haj ti navedi ko ratuje zadnjih 60 godina? i kolko su ljudi pobili do sada?????pa ta demokratska zemlja ih je pobila naj vise...madner wrote:Ovo je jako, covjek koji nije u stanju napraviti ispravan argument prica o supljaku. Covjek koji prepricava pricu koji mu polupismeni hodza sazvace da bi je mogao progutao prica o demagogiji.
Hajmo ovako, ti navedi primjere kada su USA djelovale neprincipjelno a ja kada su donjeli dobro svijetu.
AMERIKA
- mepac
#126 Re: AMERIKA
- mepac
#127 Re: AMERIKA
pa isti ti su nam spucali sankcije i isti ti su htjeli da nas bonbarduju pred banjalukom ...madner wrote:Ok, onda nam objasni na primjeru Srbije kako je Amerika pokvarena i nemoralna. Imas sve informacije, pojasnite nam.
- fatamorgana
#128 Re: AMERIKA
I šta sad , treba ubit sve Amerikance? 
-
pemanapemani
#129 Re: AMERIKA
mepac wrote:pa isti ti su nam spucali sankcije i isti ti su htjeli da nas bonbarduju pred banjalukom ...madner wrote:Ok, onda nam objasni na primjeru Srbije kako je Amerika pokvarena i nemoralna. Imas sve informacije, pojasnite nam.
Nije Amerika kriva što je naše ratno rukovodstvo bilo sposobno da vodi mjesnu zajednicu ili neku manju općinu, u vrh glave. Nama uvijek neko drugi kriv za naše uhljupluke i lopovluk.
- mepac
#130 Re: AMERIKA
zlo se zlom varaca dobro dobrim...fatamorgana wrote:I šta sad , treba ubit sve Amerikance?
ne treba ih ubiti nije narod kriv i oni pola neznaju sta im se dogadnja samo im djeca dolaze u tabutima....i njihov je narod ko i mi sitna buranija....daj samo igara a to sto se desava iza pozornice....
- fatamorgana
#131 Re: AMERIKA
Slažem se, šta predlažeš?mepac wrote:zlo se zlom varaca dobro dobrim...fatamorgana wrote:I šta sad , treba ubit sve Amerikance?
ne treba ih ubiti nije narod kriv i oni pola neznaju sta im se dogadnja samo im djeca dolaze u tabutima....i njihov je narod ko i mi sitna buranija....daj samo igara a to sto se desava iza pozornice....
-
sanaman
#132 Re: AMERIKA
Da olaksamo metodologiju, pobrorati oruzane sukobe poslije 1945 gdje USA direktno ucestvuje kao zaracena strana, bujrum i konktretne brojke vojnika, civila koje su americki vojnici ubili...mojne spekulacija, posljedica indiretknih...samo konkretno i direktno.mepac wrote:haj ti navedi ko ratuje zadnjih 60 godina? i kolko su ljudi pobili do sada?????pa ta demokratska zemlja ih je pobila naj vise...madner wrote:Ovo je jako, covjek koji nije u stanju napraviti ispravan argument prica o supljaku. Covjek koji prepricava pricu koji mu polupismeni hodza sazvace da bi je mogao progutao prica o demagogiji.
Hajmo ovako, ti navedi primjere kada su USA djelovale neprincipjelno a ja kada su donjeli dobro svijetu.
- Optimus Prime
#133 Re: AMERIKA
Demokratizacija koju Amerika donosi, dugorocno omogucuje potlacenim narodima perspektivu i bolji zivot.mepac wrote:zlo se zlom varaca dobro dobrim...fatamorgana wrote:I šta sad , treba ubit sve Amerikance?
- irvinx1
#134 Re: AMERIKA
Normalno... Nadjite mi i jednu drzavu na svijetu u kojoj nakon demokratizacije vecina gradjana kaze da im je lose i da bi vratili proslo vrijeme?
Nas ne racunam, jel jedan je Tito.
-
sanaman
#135 Re: AMERIKA
morao sam
http://www.independent.co.uk/arts-enter ... 81630.html jel se ovako siri demokratija u vlastitoj zemlji? pa sta bilo sa trecim drzavama, kako bi je tek kod nas sirili?
A ima jos jedan koji je to u svon narodu sirio...imao do 20 miliona mrtvih...hoce li neko pogadjati ko je to?
a ovo nije deklarisano kao rat...vec ovo je sve kod kuce...
tuzno, tuzno ...i mi pricamo sta je USA uradila...
http://www.independent.co.uk/arts-enter ... 81630.html jel se ovako siri demokratija u vlastitoj zemlji? pa sta bilo sa trecim drzavama, kako bi je tek kod nas sirili?
A ima jos jedan koji je to u svon narodu sirio...imao do 20 miliona mrtvih...hoce li neko pogadjati ko je to?
a ovo nije deklarisano kao rat...vec ovo je sve kod kuce...
- Optimus Prime
#136 Re: AMERIKA
Pa dobro, i Tito je potamanio bar nekoliko desetina TISUCA "domacih izdajnika", bez ikakvog procesa.irvinx1 wrote:Normalno... Nadjite mi i jednu drzavu na svijetu u kojoj nakon demokratizacije vecina gradjana kaze da im je lose i da bi vratili proslo vrijeme?
- irvinx1
#137 Re: AMERIKA
Ne bas, broj je mnogo manji.
Ali, sustina je da vecina naroda bivse drzave nema toliko negativno miljenje o periodu 1950-1990, za razliku od onih drugih drzava kod kojih se drzavno uredjenje rusi intervencijom izvana.
Ali, sustina je da vecina naroda bivse drzave nema toliko negativno miljenje o periodu 1950-1990, za razliku od onih drugih drzava kod kojih se drzavno uredjenje rusi intervencijom izvana.
- fatamorgana
#138 Re: AMERIKA
Naravno,i to po principu karme,mepac wrote:zlo se zlom varaca dobro dobrim...fatamorgana wrote:I šta sad , treba ubit sve Amerikance?
-
simpozijum delirijum
#139 Re: AMERIKA
kulturna revolucija u Kini tamo oko 1970 -76 , milioni su nestali u pokusaju da se silom sprovede "diktatura proleterijata", a to je bio cudovisni experiment pokusaja da se "ubrza" istorijski razvoj i expresno udje u eru Komunizma i besklasna drustvasanaman wrote:morao sam![]()
a ovo nije deklarisano kao rat...vec ovo je sve kod kuce...tuzno, tuzno ...i mi pricamo sta je USA uradila...
normalni Kineski Komunisti , da ih tako nazovemo su oko 1976 maltene zapoceli gradjanski rat i slomili te extremiste te zapoceli reforme
Kina je danas gdje jeste jer postuju najvecu uciteljicu ; Istoriju !
( napomena , ne postoje niti su postojale komunisticke drzave , niti jedna drzava u istoriji nije se zvala niti se zove "komunisticka ", procitajte sta bi trebao biti komunizam prvo )
Kina je imala brutalnu istoriju , okupacija Japana , te revoluciju , II svjetski rat miloni gladnih
SSSR i Staljin
Staljin je bio bolesni ludjak i diktator paranoik
krvava utopija i tacno je , niti se ne zna koliko je pobijeno u tome procesu Staljinovih cistki , pred napad nacisticke Njemacke pobio je i zatvorio mnostvo visokih oficira strahujuci da ce pokusati da ga svrgnu i licno preuzeo komandu nad odbranom ( na pocetku katastrofalno , nacisti su mu dosli pred Moskvu !) te se opametio i popustio malo stegu
ali je poslije II svjetskoga rata ostavio iza sebe mocnu Crvenu Armiju
jedina u bloku socijalistickih drzava koja je ostala neokupirana u Evropi od strane SSSR je Jugoslavija , jer je Tito rekao cuveno NE ! Staljinu 1948 da bezpogovorno udje u njegov tabor ili sto ce kasnije biti Varsavski ugovor Sovjetske imperije
SSSR je izgubio 20 miliona ljudi , nacisti dosli pred Moskvu , a zavrsilo se ulaskom Crvene Armije u Berlin
vrlo teska istorija i za Rusiju , koja je danas jedna solidna sila sa ogromnim resursima u Sibiru
i oni se opekli i postuju uciteljicu istoriju
a USA ? vrlo mlada drzava fakticki , grad Sarajevo je stariji od USA !
USA u poredjenju sa istorijom Kine pogotovo a i Rusije samo pubertetlija kockaste glave
van svih tih svjetskih belaja , nisu napadnuti ili okupirani u zadnjih 150 godina , u II svjetskome ratu poslije pada Britanske imperije masno su zaradili pokrecuci svoju vojnu industriju i davajuci zajmove ratom zahvacenoj Evropi i poslije ucestvujuci u njenom obnavljanju , neosteceni izasli iz svjetskoga rata
( postoje dokumenti da je cak i cuveni Henri Ford bio pobornik nacizma i pomagao Hitleru opskrbljuci ga celikom i mashinskim dijelovima )
nije ih opeklo i ne postuju uciteljicu istoriju , koja je nemilosrdna prema imperijama koje se otmu kontroli
(vidimo po ekonomskim pokazateljima u USA , standardu zivota , moralu , korupciji i td..)
- Optimus Prime
#140 Re: AMERIKA
Ne bih se slozio. Vise bi rekao da se radi o podanickom mentalitetu.irvinx1 wrote:Ne bas, broj je mnogo manji.
Realno gledano, Juga je bila jedna od siromasnijih drzava u Evropi. Ja sam siguran da je poslije ww2 doslo do raspada Jugoslavije i da su komunisti protjerani sa vlasti, da bi se ta demokratska BiH ( u bilo kom obliku) u okviru zapadnog bloka mnogo brze razvijala. Siguran sam da bi danas imali bar zivotni standard Portugala, koji prije ww2 otprilike na istom levelu ko Juga.
- fatamorgana
#141 Re: AMERIKA
A što je sad Bosna siromašnija i nepismenija od Albanije a za bivše države to nije tako bilo, mi smoOptimus Prime wrote:Ne bih se slozio. Vise bi rekao da se radi o podanickom mentalitetu.irvinx1 wrote:Ne bas, broj je mnogo manji.
Realno gledano, Juga je bila jedna od siromasnijih drzava u Evropi. Ja sam siguran da je poslije ww2 doslo do raspada Jugoslavije i da su komunisti protjerani sa vlasti, da bi se ta demokratska BiH ( u bilo kom obliku) u okviru zapadnog bloka mnogo brze razvijala. Siguran sam da bi danas imali bar zivotni standard Portugala, koji prije ww2 otprilike na istom levelu ko Juga.
se tad šprdali sa Albanijom ....
- Optimus Prime
#142 Re: AMERIKA
Nije tu su negdje!fatamorgana wrote:A što je sad Bosna siromašnija i nepismenija od Albanije a za bivše države to nije tako bilo, mi smoOptimus Prime wrote:Ne bih se slozio. Vise bi rekao da se radi o podanickom mentalitetu.irvinx1 wrote:Ne bas, broj je mnogo manji.
se tad šprdali sa Albanijom ....
Ali razumijem sta hoces da kazes.
Odgovor je rat i posljedice rata. Ljudima mora biti jasno da nas je rat bacio nekih 10 godina unazad.(Unistena infrastruktura, decimiranje radne snage kroz genocid i protjerivanja, odlazak u inostranstvo ogromnog broja strucnjaka koji su bili u stanju da ponude proizvode svjetskom trzistu, prekinute poslovne veze, nepostojanje pravog zajednickog trzista.) A ustav koji je donesen u cilju sprijecavanja rata nas dodatno koci u ekonomskom razvoju. Moras uzeti u obzir i troskove koje i danas placamo zbog posljedica rata kao penzije i naknade za borce i familije sehida. Takve troskove Albanija recimo nema a mi smo od rata do danas vec potrosili nekih 7 milijardi KM samo u te svrhe. Da je taj novac isao u investicije umjesto u socijalne svrhe danasnji gdp bio takodjer bio nesto veci.
Dakle ne treba te cuditi zasto nas je Albanija prestigla. Dok smo mi ratovali i sanirali posljedice rata, oni su konstantno ekonomski rasli sa nekim ratama od 5 do 6 % godisnje i uduplali standard. Mi jos nismo dosegli onaj iz 1988.
- madner
#143 Re: AMERIKA
Juga je od 1920 bila jedna od siromasnijih Evropskih drzava. Budzet su krpili Francuzi, jer se ocekivao rat sa Italijom (mala ententa) sa oko 30%.Optimus Prime wrote:Ne bih se slozio. Vise bi rekao da se radi o podanickom mentalitetu.irvinx1 wrote:Ne bas, broj je mnogo manji.
Isto tako je najveci period rasta bio u 70im, tako da je upitna ta teorija. Vidi pod Portugal.
-
KENJAC
#144 Re: AMERIKA
Velika ti je brate demokratija Americka. Muhamed Ali dobi 5 godina zatvora sto je odbio da ide da ,bez ikakvog razloga, ubija Vijetnamsku djecu !! Poslije se izvuko da ne ide u zatvor jer su cak i oni sami priznali da su pojeli govno! Baj d vej ovo je jedini put da su priznali da su veliko govno pojeli ! Vjerovatno ce za 40 godina to isto priznat za Irak (nadjose li oruzje za masovno unistavanje ????) Za Avganistan (zar ne bijahu oni sto stvorise Bin Ladena) Za Bosnu (sve fol mi smo uz vas dok se nisu iscrtale linije a onda , deder Aljko potpisi kapitulaciju)
Nije problem u Americi, problem je u ovima sto joj vjeruju!
Nije problem u Americi, problem je u ovima sto joj vjeruju!
- Optimus Prime
#145 Re: AMERIKA
Da, ali je Juga docekala tranziciju vise od dva puta manjim GDP po stanovniku od Portugala ili recimo od Grcke, i tri puta od Irske A i ono sto je bilo tu stajalo je na klimavim nogama. Poslije pada ekonomske aktivnosti pri tranziciji se taj jaz dodatno produbio. Mada je nezahvalno uporedjivati zbog rata. Ali i bez rata Jugoslovenski GDP bi pao za minimum nekih 20% zbog nekonkurentnosti privrede koju zahvaljujemo bivsem sistemu.madner wrote:Juga je od 1920 bila jedna od siromasnijih Evropskih drzava. Budzet su krpili Francuzi, jer se ocekivao rat sa Italijom (mala ententa) sa oko 30%.Optimus Prime wrote:Ne bih se slozio. Vise bi rekao da se radi o podanickom mentalitetu.irvinx1 wrote:Ne bas, broj je mnogo manji.
Isto tako je najveci period rasta bio u 70im, tako da je upitna ta teorija. Vidi pod Portugal.
Uostalom uporedi regiju Trsta koju su dobili Italijani, i Istru. Otprilike ista pocetna pozicija 1946. 35 godina poslije vise nego duplo veci GDP per capita.
Last edited by Optimus Prime on 25/08/2011 22:15, edited 1 time in total.
-
sanaman
#146 Re: AMERIKA
ziv bio, dva puta si kiksao...kada te sad uhvate u makaze
1. djes reci da je Tito nekog slao u zatvor bez sudjenja
2. privreda u Jugi bila na klimavim nogama, auuuu
- Optimus Prime
#147 Re: AMERIKA
Volim da razbijam iluzije.sanaman wrote:ziv bio, dva puta si kiksao...kada te sad uhvate u makaze![]()
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#148 Re: AMERIKA
moj skromni doprinos ovoj velikoj temi
jbg prva asocijacija na naslov teme
jbg prva asocijacija na naslov teme
-
sanaman
#149 Re: AMERIKA
Mjerilo sigurnosti u Jugi:Optimus Prime wrote:Volim da razbijam iluzije.sanaman wrote:ziv bio, dva puta si kiksao...kada te sad uhvate u makaze![]()
1. nisi smio Tita opsovati
barem tako pricaju i uzdisu za ti vremenima...mada kada pitas koji auto, nikako da kazu Jugo
-
pemanapemani
#150 Re: AMERIKA
I onda u stojadinu na more 20 dana. Ko nije ima krntiju sjedne na voz i obiđe tu famoznu Jugoslaviju i malo skokne do Italije u kupovinu. Onda se fino vratiš, pa se serbez naločeš i zaspeš u parku, a da te niko živ ne dira.sanaman wrote:Mjerilo sigurnosti u Jugi:Optimus Prime wrote:Volim da razbijam iluzije.sanaman wrote:ziv bio, dva puta si kiksao...kada te sad uhvate u makaze![]()
1. nisi smio Tita opsovati
barem tako pricaju i uzdisu za ti vremenima...mada kada pitas koji auto, nikako da kazu Jugovec Audi, BMW, Mercedes...ali tema USA.
J.be mi se za Jugoslaviju i idu mi na neku stvar ljudi koji je veličaju, ali u tom sistemu se svaki pojedinac osjećao kao čovjek i imao bar osnovne uslove za život, koji su u usporedbi sa današnjim kapitalističkim masakriranjem pravi luksuz.
Izvinjenje na skretanju s teme.