tacno. samo se pitam sta se desilo prije tog 12. jula, jer nekako uvijek mi prica pocinje "odjednom"........ a na to sam itekako navikao od nasih zapadnjackih medija.paratrooper wrote:hezbolah je usao u prostor izraela i zarobio par izraelskih vojnika kao odgovor na likidaciju jednog njihovog clana osumnjicenog za organiziranje nasilnickih akcija prema drzavi izrael. nakon toga se odvijala kampanja da se oslobode ti pripadnici, hezbolah je odbio i uslijedilo je bombardiranje strateskih polozaja hezbolaha, a nekoliko dana kasnije i akcija ciscenja granice._veleposlanik wrote:ali zasto niko od vas ne spominje da je Hezbollah ustvari odgovorio na ilegalnu invaziju, kao i one iz 1978. i 1982.?
medjutim, za ova druga dva rata invazor je bio Izrael. ne da nije imao namjeru za povlacenje vec su napredovali unutar granica Libanona, sto je dovelo do formiranja Hezbollaha. na kraju krajeva, glavne zrtve ovih prepucavanja bivaju Libanonski civili. u ovom ratu 2006. ih je poginulo hiljadama, dok je Izrael samo trpio vojne poraze.
kako god, mislim da je stvar sasvim jasna...