Amerikanci napali Siriju!
- oldschool
#101 Re: Amerikanci napali Siriju!
Ta kriza kada se dešavala bilo je nevjerovatno, bukvalno preko noći od milionera do prosjaka, sve po savjetima Svjetske banke, Palestina ima to priznanje, dok Taiwan nema, oni kada su mogli dobiti nisu poslušali, a sad kada je Kina jaka neće ga nikad dobiti, ma indikativno je da Amerika upravlja sa Svjetskom bankom, jer je najveći distibuter novca u toj instituciji, i zapitala ise itko što ta SVvjetska banka nekima daje kredite a nekima ne, posebo se to donosi na Afriku-mislim na ne davanje kredita, nama daje? pA jednostavan je odgovor-od onih pustara nemaju koristi, a ood nas i sličnih imaju, jer će naša digovanja naratsi da ih nećemo moći vratiti, ali mi imamo nešto mnogo vrednije, imamo vodu, električnu energiju, zato će lijepo doći i reći nemate pare, imate one energente, dajte pod koncesiju to i nema dugova, nikome Svjetska banka ne pomaže od koga nema koristi, sve je to proračunato, kao i ova kriza, samo se treba upitati ko se ne može nositi, ova kriza je jednostavno uništavanje konkurencije, zna se koga najviše pogađa poskupljenje životnih namirnica!!!!!
-
ld
#102 Re: Amerikanci napali Siriju!
mozda je ovo prirpema za napad na kampove u iranu,jer po amerima u iranu se nalaze kampovi gdje se iracani obucavaju
sve je u opticaju,naravno zavisi ko ce da pobijedi,ako obama pobijedi,moguce da se to i desi
ako mccain pobijedi,bush ce vruci krompir,tj iran,prebaciti njemu u ruke
sve je u opticaju,naravno zavisi ko ce da pobijedi,ako obama pobijedi,moguce da se to i desi
-
jefferson
#103 Re: Amerikanci napali Siriju!
Koji bolan napad na Iran? Pa ja sam prije nekoliko mjeseci pricao sa pilotom F15 koji se morao katapultirati jer mu se avion raspao u letu zbog zamora materijala. USA vodi dva rata, da nema NATO trupa u Afganistanu ko zna sta bi bilo, a sad prica o Iranu? Moze, ali ako se uvede draft, sto bi otprilike sahranilo stranku predsjednika koji to uvede za nekoliko decenija!ld wrote:mozda je ovo prirpema za napad na kampove u iranu,jer po amerima u iranu se nalaze kampovi gdje se iracani obucavaju
-
jefferson
#104 Re: Amerikanci napali Siriju!
A zaboravio se jednu isto tako istorisjku cinjenicu, a to ej da je prije toga SSSR naoruzao egipcane svojim najmodernijim oruzjem do zuba!The 51st State wrote:Historijski neprecizno vezano za 3 arapsko-izraelski rat, poraz egipatske armije se desilo tek nakon sto su SAD posebnim transportima nadomjestili izraelske gubitke prvih dana rata u kojem su ih egipcani potukli do nogu, no logisticki nisu mogli parirati izraelcima koji su vrlo lako nadomjestili gubitke u opremi i avionima usljed americke pomoci.paratrooper wrote:Izrael je izvrsio napad 1967 i dobio je zestoku kritiku amerike za taj rat. Mislim da je taj rat odobren u Francuskoj i Britaniji kako bi se umanjio nacionalisticki zanos koji je uvodila Naserova vlada. Ima jos nesto vezano za taj rat 1967, naime on je dosao kao poslijedica blokade Izraelske luke na crvenom moru od strane egipatske vojske. A interesantno je da je Izraelski post objavljivao sedmicama ranije tacan datum Izraelskog napada, naravno Naser u to nije vjerovao i zavrsio kako je zavrsio. Nakon toga dolaze neki drugi ljudi koji se okrecu prema sovjetima sto ce trajati do 1973 godine i teskog poraza na Sinaju. Zapravo sovijeti nisu uopce toliko krivi jer su Egipcani odrzavali znacajan broj migova na otvorenom kako bi pokazali svoju superiornost. I zaista oni su imali daleko veci broj letilica od Izraela, ali u toku napada izraelske avijacije gotovo kompletna egipatka je bila unistena. Napad 1973 je pokazao ogromnu nesposobnost i neznanje arapskog vojnog i politickog vodstva. Zaprav egipatska treca armija je bila u takvoj poziciji da bi se mogao nazvati genocidom nad vojnim snagama da je Izrael isao do kraja.jefferson wrote:Mogao bi ti veleposlanik dobro provjeriti ko je poceo ratove 1967 i 1973!
-
ld
#105 Re: Amerikanci napali Siriju!
od 5 novembra do 20 januara je sve moguce,a pogotovo od tandema bush-dickjefferson wrote:Koji bolan napad na Iran? Pa ja sam prije nekoliko mjeseci pricao sa pilotom F15 koji se morao katapultirati jer mu se avion raspao u letu zbog zamora materijala. USA vodi dva rata, da nema NATO trupa u Afganistanu ko zna sta bi bilo, a sad prica o Iranu? Moze, ali ako se uvede draft, sto bi otprilike sahranilo stranku predsjednika koji to uvede za nekoliko decenija!ld wrote:mozda je ovo prirpema za napad na kampove u iranu,jer po amerima u iranu se nalaze kampovi gdje se iracani obucavaju
- Bosanac sa dna kace
#106 Re: Amerikanci napali Siriju!
jos kad ne bi pratio forum al bi tebi bilo superoldschool wrote:Bosanac sa dna kace wrote: Izrael je ta drzava koja nema definisane granice, a Palestina je definisana kao autonomna oblast, malo to bolje procitaj.
E ja se ne slažem, to pitanje ne bih postojalo, dugo sam u diplomatiji pa znam o čemu pričam, Palestina je priznata od UN-a, e sad oni prave problem što neće priznati Izrael, a Izrael sve više uzima teritorije pod izgovorom naseljavanja svojih stanovnika, ovo nisam izmislio-mislim na pitanje, već se to pitanje dobiva na prestižnim svjestkim ubiverzitetima, kao i kad je završen Sjevernokorejski rat, a nije nikad, nikad zvanično nije potpisan prekid, a ono elaboriranje zahtijeva ponovno previranje po nekim dokumentima, pa traženje video materijala, ali ko hoće neka se uvjeri kako je propala treća po jačini faramaceutska firma, kako su neke države popularno nazivane Azijskim Tigrovima dokusurene, šta su neki pojedinici uradili da to naprave, šta savjetuje njima Svjetska banka, ko to sluša i upada u krizu gdje neko kupi sve to u bezcijenje, ima i na youtube, mislim, intervju CNN-a sa bivšom predsjednikom Malezije gdje ga omolovažavaju što on ne sluša Svjetsku banku, kako ga ismijava, časti ga raznim pogrdnim epitetima, i nije ih poslušao i zato je u Maleziji najveći predsjednik svih vremena, kakav kredit i na šta je taj kredit mogao biti potrošen, još nešto kad čovjek preestane gledati tv i čitati knjige postane rahat
- Bosanac sa dna kace
#107 Re: Amerikanci napali Siriju!
Boga ti đe si to tako dobro podero Politikl ekonomi????oldschool wrote:Ta kriza kada se dešavala bilo je nevjerovatno, bukvalno preko noći od milionera do prosjaka, sve po savjetima Svjetske banke, Palestina ima to priznanje, dok Taiwan nema, oni kada su mogli dobiti nisu poslušali, a sad kada je Kina jaka neće ga nikad dobiti, ma indikativno je da Amerika upravlja sa Svjetskom bankom, jer je najveći distibuter novca u toj instituciji, i zapitala ise itko što ta SVvjetska banka nekima daje kredite a nekima ne, posebo se to donosi na Afriku-mislim na ne davanje kredita, nama daje? pA jednostavan je odgovor-od onih pustara nemaju koristi, a ood nas i sličnih imaju, jer će naša digovanja naratsi da ih nećemo moći vratiti, ali mi imamo nešto mnogo vrednije, imamo vodu, električnu energiju, zato će lijepo doći i reći nemate pare, imate one energente, dajte pod koncesiju to i nema dugova, nikome Svjetska banka ne pomaže od koga nema koristi, sve je to proračunato, kao i ova kriza, samo se treba upitati ko se ne može nositi, ova kriza je jednostavno uništavanje konkurencije, zna se koga najviše pogađa poskupljenje životnih namirnica!!!!!
-
paratrooper
#108 Re: Amerikanci napali Siriju!
egipat nikad nije uzeo golansku visoravan. Golanska visoravan cak nije uopce na granici sa egiptom.oldschool wrote: isto tako je Izrael uhvaćen nespremnim jednom, Egipat uzeo Golanasku visoravn, pa Amrerika avione digla i ponovo vratila to,
Last edited by paratrooper on 29/10/2008 23:12, edited 2 times in total.
-
paratrooper
#109 Re: Amerikanci napali Siriju!
da, amerikanci su zaista tada prvi put stali uz izraelsku stranu zbog straha od sovjetskog uticaja na region preko egipta. Ipak ne slazem se da je Egipat zbog pocetnog napredovanja i potukao Izrael. Na kraju bilo koja strana da prva napadne imat ce pocetni momentum i uzet e odredjeni prostor. DrugoIzrael je dobio to oruzje ali daleko znacajnije je bilo to sto su americki obavjestajni podaci omogucili pravovremne i dobre odluke izraelskoj komandi. Nesto slicno poput oluje iz 1995.The 51st State wrote:Historijski neprecizno vezano za 3 arapsko-izraelski rat, poraz egipatske armije se desilo tek nakon sto su SAD posebnim transportima nadomjestili izraelske gubitke prvih dana rata u kojem su ih egipcani potukli do nogu, no logisticki nisu mogli parirati izraelcima koji su vrlo lako nadomjestili gubitke u opremi i avionima usljed americke pomoci.paratrooper wrote:Izrael je izvrsio napad 1967 i dobio je zestoku kritiku amerike za taj rat. Mislim da je taj rat odobren u Francuskoj i Britaniji kako bi se umanjio nacionalisticki zanos koji je uvodila Naserova vlada. Ima jos nesto vezano za taj rat 1967, naime on je dosao kao poslijedica blokade Izraelske luke na crvenom moru od strane egipatske vojske. A interesantno je da je Izraelski post objavljivao sedmicama ranije tacan datum Izraelskog napada, naravno Naser u to nije vjerovao i zavrsio kako je zavrsio. Nakon toga dolaze neki drugi ljudi koji se okrecu prema sovjetima sto ce trajati do 1973 godine i teskog poraza na Sinaju. Zapravo sovijeti nisu uopce toliko krivi jer su Egipcani odrzavali znacajan broj migova na otvorenom kako bi pokazali svoju superiornost. I zaista oni su imali daleko veci broj letilica od Izraela, ali u toku napada izraelske avijacije gotovo kompletna egipatka je bila unistena. Napad 1973 je pokazao ogromnu nesposobnost i neznanje arapskog vojnog i politickog vodstva. Zaprav egipatska treca armija je bila u takvoj poziciji da bi se mogao nazvati genocidom nad vojnim snagama da je Izrael isao do kraja.jefferson wrote:Mogao bi ti veleposlanik dobro provjeriti ko je poceo ratove 1967 i 1973!
- oldschool
#110 Re: Amerikanci napali Siriju!
jos kad ne bi pratio forum al bi tebi bilo super
[/quote]
obećavam više neću, časna pionirska
Boga ti đe si to tako dobro podero Politikl ekonomi????

imam samo 4 završena razreda osnovne, hebiga nisam imao više para da završim još ona 4
, ne znam šta ti je Politička ekonomija, a ako ima veze sa Adamom Smithom i nekim Davidom Ricardom još više, šta ću ja samo znam za Lenjina i Marksa
ono vezano za Golan je upravu, nije Golan, nego Sinaj, izvinjavam se, hebiga nisam dugo u fazonu, neam blage veze šta se dešava i svijetu, i ono što sam znao lapi polako
obećavam više neću, časna pionirska
Boga ti đe si to tako dobro podero Politikl ekonomi????
imam samo 4 završena razreda osnovne, hebiga nisam imao više para da završim još ona 4
ono vezano za Golan je upravu, nije Golan, nego Sinaj, izvinjavam se, hebiga nisam dugo u fazonu, neam blage veze šta se dešava i svijetu, i ono što sam znao lapi polako
-
jefferson
#111 Re: Amerikanci napali Siriju!
Osim ako Ahmedinedzad licno ne sjedne u avion u zabije se u pentagon to je NEMOGUCE!!!ld wrote:od 5 novembra do 20 januara je sve moguce,a pogotovo od tandema bush-dickjefferson wrote:Koji bolan napad na Iran? Pa ja sam prije nekoliko mjeseci pricao sa pilotom F15 koji se morao katapultirati jer mu se avion raspao u letu zbog zamora materijala. USA vodi dva rata, da nema NATO trupa u Afganistanu ko zna sta bi bilo, a sad prica o Iranu? Moze, ali ako se uvede draft, sto bi otprilike sahranilo stranku predsjednika koji to uvede za nekoliko decenija!ld wrote:mozda je ovo prirpema za napad na kampove u iranu,jer po amerima u iranu se nalaze kampovi gdje se iracani obucavaju
- Bosanac sa dna kace
#112 Re: Amerikanci napali Siriju!
evo da se malo vratimo na temu;
- Nakon napada američke vojske na teritoriji Sirije, porasle su tenzije između ove dvije zemlje. Sirijska vlada je odlučila zatvoriti jednu američku školu i američki kulturni centar u Damasku.
Prema sirijskoj novinskoj agenciji SANA-i, sirijska vlada je odlučila zatvoriti američku školu i kulturni centar u Siriji.
Sirija odbacuje tvrdnju Amerike da je cilj američkog napada bio predstavnik Al Kaide.
Ministar vanjskih poslova Sirije, Velid Muallim, izjavio je da "To što oni govore nije nikakvo opravdanje. U potpunosti odbacujem tu tvrdnju".
Izvor: Haksöz Vijesti
Prevod sa turskog i obrada: Islambosna
-
The 51st State
#113 Re: Amerikanci napali Siriju!
Nisam ja nista zaboravio, samo ne lupam kao ti da bi potkrijepio svoju tezu u diskusiji iznoseci polovicne istorijske cinjenice.A zaboravio se jednu isto tako istorisjku cinjenicu, a to ej da je prije toga SSSR naoruzao egipcane svojim najmodernijim oruzjem do zuba!
-
jefferson
#114 Re: Amerikanci napali Siriju!
jah eto. Pa fakat da su im amerikanci pomogli, kao sto su rusi egipcanima pomogli. Da je amerikancima bilo u interesu da egipat skroz oslabe fino bi sjedili skrstenih ruku i pustili Izraelce da spale egipatsku armiju. Ovako su odrzali "balance of Power" koji tada nije njima isao u korsit s obzirom da je Vietnam bio pri zavrsetku, SSSR sve vise ubirao profita od nafte (i prividno izgledalo da Breznjev ima dobru doktrinu), da je SSSR pravio 4 nuklearne bojeve glave na jednu americku, da su imali 175 divizija u to vrijeme od toga 55 tenkovskih, i da su imali neuporedivo jacu konvencionalnu vojsku, te na sve to poceli da gomilaju svoje trupe na jugu kao odgovor na situaciju koja je Egiptu izmakla kontroli.The 51st State wrote:Nisam ja nista zaboravio, samo ne lupam kao ti da bi potkrijepio svoju tezu u diskusiji iznoseci polovicne istorijske cinjenice.A zaboravio se jednu isto tako istorisjku cinjenicu, a to ej da je prije toga SSSR naoruzao egipcane svojim najmodernijim oruzjem do zuba!
Ovako, potpisan mirovni ugovor u Camp Davidu, Sadat presao na stranu Amerike (i to platio glavom, na sto je Carter upozorio i Sadata i Begina) i time su amerikanci rjesili se jednog problema prema izraelu a rusi izgubili najznacajnijeg saveznika u regionu. Uplitanje i amerike i rusije u taj sukob treba gledati kroz teoriju balansa snaga, gdje su obe zaracene snage mogle ici onoliko koliko je to bilo u interesu dva hegemona. Rusi su mislili u tom trenutku da su previse jaki, pa su napali i Afganistan poslije, umjesto da su koristili "soft power" kao amerikanci i pridobili na svoju stranu vise drzava.
-
paratrooper
#115 Re: Amerikanci napali Siriju!
da, zaista nije bitno na koji nacin, ali je cinjenica da je Izrael odbranio zauzete pozicije i nanio veliki poraz arapskim snagama na svim frontovima. Ipak i sama Izraelska vojska je imala ogromne ljudske gubitke. U tih nekoliko sedmica Izrael je izgubio toliko vojnika koliko i sjedijene drzave u nekoliko decenija Vijetnamskog rata.jefferson wrote:Da je amerikancima bilo u interesu da egipat skroz oslabe fino bi sjedili skrstenih ruku i pustili Izraelce da spale egipatsku armiju. Ovako su odrzali "balance of Power" koji tada nije njima isao u korsit s obzirom da je Vietnam bio pri zavrsetku,
-
jefferson
#116 Re: Amerikanci napali Siriju!
To da!paratrooper wrote:da, zaista nije bitno na koji nacin, ali je cinjenica da je Izrael odbranio zauzete pozicije i nanio veliki poraz arapskim snagama na svim frontovima. Ipak i sama Izraelska vojska je imala ogromne ljudske gubitke. U tih nekoliko sedmica Izrael je izgubio toliko vojnika koliko i sjedijene drzave u nekoliko decenija Vijetnamskog rata.jefferson wrote:Da je amerikancima bilo u interesu da egipat skroz oslabe fino bi sjedili skrstenih ruku i pustili Izraelce da spale egipatsku armiju. Ovako su odrzali "balance of Power" koji tada nije njima isao u korsit s obzirom da je Vietnam bio pri zavrsetku,
ALi znas sta je najzanimljivije?
Vidjeti izraelsku vojsku sada, te njihov ucinak 2006 godine. Npr. sada kada bi se nesto tako desilo dosta bi teze bilo, jer su postali vise policijska vojska nego prava vojska koja treba da se suprostavi drugoj vojsci.
- zvornicanin
#117 Re: Amerikanci napali Siriju!
To da!
Vidjeti izraelsku vojsku sada, te njihov ucinak 2006 godine. Npr. sada kada bi se nesto tako desilo dosta bi teze bilo, jer su postali vise policijska vojska nego prava vojska koja treba da se suprostavi drugoj vojsci.[/quote]
Ako mislis na haljkav napad na lebanon mislim da si upravu.Medutim ima tu malkice i americkog NO,NO jer strateski ameri nisu htjeli jos jedno krizno zariste koje bi povuklo u otvoren sukob hesbolaha Izraela i jos vise narusilo ionako klimavu koalicionu vladu Lebanona.Ima jos jedna druga stvar a to da arapi i nisu vise samo hrpa budaletina vec su i oni poceli da vode politiku toplo-hladno.cim negdje zapne odleti kacusa na neki izraelski gradic.Dok sa druge strane Izraelci su poceli kontati da nemogu vjecno drzati sa sakom ljudi toliki prostor u takvom okruzenju.Eno neki dan IMF morao na silu da seli neke doseljenike pa ispala guzva...
Cak je Olmert izjavio da se izrael treba povuci sa zapadne obale i istocnog Jerusalema...
Vidjeti izraelsku vojsku sada, te njihov ucinak 2006 godine. Npr. sada kada bi se nesto tako desilo dosta bi teze bilo, jer su postali vise policijska vojska nego prava vojska koja treba da se suprostavi drugoj vojsci.[/quote]
Ako mislis na haljkav napad na lebanon mislim da si upravu.Medutim ima tu malkice i americkog NO,NO jer strateski ameri nisu htjeli jos jedno krizno zariste koje bi povuklo u otvoren sukob hesbolaha Izraela i jos vise narusilo ionako klimavu koalicionu vladu Lebanona.Ima jos jedna druga stvar a to da arapi i nisu vise samo hrpa budaletina vec su i oni poceli da vode politiku toplo-hladno.cim negdje zapne odleti kacusa na neki izraelski gradic.Dok sa druge strane Izraelci su poceli kontati da nemogu vjecno drzati sa sakom ljudi toliki prostor u takvom okruzenju.Eno neki dan IMF morao na silu da seli neke doseljenike pa ispala guzva...
Cak je Olmert izjavio da se izrael treba povuci sa zapadne obale i istocnog Jerusalema...
- jeza u ledja
#118 Re: Amerikanci napali Siriju!
Da, ali zele zadrzati sva veca nelegalno izgradjena naselja.zvornicanin wrote: Cak je Olmert izjavio da se izrael treba povuci sa zapadne obale i istocnog Jerusalema...
-
paratrooper
#119 Re: Amerikanci napali Siriju!
mislim da im Izrael daje poene zbog politickih razloga i to je OK.jefferson wrote: To da!
Vidjeti izraelsku vojsku sada, te njihov ucinak 2006 godine. Npr. sada kada bi se nesto tako desilo dosta bi teze bilo, jer su postali vise policijska vojska nego prava vojska koja treba da se suprostavi drugoj vojsci.
Ali objektivno su izgubili, ako pobjedom smatraju to sto nisu u potpunosti unisteni onda se slazem s tim.
-
The 51st State
#120 Re: Amerikanci napali Siriju!
Ako mislis na Hezbolah, po meni nisu izgubili, nijedan cilj operacije idf nije postigao.paratrooper wrote:mislim da im Izrael daje poene zbog politickih razloga i to je OK.jefferson wrote: To da!
Ali objektivno su izgubili, ako pobjedom smatraju to sto nisu u potpunosti unisteni onda se slazem s tim.
-
paratrooper
#121 Re: Amerikanci napali Siriju!
nisam siguran da je IDF ikada objavio pravi cilj rata. Logicno; cilj je bio da obezbjedi sigurnost granice prema Libanu.The 51st State wrote:Ako mislis na Hezbolah, po meni nisu izgubili, nijedan cilj operacije idf nije postigao.paratrooper wrote:mislim da im Izrael daje poene zbog politickih razloga i to je OK.jefferson wrote: To da!
IDF je protjerao Hezbolah sa te linije i preko Litani rijeke i to je to. Hezbolah je pruzio jak otpor i borio se najduze do sad od svih arapsko izraelskih ratova i na taj nacin stekao ugled kod stanovnistva.
pa dobro neka bude da je Hezbolah pobijedio. Sad je mir na granici i to je jedino vazno.
- _veleposlanik
#122 Re: Amerikanci napali Siriju!
ali zasto niko od vas ne spominje da je Hezbollah ustvari odgovorio na ilegalnu invaziju, kao i one iz 1978. i 1982.?
dakle Izrael mora osigurati sebe narusavajuci "suverenitet" okolnih zemalja invazijom iliti preventivnim ratovima, ili sta vec? nikako mi to ne ide u glavu, to samo moze kod zaglupljelog naroda proci...
dakle Izrael mora osigurati sebe narusavajuci "suverenitet" okolnih zemalja invazijom iliti preventivnim ratovima, ili sta vec? nikako mi to ne ide u glavu, to samo moze kod zaglupljelog naroda proci...
-
The 51st State
#123 Re: Amerikanci napali Siriju!
Proklamovani ciljevi su bili oslobadjanje dva zatocena vojnika te unistavanje hezbolaha kao oruzane sile, nijedan nije ispunjen, doduse tacno je da sada mir vlada uz granicu zahvaljujuci un trupama.nisam siguran da je IDF ikada objavio pravi cilj rata. Logicno; cilj je bio da obezbjedi sigurnost granice prema Libanu.
IDF je protjerao Hezbolah sa te linije i preko Litani rijeke i to je to. Hezbolah je pruzio jak otpor i borio se najduze do sad od svih arapsko izraelskih ratova i na taj nacin stekao ugled kod stanovnistva.
pa dobro neka bude da je Hezbolah pobijedio. Sad je mir na granici i to je jedino vazno.
-
paratrooper
#124 Re: Amerikanci napali Siriju!
da to je oficijelno tako.The 51st State wrote:Proklamovani ciljevi su bili oslobadjanje dva zatocena vojnika te unistavanje hezbolaha kao oruzane sile, nijedan nije ispunjen, doduse tacno je da sada mir vlada uz granicu zahvaljujuci un trupama.
-
paratrooper
#125 Re: Amerikanci napali Siriju!
hezbolah je usao u prostor izraela i zarobio par izraelskih vojnika kao odgovor na likidaciju jednog njihovog clana osumnjicenog za organiziranje nasilnickih akcija prema drzavi izrael. nakon toga se odvijala kampanja da se oslobode ti pripadnici, hezbolah je odbio i uslijedilo je bombardiranje strateskih polozaja hezbolaha, a nekoliko dana kasnije i akcija ciscenja granice._veleposlanik wrote:ali zasto niko od vas ne spominje da je Hezbollah ustvari odgovorio na ilegalnu invaziju, kao i one iz 1978. i 1982.?