Sayed je rodjeni "Amer".
AMERIKA
- ultima_palabra
#20152 Re: AMERIKA
Trump ne bi nikad izgubio 2020. da nije korone, ne toliko zbog same korone nego sto su toliki ljudi ostali kuci i po prvi put obratili paznju na njegove gluposti za koje inace nemaju vremena
- jeza u ledja
#20153 Re: AMERIKA
Harris je izgubila izbore zbog inflacije, lohotne imigrantske politike, te Biden-Harris switcharoo u zadnji momenat. Gaza je naravno tu takodje odigrala ulogu.
Sve ostalo je skoro pa nebitno.
Woke epiteti ce biti zaljepljeni za svakog moguceg D kandidata bez ozbira sta i kako prica.
Sve ostalo je skoro pa nebitno.
Woke epiteti ce biti zaljepljeni za svakog moguceg D kandidata bez ozbira sta i kako prica.
- alijagoro
#20154 Re: AMERIKA
Zanimljiv fenomen,dosta ljudi nemaju nista protiv migranata ako se uklope i ako su legalni,onda dodju Sayed ili Mamdani,ljudi koji su napravili nesto od sebe i to na legalan nacin i opet smetaju domacim
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20155 Re: AMERIKA
nista to rodjen ovo ono nista to u danasnjem globilaziranom svijetu ne predstavlja
i sonja karadjic je rodjena u jednom gradu pa nista nije konkretno ucinila za taj grad
američkom židovu je u izraelu srce
a americkom muslimanu je u svetim mjestima islama
nije bitno gdje je rodjen sayed bitno je da muslimani nece da glasuju za nekog drugog demokratskog kandidata
dakle gledaju veru i naciju... a vamo me citav zivot uvjeravaju da je to lose i nacijonalizam unisti
i sonja karadjic je rodjena u jednom gradu pa nista nije konkretno ucinila za taj grad
nije bitno gdje je rodjen sayed bitno je da muslimani nece da glasuju za nekog drugog demokratskog kandidata
dakle gledaju veru i naciju... a vamo me citav zivot uvjeravaju da je to lose i nacijonalizam unisti
- alijagoro
#20156 Re: AMERIKA
Pa za koga su muslimani glasali prije Sayeda 
-
Nisamsdaali
#20157 Re: AMERIKA
Demokrate vode svugdje osim u Michiganu, toliko o socijalistima.
Bitno je da DSA bude temeljito poražena i izgubi momentum, njihova pozicija oko BiH će vjerovatno biti izolacionistička a moguće i anti državna, iz čistog kontrasta prema liberalnom establišmentu
Bitno je da DSA bude temeljito poražena i izgubi momentum, njihova pozicija oko BiH će vjerovatno biti izolacionistička a moguće i anti državna, iz čistog kontrasta prema liberalnom establišmentu
- ultima_palabra
#20158 Re: AMERIKA
AES nije socijalista.Nisamsdaali wrote: ↑15/08/2026 00:35 Demokrate vode svugdje osim u Michiganu, toliko o socijalistima.
-
Nisamsdaali
#20159 Re: AMERIKA
Ispravka krivog navoda, ali svakako da je slab kandidat jer je previše lijevo a tu ima i ksenofobije od strane elektorata da se ne lažemo. Da ona glupača nije rekla izrael in my dreams pobijedila bi primary, iako je El Sayed imao maltene potpunu mobilizaciju svojih glasača. Generalno jako lijevi kandidati slabo kotiraju, slabije nego što se pretpostavljalo. Hong (koja je ludjakinja i ekstremnija od El Sayeda) je izgubila primary od frajera koji je zaustavio kampanju i sedmicu prije izbora imao 5% šanse da bude izabran.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2026 01:07AES nije socijalista.Nisamsdaali wrote: ↑15/08/2026 00:35 Demokrate vode svugdje osim u Michiganu, toliko o socijalistima.
Da je u Michiganu Talarico, bilo bi D+8, ovako je R+4 zasad
- ultima_palabra
#20160 Re: AMERIKA
Meni to nije neka briga, iz razloga sto su demokrati imali tezak primary i sad se mora uraditi konsolidacija glasaca, dok kod republikanaca se zna koji ce kandidat biti i kod njih je ta faza vec obavljena. Svake izbore odlucuje mobilizacija, a tu je AES odlican.Nisamsdaali wrote: ↑15/08/2026 01:20Ispravka krivog navoda, ali svakako da je slab kandidat jer je previše lijevo a tu ima i ksenofobije od strane elektorata da se ne lažemo. Da ona glupača nije rekla izrael in my dreams pobijedila bi primary, iako je El Sayed imao maltene potpunu mobilizaciju svojih glasača. Generalno jako lijevi kandidati slabo kotiraju, slabije nego što se pretpostavljalo. Hong (koja je ludjakinja i ekstremnija od El Sayeda) je izgubila primary od frajera koji je zaustavio kampanju i sedmicu prije izbora imao 5% šanse da bude izabran.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2026 01:07AES nije socijalista.Nisamsdaali wrote: ↑15/08/2026 00:35 Demokrate vode svugdje osim u Michiganu, toliko o socijalistima.
Po meni daleko vise moze AES mobilizirati glasaca Stevens, nego sto bi ona mogla njegovih.
- Laertes
#20161 Re: AMERIKA
Ma ja... Nisu ko kod nas da glasaju za KomšićaTruba wrote: ↑14/08/2026 22:57 nista to rodjen ovo ono nista to u danasnjem globilaziranom svijetu ne predstavlja
dakle gledaju veru i naciju... a vamo me citav zivot uvjeravaju da je to lose i nacijonalizam unisti![]()
- Truba
- jeza u ledja
#20163 Re: AMERIKA
Meni jeste briga, jer Demokrate u ovoj politickoj atmosferi jednostavno moraju uzeti Michigan. Ako El Sayed ne pobjedi to bi bio i vise nego jasan znak da su progresivni kandidati u swing state drzavama (i na federalnom nivou) problematican izbor.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2026 01:31Meni to nije neka briga, iz razloga sto su demokrati imali tezak primary i sad se mora uraditi konsolidacija glasaca, dok kod republikanaca se zna koji ce kandidat biti i kod njih je ta faza vec obavljena. Svake izbore odlucuje mobilizacija, a tu je AES odlican.Nisamsdaali wrote: ↑15/08/2026 01:20Ispravka krivog navoda, ali svakako da je slab kandidat jer je previše lijevo a tu ima i ksenofobije od strane elektorata da se ne lažemo. Da ona glupača nije rekla izrael in my dreams pobijedila bi primary, iako je El Sayed imao maltene potpunu mobilizaciju svojih glasača. Generalno jako lijevi kandidati slabo kotiraju, slabije nego što se pretpostavljalo. Hong (koja je ludjakinja i ekstremnija od El Sayeda) je izgubila primary od frajera koji je zaustavio kampanju i sedmicu prije izbora imao 5% šanse da bude izabran.
Po meni daleko vise moze AES mobilizirati glasaca Stevens, nego sto bi ona mogla njegovih.
Konsolidacija glasaca trenutno uopste ne bi trebala postojati. Fakat da Demokratski kandidat trenutno zaostaje na anketama u Michiganu izuzetno zabrinjava.
Ja se nadam da ce se to ubrzo promjeniti.
-
Seawolf
#20164 Re: AMERIKA
Kojeg datuma su izbori za senatora iz MI?jeza u ledja wrote: ↑15/08/2026 16:37Meni jeste briga, jer Demokrate u ovoj politickoj atmosferi jednostavno moraju uzeti Michigan. Ako El Sayed ne pobjedi to bi bio i vise nego jasan znak da su progresivni kandidati u swing state drzavama (i na federalnom nivou) problematican izbor.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2026 01:31Meni to nije neka briga, iz razloga sto su demokrati imali tezak primary i sad se mora uraditi konsolidacija glasaca, dok kod republikanaca se zna koji ce kandidat biti i kod njih je ta faza vec obavljena. Svake izbore odlucuje mobilizacija, a tu je AES odlican.Nisamsdaali wrote: ↑15/08/2026 01:20
Ispravka krivog navoda, ali svakako da je slab kandidat jer je previše lijevo a tu ima i ksenofobije od strane elektorata da se ne lažemo. Da ona glupača nije rekla izrael in my dreams pobijedila bi primary, iako je El Sayed imao maltene potpunu mobilizaciju svojih glasača. Generalno jako lijevi kandidati slabo kotiraju, slabije nego što se pretpostavljalo. Hong (koja je ludjakinja i ekstremnija od El Sayeda) je izgubila primary od frajera koji je zaustavio kampanju i sedmicu prije izbora imao 5% šanse da bude izabran.
Konsolidacija glasaca trenutno uopste ne bi trebala postojati. Fakat da Demokratski kandidat trenutno zaostaje na anketama u Michiganu izuzetno zabrinjava.
I je li se ove godine bira samo jedan, ili oba?
- ultima_palabra
#20165 Re: AMERIKA
Fakat je i da je protiv njega potroseno 60 miliona, uglavnom u smear campaign.
- jeza u ledja
#20166 Re: AMERIKA
Generalni izbori su svi istog datuma. Uvijek prvog utorka u novembru.Seawolf wrote: ↑15/08/2026 16:44Kojeg datuma su izbori za senatora iz MI?jeza u ledja wrote: ↑15/08/2026 16:37Meni jeste briga, jer Demokrate u ovoj politickoj atmosferi jednostavno moraju uzeti Michigan. Ako El Sayed ne pobjedi to bi bio i vise nego jasan znak da su progresivni kandidati u swing state drzavama (i na federalnom nivou) problematican izbor.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2026 01:31
Meni to nije neka briga, iz razloga sto su demokrati imali tezak primary i sad se mora uraditi konsolidacija glasaca, dok kod republikanaca se zna koji ce kandidat biti i kod njih je ta faza vec obavljena. Svake izbore odlucuje mobilizacija, a tu je AES odlican.
- jeza u ledja
#20167 Re: AMERIKA
Pa i Rogers ce potrositi vjerovatno i vise. To sve comes with the territory.ultima_palabra wrote: ↑15/08/2026 16:53 Fakat je i da je protiv njega potroseno 60 miliona, uglavnom u smear campaign.
-
Seawolf
#20168 Re: AMERIKA
Nisi mi odgovorio na ovo drugo pitanje, pa sam provjerio na wikipediji.jeza u ledja wrote: ↑15/08/2026 17:05Generalni izbori su svi istog datuma. Uvijek prvog utorka u novembru.Seawolf wrote: ↑15/08/2026 16:44Kojeg datuma su izbori za senatora iz MI?jeza u ledja wrote: ↑15/08/2026 16:37
Meni jeste briga, jer Demokrate u ovoj politickoj atmosferi jednostavno moraju uzeti Michigan. Ako El Sayed ne pobjedi to bi bio i vise nego jasan znak da su progresivni kandidati u swing state drzavama (i na federalnom nivou) problematican izbor.
Dakle, mijenja se Gary Peters (demokrata), kojem mandat ističe 3. januara 2027-e.
U Senatu ostaje Elissa Slotkin (također demokrata), koja je preuzela mandat 3. januara 2025-e i ostaje u mandatu do početka 2031-e.
Što znači, ako Abdul El-Sayed izgubi od Rogersa, u senatu republikanci +1, demokrate -1.
- jeza u ledja
#20169 Re: AMERIKA
Jest, takmice se za trenutno D senatorsko mjesto.Seawolf wrote: ↑15/08/2026 17:32Nisi mi odgovorio na ovo drugo pitanje, pa sam provjerio na wikipediji.jeza u ledja wrote: ↑15/08/2026 17:05Generalni izbori su svi istog datuma. Uvijek prvog utorka u novembru.
Dakle, mijenja se Gary Peters (demokrata), kojem mandat ističe 3. januara 2027-e.
U Senatu ostaje Elissa Slotkin (također demokrata), koja je preuzela mandat 3. januara 2025-e i ostaje u mandatu do početka 2031-e.
Što znači, ako Abdul El-Sayed izgubi od Rogersa, u senatu republikanci +1, demokrate -1.
- GandalfSivi
#20170 Re: AMERIKA
Kakve gluposti ti pises, to je fakat nevjerovatno. Znam da si vise kao maskota foruma pa ti se oprasta ovakva islamofobija, ali se brukas svakim postom koji napises…Truba wrote: ↑14/08/2026 22:57 nista to rodjen ovo ono nista to u danasnjem globilaziranom svijetu ne predstavlja
dakle gledaju veru i naciju... a vamo me citav zivot uvjeravaju da je to lose i nacijonalizam unisti![]()
-
Osmi Socrates
#20171 Re: AMERIKA
AES je trenutno 4 boda iza Rogersa, i to je po neutralnim, ili čak left leaning izvorima. Ne čini se puno, šta je četiri boda, ali u ovom vijeku nije demokratski kandidat u Michiganu imao lošiji polling ovako blizu izbora za Senat.
Dakle, ne znam na čemu se bazira optimizam. Treba uzeti u obzir i da polls u zadnjoj deceniji ako se pokažu kao "misleading", uglavnom je to jer previše šansi daju kandidatu koji je više lijevo. Ovo je interesantan fenomen. Ili je to proračunati bias pollstera ili neki glasači za više desne opcije svjesno ne govore istinu za koga će glasati.
Ovo "više lijevo i više desno" se odnosi i na direktne okršaje između Republikanaca i Demokrata i na primaries.
Dakle, ne znam na čemu se bazira optimizam. Treba uzeti u obzir i da polls u zadnjoj deceniji ako se pokažu kao "misleading", uglavnom je to jer previše šansi daju kandidatu koji je više lijevo. Ovo je interesantan fenomen. Ili je to proračunati bias pollstera ili neki glasači za više desne opcije svjesno ne govore istinu za koga će glasati.
Ovo "više lijevo i više desno" se odnosi i na direktne okršaje između Republikanaca i Demokrata i na primaries.
-
Osmi Socrates
#20172 Re: AMERIKA
Inače, jedan od pametnijih poteza Demokrata u zadnjoj deceniji je da su njihovi kandidati napustili trke za Senat u državama kao što su Nebraska, South Dakota i Idaho. Možda će u tim državama neki nezavisni kandidati isplivati koji mogu biti kompetitivni u takvim okolnostima.
-
Osmi Socrates
#20173 Re: AMERIKA
Jbt, ti kao da ne živiš u Americi.ultima_palabra wrote: ↑14/08/2026 18:03Izbori su izgubljeni zbog slabog odaziva, Trump je dobio manje glasova nego 2020. Milioni ljudi se nisu mogli mobilisati da izadju, koliku je tu ulogu imala Gaza, mozemo samo spekulisati.Osmi Socrates wrote: ↑14/08/2026 06:56 To sve što pišeš jednostavno nije istina. Nije on izgubio izbore zbog podržavanja Izraela, ne znam zašto to uopšte spominješ. Možda je izgubio Michigan zbog toga, mada je i to upitno. Doduše, nije on ni izašao na izbore.
Oni su izgubili izbore jer su se otuđili od glasačkog tijela u takozvanom culture war, koji obuhvata mnoge segmente. Otišli su predaleko u takozvanu progresivnu kanalizaciju. Zato se AOC sada i ograđuje od toga. I ona je sa godinama postala svjesna da i progresivni dio stranke mora barem malo ublažiti poruku.
Njena poruka je sasvim jasna. Woke 1 was crazy. To je doslovno šta je rekla. A praktične implikacije? Pa nemoj da listam, jbt. Sve je imigracijske odredbe iz Trumpove ere praktično poništio, recimo. I dobio instant haos na granici i u mnogim gradovima. Direktno pod utjecajem progresivaca u svojoj stranci. To je samo jedan primjer. Jedan od važnijih problema koji je odlučio te izbore. I jedan od najvažnijih razloga zašto su izgubili i popularni glas.
U kojem je kontekstu AOC to rekla? Tako sto su je pitali pitanja oko postova ove Hong, cancel Thanksgiving i slicno. Znaci opet preseravanja na drustvenim mrezama, jer nijedna lokalna policija nije bila defundirana u drzavi od 350 miliona ljudi.
To da je imigracija odlucivala je isto upitno. Samo jedna swing drzava je na meksickoj granici. Koliko to migranata dobaci do Mi, WI ili PA?
Nevjerovatno je da pričaš o "preseravanjima na društvenim mrežama", a društvene mreže su bukvalno postale tlo na kojem se aktivno mjenja tok izbora. Jesi li pročitao išta o Trumpovoj strategiji za djelovanje na društvenim mrežama i internetu, i koliko je to bilo značajan faktor na predsjedničkim izborima?
Apsolutno je nevažno da li je neko imao priliku da "defundira". Ono što jeste važno da je u tom nekom vremenu to bio jedan od glavnih slogana progresivnih Demokrata, i da sada AOC pokušava da se ogradi od tog i sličnih komentara jer uviđa da je to bio totalni moronizam koji može čak i danas imati ozbiljne političke posljedice po njenu stranku u cjelini, bez obzira na ovaj "unutarstranački građanski rat" između progresivaca i demokratskog establishmenta.
Čak je i Mamdani morao da se izjasni oko "Defund the Police" i prije i nakon izbora u New Yorku. I on je to zastupao. I naravno, kad je postao ozbiljan kandidat, i on se ogradio od toga. Ne možeš fucking istovremeno tražiti vlast i promovirati "Defund the Police". To je slogan za neozbiljne aktiviste, ne za ozbiljne političare koji traže povjerenje glasačkog tijela.
Ovo drugo o "swing državama na granici" je za još veće čuđenje. Kao da živiš in a bubble. Američko glasačko tijelo je u cjelini veoma osjetljivo što se tiče problema (ilegalne) imigracije. Eto, na onoj gore tabeli o kojoj sam govorio, Bidenova imigraciona politika je drugi faktor zbog kojeg su mnogi glasali protiv Harris. Veoma blizu inflacije. Pretpostavlja se da je mnogim mlađima (i progresivnijima) u tom glasačkom tijelu u većim gradovima to bio prvi razlog. Pa čak i među manjinama, kao što su, recimo, crnci i latinosi. Njena greška je bila što se nije dovoljno distancirala od te politike. Nego je izabrala da samo šuti o tome otkad je postala kandidat. Ona je to možda uradila zato što je ona kod Bidena bila "Border Czar" sa katastrofalnim rezultatima, pa je mislila da ne može nikako popraviti učinjenu štetu. Svejedno, pokazalo se da je i šutnja greška. S tim da i nije samo šutila. Bukvalno je rekla da ne bi promijenila ništa iz te četiri godine Bidenovog mandata.
I kad kažeš da su izbori izgubljeni zbog slabog odaziva, valjda se i to mora objasniti. Zašto je bio slab odaziv? Zašto su neki koji nisu hardcore Trumpovci bili spremni da istrpe i ponovni dolazak na vlast čovjeka koji je pokušao izvršiti državni udar i da ne izađu na izbore? Znači, radije i državni udar nego nastavak Bidenove politike.
- Truba
#20174 Re: AMERIKA
Ulazak muslimana u politicke krgove amerike je super zbog izraela
Ali znajuci ko su izraelci oni ce to okrenuti u svoju korist [nahuskati jedne na druge kao u europi]
Ali znajuci ko su izraelci oni ce to okrenuti u svoju korist [nahuskati jedne na druge kao u europi]
- ultima_palabra
#20175 Re: AMERIKA
Pa upravo govorim da nijedan zvanicnik nije pominjao “defund the police”, to su pisali aktivisti na drustvenim mrezama, od kojih su neki sad, 6 godina poslije, postali kandidati za nesto.