Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#326 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Nosferatu »

dzozluke wrote:
pitt wrote:a samo ameri ispastaju radi visokih cijena goriva jel?
pa nije samo gorivo.prije su amerikanci dolazili da se kurce sa dolarom u evropu.sad ni reperi ih nece.pogledaj novije spotove niko ne mase dolarima :D srame se se svoje valute koja im je nekad bila imidz na svakom video spotu.sad masu znas ti sa cime :D jos malo pa ce mo cuti pjesmu: mala nuzda jedan dolar a velika dva :D
A s cim to masu Europski rapperi?

Ima li to, jel postoji? Osim gomile crncuga u Britaniji i Arapa u Francuskoj, koji siguran sam - u trecem koljenu su mogli tek pasosom mahnuti i iz ghetta se iseliti negdje gdje ih nece bjelci cvokati u sred vugle kao i nase Balkanoidne izgonjenike.

Istina jest da je Americki dollar oslabio, ali to se ne osjeti na cijenama produkata toliko. Interesuje me - sta je to jeftinije u EU - od Amerike - ako cemo uporediti. Nista. A kolika su primanja - tu negdje. Uzmes veci porez i EU i Kanade, i na sta dodjes? Dodjes samo na jedno a to je da nije Amerika ono sto je bila. To medjutim nema veze s napredkom Europe. Jerbo - kako ti kazes - napredak ce biti onda kad pocne tvoje dijete mahati gomilom Eura. I kad pocne postojati nesto sto se zove - Europski san. Ja jos ne odgledah taj film u kinu, a vidjecemo i s navalom hordi s Istoka koji ce raditi sve i jedan posao, krenuvsi od najgoreg prvo, ka boljima - kako cemo ga gledati.

Americi je samo potrebno jedno, a to je da se izvali iz Iraka. Tj. da prestane drzava finansirati profit korporacija. Onog dana kada to bude ucinjeno - Amerika bi trebala povratiti svoj balans, kako ekonomski tako i ugleda u svijetu. Da li ce to biti prije ili kasnije - to je jedino pitanje. Drugo pitanje je takodje - ne dozvoliti Europljanima da se tamo uvale - jerbo cijeli raskol Amerike i Europe ne lezi u "nepostenosti" Americkih ratova - Europa sav prestiz koji je stekla - u svijetu je neposten, kamom i topovskim djuladima, vec se svodi na to da Americi vise nije bio potrebno blagoslovenje Europljana po pitanu ratovanja, sto je majcicu Europu jako rasrdilo jer sa svakim ratom dolazi i ratni harac. Ti se mozes tijesiti da je gorivo u Americi skupo ali evo da ti ja kazem jednu cinjenicu - prije 10 godina - kad sam ja dosao gorivo je u Americi bilo oko $1 za skoro 4 litra. Za $10 si mogao natociti pun rezervoar i kupiti limenku koka-cole. Tada je cijena bila ispod trzisne vrijednosti. Od tada, do danas - promjenila se je valuta u kojoj se trguje gorivom, ta je postala Euro. Ako postoji jedan razlog za rat s Irakom - to bi bila ta sto je Irak prvi uveo promjenu valute, s $ na Euro. Vidjeli smo i cijenu koju je platio - jerbo Saddamovic sad visi na visokom stapu. Svi naftni moguli shvataju jedno a to je da ne mozes Americi diktirati tempo po kojem ce da igra. To je vrlo rafinirani balans u kojem moraju svi interesi da se zadovolje. Amerikance i treba klati - za gorivo, zbog toga sto je to jedna nacija koja najbolje uci lekcije kad ih udaris po novcaniku. Zbog toga bih najvolio da gorivo ode na jedno $10 po gallonu. Znas sto? Jer Amerika bi mogla to izdrzati ali bi se iz te krize - pojavila kao mnogo jaca i solidnija zemlja a ne kao ugursuz drzava u kojoj lobiji napumpani s lovom diriguju politiku a gradjani se ne zele nista pitati jer im je i ovako i onako previse dobro da bi se lomili oko x, y and z.

I na kraju red je da i vi malo iz Europe dodjete u Ameriku u posjetu. Evo npr. ti i tvoji - siguran sam da planirate put umjesto u BiH - u Ameriku, jerbo ovdje je roknuo dolar pa mozes za male pare 10-tak se dana provesti hos Las Vegas, Miami, San Francisco. Ja se nadam da je tako.... a eto ti nam javi kad stizes.
pitt

#327 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

samo sam ga cekao da oshine :D :D :D
StLouis

#328 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by StLouis »

pitt wrote:samo sam ga cekao da oshine :D :D :D
:D :D u sridu :D
pitt

#329 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

halkar pravi :D :D ja samo ne znam kako mu se da ispravljati krive drine :D nazalost nekima nikad nece uci gdje treba :D :D
Šeha

#330 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Šeha »

Ako nista ovo ce mi pomoci da rjesim dilemu. Uzimam 335i! Odustajem od X5 :D :) ;)

Usteda je usteda! :)
pitt

#331 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

pravi si Ebenezer Scrooge :D :D Uzmi kakav hybrid bolan.......
dacina_curica

#332 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by dacina_curica »

De prepricaj u 5 rijeci :D ....da ne citam, oci me bole :shock: :-) :-) :-) :-) :-)
pitt

#333 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

dacina_curica wrote:
De prepricaj u 5 rijeci :D ....da ne citam, oci me bole :shock: :-) :-) :-) :-) :-)
nosferatu se ne prepricava vec sa paznjom cita :D Ne budi lijena.....ko pravo zensko :D vec citaj :D :D :D
dacina_curica

#334 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by dacina_curica »

pitt wrote:nosferatu se ne prepricava vec sa paznjom cita :D Ne budi lijena.....ko pravo zensko :D vec citaj :D :D :D
nemam kad :oops: valja mi jufku za pitu razvlaciti :oops: :shock: :lol: :lol: :lol: :-)
dzozluke

#335 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by dzozluke »

@Nosferatu;pa neko je to smislio da tako sve to bude tj. genijalan plan da usa finansijski iscrpi ako ne mozes oruzjem jel.. .mozes dva puta da pogodis ko bi to mogao da bude?? Evropa zasigurno ne!! u evropi svi su zbrinuti i ko radi i ko ne radi zato su i porezi veliki jer imamo socijalno zagarantovano radio ne radio.a tako i zdrastveno.u americi ili si gore ili dole sredine nema.tamo ne smijes gazdu ili prepotavljenom da ruzno da pogledas a kamo li sta drugo..mozes otici na odmor ali kad se vratis neko drugi moze da sjedi za tvojim stolom zar ne? amerika place za socijalnim i zdrastvenim uslovima koji su nikakvi..koliko je pala cijena nekratnina u zadnjih par mjeseci u americi da ljudi prodaju kuce u bescenje i ostaju bez krova nad glavom.druga stvar amerika je usla u rat iz kojeg nikad nece nazalost izaci niti moze niti smije jer ako izadje je najveci gubitnik u svakom pogledu..a ako ostanu dalje ode dolar jos na dole a posledice ce mo svi osjetiti..ovo je jedan lanac koji se nece nikad prekinuti i lanac koji nas vuce dole prema dnu sve zajedno..
Šeha

#336 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Šeha »

dzozluke wrote:@Nosferatu;pa neko je to smislio da tako sve to bude tj. genijalan plan da usa finansijski iscrpi ako ne mozes oruzjem jel.. .mozes dva puta da pogodis ko bi to mogao da bude?? Evropa zasigurno ne!! u evropi svi su zbrinuti i ko radi i ko ne radi zato su i porezi veliki jer imamo socijalno zagarantovano radio ne radio.a tako i zdrastveno.u americi ili si gore ili dole sredine nema.tamo ne smijes gazdu ili prepotavljenom da ruzno da pogledas a kamo li sta drugo..mozes otici na odmor ali kad se vratis neko drugi moze da sjedi za tvojim stolom zar ne? amerika place za socijalnim i zdrastvenim uslovima koji su nikakvi..koliko je pala cijena nekratnina u zadnjih par mjeseci u americi da ljudi prodaju kuce u bescenje i ostaju bez krova nad glavom.druga stvar amerika je usla u rat iz kojeg nikad nece nazalost izaci niti moze niti smije jer ako izadje je najveci gubitnik u svakom pogledu..a ako ostanu dalje ode dolar jos na dole a posledice ce mo svi osjetiti..ovo je jedan lanac koji se nece nikad prekinuti i lanac koji nas vuce dole prema dnu sve zajedno..
... I zato najbolje je da malo likujemo nad tudjom nevoljom :D ;)
pitt

#337 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

tito mili neinformisanosti :D :D :D Ma kakav odmor....ni do wc ne smijem otici :lol: :lol: :lol: :lol:
Šeha

#338 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Šeha »

pitt wrote:tito mili neinformisanosti :D :D :D Ma kakav odmor....ni do wc ne smijem otici :lol: :lol: :lol: :lol:

A to sto forumas s posla to ti je igranje zivotom, ne samo karijerom :D ;)
pitt

#339 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

Šeha wrote:
pitt wrote:tito mili neinformisanosti :D :D :D Ma kakav odmor....ni do wc ne smijem otici :lol: :lol: :lol: :lol:

A to sto forumas s posla to ti je igranje zivotom, ne samo karijerom :D ;)
Danger is my middle name :lol: :lol: :lol: :lol:
ahuseino

#340 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

dzozluke wrote:
pa nije samo gorivo.prije su amerikanci dolazili da se kurce sa dolarom u evropu.sad ni reperi ih nece.pogledaj novije spotove niko ne mase dolarima :D srame se se svoje valute koja im je nekad bila imidz na svakom video spotu.sad masu znas ti sa cime :D jos malo pa ce mo cuti pjesmu: mala nuzda jedan dolar a velika dva :D
Neka, neka...

Vratice se Greenback.

Kupovacete vi Dollare josh...

Zalimo se mi, al' ne daj se zavarat', moze se josh....

Koliko od dohodka (procentualno, poslije svih taxi) placaju gospoda Europljani za petrol; i haj' da ukljucimo gospodu u domovini?

Meni licno oko 2.4%
rajvosa^

#341 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by rajvosa^ »

pitt wrote:
Šeha wrote:Sve veca guzva kod mene u metrou :)

Komsija kupio novog pickup-a hajvan. Kaze uzeo onaj Dodge-ov deal da mu je gorivo tri i nesto dok mu traje lease. :D :D :D
pa nikad nije bilo bolje vrijeme za kupovati SUVs i pickups.......daju dilove boli glava :D Samo valja napojiti zvijer :D :D :D
A ti bi bas bio cool u jednom F150 ili Tundri....sa slamnatim sesirom, slamkom u ustima, i hunting rifle na zadnjoj sajbi :D
A onda ih sviju jedan vikend iznenadi i nabi one rogove na haubu. To ce biti pecat. :-D
ahuseino

#342 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

dzozluke wrote:@Nosferatu;pa neko je to smislio da tako sve to bude tj. genijalan plan da usa finansijski iscrpi ako ne mozes oruzjem jel.. .mozes dva puta da pogodis ko bi to mogao da bude?? Evropa zasigurno ne!! u evropi svi su zbrinuti i ko radi i ko ne radi zato su i porezi veliki jer imamo socijalno zagarantovano radio ne radio.a tako i zdrastveno.u americi ili si gore ili dole sredine nema.tamo ne smijes gazdu ili prepotavljenom da ruzno da pogledas a kamo li sta drugo..mozes otici na odmor ali kad se vratis neko drugi moze da sjedi za tvojim stolom zar ne? amerika place za socijalnim i zdrastvenim uslovima koji su nikakvi..koliko je pala cijena nekratnina u zadnjih par mjeseci u americi da ljudi prodaju kuce u bescenje i ostaju bez krova nad glavom.druga stvar amerika je usla u rat iz kojeg nikad nece nazalost izaci niti moze niti smije jer ako izadje je najveci gubitnik u svakom pogledu..a ako ostanu dalje ode dolar jos na dole a posledice ce mo svi osjetiti..ovo je jedan lanac koji se nece nikad prekinuti i lanac koji nas vuce dole prema dnu sve zajedno..
Kako si ti strucnjak o zivotu u Americi, sve znas.
Kako gledanje ruzno, ne smijem se okrenut' od monitora.... cuj...

Ako tonemo zajedno sto se ne otcjepite?
omar little

#343 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by omar little »

Nosferatu wrote:
dzozluke wrote:
A s cim to masu Europski rapperi?

Ima li to, jel postoji? Osim gomile crncuga u Britaniji i Arapa u Francuskoj, koji siguran sam - u trecem koljenu su mogli tek pasosom mahnuti i iz ghetta se iseliti negdje gdje ih nece bjelci cvokati u sred vugle kao i nase Balkanoidne izgonjenike.

Istina jest da je Americki dollar oslabio, ali to se ne osjeti na cijenama produkata toliko. Interesuje me - sta je to jeftinije u EU - od Amerike - ako cemo uporediti. Nista. A kolika su primanja - tu negdje. Uzmes veci porez i EU i Kanade, i na sta dodjes? Dodjes samo na jedno a to je da nije Amerika ono sto je bila. To medjutim nema veze s napredkom Europe. Jerbo - kako ti kazes - napredak ce biti onda kad pocne tvoje dijete mahati gomilom Eura. I kad pocne postojati nesto sto se zove - Europski san. Ja jos ne odgledah taj film u kinu, a vidjecemo i s navalom hordi s Istoka koji ce raditi sve i jedan posao, krenuvsi od najgoreg prvo, ka boljima - kako cemo ga gledati.

Americi je samo potrebno jedno, a to je da se izvali iz Iraka. Tj. da prestane drzava finansirati profit korporacija. Onog dana kada to bude ucinjeno - Amerika bi trebala povratiti svoj balans, kako ekonomski tako i ugleda u svijetu. Da li ce to biti prije ili kasnije - to je jedino pitanje. Drugo pitanje je takodje - ne dozvoliti Europljanima da se tamo uvale - jerbo cijeli raskol Amerike i Europe ne lezi u "nepostenosti" Americkih ratova - Europa sav prestiz koji je stekla - u svijetu je neposten, kamom i topovskim djuladima, vec se svodi na to da Americi vise nije bio potrebno blagoslovenje Europljana po pitanu ratovanja, sto je majcicu Europu jako rasrdilo jer sa svakim ratom dolazi i ratni harac. Ti se mozes tijesiti da je gorivo u Americi skupo ali evo da ti ja kazem jednu cinjenicu - prije 10 godina - kad sam ja dosao gorivo je u Americi bilo oko $1 za skoro 4 litra. Za $10 si mogao natociti pun rezervoar i kupiti limenku koka-cole. Tada je cijena bila ispod trzisne vrijednosti. Od tada, do danas - promjenila se je valuta u kojoj se trguje gorivom, ta je postala Euro. Ako postoji jedan razlog za rat s Irakom - to bi bila ta sto je Irak prvi uveo promjenu valute, s $ na Euro. Vidjeli smo i cijenu koju je platio - jerbo Saddamovic sad visi na visokom stapu. Svi naftni moguli shvataju jedno a to je da ne mozes Americi diktirati tempo po kojem ce da igra. To je vrlo rafinirani balans u kojem moraju svi interesi da se zadovolje. Amerikance i treba klati - za gorivo, zbog toga sto je to jedna nacija koja najbolje uci lekcije kad ih udaris po novcaniku. Zbog toga bih najvolio da gorivo ode na jedno $10 po gallonu. Znas sto? Jer Amerika bi mogla to izdrzati ali bi se iz te krize - pojavila kao mnogo jaca i solidnija zemlja a ne kao ugursuz drzava u kojoj lobiji napumpani s lovom diriguju politiku a gradjani se ne zele nista pitati jer im je i ovako i onako previse dobro da bi se lomili oko x, y and z.

I na kraju red je da i vi malo iz Europe dodjete u Ameriku u posjetu. Evo npr. ti i tvoji - siguran sam da planirate put umjesto u BiH - u Ameriku, jerbo ovdje je roknuo dolar pa mozes za male pare 10-tak se dana provesti hos Las Vegas, Miami, San Francisco. Ja se nadam da je tako.... a eto ti nam javi kad stizes.
Kolega ljubitelju jazz-a :), simpaticno i nadasve citljivo stivo ali imam samo jednu ispravku.
Ne prodaje se nafta u Eurima. U svijetu postoje tri naftna trzista i dvije naftne burze (London & New York) i svi do jednog su denominirani u US dolarima. Sadam jeste konvertirao svoj Oil For Food sa dolara na Euro sredinom 2000. godine i zaradio poprilicnu sumicu, i za sebe i za Iracane, i to je jedan od vaznih, neki ce reci i najvaznijih, razloga za Americku okupaciju Iraka. Cudom Bozjim cudom ili necim drugim :? , u junu 2003 godine Irak ponovo uspostavlja US dolar kao platezno sredstvo za svoju naftu. Iran je bas nekako u isto vrijeme, ljeto 2003. godine, odlicio za svoju naftu zahtjevati placanje u ne-dolarima (najcesce u Eurima) sto ne znaci da je osnovna jedinica trgovine naftom Euro. Oni su se takodjer vec 5-6 godina, koliko ja o tome citam, igrali sa idejom naftne burze denominirane u Eurima za kontru Londonu i New York-u. Nakon mnostvo peripetija i odlaganja (originalno se trebala burza otvoriti u martu 2006), otvorili su je u februaru ove godine. Za pocetak dilaju naftne derivate ne "pravu naftu" ali su im planovi grandiozni i nadasve smioni. Jerbo ako uspiju progurati Euro na trziste nafte kao "oil-marker", odnosno valutu mjerila vrijednosti (kao sto je recimo, najvjerojatniji kandidat Norway Brent Crude), Amerika ce ih sa zemljom sastaviti. I sve ove dugogodisnje price oko Iranskog nuklearnog oruzja i kapaciteta su price za malu djecu. U pitanju je Americka plutokratija, koja ce za naftu, dolar i moc, sto znaci njihov opstanak, sve na svijetu napraviti. I ako napadnu Iran, to je razlog, a ne briga o nuklearnom oruzju.
Elem, to bi moj mali rant, a sve sto sam htjela reci da Euro jos nije vazan igrac na trzisu nafte, jer se sve jos uvijek mjeri i cijeni u US dolarima.
ahuseino

#344 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Kolega ljubitelju jazz-a :), simpaticno i nadasve citljivo stivo ali imam samo jednu ispravku.
Ne prodaje se nafta u Eurima. U svijetu postoje tri naftna trzista i dvije naftne burze (London & New York) i svi do jednog su denominirani u US dolarima. Sadam jeste konvertirao svoj Oil For Food sa dolara na Euro sredinom 2000. godine i zaradio poprilicnu sumicu, i za sebe i za Iracane, i to je jedan od vaznih, neki ce reci i najvaznijih, razloga za Americku okupaciju Iraka. Cudom Bozjim cudom ili necim drugim :? , u junu 2003 godine Irak ponovo uspostavlja US dolar kao platezno sredstvo za svoju naftu. Iran je bas nekako u isto vrijeme, ljeto 2003. godine, odlicio za svoju naftu zahtjevati placanje u ne-dolarima (najcesce u Eurima) sto ne znaci da je osnovna jedinica trgovine naftom Euro. Oni su se takodjer vec 5-6 godina, koliko ja o tome citam, igrali sa idejom naftne burze denominirane u Eurima za kontru Londonu i New York-u. Nakon mnostvo peripetija i odlaganja (originalno se trebala burza otvoriti u martu 2006), otvorili su je u februaru ove godine. Za pocetak dilaju naftne derivate ne "pravu naftu" ali su im planovi grandiozni i nadasve smioni. Jerbo ako uspiju progurati Euro na trziste nafte kao "oil-marker", odnosno valutu mjerila vrijednosti (kao sto je recimo, najvjerojatniji kandidat Norway Brent Crude), Amerika ce ih sa zemljom sastaviti. I sve ove dugogodisnje price oko Iranskog nuklearnog oruzja i kapaciteta su price za malu djecu. U pitanju je Americka plutokratija, koja ce za naftu, dolar i moc, sto znaci njihov opstanak, sve na svijetu napraviti. I ako napadnu Iran, to je razlog, a ne briga o nuklearnom oruzju.
Elem, to bi moj mali rant, a sve sto sam htjela reci da Euro jos nije vazan igrac na trzisu nafte, jer se sve jos uvijek mjeri i cijeni u US dolarima.
Znaci tvoja tvrdnja, manje vise, je da je USA u Iraku zbog kontrole trzisne valute ne crude-a.
I ako bi 'usli' u Iran to bi bilo zbog istih razloga.

To mi je malo far fetched. Iranov korak u promjeni valute ne moze znacajno uticati odnosno povrijediti US ekonomiju. Kad bi to uradili Saudi-s, to je vec druga prica.

Cijena Irackog rata do danas je preko 500 B$. Davno je presisao Vietnamski (~350 B$) a suska se da bi do kraja mogao doseci cijenu WWII rata od blizu 2 trilijuna.

Ne znam jeli republikanska propaganda, ali je to preskupo da bi se moglo samo reci 'to je zbog ulja'. Na NPR-u nedavno su diskutovali upravo ovo. Za te pare se mogla cijena petrola znacajno smanjiti na mnoge druge nacine. U Americi totalna dnevna potrosnja na gorivo je oko 1 b$, znaci financiranje rata je moglo do sada kupiti, flat out, 500 dana free gasoline at retail cost.

Ja sam 'demokrata', ali mi je tesko progutati pricu da je amerika tamo 'zbog ulja'. Radije bih prihvatio pricu da je banda na vrhu upotrijebila Americke resurse da se bogati (putem njihovih privatnih ventures tipa Halliburton).
Lakse mi je progutati pricu da je jednostavan kriminalni akt nekolicine, nego da je Amerika kao cjelina tamo zbog ulja, iliti valute kojom se ulje trguje.
pitt

#345 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

ma ja sam ubjedjen da nije do nafte.......koliko je do cinjenice da im je trebalo nesto da skrenu paznju sa neuspjeha u Afganistanu (hvatanje bin ladena i ostalih odgovornih za 9/11) a Irak ej bio najpovoljnija meta.
omar little

#346 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by omar little »

ahuseino wrote:
Znaci tvoja tvrdnja, manje vise, je da je USA u Iraku zbog kontrole trzisne valute ne crude-a.
I ako bi 'usli' u Iran to bi bilo zbog istih razloga.

To mi je malo far fetched. Iranov korak u promjeni valute ne moze znacajno uticati odnosno povrijediti US ekonomiju. Kad bi to uradili Saudi-s, to je vec druga prica.

Cijena Irackog rata do danas je preko 500 B$. Davno je presisao Vietnamski (~350 B$) a suska se da bi do kraja mogao doseci cijenu WWII rata od blizu 2 trilijuna.

Ne znam jeli republikanska propaganda, ali je to preskupo da bi se moglo samo reci 'to je zbog ulja'. Na NPR-u nedavno su diskutovali upravo ovo. Za te pare se mogla cijena petrola znacajno smanjiti na mnoge druge nacine. U Americi totalna dnevna potrosnja na gorivo je oko 1 b$, znaci financiranje rata je moglo do sada kupiti, flat out, 500 dana free gasoline at retail cost.

Ja sam 'demokrata', ali mi je tesko progutati pricu da je amerika tamo 'zbog ulja'. Radije bih prihvatio pricu da je banda na vrhu upotrijebila Americke resurse da se bogati (putem njihovih privatnih ventures tipa Halliburton).
Lakse mi je progutati pricu da je jednostavan kriminalni akt nekolicine, nego da je Amerika kao cjelina tamo zbog ulja, iliti valute kojom se ulje trguje.
Da.

Vjerujem da ti je far fetched, nisi jedini, ekonomisti se lome vec godinama raspravljajuci o ovome.

Prvo da naglasim, da ne bi bilo nerazumjevanja, kad kazem Amerika ja ne mislim na ljude i gradjane, nego na administraciju i one koji njom upravljaju i one koji su joj naredbodavci.
Amerika, kroz plutokratiju, nije u Iraku samo zbog ulja nego zbog dolara. Nafta je vazna jer je najvazniji energent i gorivo (u bukvalnom i u prenesenom znacenje) za svaku ekonomiju a kao sto sam vec rekla, osnovna jedinica placanja i mjerenja vrijednosti "ulja" na svjetskom trzistu je US dolar. Sto znaci da svaka, ali svaka zemlja, na svijetu mora u svojim rezervama drzati US dolare, da bi mogli kupiti naftu. Kada svaka zemlja na svijetu drzi dolare, to omogucava ekonomiji Amerike da se konstanto financira kreditom i odrzava jaku potrazanju te likvidnost dolara na svjetskom trzistu (=vrijednost valute). I kada kazem "drzi" dolare to ne znaci da imaju trezor gdje stoje milioni dolara nego se to investira. Kina kupuje 90 days T-Bills, sto njima daje investiciju u US dolarima a Americkoj ekonomiji omogucava da se financira kreditom. S obzirom da zemlje koje izvoze naftu primaju uplate u US dolarima, one generiraju surplus koji onda ulazu u Americku ekonomiju, odnosno kupuju investicije u Americi. Znaci, da Saudijska Arabija koja izvozi naftu i ima znacajan surplus US dolara, ulaze te dolare u Americke kompanije i pomaze stanje US ekonomije. Da ta Saudijska Arabija, uzima Euro kao platezno sredstvo, ona bi generirala surplus u Eurima i onda te Eure ulagala u Europu.
Hocu ti reci da je dominacija dolara na svjetskom trzistu generator Americke ekonomske i, samim tim, politicke moci. Americka plutokratija to vrlo dobro zna i zato se deseva to sto se desava. Bez dolara kao svjetske valute, Americka ekonomija bi upala u vrlo gadnu krizu (pogle sta se danas desava kada dolar samo malo pada). Morala bi se promijeniti: porezna politika, dug, trade i energetska politika a to je toliko nebalansirano da bi predstavljalo tesku krizu i prilagodjavanje ekonomije. S obzirom da Americka ekonomija malo sta proizvodi, osim vojne industrije, nego se bazira na usluznom sektoru, sta bi se desilo da vrijednost dolara opadne, kako bi Amerika kupovala sve sto joj treba?! Kako bi Amerika kupovala naftu? "Stancanjem para"? Inflacija. I domino efekt od kojeg, na samu pomisao, glava boli.
Opet kazem bez US dolara nema hegemonije (sto je ovim neoconima i njihovim naredbodavcima cilj) i nema stabilnosti u Americkoj ekonomiji.

Ovo sam ukratko i na brzinu, na poslu sam, a ako ti ne pase odgovor, moRemo nastaviti kad dodjem s posla. :D

P.S.
Kad si vec spomenuo, kao demokrata u cijem si ti taboru, Husinom ili Hilkinom?
ahuseino

#347 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

omar little wrote:
Da.

Vjerujem da ti je far fetched, nisi jedini, ekonomisti se lome vec godinama raspravljajuci o ovome.

Prvo da naglasim, da ne bi bilo nerazumjevanja, kad kazem Amerika ja ne mislim na ljude i gradjane, nego na administraciju i one koji njom upravljaju i one koji su joj naredbodavci.
Amerika, kroz plutokratiju, nije u Iraku samo zbog ulja nego zbog dolara. Nafta je vazna jer je najvazniji energent i gorivo (u bukvalnom i u prenesenom znacenje) za svaku ekonomiju a kao sto sam vec rekla, osnovna jedinica placanja i mjerenja vrijednosti "ulja" na svjetskom trzistu je US dolar. Sto znaci da svaka, ali svaka zemlja, na svijetu mora u svojim rezervama drzati US dolare, da bi mogli kupiti naftu. Kada svaka zemlja na svijetu drzi dolare, to omogucava ekonomiji Amerike da se konstanto financira kreditom i odrzava jaku potrazanju te likvidnost dolara na svjetskom trzistu (=vrijednost valute). I kada kazem "drzi" dolare to ne znaci da imaju trezor gdje stoje milioni dolara nego se to investira. Kina kupuje 90 days T-Bills, sto njima daje investiciju u US dolarima a Americkoj ekonomiji omogucava da se financira kreditom. S obzirom da zemlje koje izvoze naftu primaju uplate u US dolarima, one generiraju surplus koji onda ulazu u Americku ekonomiju, odnosno kupuju investicije u Americi. Znaci, da Saudijska Arabija koja izvozi naftu i ima znacajan surplus US dolara, ulaze te dolare u Americke kompanije i pomaze stanje US ekonomije. Da ta Saudijska Arabija, uzima Euro kao platezno sredstvo, ona bi generirala surplus u Eurima i onda te Eure ulagala u Europu.
Hocu ti reci da je dominacija dolara na svjetskom trzistu generator Americke ekonomske i, samim tim, politicke moci. Americka plutokratija to vrlo dobro zna i zato se deseva to sto se desava. Bez dolara kao svjetske valute, Americka ekonomija bi upala u vrlo gadnu krizu (pogle sta se danas desava kada dolar samo malo pada). Morala bi se promijeniti: porezna politika, dug, trade i energetska politika a to je toliko nebalansirano da bi predstavljalo tesku krizu i prilagodjavanje ekonomije. S obzirom da Americka ekonomija malo sta proizvodi, osim vojne industrije, nego se bazira na usluznom sektoru, sta bi se desilo da vrijednost dolara opadne, kako bi Amerika kupovala sve sto joj treba?! Kako bi Amerika kupovala naftu? "Stancanjem para"? Inflacija. I domino efekt od kojeg, na samu pomisao, glava boli.
Opet kazem bez US dolara nema hegemonije (sto je ovim neoconima i njihovim naredbodavcima cilj) i nema stabilnosti u Americkoj ekonomiji.

Ovo sam ukratko i na brzinu, na poslu sam, a ako ti ne pase odgovor, moRemo nastaviti kad dodjem s posla. :D

P.S.
Kad si vec spomenuo, kao demokrata u cijem si ti taboru, Husinom ili Hilkinom?

Hvala na ovom 'ukratko i na brzinu' in depth odgovoru.

Nije da ne pase odgovor, vise je da sam uncomfortable sa zapetljanoscu situacije te pitanjem - sta je starije koka ili jaje. Ali to bi vodilo samo u detaljniju diskusiju bez jednog konciznog odgovora.

Par issues:
Sta garantira da ce surplus dolara u oil producing countries biti ulozen u Americku ekonomiju? - Siguran sam da ce diversify bez obzira na valutu koju imaju u rukama.

Tacno je da Amerika ne 'proizvodi' ali bih to samo sveo na labor cost. Americke industrials su jos uvijek najjace na svijetu, samo sto profitiraju od low labor costs off shore.

Go Obama!

PS Kako ce mi ga zadat' s taxama kad ga izaberemo!
Šeha

#348 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Šeha »

ahuseino wrote:
omar little wrote:

Jel' se to hvalis da zaradjujes vise od $250k godisnje? :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#349 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Nosferatu »

Omar Little,

Ja ne radim u ekonomskom sektoru tako da ove stvari znam tangencionalno, u poredenju s tobom.

Medjutim, ima tu par stvari u kojima se ne slazem tj. poznata mi je teorija o kojoj govoris, ali ono sto mi nije poznato su sljedeci odgovori. Prvi je - ko je to Iran - u svijetu nafte. Oni drze 10% nafte u svijetu. Ja ga konceptualno zamisljam kao vrlo bitnog faktora, kao prvo u Iraku koji je 3-4 zemlja na svijetu po naftnim rezervama, i kao drugo u Lebanonu, jer je Hezbulah podrzan od strane Irana, dakle na dva mjesta gdje su najbitniji Americki i Izrealski interesi - Iran se nalazi na suprotnoj strani. Iran je i sam okruzen, od strane Amerikanaca - preko Afganistana i Iraka, Turci su Americki saveznici - nominalno ali dovoljno da su ambasade Engleza bombardovali po Istambulu, a i Uzbekistan sa svojim diktatorom je poznati Americki saveznik koji je pomogao Sjevernoj Alijansi kad se borila protiv Talibana, upravo preko Americkih baza u toj zemlji. Dakle - Iran je samo ostra kita - koja nazalost, je svijesna da je u ratu protiv Saddama izgubio skoro 1 milion gradjana, kako bi i na sta licio taj rat Irana i Amerike? Samo sirotinja u rovovima, a palate sravnjenje sa zemljom preko noci - sta mislis jeli iko u Iranu spreman na takvo nesto? Iran je zemlja koja je - u istoriji vise puta gubila poprlicno bitne bitke - prvi put od Ghingis Khana, kad su se zajebali pa njegovom konzulu otkinuli glavu - i poslali je nazad Ghing Khanu. Ghings Khan je inace u to vrijeme - pokorio Peking - i ubio 300.000 stanovnika istog tog grada jer mu se nisu htjeli predati, kako predanje govori - Peking je imao na svim putevima, jer je bio zapaljen sloj od ljudskog sala debeo 10-tak cenitimetara od leseva koji su se istopili. Ghengis Khan je prosao kroz Perziju kao putar, uzput unisto 30-tak gradova. Drugi put kad su izgubili je poznata bitka kod Termofila - kad ih je par stotina Spartanaca zaustavilo od prodora u Europu. Treci put kad je Perzija pala je za vrijeme Aleksanda Velikog. Takodje ova Islamska osvajanja - poznato je da su Iranci bili Zoroastro-arijanci, i da je armiju od 150.000 poklalo 30.000 Arapa koji su ih uhvatili na terenu gdje su bili dominantiji. To se smatra najvecom vojnom pobjedom u Islamu kad se govori o odnosima snaga i ishodu te iste. Gotovo se moze reci da svaka istorijska bitka koju je Iran/Perzija vodila - je bila izgubljena, a tu haman ide i tragedija rata Iraka sa Iranom koji je jos uvijek prisutan u zivotima ljudi kojima je danas 40-50 godina.

Na drugu ruku sto se tice investicija, ja sam mislio da se je trgovina naftom bazirala na Euru zbog inflacije u cijeni. Medjutim cak i ako nije - valjda je danas u svijetu ako nikad drugdje - fluidna situacija po pitanju novca za investicije - tj. investira se valjda gdje je najveci povrat. Ako Americka ekonomija ne ostvaruje profit - sto bi neko investirao visak dollara tu - sto ih nebi zamjenio za Eure? Austrijski dollar, Kanadski, Yen. Ukoliko se trguje Americkim dollarima za naftu - kao valuta ce biti svugdje dobrodosla. Stoga ne vidim kako to Americki dollar limitira investiciju bilo gdje u svijetu. Jedino sto stoji je da druge drzave moraju imati rezerve dollara. Tu dolazi u pitanje Kina i Americki dollar. Kako sad stvari stoje - Kinezi Amerikancima daju lovu ili kako ja to razumijem - za "investicijski povrat" Amerikanci Kinezima stampaju dollare, s kojim Kinezi kupuju gorivo, dollari idu Saudijicima, Saudijci ona drze nesto u kesi, nesto narodu i nesto nazad Americi. Ta sema kad bi prestala - ne samo da bi izgubili Amerikanci vec kako bi Kinezi povratili svoju investicije? Bukvalno sve osim onog sto su izgradili oni su investirali da stimuliraju u Americi potrosacko drustvo. Ako to kolapsira - ne samo da ce Amerika otici na dno - vec Kinezi nemaju sta da traze od Amerikanaca tj. mogu da traze - al' samo na silu mogu dobiti nazad. To je narucito nezgodno ukoliko Amerika odrzi svoju vojnu dominaciju jer kako god da stvari stoje danas, pored 1 billiona Kineza, Americka vojska je ipak daleko ispred tehnoloski, jedini je problem sto regutiraju sirotinju i retarde,ali koga ce drugog regrutirati da idu ljude ubijati bilo iz puske bili iz F16, narucito kad posao kao takav - nije placen. Ukoliko bi kolapsiralo potrosacko drustvo u Americi tj. tkz. bubble bursting effect - ili Amerika se vratila na depresiju 1920 i neke - s kolapsom Stock Marketa - bojim se da bi u tu rupu povukla jos mnogo koga/cega a u prvu ruku bi tu bila Kina jer je to nova zemlja u procesu postajanja vele-silom. Zbog toga je i u interesu Kineskih kapitalista - da Amerika bude policajcem, a da oni prave lovu i milione, jer sto im vrijedi produkt bez najjaceg trzista? Ne samo to - vec u Kini koja je takodje poprilicno neoravnotezena i nepravedna zemlja po podjeli kapitala - Amerika je zastitnik kapitaliste, to je politika zaceta jos od Taiwana - na koji su pobjegli svi anti-komunitisti i koji Kinezi nisu napali nikada - a prijetili su desetljecima. Preko Hong Konga pa danas to svih drugih velikih Kineskih gradova.

Upleli smo se u komplikovanu pricu ali ishod je jedan te isti. Najveci problem Amerike je kako povuci se iz Iraka a da tamo ne bukne civilni rat u kojem ce neko popaliti naftne busotine ili ce stati na pipu i odatle finansirati svoju armiju - bilo Islamista, bilo Arapa nacionalista. bilo Shitsku miliciju, bilo odrede Wehabija. Kad vec spomenuh Wehabije - to je takodje novi front, u kojem oni takodje mrze Shite - za nijansu vise od svih drugih fakcija unutar Islama, a sto je bitno imaju moc, kako u novcu od Saudijske nafte tako u militantnim fanaticima - koji bi ucinili svasta u ime zastite Sunija u Iraqu - i od Shita, i od Amerikanaca, a i od Kurda, koji su - moguce je i najveci Americki savezni i koji u stvari svoju egzistenciju baziraju na svercu. Npr. #1 uvoznik Americkih cigareta je Iran. Sav alkohol koji udje u Iran - ide preko Kurda u Iraku i Turskoj. Amerika ima disproporcionalno veliki broj Iranskih useljenika, pro-Sahista, kapitalista i razno-raznih drugih Perzijanaca koji su ovdje se jako dobro snasli. To se sve zna u Iranu. Kao sto se zna da Perzijanci nisu Arapi, tj. mnogo su veci "lovers then fighters". Takodje ni Iranci ne vjeruju u svoj sistem. Imaju ogroman flux emigranata, iako su relativno dobro stali ekonomski, barem u gradskim sredinama ali postoji "skrivena depresija" tj. rezimska jedna opresija koja vlada na ulici ali ne i iza zidova. Tako da ja mislim da je Iran mnogo bitniji po pitanju svog uticaja na Shite u Iraku, nego zbgo konverzije eura/naftnih derivata, jerbo s kontrolom Saudijske Arabije, Iraka, Kuvajta, Emirata kao i sa partnerstvom s Kanadom koja je #1 uvoznik nafte u Ameriku - koje to Iran - i kuda bi to Iran uopste - slao svoju naftu ukoliko to ne odgovara Amerikancima? Zna se vrlo dobro sta je 12 godina Americkih sankcija uradilo od Iraka. Sta je 5-6 godina sankcija, iako supljih, uradilo od Srbije, sta je 40 godina sankcija uradilo od Kube. To je ono sto bi usljedilo, dok se ne nadje fragment ili dio Irana koji bi se okrenuo protiv Ahmendinajada i kojeg bi Ameri podrzali 200%. Zavadi pa vladaj. Poslje toga ustaliti opet nekog Saha, za vrijeme kojeg je npr. Iran bio azijatska prijestolinica porno industrije - ovo navodim samo kao primjer liberalizma koji je postojao u ovim krajevima, tokom "Americkog" lutkarskog rezima kojem je usljedio ovaj Islamski "ostre kite" revolucioni rezim.
ahuseino

#350 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Šeha wrote:
ahuseino wrote:
omar little wrote:

Jel' se to hvalis da zaradjujes vise od $250k godisnje? :D
:wink: Ma ne nego me strah estate taxi. :P

Ne, nego bice drugih nacina...

Prvi je da ce pustit' da istekne bushev tax cut.

List from quick search:
The Child Tax Credit will decrease from $1,000 to $500 a child
Income tax rates would rise around 3%-4.5%
AMT-Exemptions will decrease $6,500 per filer
Business tax expenses- Maximum deduction amount will decrease $75,000,from $100,000 to $25,000
Capital Gains- Rates will rise 10%-20%
Income tax burden-will raise about 5% for many workers
Marriage penalty
Dividends-rates to increase from 15% to 40%
50% average increased tax rates on lower income houses
Average of $2,500 more in taxes to average middle class American

Pola baci u vodu, ili ne...

Ali nema veze barem ce naci nacina da finansira social programs.

Jedan kod mene na poslu (lafo nezavisan, ja sumnjam) kaze da je preracunao dabi ga kostalo oko $25,000 vise u taxama na njegov portfolio da je placao taxe po Hillarinim proposals-ima.
Post Reply