AMERIKA

Post Reply
avetinja

#17501 Re: AMERIKA

Post by avetinja »

GandalfSivi wrote: 20/01/2026 03:36 Da se vratimo na ozbiljne 😎 teme.

O ovome sam pricao neki dan. Greenland je samo pokazna vjezba za Kanadu. Ako uzmu Greenland, ne vidim nikakav razlog zasto ne bi mogli Kanadu, a apetiti rastu…

Ne bih poredio Kanadu i Grenland. SAD nemaju nikakvog razloga da zarate sa Kanadom, dok je Grenland druga priča, ranjiviji je na napad i SAD bi bile ozbiljno ugrožene da dođe do neželjene promjene. Ako će biti rat u Europi i svijetu, logičnije je da Grenland pripada SAD-u, jer je Grendland u Drugom svjetskom ratu ostao odsječen od Danske, pa su SAD preuzele njegovu zaštitu. Danska i SAD imaju potpisan sporazum o odbrani, ali očito Tramp želi označiti teritoriju kao svoju, što i nije toliko ludo, ali nasilan način nije rješenje. Možda sve ovo bude igranka pred mirni dogovor.
vee-jay

#17502 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

avetinja wrote: 20/01/2026 14:23
GandalfSivi wrote: 20/01/2026 03:36 Da se vratimo na ozbiljne 😎 teme.

O ovome sam pricao neki dan. Greenland je samo pokazna vjezba za Kanadu. Ako uzmu Greenland, ne vidim nikakav razlog zasto ne bi mogli Kanadu, a apetiti rastu…

Ne bih poredio Kanadu i Grenland. SAD nemaju nikakvog razloga da zarate sa Kanadom, dok je Grenland druga priča, ranjiviji je na napad i SAD bi bile ozbiljno ugrožene da dođe do neželjene promjene. Ako će biti rat u Europi i svijetu, logičnije je da Grenland pripada SAD-u, jer je Grendland u Drugom svjetskom ratu ostao odsječen od Danske, pa su SAD preuzele njegovu zaštitu. Danska i SAD imaju potpisan sporazum o odbrani, ali očito Tramp želi označiti teritoriju kao svoju, što i nije toliko ludo, ali nasilan način nije rješenje. Možda sve ovo bude igranka pred mirni dogovor.
znaci nista NATO?
vee-jay

#17503 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

Truba wrote: 20/01/2026 08:07
vee-jay wrote: 19/01/2026 20:13
ako crncu nije problem da bude u kombiju s likom koji kaze da crnci veci dio vremena moraju biti u zatvoru zbog dobroti svih
onda ne znam sto nas na drugom kontinentu mentalno siluju i blokiraju njegove videe
ja koliko sam shvatio tebe i tvoje, ovaj Sejdo nije legitimni? :D

Image
avetinja

#17504 Re: AMERIKA

Post by avetinja »

vee-jay wrote: 20/01/2026 15:34 znaci nista NATO?
Za sam NATO bi bilo bolje da SAD kontrolišu Grenland, jer ga Danska ne može braniti u slučaju da bude napadnuta, a gubitak Grenlanda u jednoj takvoj situaciji značajno slabi i SAD i NATO.

Ovo pitanje bi trebalo mirno riješiti, što mislim da će se dogoditi, ali možda je na sceni stvarni raspad saveza, mada ne znam kako to ikome na Zapadu odgovara, jer to bi povuklo raspad EU, dolazak krajnje desničarskih stranaka na vlast koje su proruski orijentisane i istiskivanje SAD iz Europe, a oni to sigurno ne žele.
vee-jay

#17505 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

avetinja wrote: 20/01/2026 15:46
Za sam NATO bi bilo bolje da SAD kontrolišu Grenland, jer ga Danska ne može braniti u slučaju da bude napadnuta, a gubitak Grenlanda u jednoj takvoj situaciji značajno slabi i SAD i NATO.

Ovo pitanje bi trebalo mirno riješiti, što mislim da će se dogoditi, ali možda je na sceni stvarni raspad saveza, mada ne znam kako to ikome na Zapadu odgovara, jer to bi povuklo raspad EU, dolazak krajnje desničarskih stranaka na vlast koje su proruski orijentisane i istiskivanje SAD iz Europe, a oni to sigurno ne žele.
znaci, nista clanak 5?
vaučer

#17506 Re: AMERIKA

Post by vaučer »

avetinja wrote: 20/01/2026 15:46 Za sam NATO bi bilo bolje da SAD kontrolišu Grenland, jer ga Danska ne može braniti u slučaju da bude napadnuta, a gubitak Grenlanda u jednoj takvoj situaciji značajno slabi i SAD i NATO. Ovo pitanje bi trebalo mirno riješiti, što mislim da će se dogoditi, ali možda je na sceni stvarni raspad saveza, mada ne znam kako to ikome na Zapadu odgovara, jer to bi povuklo raspad EU, dolazak krajnje desničarskih stranaka na vlast koje su proruski orijentisane i istiskivanje SAD iz Europe, a oni to sigurno ne žele.
Doslovno sve na čemu radi trenutna administacija u SADu.

Tvoj prijedlog je dakle da se administraciji koja ti već radi o glavi, surađuje sa Putinom kao najvećim protivnikom i destabilizatorom EU, hvali i surađuje sa svim do jedne desničarskim opcijama unutar Europe i UKa - predaju u ruke suveren teritorij kao poklon da ih se umiri kako možda ne bi u budućnosti radili ono što već aktivno rade? :-)
dr_Evil

#17507 Re: AMERIKA

Post by dr_Evil »

Halali, ali ko ce napasti Grenland? Rusija sta 4 godina ne moze izaci iz okoline jednog ukrajinskog sela, ili Kina koja evo 45 godina napada Tajvan?

Ovo je samo borba oko toga da Rim zahtijeva vise poslusnosti i poreza od svojih provincija, malo su se konzuli bili zanijeli.
Peacean

#17508 Re: AMERIKA

Post by Peacean »

JohnnyS

#17509 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

Kakvo iznenađenje :D
avetinja

#17510 Re: AMERIKA

Post by avetinja »

vee-jay wrote: 20/01/2026 15:51 znaci, nista clanak 5?
Vjerujem da bi se poštovao, mada ne onako kako mnogi misle da bi se odmah lansirale nuklearke.
vaučer wrote: 20/01/2026 15:51 Doslovno sve na čemu radi trenutna administacija u SADu.

Tvoj prijedlog je dakle da se administraciji koja ti već radi o glavi, surađuje sa Putinom kao najvećim protivnikom i destabilizatorom EU, hvali i surađuje sa svim do jedne desničarskim opcijama unutar Europe i UKa - predaju u ruke suveren teritorij kao poklon da ih se umiri kako možda ne bi u budućnosti radili ono što već aktivno rade? :-)
Održavaju veze sa strankama, ali ne bih rekao da u potpunosti i sve podržavaju, jer da je tako ne bi Đeorđesku imao zabranu za kandidovanje na izborima.

Europa se nalazi između čekića i nakovnja. Previše se vremena trošilo na uljuljkivanje da nikada neće biti rata, a premalo se radilo na planu jačanja odbrane i nezavisnosti. Sada se moraju praviti ustupci i bilansirati, dok se ne ojača. Oni najbolje znaju dokle trebaju i mogu ići, ali pitanje je koliko Europa može sama u ovom trenutku i treba li napraviti određene ustupke dok ne bude spremna da se zauzme za sebe.
dr_Evil wrote: 20/01/2026 16:06 Halali, ali ko ce napasti Grenland? Rusija sta 4 godina ne moze izaci iz okoline jednog ukrajinskog sela, ili Kina koja evo 45 godina napada Tajvan?

Ovo je samo borba oko toga da Rim zahtijeva vise poslusnosti i poreza od svojih provincija, malo su se konzuli bili zanijeli.
Vjerovatno, ali isto tako se u Poljskoj prave uslovi kao da će Rusija napasti, a vrlo su daleko od toga. I to također može ići u smjeru da narod ne dođe u situaciju da preispituje pomoć, ali opet se rade pripremne radnje, što ostavlja pitanje može li stvarno doći do toga tako brzo.
Last edited by avetinja on 20/01/2026 16:16, edited 1 time in total.
dr_Evil

#17511 Re: AMERIKA

Post by dr_Evil »

avetinja wrote: 20/01/2026 16:13
Vjerovatno, ali isto tako se u Poljskoj prave uslovi kao da će Rusija napasti, a vrlo su daleko od toga. I to također može ići u smjeru da narod ne dođe u situaciju da preispituje pomoć, ali opet se rade pripremne radnje, što ostavlja pitanje može li stvarno doći do toga tako brzo.
Realno, odnos snaga i moci nalaze jedino logicno da se ide na Rusiju, to jest na komadanje iste. Ne mogu zamislit scenario u kojem bi Putler jos uvijek imao vlazne snove o 3 dana do Lisabona. Doduse sa starim ljudima je sve moguce, ponekad pozele da posalju sto vise momaka za sobom u oblake.
geoxx

#17512 Re: AMERIKA

Post by geoxx »

Jesi ga zapetljo, gore nego Trump. Post nema logike sekunde. Pricas da ce Danci braniti Grenland, a Ameri samo ako je njihov. Hocemo Amerima i Estoniju dati jer je oni ne mogu braniti od Rusa? :lol:

Ameri u pogledu odbrane, na Grenlandu imaju iste mogucnosti sad, kao sto bi imali da je u katastru njihov. Nisi redneck da vjerujes da to ima veze sa nešional sekjuriti.
dr_Evil

#17513 Re: AMERIKA

Post by dr_Evil »

P.S. svom izlaganju bih dodao, da je sve moguce, ako je neko iza scene odlucio da mora skratiti populaciju zemlje za par milijardi :D

Za nekim stolom u Davosu, ili nesto slicno :evil: :evil: :evil:
vee-jay

#17514 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

vaučer wrote: 20/01/2026 15:51
avetinja wrote: 20/01/2026 15:46 Za sam NATO bi bilo bolje da SAD kontrolišu Grenland, jer ga Danska ne može braniti u slučaju da bude napadnuta, a gubitak Grenlanda u jednoj takvoj situaciji značajno slabi i SAD i NATO. Ovo pitanje bi trebalo mirno riješiti, što mislim da će se dogoditi, ali možda je na sceni stvarni raspad saveza, mada ne znam kako to ikome na Zapadu odgovara, jer to bi povuklo raspad EU, dolazak krajnje desničarskih stranaka na vlast koje su proruski orijentisane i istiskivanje SAD iz Europe, a oni to sigurno ne žele.
Doslovno sve na čemu radi trenutna administacija u SADu.

treba nekog naseg slati tamo da im govori: don't dream dreams :D

avetinja

#17515 Re: AMERIKA

Post by avetinja »

dr_Evil wrote: 20/01/2026 16:16
avetinja wrote: 20/01/2026 16:13
Realno, odnos snaga i moci nalaze jedino logicno da se ide na Rusiju, to jest na komadanje iste. Ne mogu zamislit scenario u kojem bi Putler jos uvijek imao vlazne snove o 3 dana do Lisabona. Doduse sa starim ljudima je sve moguce, ponekad pozele da posalju sto vise momaka za sobom u oblake.
Slažem se, ali isto tako da se Europa pitala oko Ukrajine, Rusija je možda i mogla stići do Lisabona ili u najboljem slučaju prepoloviti Europu.

Općenito je ruska agresija na Ukrajinu izazvala paniku, pa svi žele urediti svoje dvorište, kao što su to SAD uradile sa Madurom, a naravno da je tu uključen i novac.
avetinja

#17516 Re: AMERIKA

Post by avetinja »

geoxx wrote: 20/01/2026 16:17 Jesi ga zapetljo, gore nego Trump. Post nema logike sekunde. Pricas da ce Danci braniti Grenland, a Ameri samo ako je njihov. Hocemo Amerima i Estoniju dati jer je oni ne mogu braniti od Rusa? :lol:

Ameri u pogledu odbrane, na Grenlandu imaju iste mogucnosti sad, kao sto bi imali da je u katastru njihov. Nisi redneck da vjerujes da to ima veze sa nešional sekjuriti.
Govorim o hipotetičkoj situaciji da se desi napad i mogućnosti reakcije za odbranu. Estonija nema isti značaj za SAD kao Grenland, jer prvo se krene od ličnih interesa. Mislim da Član 5. stoji, ali pitanje je kako u praksi, jer može biti kao sa Ukrajinom.

Relativno tačno, ali nije isto. Mogu oni reagovati kao i u Drugom svjetksom ratu ili na drugačiji način u zavisnosti od situacije, ali u ovoj atmosferi agresije svako želi urediti svoje dvorište i prije svega sebe osigurati, a to je lakše kada je nešto tvoje.
geoxx

#17517 Re: AMERIKA

Post by geoxx »

avetinja wrote: 20/01/2026 16:42
geoxx wrote: 20/01/2026 16:17 Jesi ga zapetljo, gore nego Trump. Post nema logike sekunde. Pricas da ce Danci braniti Grenland, a Ameri samo ako je njihov. Hocemo Amerima i Estoniju dati jer je oni ne mogu braniti od Rusa? :lol:

Govorim o hipotetičkoj situaciji da se desi napad i mogućnosti reakcije za odbranu. Estonija nema isti značaj za SAD kao Grenland, jer prvo se krene od ličnih interesa. Mislim da Član 5. stoji, ali pitanje je kako u praksi, jer može biti kao sa Ukrajinom.

Relativno tačno, ali nije isto. Mogu oni reagovati kao i u Drugom svjetksom ratu ili na drugačiji način u zavisnosti od situacije, ali u ovoj atmosferi agresije svako želi urediti svoje dvorište i prije svega sebe osigurati, a to je lakše kada je nešto tvoje.
Isto je.
Point.

#17518 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Bravo brate Gavine. Kako lik popiša ove evropske mekušce, vrijeme je bilo da im neko izgovori gorku istinu.
"Ne mogu podnijeti ovo saučesništvo ljudi koji se samo povlače i popuštaju. Trebao sam ponijeti gomilu štitnika za koljena za sve evropske lidere. Mislim, dijele se krune, Nobelove nagrade se razbacuju. To je jednostavno jadno. I nadam se da ljudi razumiju koliko jadno izgledaju na svjetskoj sceni", rekao je Newsom, obraćajući se novinarima u Davosu.

"Trump je T-Rex. Ili se pariš s njim ili te proždere, jedno od ta dva, i tome se moraš suprotstaviti", nastavio je, poručivši Evropljanima da ostanu uspravni i ujedinjeni.
alijagoro

#17519 Re: AMERIKA

Post by alijagoro »

Point. wrote: 20/01/2026 17:28 Bravo brate Gavine. Kako lik popiša ove evropske mekušce, vrijeme je bilo da im neko izgovori gorku istinu.
"Ne mogu podnijeti ovo saučesništvo ljudi koji se samo povlače i popuštaju. Trebao sam ponijeti gomilu štitnika za koljena za sve evropske lidere. Mislim, dijele se krune, Nobelove nagrade se razbacuju. To je jednostavno jadno. I nadam se da ljudi razumiju koliko jadno izgledaju na svjetskoj sceni", rekao je Newsom, obraćajući se novinarima u Davosu.

"Trump je T-Rex. Ili se pariš s njim ili te proždere, jedno od ta dva, i tome se moraš suprotstaviti", nastavio je, poručivši Evropljanima da ostanu uspravni i ujedinjeni.
Ko ce drugi nego izraelski megafon newsom :D
JohnnyS

#17520 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

Nema ti druge nego nastaviti podupirati Trumpovu politiku
sumirprimus

#17521 Re: AMERIKA

Post by sumirprimus »

JohnnyS wrote: 20/01/2026 18:57 Nema ti druge nego nastaviti podupirati Trumpovu politiku
:lol: tuse
Crvene_brigade

#17522 Re: AMERIKA

Post by Crvene_brigade »

alijagoro wrote: 20/01/2026 18:34
Point. wrote: 20/01/2026 17:28 Bravo brate Gavine. Kako lik popiša ove evropske mekušce, vrijeme je bilo da im neko izgovori gorku istinu.

Ko ce drugi nego izraelski megafon newsom :D
Drži se ti Ajatolaha :D
Gibraltar10

#17523 Re: AMERIKA

Post by Gibraltar10 »

Lako je njemu to reci.
evropski lideri nemaju dovoljno sile da se suprostave americi i rusiji u isto vrijeme.
PixelDrifter

#17524 Re: AMERIKA

Post by PixelDrifter »

[youtube]https://youtu.be/zam_5ltusak?si=_e0d-UHA58AHWnyV&t=178[/youtube]

Jedini odgovor koji Evropa treba dati Trumpu.
jeza u ledja

#17525 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Gibraltar10 wrote: 20/01/2026 19:08

Lako je njemu to reci.
evropski lideri nemaju dovoljno sile da se suprostave americi i rusiji u isto vrijeme.
Ali zato lider Californije moze. :-)
Post Reply