Skijaš wrote:Black swan wrote:doboj wrote:Ja ne znam da li ovi koji pisu o Americi i americkom zdravstvu i zive u Americi,ali na neke stvari samo se mogu nasmijati.Amerika je u zdravstvu i inovacijama daleko ispred ostalih zemalja.
Zdravstveno se placa i to dobro ,ali koliko para ,toliko i muzike.Ja za porodicno placam 320 dolara mjesecno.
Primjeri: zena se porodila prosle godine,bila u bolnici cetiri dana,ukupan racun 6400 dolara ,ja platio 190.Ima vise vrsta osiguranja,sve zavisi koliko hoces da platis.Ali su doktori profesionalni,ljubazni ,cisti.Bolnice moderne ,ciste ,klimatizirane,nema pusenja na 30 metara do bolnice .Nema ispijanja kafa po kancelarijama ,dok pacijenti cekaju.
Nema koverti ,cokolada i flasa viskija da te doktor "bolje " pregleda .
za to je neko platio glavom na drugom dijelu planete

Ne znam kako je neko, na drugom dijelu planete, glavom platio to da se u Americi cijeni radnu naviku, ljubaznost i higijenu ? Ne bih da idealiziram, ima tu dosta propusta za koje i sami Amerikanci znaju, ali ta benigna imperija svijetom ipak širi ideju da se narod mora pitati a ne porodične oligarhije.
instaliranjem diktatora
rušenjem nepoželjnih diktatora
instaliranjem nepostojećih kraljevskih porodica
uzimanje prirodnih bogatstava od zemalja dajući im bezvrijedni papir
blokiranje razvoja drugih zemalja
šverc i komerc oružja u africi i tako
ne znam ko je glavni proizvodžač oružja ali pretpostavljam da je amerika pri vrhu
kapitalizam je sam po sebi kriza... generiranje kriza je suština kapitalizma iz toga neki izlaze bogatiji a čitave zemlje opustošene
i na kraju imperijalizam kao najviši stadij kapitalizma što se vidi po svijetu i američkoj vojnoj prisutnosti...
ponavljam.... žive iznad svojih mogućnosti na račun ostatka svijeta