da ce zene zbog toga imati manju nagradu
to je jedan od razloga zbog kojih nama zenama nije propisana dzuma kao obaveza..
a muskarcima jeste stroga obaveza.. dozvoljeno je da izostanu sa maximalno 3 dzuma namaza tokom zivota..
ono sto se meni u cijelom tom slucaju nije dopalo..jeste stav te amine? protiv cega se buni, za sta smatra da je zakinuta ako klanja za dotadasnjim imamom..? smatra li se toliko vrijednijom od njega, da ne moze obaviti molitvu koju bi on predvodio..to je oholo...
na silu preuzima obavezu koju od koje je oslobodjena..i koju nece moci ispostovati kako treba..jer 3 puta je smije izostaviti..
Iblis se takodjer smatrao boljim ..od onoga kome je trebalo da se podredi..po Bozjoj odredbi..
a cilj svih nasih molitvi je biti pokoran onome sto nam je Bog propisao i odredio..pa i ako je tesko ponekad
- pitt
Amina pripada grupi Islamskih intelektualaca koji smatraju da Islam treba na neki nacin reformirati jer neke stvari koje su bile mozda standard prije 1500 god., vise nisu.
Na ovom linku imate odlican serijal o Islamu (spominju se i progresivni muslimani) u produkciji PBS-a
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... wadud.html
Na ovom linku imate odlican serijal o Islamu (spominju se i progresivni muslimani) u produkciji PBS-a
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... wadud.html
-
daljnji
Jah, civilizacija na nju toliko cekala da prosvijetli ljude. Sto ne mogu na rende korapitt wrote:Amina pripada grupi Islamskih intelektualaca koji smatraju da Islam treba na neki nacin reformirati jer neke stvari koje su bile mozda standard prije 1500 god., vise nisu.