Amerikanci stoje iza islamske revolucije u Iranu

Post Reply
MedoX

#1 Amerikanci stoje iza islamske revolucije u Iranu

Post by MedoX »

Danas SAD vidi Iran kao jednog od najvećih prijetnji za njenu sigurnost.

No,nije sve bilo tako prije 40tak godina... Iran je bio razvijena i bogata zemlja, prije svega zahvaljujući nafti... Italijani su uglavnom imali monopol nad iranskom naftom,te imali dobre odnose s iranskim carem...

Amerikanci su stalno pokusavali da preuzmu taj monopol,ali to nikako nije uspjevalo...

Moze se zakljuciti,da je SAD stajao iza ajatolaha i vođa islamske revolucije,kako bi svrgnuo carski rezimu u Iranu, a time i prekinuo prevlast Italije u tom podrucju kada je u pitanju nafta...

:?
danas

#2 Re: Amerikanci stoje iza islamske revolucije u Iranu

Post by danas »

MedoX wrote: Moze se zakljuciti,da je SAD stajao iza ajatolaha i vođa islamske revolucije,kako bi svrgnuo carski rezimu u Iranu, a time i prekinuo prevlast Italije u tom podrucju kada je u pitanju nafta...

:?
apsolutno netacno.

USA je preko CIA svrgla muhameda mosadega, demokratski izabranog predsjednika irana, te instalirala saha rezu pahlavija kao svog piona. sah je -- izmedju ostalog -- pobio sve socijaliste iz opozicije, te je njegovom relativno represivnom rezimu kao konkurencija ostala jedino islamisticka opcija. koja je onda revolucijom preuzela vlast i presjekla veze sa USA.

USA nisu mogle sanjati nista gore po njih, ovo svakako nije bio njihov plan. te su odmah nahuskali rat izmedju irana i iraka, ne bi li se homeinijev rezim tako svrgao.
MedoX

Post by MedoX »

:) Samo sam pretpostavio da je revoluciju iz sjene povela SAD
danas

Post by danas »

MedoX wrote::) Samo sam pretpostavio da je revoluciju iz sjene povela SAD
nije.
"iz sjene" su svrgli mosadega, i instalirali saha...
hiseta-BL

Post by hiseta-BL »

... a onda je sah poceo raditi to sto je radio, i naravno stvorio atmosferu koja je dovela do revolucije i njegovog skidanja... sto po mom misljenju automatski znaci da su u stvari Amerikanci ti koji su stvorili plodno politicko tlo za islamsku revoluciju...

A recimo taj vrlo vazan detalj to nikada ovdje u medijima u Americi nece spomenuti, taj vrlo vazan detalj... Ovdje se u medijima uglavnom potencira samo jedan detalj te revolucije a to je ona drama sa taocima. Pazite da budemo nacisto, ja uopste ne podrzavam taj postupak drzanja Americkih taoca, ali ono sto MI SMETA je da se isljucivo taj detalj potencira... a pravi uzrok i povod svega toga se presucuje...

Znaci da se radi o cistoj propagandi u medijima ovdje u USA, jer to je cista propaganda kad presucujes vazne stvari a vadis i potenciras samo neke pojedinosti da bi razvio generalno kod naroda antipatije prema necemu ili nekome.

Odlican primjer
danas

Post by danas »

hiseta-BL wrote:... a onda je sah poceo raditi to sto je radio, i naravno stvorio atmosferu koja je dovela do revolucije i njegovog skidanja... sto po mom misljenju automatski znaci da su u stvari Amerikanci ti koji su stvorili plodno politicko tlo za islamsku revoluciju...
o ovome se moze raspravljati, i misljenja su podjeljena.

ali medox je sugerisao da su homeini i njegova revolucija bili direktno potaknuti i potpomogniti od USA, a to nije tacno. da je ovo bila neka neocekivana posljedica dogadjaja koje je USA pokrenula svrgavanjem mosadega... mozda...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

a ko i zasto je dao Homeiniju azil? ko i zasto ga nije spreijcio da postane tako uticajan odja?
zasto nşje imo bradu prije revolucije?
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:a ko i zasto je dao Homeiniju azil? ko i zasto ga nije spreijcio da postane tako uticajan odja?
zasto nşje imo bradu prije revolucije?
koliko znam, homeini je bio u parizu, i iz pariza je pokrenuo revoluciju. za bradu ne kontam :?
zlata

Post by zlata »

danas wrote:
hiseta-BL wrote:... a onda je sah poceo raditi to sto je radio, i naravno stvorio atmosferu koja je dovela do revolucije i njegovog skidanja... sto po mom misljenju automatski znaci da su u stvari Amerikanci ti koji su stvorili plodno politicko tlo za islamsku revoluciju...
o ovome se moze raspravljati, i misljenja su podjeljena.

ali medox je sugerisao da su homeini i njegova revolucija bili direktno potaknuti i potpomogniti od USA, a to nije tacno. da je ovo bila neka neocekivana posljedica dogadjaja koje je USA pokrenula svrgavanjem mosadega... mozda...
Al'im je definitivno bio prihvatljiviji Homeini...od Bani Sadra..ili Mosadeha. Upravo...k'o sto im je bio prihvatljiviji Bin Ladin i Taliban u Afganistanu...od nacionalista, ljevicara i komunista! (Sve dok Amerikancima nisu poceli uzvracati "serijatski")!

Mogu pricat sto hoce o demokraciji i ljudskim pravima...al'kad se njihovi $$$ interesi sukobljavaju sa "demokratskim" $$$ interesima drugih drzava...onda se pretvore u prave kauboje. Namah vade puske...i kumuju drugima "fundamentaliste"! Valjda sve "u ime demokracije"!
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Ja samo znam da je Iran sada vojno jaka zemlja, a to u najskorijoj buducnosti moze vrlo uticati da bude i ekonomski jaka zemlja.

Mada, realno, Iran koji je ovoliko godina pod svim mogucim embarzima ima respektabilnu ekonomiju za takve uslove. Oni imaju sve moguce proizvode i nista ne moraju uvoziti. S vremenom, kad im ukinu embargo, polako ali sigurno imaju sve sanse da budu ekonomska velesila. A, uz to, moja zelja bi bila i da budu nuklearna sila. U tom slucaju, nece se Amerikanci smijeti poigravati sa svakom islamskom zemljom.
Bosanac sa dna kace

Cazinjanin wrote:Ja samo znam da je Iran sada vojno jaka zemlja, a to u najskorijoj buducnosti moze vrlo uticati da bude i ekonomski jaka zemlja.

Mada, realno, Iran koji je ovoliko godina pod svim mogucim embarzima ima respektabilnu ekonomiju za takve uslove. Oni imaju sve moguce proizvode i nista ne moraju uvoziti. S vremenom, kad im ukinu embargo, polako ali sigurno imaju sve sanse da budu ekonomska velesila. A, uz to, moja zelja bi bila i da budu nuklearna sila. U tom slucaju, nece se Amerikanci smijeti poigravati sa svakom islamskom zemljom.
PoBogu pa oni su sijiti!!!! :-?
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Cazinjanin wrote:Ja samo znam da je Iran sada vojno jaka zemlja, a to u najskorijoj buducnosti moze vrlo uticati da bude i ekonomski jaka zemlja.

Posto nemaju Panonsko more, nemaju ni sansu za atomsku!!!
danas

Post by danas »

zlata wrote:Al'im je definitivno bio prihvatljiviji Homeini...od Bani Sadra..ili Mosadeha. Upravo...k'o sto im je bio prihvatljiviji Bin Ladin i Taliban u Afganistanu...od nacionalista, ljevicara i komunista! (Sve dok Amerikancima nisu poceli uzvracati "serijatski")!

Mogu pricat sto hoce o demokraciji i ljudskim pravima...al'kad se njihovi $$$ interesi sukobljavaju sa "demokratskim" $$$ interesima drugih drzava...onda se pretvore u prave kauboje. Namah vade puske...i kumuju drugima "fundamentaliste"! Valjda sve "u ime demokracije"!
u principu, USA istorijski nema nista protiv represivnih rezima, sve dok su oni voljni suradjiivati i igrati onako kako USA svira. valjao bi njima homeini i bolje nego sah, samo da nije zavrnuo pipu -- da je homeini bio pametan, mogli su ga ameri paziti ko malo vode na dlanu, ko sto sada paze saudije... ko sto im je bio bolji krvolok pinochet od allendea -- ma more sve jarane, samo ne nacionalizuj rudnike... ha ja... :roll:
HRVojeVukcicHRVATinic

Post by HRVojeVukcicHRVATinic »

Bila emisija na HTV-u, obradili su striktno gospodarski Iran.
Šta se promjenilo u zadnjih godinu dana.
Propast burze!
Nezaposlenost od 40%. Cilj im je održati sadašnju razinu nezaposlenost!!
Da bi to postigli pod hitno moraju otvarati 800000 radnih mjesta godišnje!! Inače sve ode u *******.

Prikazali su jednog bivšeg vlasnika tvornice tekstila, sad vozi taksi.
Inače postao je nekonkurentan, a država mu nije dala da dijeli otkaze, i diktirala je cijene, a došli i Kinezi. Čovjek propao, inače je bila privatna tvornica. Sada preživljava vozeči taksi.
hiseta-BL

Post by hiseta-BL »

Ma cuj niko nije savrsen... Tu nema nikakve dileme, ne postoji savrsena drzava u svijetu danas, ali ono sto meni smeta je to kako ti Amerikanci uspjesno plasiraju svoje lazi i svoju propagandu u svijetu, kako varaju ljude, kako se lazno prikazuju u svijetu kao nekakav nosilac politicke pravde...
Sve ostvaruju na prevaru i laz, ako im ne odgovara recimo Iran nace mu hiljadu mana, a ako im odgovara u zvijezde ce ga ukivati... I tako za svaku drzavu u svijetu.
Pa dokle ce ti Amerikanci lagati i varati cijeli svijet, ja stvarno ne podrzavam teror ni metode terorizma, niti podrzavam BIn Ladena, ali ono sto je taj BIn Laden pokrenuo je jedna lavinu dogadjaja koja ce po mom misljenju, prije ili kasnije oznaciti kraj jednog perioda u kojem su Amerikanci tako strucno i uspjesno LAGALI I VARALI CIJELI SVIJET. Ja mislim da je jednim dijelom taj proces vec pokrenut i ostvaren jer mislim ta Americka politika stvarno postala sve prozirnija i prozirnija. Osama BIn Laden ih je samo stavio u poziciju "vruce stolice" kako to Ameri imaju obicaj reci "put in a hot seat" i sada sto ih vise analiziras, i istorijski i kako god hoces sve vise na povrsinu isplivavaju njihove lazi
hiseta-BL

Post by hiseta-BL »

Ako uopste i taj Osama Bin Laden zapravo postoji. Moguce je da je i sam Osama BIn Laden i kompletna prica o nekakvoj Al-Quaed-i samo jos jedna u nizu lazi fabriciranih od strane amerikanaca, pa ce na kraju ispasti da su lavinu pokrenuli zapravo oni sami protiv sebe. To je isto vrlo lako moguce po mom licnom misljenju.
ding-dong

Post by ding-dong »

hiseta-BL wrote:Ako uopste i taj Osama Bin Laden zapravo postoji. Moguce je da je i sam Osama BIn Laden i kompletna prica o nekakvoj Al-Quaed-i samo jos jedna u nizu lazi fabriciranih od strane amerikanaca, pa ce na kraju ispasti da su lavinu pokrenuli zapravo oni sami protiv sebe. To je isto vrlo lako moguce po mom licnom misljenju.
ni ti ne postojis :D :D :D jer te nismo vidjeli :D :D mozda si ti samo neki virus u serveru koji sam od sebe salje postove :D :D :D to je isto vrlo lako moguce po mom licnom misljenju :D :D

welcome to matrix! :D :D :D
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:u principu, USA istorijski nema nista protiv represivnih rezima, sve dok su oni voljni suradjiivati i igrati onako kako USA svira. valjao bi njima homeini i bolje nego sah, samo da nije zavrnuo pipu -- da je homeini bio pametan, mogli su ga ameri paziti ko malo vode na dlanu, ko sto sada paze saudije... ko sto im je bio bolji krvolok pinochet od allendea -- ma more sve jarane, samo ne nacionalizuj rudnike... ha ja... :roll:
Može ako će Ameri biti u povlaštenom položaju kad je riječ o eksploataciji nafte. Upravo to se dešava u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Navedene zemlje sada su vazali Amerike.
Tu su još Jordan, Irak, Oman, Jemen.......sve te zemlje su vazali Amerike.

U ovome nema ništa čudno. Amerika želi vladati svijetom. Ponijelo ih je. Ali to će donijeti i neke neželjene posljedice.
Bosanac sa dna kace

hiseta-BL wrote:Ako uopste i taj Osama Bin Laden zapravo postoji. Moguce je da je i sam Osama BIn Laden i kompletna prica o nekakvoj Al-Quaed-i samo jos jedna u nizu lazi fabriciranih od strane amerikanaca, pa ce na kraju ispasti da su lavinu pokrenuli zapravo oni sami protiv sebe. To je isto vrlo lako moguce po mom licnom misljenju.
Slazem se sa tobom, kada su oni debili u Mekedoniji mogli pobit one imigrante od kojih neki nisu ni bili muslimani i predstavit to kao borbu protiv ''terorizma'' sto vala ovi ne bi mogli isto uciniti imaju 1000 puta vece mogucnosti!
Mene najvise zanima kakav to cilim ima onaj Zarkavi, cime to leti, sad je u Basri, sad u Bagdadu, sad na turskoj granici, sad je u Iranu :shock:, mal te ne za pola dana obidje citav Bliski Istok!
Post Reply