AMERIKA
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4851 Re: AMERIKA
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/78 ... u-sarajevu
2 brata dvije besmislene smrti
2 brata dvije besmislene smrti
- sinuhe
#4852 Re: AMERIKA
U Zapadnoj Evropi do osamdesetih nije bio dozvoljen rad komercijalnim radio i TV stanicama. Otud i Radio Luksemburg kao pojam i dasak slobode.
Trziste je deregulisano tek s razvojem npr. satelitske tehnologije u SAD. Sloboda govora zapravo nema dugu tradiciju u Evropi.
- jeza u ledja
#4853 Re: AMERIKA
Razlicite ere, razlicit mentalitet, razlicita politicka uvjerenja, razlicito porijeklo, razlicite karijere, razlicito bogatstvo, razliciti motivi. Neko napisa kao kupio Twitter samo da bi Trump pobijedio.ultima_palabra wrote: ↑31/10/2022 01:54Imaju izrazito puno, samo su iz razlicitih era pa je teze primijetiti. Najvaznija je ta patoloska narcisoidnost, zbog koje i nemaju neko misljenje jedan o drugom.jeza u ledja wrote: ↑30/10/2022 23:49 Nemaju njih dvojica bas puno slicnosti, niti neko specijalno pozitivno misljenje jedan o drugom.
Ono sto je najslicnije kod njih je da zele biti popularni. Pokazalo se da je to lako kad si bogat, samo baljezgaj gluposti i dobices milione sljedbenika.
- Sanjarko
#4854 Re: AMERIKA
Ma ja o ovome govorim ne zbog slobode govora itd., to naravno da ide, ali opet regulisati internet kao sto je Real Life regulisan. Kazem dobar dio jest regulisan i zasticen ali ne sav i ne skroz.sinuhe wrote: ↑31/10/2022 14:07U Zapadnoj Evropi do osamdesetih nije bio dozvoljen rad komercijalnim radio i TV stanicama. Otud i Radio Luksemburg kao pojam i dasak slobode.
Trziste je deregulisano tek s razvojem npr. satelitske tehnologije u SAD. Sloboda govora zapravo nema dugu tradiciju u Evropi.
- ultima_palabra
#4855 Re: AMERIKA
Mentalitet vrlo slican, ja, ja i samo ja.jeza u ledja wrote: ↑31/10/2022 14:11Razlicite ere, razlicit mentalitet, razlicita politicka uvjerenja, razlicito porijeklo, razlicite karijere, razlicito bogatstvo, razliciti motivi. Neko napisa kao kupio Twitter samo da bi Trump pobijedio.ultima_palabra wrote: ↑31/10/2022 01:54
Imaju izrazito puno, samo su iz razlicitih era pa je teze primijetiti. Najvaznija je ta patoloska narcisoidnost, zbog koje i nemaju neko misljenje jedan o drugom.![]()
Politicka uvjerenja, to ne postoji ni kod jednog, bitno je samo ostati u centru paznje. Motivi se naslanjaju na to.
Sto se tice karijera, obojica se oslanjaju na pare, moc i advokate da se izvuku sa nekim izrazito losim poslovnim praksama.
Patoloska narcisoidnost, potreba da se zgazi i ismije protivnik, nadimci… nije mi jasno da ne vidis tolike slicnosti.
- jeza u ledja
#4856 Re: AMERIKA
Ne da mi se ulazit u raspravu oko toga.
Ovdje je bitan Trump. Mislim da se pravi greska sto se izjednacavaju njih dvojica kao dio neke cjeline, dio istog politickog kruga. Kao eto Elon Musk je kupio Twitter, to znaci poeni za Trumpa. Uopste mi se ne da raspravljati o online izdrkavanjima milijardera.
Ovdje je bitan Trump. Mislim da se pravi greska sto se izjednacavaju njih dvojica kao dio neke cjeline, dio istog politickog kruga. Kao eto Elon Musk je kupio Twitter, to znaci poeni za Trumpa. Uopste mi se ne da raspravljati o online izdrkavanjima milijardera.
- jeza u ledja
#4858 Re: AMERIKA
Ah, opet citamo o manjku "slobode govora" na Twitteru...na Twitteru.
Ako ti pod "slobodom govora" na drustvenim mrezama smatras slobodu plasiranja dezinformacija i lazi od strane stranih obavjestajnih sluzbi, drzavnih agencija, privatnih korporacija, politickih stranaka, a sve pod krinkom laznih privatnih "individualnih" korisnika, onda nisi jos dovoljno sazrio.
Drustvene mreze moraju biti regulisane kao sto su regulisani i svi drugi mediji, jer nije u pitanju "javni trg", vec platforma za reklamu i propagandu. Govori se o licnim pravima - moje pravo je da znam da li iza korisnickog imena stoji obicna osoba ili neko ko je placen da siri propagandu.
Ako ti pod "slobodom govora" na drustvenim mrezama smatras slobodu plasiranja dezinformacija i lazi od strane stranih obavjestajnih sluzbi, drzavnih agencija, privatnih korporacija, politickih stranaka, a sve pod krinkom laznih privatnih "individualnih" korisnika, onda nisi jos dovoljno sazrio.
Drustvene mreze moraju biti regulisane kao sto su regulisani i svi drugi mediji, jer nije u pitanju "javni trg", vec platforma za reklamu i propagandu. Govori se o licnim pravima - moje pravo je da znam da li iza korisnickog imena stoji obicna osoba ili neko ko je placen da siri propagandu.
- JohnnyS
#4859 Re: AMERIKA
jeza u ledja wrote: ↑31/10/2022 21:42 Ah, opet citamo o manjku "slobode govora" na Twitteru...na Twitteru.![]()
Slažem se, a ne da kompanija ima pravo po vlastitom nahođenju blokirati aktualnog predsjednika Amerike
- Point.
#4860 Re: AMERIKA
A što ga ne bi blokirale kad koristi njihovu platformu da javno širi laži, propagandu, neistine, ne priznaje izborni poraz i još indirektno američke seljačine navodi da vrši nasilje?JohnnyS wrote: ↑31/10/2022 21:44jeza u ledja wrote: ↑31/10/2022 21:42 Ah, opet citamo o manjku "slobode govora" na Twitteru...na Twitteru.![]()
Slažem se, a ne da kompanija ima pravo po vlastitom nahođenju blokirati aktualnog predsjednika Amerike
Trump je zlo i takvima ne treba pružati megafon da širi svoje gluposti i čiste izmišljotine.
- karanana
#4861 Re: AMERIKA
jel istina da kad je policija dosla da su zatekli njih obojicu sa cekicima u rukama i da mlate jedan drugog?
ili je to dio teorije zavjere i fake newsa?
druga stvar, znaci stan osobe koja je treca u redu za predsjednika najjace drzave svijeta i da na ulici, pred vratima, u ulazu ne postoji niti jedan lokalni policajac a da ne govorim secret service.....zar je to moguce?
jebote, kod nas kantonalni ministar ima security detail.
druga stvar, znaci stan osobe koja je treca u redu za predsjednika najjace drzave svijeta i da na ulici, pred vratima, u ulazu ne postoji niti jedan lokalni policajac a da ne govorim secret service.....zar je to moguce?
-
nles
#4862 Re: AMERIKA
Ti ovdje mijesas slobodu govora i privatne medije.sinuhe wrote: ↑31/10/2022 14:07U Zapadnoj Evropi do osamdesetih nije bio dozvoljen rad komercijalnim radio i TV stanicama. Otud i Radio Luksemburg kao pojam i dasak slobode.
Kao sto vidino na primjerima nekih portala, a i tv stanica, privatni mediji ne znace uvijek slobodu govora, vec "svezi konja gdje ti gazda kaze".
-
nles
- jeza u ledja
#4864 Re: AMERIKA
Zasto ne bi privatna kompanija po vlastitom nahodjenju blokirala koga hoce? Sto to predsjednik Amerike treba imati privilegovan status?JohnnyS wrote: ↑31/10/2022 21:44jeza u ledja wrote: ↑31/10/2022 21:42 Ah, opet citamo o manjku "slobode govora" na Twitteru...na Twitteru.![]()
- geralt
#4865 Re: AMERIKA
I da je istina, da li to na bilo koji nacin umanjuje krivicno djelo i po cemu je relevantno? Zar nije omiljena desnicarska fantazija da zateknu naoruzanog provalnika u svojoj kuci i upucaju ga ili zatuku? Nije ovaj nosio cekic u tudju kucu zato sto je vidio kroz prozor da je polica naherena pa usao da je popravi.
- karanana
#4866 Re: AMERIKA
Ok a moje pitanje o osiguranju trece najvaznije osobe u americi?geralt wrote: ↑01/11/2022 00:37I da je istina, da li to na bilo koji nacin umanjuje krivicno djelo i po cemu je relevantno? Zar nije omiljena desnicarska fantazija da zateknu naoruzanog provalnika u svojoj kuci i upucaju ga ili zatuku? Nije ovaj nosio cekic u tudju kucu zato sto je vidio kroz prozor da je polica naherena pa usao da je popravi.
- geralt
#4867 Re: AMERIKA
Pojma nemam.karanana wrote: ↑01/11/2022 00:43Ok a moje pitanje o osiguranju trece najvaznije osobe u americi?geralt wrote: ↑01/11/2022 00:37
I da je istina, da li to na bilo koji nacin umanjuje krivicno djelo i po cemu je relevantno? Zar nije omiljena desnicarska fantazija da zateknu naoruzanog provalnika u svojoj kuci i upucaju ga ili zatuku? Nije ovaj nosio cekic u tudju kucu zato sto je vidio kroz prozor da je polica naherena pa usao da je popravi.
- jeza u ledja
#4868 Re: AMERIKA
Nancy ima zastitu, ne njena rezidencija i njen muz.karanana wrote: ↑31/10/2022 22:19 jel istina da kad je policija dosla da su zatekli njih obojicu sa cekicima u rukama i da mlate jedan drugog?
Jest malo cudno kako nemaju svoju privatnu zastitu, jer su puni para.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4869 Re: AMERIKA
kojom logikom je privatni medij bastion slobode govora da se njihovo pojavljivanje poistovjećuje?sinuhe wrote: ↑31/10/2022 14:07U Zapadnoj Evropi do osamdesetih nije bio dozvoljen rad komercijalnim radio i TV stanicama. Otud i Radio Luksemburg kao pojam i dasak slobode.
- ultima_palabra
#4870 Re: AMERIKA
Nisam ja rekao da su dio cjeline, kazem da bi Musk volio biti novi Trump, ne da pomaze starom.jeza u ledja wrote: ↑31/10/2022 19:45 Ne da mi se ulazit u raspravu oko toga.
- ultima_palabra
#4871 Re: AMERIKA
Kako sam razumio, Pelosi je uzeo cekic da se brani pa mu ga je napadac oteo.karanana wrote: ↑31/10/2022 22:19 jel istina da kad je policija dosla da su zatekli njih obojicu sa cekicima u rukama i da mlate jedan drugog?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#4872 Re: AMERIKA
Pa jeste ako prije toga postoji samo jedna državna televizija.Chmoljo wrote: ↑01/11/2022 01:00kojom logikom je privatni medij bastion slobode govora da se njihovo pojavljivanje poistovjećuje?sinuhe wrote: ↑31/10/2022 14:07
U Zapadnoj Evropi do osamdesetih nije bio dozvoljen rad komercijalnim radio i TV stanicama. Otud i Radio Luksemburg kao pojam i dasak slobode.
Država onda u tom slučaju preko glavnog medijskog kanala ima ogroman uticaj na tvoje razmišljanje, ponašanje i tkd.
Privatne televizije nisu kao takve dobre, ali jeste liberalizacija tržišta medija.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4873 Re: AMERIKA
A printani medij, to nista? Jos govorimo o periodu prije pojave interneta...
Da ne govorim kako je tada pola evrope grcalo pod autokratskim cizmama, a onaj ostatak ipak sa postojanom demokratijom gdje je upitno koliko se drzava mijesala u uredjivacku politiku.
Ali sve i da jeste, televizija je tada bila nesto sasvim drugo nego ono sto je sada.
Svasta je evropa iznjedrila, ali recenica da je sloboda govora u evropi nesto novijeg datuma je iskreno suluda i nepromisljena. A sasvim sigurno nije vecinom ovisna o liberalizaciji medijskog televizijsko prostora.
- sinuhe
#4874 Re: AMERIKA
Jedini razlog zasto u Evropi nije bio dozvoljen rad nezavisne lokalne FM radio stanice je politicke prirode. A kada je politicki onda je protiv slobode.Chmoljo wrote: ↑01/11/2022 02:10A printani medij, to nista? Jos govorimo o periodu prije pojave interneta...
Da ne govorim kako je tada pola evrope grcalo pod autokratskim cizmama, a onaj ostatak ipak sa postojanom demokratijom gdje je upitno koliko se drzava mijesala u uredjivacku politiku.
Ali sve i da jeste, televizija je tada bila nesto sasvim drugo nego ono sto je sada.
Svasta je evropa iznjedrila, ali recenica da je sloboda govora u evropi nesto novijeg datuma je iskreno suluda i nepromisljena. A sasvim sigurno nije vecinom ovisna o liberalizaciji medijskog televizijsko prostora.
I to su radili do zadnjeg dana, dok vise nisu mogli kontrolisati "americku" tehnologiju.
-
nles
#4875 Re: AMERIKA
Sa ovih 160 kanala u mom TV paketu, mogu samo reci: e, jesmo se i usrecili.
Pored svih tih kanala, 90% mog TV vremena (ionako rijetkog) otpada na ORF, ARD, ZDF, 3SAT i ARTE, a malecka gleda KIKA, djecji kanal ARD/ZDF televizije.
Nemam nista protiv svih tih privatnih TV septickih jama, ali govoriti o "dasku slobode" je bas onako... onako.