AMERIKA

Post Reply
kosava

#926 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Vecina ima zdravstveno osiguranje, nema onaj ko nece ili je ilegalno u Americi, to ti je sav trik sa Obamcare hoces neces moras uzeti zdravstveno.
Svako ko ima pristojan posao moze zivjeti u mirnom gradu
Ima jos pristojnih fakulteta jedno par hiljada Harvard i Yale ti daju priliku za bolji networking to jest da se povezes sa ljudima koji ti mogu valjati, ali diplomirani ekonomista sa Harvarda je isto diplomirani ekonmista sa Univerziteta u Montani.

Neko ima bolje neko ima losije zdravstveno osiguranje. Pitanje da li ces imati participaciju ili ces imati 20-30%

Zna se ko zivi u ghetto ja garantujem da nema ni jednog Bosanca da zivi u getu bar u zadnjih 20 godina izuzev ako je bas propalitet i narkoman.

Definisi veliku platu? Ono sto ti nerazumijes je da prosjecnog Amerikanca zaboli za mahalu, kod nas se svi sjebase da djeca zavrse fakultet bili oni to sposobni ili ne, jer ostala je navika iz 70 i 80 proslog vijeka kada je fakultet garantovao zaposlenje i stan, Amerikanca zna da nije za fakulteta niti se trudi da glumi intelektualca nego gleda da uhvati sta dobra posla ili zanata i da zivi od svog rada, zna da nece biti milioner al neka se ima za auta, kuce placenih racuna , otic u kafanu u Petak i Subotu malo raspalit rostilja ako se ode na odmor dobro je ako se ne ode ima se vazda nesto raditi na kuci i uzivaju u zivotu a ne hajmo zivjeti na silu i glumiti mahali.
Fantassin

#927 Re: AMERIKA

Post by Fantassin »

prog321 wrote:
kosava wrote:
Zdravstvo najbolje na svijetu samo brkas zdravstvene usluge sa zdravstvenim osiguranjem
Skolstvo isto radi na principu gdje zivis pa niko neulaze pare u ghetto, a sada jebo Harvard i Yale to su talasika fakulteti za onaj privatni u Kiseljaku a da nepricama o Univerzitetu na Palama ili Medecinskom fakultetu u Foci :roll:
Sigurnost opet se bazira na mjestu zivljenja nemoj u ghetto pa neces biti nesiguran.
Posao dostojan zivljenja opet brkas sa platom dovoljnom za zivot tako je svadje ako si ostao na osam osnovne tesko da ces kupiti vilu na Poljinama.
Onda se slazemo da imaju dvije klase ljudi u Americi.
ONi koji imaju zdrastveno osiguranje, koji zive u mirnim ulicama, i koji idu na Harvard & Yale i imaju veliku platu. I vecina koji sve to nemaju. :-D
Dvije klase ljudi oni koji oce da uspiju i onima kojim je fino da se drogiraju i klosare a za pare ce se vec snaci...srecom prva klasa ljudi je mnogo mnogo veca.
prog321

#928 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

kosava wrote: Ima jos pristojnih fakulteta jedno par hiljada Harvard i Yale ti daju priliku za bolji networking to jest da se povezes sa ljudima koji ti mogu valjati, ali diplomirani ekonomista sa Harvarda je isto diplomirani ekonmista sa Univerziteta u Montani.

Isto je onda kao i Univerzitet u Travniku ? Sve sami babini sinovi tamo :-D
prog321

#929 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Fantassin wrote: Dvije klase ljudi oni koji oce da uspiju i onima kojim je fino da se drogiraju i klosare a za pare ce se vec snaci....
Znaci da se drogiraju samo oni koji to namjerno sebi rade ? :-D
Nema to nista sa okolinom, standardom, nacinom zivota, roditeljima i opstim zivotnim uslovima ??
OldMayor

#930 Re: AMERIKA

Post by OldMayor »

kosava wrote:
OldMayor wrote:Sta se desava ovo kod njih, isto ko da namjerno hoce da stvore frku.

Pustili drota koji je udavio lika, eto ko prodavao cigarete. Imaju snimci na youtube.
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Eric_Garner

Isto ko da namjerno hoce da stvore jos vecu frku.
Zakoni zastarjeli a policija ima velike ovlasti i cim je rekao nece moci danas da me hapsite on se je opirao hapsenju a to im je dalo za pravo da ga pridave a sada nije do njih sto je bio debel i asmatican, znam da je glupo ali zlatno pravilo je neraspravljaj se sa policijom na ulici nego u sudu jer na ulici ce sigurno izgubiti. Nije to Bosna pa da lokalni kabadahija puca samare zandarima na raskrsnici i da im svaki klosar prijet da ce im zaklat dijete.
Ma ok, uredu sto policija ima tolike ovlasti, ali ne mogu da ne primjetim da se prema crncima drugacije ponasaju. Jbg, to je rasizam. Imam nekoliko poznanika koji zive u SAD-u i oni kazu da je jednostavno bolje biti bijelac. To je tako, imaju oni zakone, sve je tu upisano u ustav, jednakost, bla, bla, ali kad si bjelac drugacije se na tebe gleda i to je cinjenica.

Vezano za ovaj slucaj, gledao sam snimak, sest policajaca ga davi. A lik niti ima oruzje ni nista, i bas citam da je metodu chokeholda policija zabranila i lik to uradi i opet ne bude nista.

Policija treba da ima ovlasti, ali ne treba sad da sve redom ubija, pa bio ti klosar koji ilegalno prodaje cigare ili serijski ubica. I bas suprotno, kod njih se velike macke izvlace, a ovi sitni klosari se ubijaju ko kerovi.
razonoda

#931 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

@old Mayor
Nije bas tako. Eto , da gledas tv u USA, kako je Obama na vlasti, preplavljen je crncima u medijama. Reklame na tv takode. Nije USA rasisticka, pa pobijedio je crnac 2 puta.

Jednostavno, jedan slooj crnaca je problem. Oni mrze uniformisane osobe, bez ikakvog razloga. Dosta policajaca ,bijelaca biva ubijeno od crnaca, jednostavno , pridju mu normalno, po zakonu, crnci reauguju agresivno. Ali pravlo je ako te pocijacac zaustavi --ponasaj se po pravilima, inace imaju pravo da upotrijete svu sili.
razonoda

#932 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

prog321 wrote:
kosava wrote: Ima jos pristojnih fakulteta jedno par hiljada Harvard i Yale ti daju priliku za bolji networking to jest da se povezes sa ljudima koji ti mogu valjati, ali diplomirani ekonomista sa Harvarda je isto diplomirani ekonmista sa Univerziteta u Montani.

Da, ali ovaj sa Havarda ima posao i ceka ga dok ne zavrsi studije.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#933 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Ja sam za svoga boravka u USA za relativno kratko vrijeme imao 3 susreta sa organima reda i zakona.
Prvi put u NewJerseyiju, vozac Indijac, pa jebo mu je drot majku majcinu za obicno prekoracenje brzine. Taj dijalog sa njim i taj gard ...ovaj jadnik kako krene nesto da progovori, ovaj ga isjece sa recenicom " Da li ja mozda lazem?" , pa ovaj ne lazete nego eto " Da li ja lazem?" Jedno 10 puta mu je rekao to isto. Tacno osjetis rasizam ...a drot seljacina ona iz kataloga. Nas u kombiju pogledao nije niti je A rekao a mi budalesamo u kombiju samo tako, smijemo se ...dobacujemo.
Drugi put NewYorku crnac drot , bjelac vozac...sve kultura i pismeno. Meni zatamnjena stakla nazad bila i ja podignem prozor, kad kuca drot na prozor kao da spustim i izvinjava se ali on se sa spustenim mojim prozorom osjeca sigurnije. Reko nema hadzo problema ako je te ja plasim :)
I treci put u Majamiju nije nista sa nama bilo nego gledam rotacije ovo ono , neki transvestiti rasprava, frka, pridjem ja policajcu i pitam ga sta je bilo...smije se on kaze ovaj transvestit prijavio radnika MacDonaldsa kako nije oprao ruke nakon koristenja WC-a hahahah to 5 auta doslo rotacije, frka droga, panika ... ti su bili super policajci, pustili me da se slikam sa njima i normala bili, zajebaju se i oni... inace dole Majami puno opusteniji ljudi ...valjda more provod ...
A isli smo i na Bahame brodom, tu je isto bilo mao rasizma ... kakvu je frku napravila neka bijela fol gospodja a ono onaj white trash najgori, sto se pusta samo crnacka muzika a ova jadnica crnkinja joj objasnjava da je to krstarenje Karibima i da se pusta lokalna muzika, a onda ova bjelkinja pita da li to ona hoce da kaze da na Karibima nema bjelaca ...to scena ori se sve na brodu ...ja sam koliko sam mogao ocima i gestikulacijom davao podrsku ovoj jadnoj crnkinji u smislu da je ova luda skroz pa smo se malo nasalili kad je ova luda otisla.

A maxus smo u Majmiju usli u neki hip-hop klub da vidimo malo taj fazon...ja mislim da smo bili jedina 2 bjelca na hiljadu dusa...niko nas pogledao ruzno nije osim sto je neki rmpalija crnac prisao nekoj djevojci koja je slucajno stajala pored mene i nju pitao " is'this pale dude botherin u" ...ja sam se pravio da to nisam cuo :D jer mislim fakat je slucajno stala cura pored mene...ali smo se zato upoznali sa nekakvom ekipom iz Vasingtona sa kojima je ispao dobar party osim sto su se one crnkinje cjepale od smijeha kako ja plasem :D :D :D

Jbg, ovo malo ispade putopis... :D
Fantassin

#934 Re: AMERIKA

Post by Fantassin »

prog321 wrote:
Fantassin wrote: Dvije klase ljudi oni koji oce da uspiju i onima kojim je fino da se drogiraju i klosare a za pare ce se vec snaci....
Znaci da se drogiraju samo oni koji to namjerno sebi rade ? :-D
Nema to nista sa okolinom, standardom, nacinom zivota, roditeljima i opstim zivotnim uslovima ??
prog321

#935 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

razonoda wrote:
prog321 wrote:

Da, ali ovaj sa Havarda ima posao i ceka ga dok ne zavrsi studije.

Ceka i babine sinove posao. :-D
jefferson

#936 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

prog321 wrote:Broj inovacija i registriranih patenata je na ustrp generalnog obrazovanja jer je financiran od poslovne elite.
Veoma mali procenat, rekao bih 1% citavog stanovnistva aktivno ucetvuje u njegovom kreiranju.
Dok najveci broj Amera su intelektualno zatupljeni. :-D
Ipak,, ta zemlja je vrijedna svakog respekta.
Stvorili su sistem gdje stotine nacija, religija, etnicnost se spoje u jedno smisljeno drustvo koje ipak funkcionise.
Vjerovatno je ta intelektualna zastupljenost kod vecine naroda veca? Ali ipak ce tesko dostici drustvenu razvijenost koju USA ispoljava.
Respekt toj zemlji.
Na osnovu cga ovo govoris? Na osnovu toga sto neko en zna gdje je australija ali zato radi dva posla, ili vrlo vjerovatno ima svoj mali biznis.
Drzi se Audija A6 i pusti brigu. U BiH xxxxx seoskog stanovnistva ne salje djevojcice u skolu, Reis nam odlucuje jel neko silovao nekoga a ne sudski organi, a ti pricas o intelektualnoj zatupljenosti amerikanaca.
Helena2014

#937 Re: AMERIKA

Post by Helena2014 »

UnscarD wrote:Ja sam za svoga boravka u USA za relativno kratko vrijeme imao 3 susreta sa organima reda i zakona.
Prvi put u NewJerseyiju, vozac Indijac, pa jebo mu je drot majku majcinu za obicno prekoracenje brzine. Taj dijalog sa njim i taj gard ...ovaj jadnik kako krene nesto da progovori, ovaj ga isjece sa recenicom " Da li ja mozda lazem?" , pa ovaj ne lazete nego eto " Da li ja lazem?" Jedno 10 puta mu je rekao to isto. Tacno osjetis rasizam ...a drot seljacina ona iz kataloga. Nas u kombiju pogledao nije niti je A rekao a mi budalesamo u kombiju samo tako, smijemo se ...dobacujemo.
Drugi put NewYorku crnac drot , bjelac vozac...sve kultura i pismeno. Meni zatamnjena stakla nazad bila i ja podignem prozor, kad kuca drot na prozor kao da spustim i izvinjava se ali on se sa spustenim mojim prozorom osjeca sigurnije. Reko nema hadzo problema ako je te ja plasim :)
I treci put u Majamiju nije nista sa nama bilo nego gledam rotacije ovo ono , neki transvestiti rasprava, frka, pridjem ja policajcu i pitam ga sta je bilo...smije se on kaze ovaj transvestit prijavio radnika MacDonaldsa kako nije oprao ruke nakon koristenja WC-a hahahah to 5 auta doslo rotacije, frka droga, panika ... ti su bili super policajci, pustili me da se slikam sa njima i normala bili, zajebaju se i oni... inace dole Majami puno opusteniji ljudi ...valjda more provod ...
A isli smo i na Bahame brodom, tu je isto bilo mao rasizma ... kakvu je frku napravila neka bijela fol gospodja a ono onaj white trash najgori, sto se pusta samo crnacka muzika a ova jadnica crnkinja joj objasnjava da je to krstarenje Karibima i da se pusta lokalna muzika, a onda ova bjelkinja pita da li to ona hoce da kaze da na Karibima nema bjelaca ...to scena ori se sve na brodu ...ja sam koliko sam mogao ocima i gestikulacijom davao podrsku ovoj jadnoj crnkinji u smislu da je ova luda skroz pa smo se malo nasalili kad je ova luda otisla.

A maxus smo u Majmiju usli u neki hip-hop klub da vidimo malo taj fazon...ja mislim da smo bili jedina 2 bjelca na hiljadu dusa...niko nas pogledao ruzno nije osim sto je neki rmpalija crnac prisao nekoj djevojci koja je slucajno stajala pored mene i nju pitao " is'this pale dude botherin u" ...ja sam se pravio da to nisam cuo :D jer mislim fakat je slucajno stala cura pored mene...ali smo se zato upoznali sa nekakvom ekipom iz Vasingtona sa kojima je ispao dobar party osim sto su se one crnkinje cjepale od smijeha kako ja plasem :D :D :D

Nije da se hvališ, al tako ispade ;-)
jefferson

#938 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

UnscarD wrote:
jefferson wrote:
UnscarD wrote:F35 tenutno kosta toliko da bi za njegovu cijenu sve i jedan beskucnik u Americi mogao dobiti kucu vrijednu 600.000 USD...
http://www.huffingtonpost.com/2014/07/1 ... 75045.html
Koliko beskucnika bi moglo da ima stan u BiH kada bi raznorazni ministri poceli vozati Fabie umjesto Audija A8 ili A6?
Razlika je sto beskucnik u SAD moze vrlo lao naci posao, u BiH ne moze i da hoce.
U SAD xxxxxxxx programa za beskucnike itd, ali niko nece nikoga za ruku uhvatiti i odvest.
Jbg, tako ej kako je. Ali bar od penzije ne moraju kopati po kontejnerima. Najbolje je kada bosanci i slicni pocnu da kritikuju SAD< Njemacku, Spaniju, Australiju, a kod kuce sve propalo.
Dakle nemam pravo da kritikujem drugu zemlju dok ne uradimo BiH :-)

Kao sto sam ti rekao vise puta pa da se ponovim, za razliku od USA, BiH ne projektuje svoj sistem vrijednosti na pola svijeta niti tvrdi da je najbolja u svijetu.
Klip iz HBO solidne serije ;-)
Imas pravo da kritikujes, ali ja prije nego komsiji kazem da mu je trava losa, prvo svoju sredim, onako, kao primjer.
OldMayor

#939 Re: AMERIKA

Post by OldMayor »

Helena2014 wrote:
UnscarD wrote:Ja sam za svoga boravka u USA za relativno kratko vrijeme imao 3 susreta sa organima reda i zakona.

?
Covjek napisao svoja iskustva u zemlji u kojoj je zivi/o i to je tebi hvaljenje.

FYI tamo je sasvim normalno da mladje osobe odu do Miamija, do Las vegasa, Bahamaa itd, ko iole radi bilo kakav posao, to sebi moze priustiti, jer su karte i hoteli, hrana smijesno jeftini.

Gdje ti u ovom posti vidis hvaljenje... :run:
OldMayor

#940 Re: AMERIKA

Post by OldMayor »

razonoda wrote:@old Mayor
Nije bas tako. Eto , da gledas tv u USA, kako je Obama na vlasti, preplavljen je crncima u medijama. Reklame na tv takode. Nije USA rasisticka, pa pobijedio je crnac 2 puta.

Jednostavno, jedan slooj crnaca je problem. Oni mrze uniformisane osobe, bez ikakvog razloga. Dosta policajaca ,bijelaca biva ubijeno od crnaca, jednostavno , pridju mu normalno, po zakonu, crnci reauguju agresivno. Ali pravlo je ako te pocijacac zaustavi --ponasaj se po pravilima, inace imaju pravo da upotrijete svu sili.
Ma jbg, ali ja kao laik koliko vidim sa strane, rekao bih da je crncima puno teze tamo uspjeti. Jedino u cemu su oni bas zastupljeni jesu muzika i sport. U sportu jer su superiorniji, u muzici jbg izmislili su je.

U svim ostalim sferama su ja mislim samo u tom procentu da ne bude da ih nema. Pocevsi od filmova, serija itd. Jer su i tu nekako podijeljeni, ili imas skroz crnacki film, ili skroz bjelacki. Ima i nekih serija, gdje zacine sa po jednim crncem. :D

Opet kazem, ja ovo laicki, nisam tamo nikada zivio, vec pricam ono sto vidim po medijima, te ovako sto sam pricao sa rajom koja je zivila tamo. Sad opet mozda zavisi od drzave do drzave, gradova, svako ima drugacija iskustva. Jer koliko sam primjetio u Americi bukvalno jedna ulica moze ciniti drasticnu razliku, a kamo li grad ili drzava, sto npr kod nas nije slucaj.
UnscarD

#941 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

...dupli
Last edited by UnscarD on 08/12/2014 16:00, edited 1 time in total.
UnscarD

#942 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
UnscarD wrote:
jefferson wrote: Koliko beskucnika bi moglo da ima stan u BiH kada bi raznorazni ministri poceli vozati Fabie umjesto Audija A8 ili A6?
Razlika je sto beskucnik u SAD moze vrlo lao naci posao, u BiH ne moze i da hoce.
U SAD xxxxxxxx programa za beskucnike itd, ali niko nece nikoga za ruku uhvatiti i odvest.
Jbg, tako ej kako je. Ali bar od penzije ne moraju kopati po kontejnerima. Najbolje je kada bosanci i slicni pocnu da kritikuju SAD< Njemacku, Spaniju, Australiju, a kod kuce sve propalo.
Dakle nemam pravo da kritikujem drugu zemlju dok ne uradimo BiH :-)

Kao sto sam ti rekao vise puta pa da se ponovim, za razliku od USA, BiH ne projektuje svoj sistem vrijednosti na pola svijeta niti tvrdi da je najbolja u svijetu.
Klip iz HBO solidne serije ;-)
Imas pravo da kritikujes, ali ja prije nego komsiji kazem da mu je trava losa, prvo svoju sredim, onako, kao primjer.
U pravu si, mada ne znam kako bi sa tim komsijom izasao na kraj ako bi on stalno tvrdio da je njegova trava najljepsa i onda poceo da prodaje sjeme, kosilicu i ostali pribor a ko nece da kupi dobije batine. POredale se komsije u red i svi kupuju jer je taj komsija onako od 2m ...bio neki jado zgoljav ali ters pa se pobunio, ovaj ga slozio sa zemljom...nakon toga svi kupuju, cute i hvale njegovu travu...a i kosilica mu dobra, jes malo skupa ali sto kosiii :D
Helena2014

#943 Re: AMERIKA

Post by Helena2014 »

OldMayor wrote: Covjek napisao svoja iskustva u zemlji u kojoj je zivi/o i to je tebi hvaljenje.

FYI tamo je sasvim normalno da mladje osobe odu do Miamija, do Las vegasa, Bahamaa itd, ko iole radi bilo kakav posao, to sebi moze priustiti, jer su karte i hoteli, hrana smijesno jeftini.

Previše ozbiljno shvataš moj post, to je bila šala i namignula sam na kraju :D jer je rekao Jbg, ovo malo ispade putopis... :D
Al hajde never mind
OldMayor

#944 Re: AMERIKA

Post by OldMayor »

Helena2014 wrote:
OldMayor wrote: Covjek napisao svoja iskustva u zemlji u kojoj je zivi/o i to je tebi hvaljenje.

Previše ozbiljno shvataš moj post, to je bila šala i namignula sam na kraju :D jer je rekao Jbg, ovo malo ispade putopis... :D
Al hajde never mind
Zasto mi se tako obracas. Jel zato sto sam crnac?

:D
Helena2014

#945 Re: AMERIKA

Post by Helena2014 »

:jbt: :kakoste:
OldMayor wrote:
Helena2014 wrote:

Al hajde never mind
Zasto mi se tako obracas. Jel zato sto sam crnac?

:D
:lol: :lol: :jbt:

GOSPODINE CRNAC :kakoste:
UnscarD

#946 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

OldMayor wrote:
Helena2014 wrote:

?
Covjek napisao svoja iskustva u zemlji u kojoj je zivi/o i to je tebi hvaljenje.

Pa ustvari smo turisticki malo iz BiH skoknuli...ali stvarno nije to nista ne znam ti koliko skupo...ti Bahami su iz Majamija (ustvari iz Ft Lauderdale) bili oko 200 USD sa tim brodom, viza ne treba, all inclusive posto je Bahamska kompanija operater...Amerika jeftina samo tako ... sve jeftinije nego ovde 2-3 puta...tene 30 USD a u Sarajevu iste 150 KM (jos u USA kupis 2 para dobijes trece dzabe - doduse ovo je u nekom fabrickom outletu) sreca pa mi jaran rekao da ne nosim nista stvari jer cu sve gore kupiti ...hrana isto (mislim ovaj junk koji se i ovde prodaje) zato me i nervira taj sistem i zato ga kritikujem stalno ...ovde plata 800KM (kao prosjek) odnosno oko 500 USD i sve 2 puta skuplje nego gore a gore plate po 3-4-5K USD normala i sve duplo jeftinije. I sad ce da me ubjedjuju "ekonomisti" kako je to zato sto je to veliko trziste i samo da i mi uvedemo demokratiju pa ce i nama biti extra :-) a korijen tog problema je u tome sto je USD rezervna valuta i o tome sam pisao ranije da se sada ne ponavljam.

A i hvaliti se malo je ljudski jbg, pa kad ste vec kod toga da napisem i da me helikopter vozio iznad Manhatena :D :D :D (e to je bilo stvarno i skupo i bezveze) i limuzina sa barom po NewYorku (to je bilo i jeftino i cool nama a NewYorcanima smo izgledali kao napaceni Rusi koji se kurce :D ) :D mada je i ovo naravno bezveze i to moze skoro-svaki Amerikanac da uradi ako mu je to ceif.
prog321

#947 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

UnscarD wrote:.hrana isto (mislim ovaj junk koji se i ovde prodaje) zato me i nervira taj sistem i zato ga kritikujem stalno ...ovde plata 800KM (kao prosjek) odnosno oko 500 USD i sve 2 puta skuplje nego gore a gore plate po 3-4-5K USD normala i sve duplo jeftinije..

:lol: :lol:

Odvadi malo.
Pola.
razonoda

#948 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

jefferson wrote:
prog321 wrote:Broj inovacija i registriranih patenata je na ustrp generalnog obrazovanja jer je financiran od poslovne elite.
Veoma mali procenat, rekao bih 1% citavog stanovnistva aktivno ucetvuje u njegovom kreiranju.
Dok najveci broj Amera su intelektualno zatupljeni. :-D
Ipak,, ta zemlja je vrijedna svakog respekta.
Stvorili su sistem gdje stotine nacija, religija, etnicnost se spoje u jedno smisljeno drustvo koje ipak funkcionise.
Vjerovatno je ta intelektualna zastupljenost kod vecine naroda veca? Ali ipak ce tesko dostici drustvenu razvijenost koju USA ispoljava.
Respekt toj zemlji.
Na osnovu cga ovo govoris? Na osnovu toga sto neko en zna gdje je australija ali zato radi dva posla, ili vrlo vjerovatno ima svoj mali biznis.
Drzi se Audija A6 i pusti brigu. U BiH xxxxx seoskog stanovnistva ne salje djevojcice u skolu, Reis nam odlucuje jel neko silovao nekoga a ne sudski organi, a ti pricas o intelektualnoj zatupljenosti amerikanaca.
Porediti BIH sa Usa , je kao borba misha menkinjasha i slona. :lol:
UnscarD

#949 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

prog321 wrote:
UnscarD wrote:.hrana isto (mislim ovaj junk koji se i ovde prodaje) zato me i nervira taj sistem i zato ga kritikujem stalno ...ovde plata 800KM (kao prosjek) odnosno oko 500 USD i sve 2 puta skuplje nego gore a gore plate po 3-4-5K USD normala i sve duplo jeftinije..

Odvadi malo.
Pola.
Ovo raje gore sto ja znam svi su u toj kategoriji ili jos bolji... prica mi konobar u jednoj diskoteci koji je iz Novog Sada, kao zaradjuje 800-1200 usd ... ja ga pitam pa koliko placas stan. Kaze, 1500 ali sad je nasao malo jeftiniji za 1200 a blize mu. Ja upitnik nad glavom, kontam kako onda zivi. On vidi da sam se zbunio pa mi govori... 800-1200 na vece ...kaze doduse radim samo petak i subotu. Ja ga pitam kako hajde mi objasni i on kaze ... koliko je vama ceh do sada. Gledamo racun, u tom momentu oko 1500 usd .(nas je 5-6) ..kaze moje je 15% a vi ste mi jedan sto (separe) a imam 5 stolova. Plus vas necu da gulim jer ste mi "zemljaci".

Milsim ne sumnjam je uopste da se moze gore zaraditi, vidio sam ja to sve. Ja samo tvrdim da je cijena "blagostanja" gore patnja i nered i exploatacija drugih naroda sirom svijeta i zato kritikujem USA. Ima srecom u USA puno ljudi (sve vise) koji su toga svijesni pa su parole "not in my name" sve cesce. A i prirodna tendencija kapitala je da se ukrupnjava a pohlepa nema granicu pa tako i u tom "blagodstanju" koje je super zamisljeno za Amerikance pukotina je sve vise pa tako rekordnih 20% domacinstava koristi tzv. food stamps :
http://cnsnews.com/news/article/ali-mey ... tamps-2013
razonoda

#950 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

UnscarD wrote:
prog321 wrote:

Odvadi malo.
Pola.
Ovo raje gore sto ja znam svi su u toj kategoriji ili jos bolji... prica mi konobar u jednoj diskoteci koji je iz Novog Sada, kao zaradjuje 800-1200 usd ... ja ga pitam pa koliko placas stan. Kaze, 1500 ali sad je nasao malo jeftiniji za 1200 a blize mu. Ja upitnik nad glavom, kontam kako onda zivi. On vidi da sam se zbunio pa mi govori... 800-1200 na vece ...kaze doduse radim samo petak i subotu. Ja ga pitam kako hajde mi objasni i on kaze ... koliko je vama ceh do sada. Gledamo racun, u tom momentu oko 1500 usd .(nas je 5-6) ..kaze moje je 15% a vi ste mi jedan sto (separe) a imam 5 stolova. Plus vas necu da gulim jer ste mi "zemljaci".

Milsim ne sumnjam je uopste da se moze gore zaraditi, vidio sam ja to sve. Ja samo tvrdim da je cijena "blagostanja" gore patnja i nered i exploatacija drugih naroda sirom svijeta i zato kritikujem USA. Ima srecom u USA puno ljudi (sve vise) koji su toga svijesni pa su parole "not in my name" sve cesce. A i prirodna tendencija kapitala je da se ukrupnjava a pohlepa nema granicu pa tako i u tom "blagodstanju" koje je super zamisljeno za Amerikance pukotina je sve vise pa tako rekordnih 20% domacinstava koristi tzv. food stamps :
http://cnsnews.com/news/article/ali-mey ... tamps-2013
:lol: NEMA SHANSE. ako prodje sa par stoja, sve nogom u gu...
Post Reply