AMERIKA

Post Reply
vaučer

#14526 Re: AMERIKA

Post by vaučer »

Otišli ste u PM nakon što Taco nije vidio zatvora nakon rušenja vlasti i Jan-6. Ovo sad je samo sporo čitanje osmrtnice za još jednu palu demokraciju.
GandalfSivi

#14527 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

U drugim vijestima, treba upratiti izbore za demokratskog kandidata za gradonacelnika NYC-a (btw, imaju najbolji sistem izbora na svijetu, preferencijalne liste, ali ne po defaultu)… Moglo bi drame biti da brat uzme grad :)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#14528 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

jesu l' to oni kandidati od kojih samo jedan ne bi prvo u Izrael? :mrgreen:
ultima_palabra

#14529 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

GandalfSivi wrote: 12/06/2025 22:56 Odosmo u PM, nista ovo nije slucajno…
Nece ovo na dobro.

“Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene.“
House

#14530 Re: AMERIKA

Post by House »

iskvarcani zaustavlja ratove. 🤙
Peacean

#14531 Re: AMERIKA

Post by Peacean »

House wrote: 13/06/2025 06:25 iskvarcani zaustavlja ratove. 🤙
Ako započneš novi rat onda imaš priliku da više ratova zaustaviš a više zaustavljenih ratova je bolje nego manje zaustavljenih ratova :P
Peacean

#14532 Re: AMERIKA

Post by Peacean »

SAD: Izvršen atentat na bivšu predsjedavajuću Zastupničkog doma, ubijen i njen suprug, ranjen senator
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sad-izv ... /250614070
vaučer

#14533 Re: AMERIKA

Post by vaučer »

Unutar 24h su nasilno pred kamerama uhapsili demokratskog senatora i lagali o tom a danas MAGA hladno obavi egzekuciju demokratskih političara i obitelji.

Ovim tempom do Septembra idu ‘radni centri za re-edukaciju’.
TAFKAP

#14534 Re: AMERIKA

Post by TAFKAP »

eno kažu našli neki manifest sa imenima demokrata...
alijagoro

#14535 Re: AMERIKA

Post by alijagoro »

Law and order :roll:
muha_sa

#14536 Re: AMERIKA

Post by muha_sa »

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#14537 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

"According to Minnesota officials, suspect Vance Boelter works for a security company, Praetorian Guard Security Services. The company’s website says Boelter serves as the director of security patrols and has had training from people in the US military.

Pictures of the type of equipment that Praetorian uses are shown on the company’s website. They include vehicles and gear that look similar to police equipment. Boelter would likely have access to Praetorian equipment through his work. Authorities have not said if Praetorian equipment was found at the scene." (CNN)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14538 Re: AMERIKA

Post by Truba »

QSuzi

#14539 Re: AMERIKA

Post by QSuzi »

muha_sa wrote: 14/06/2025 21:45

Oo
Imaš li datum ovoga slučajno? Da li je lik još živ?

Znači mi smo van kontrole
možeš pljuvati po svemu i svakome :D
Živili mi odoh se svima nagovoriti svašta
I mogu iskreno reći da mi se to sviđa
muha_sa

#14540 Re: AMERIKA

Post by muha_sa »

QSuzi wrote: 15/06/2025 19:18
muha_sa wrote: 14/06/2025 21:45

Oo
Imaš li datum ovoga slučajno? Da li je lik još živ?

Znači mi smo van kontrole
možeš pljuvati po svemu i svakome :D
Živili mi odoh se svima nagovoriti svašta
I mogu iskreno reći da mi se to sviđa
Ma jok--danas mi izašlo na fejs i pošto kupio po to i prodo :D
QSuzi

#14541 Re: AMERIKA

Post by QSuzi »

:lol: :lol:
A ok fala
dobar si ti lik, ali pravo mi se činiš dobrica :thumbup:
GandalfSivi

#14542 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Najjaci do sada 😂😂😂😂😂😂

Truba

#14543 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Dana 17. lipnja 1885. "doplovio" je u New York poznati Kip slobode, koji je bio dar Francuza.

:mrgreen:
GandalfSivi

#14544 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Podrzao Bernie Zohrana. Golemo…
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#14545 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Osmi Socrates wrote: 08/06/2025 18:18 Imate i najzanimljivija suđenja. Karen Read suđenje bi trebalo izučavati na svim pravnim fakultetima širom svijeta. I ne samo pravnim. Nevjerovatno kako se činjenice tog suđenja igraju sa percepcijom bilo kojeg čovjeka. Taman misliš nešto je sigurno, nešto drugo te razuvjeri.

Film snimiti podhitno.

Novi OJ? :mrgreen:
Osmi Socrates

#14546 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Velkoski wrote: 18/06/2025 21:25
Osmi Socrates wrote: 08/06/2025 18:18 Imate i najzanimljivija suđenja. Karen Read suđenje bi trebalo izučavati na svim pravnim fakultetima širom svijeta. I ne samo pravnim. Nevjerovatno kako se činjenice tog suđenja igraju sa percepcijom bilo kojeg čovjeka. Taman misliš nešto je sigurno, nešto drugo te razuvjeri.

Film snimiti podhitno.

Novi OJ? :mrgreen:
Ne bih se složio u potpunosti. Imaju puno dodirnih tačaka ta dva suđenja, ali zaključci (moji) su drugačiji. Istina, OJ suđenje sam gledao kao TV seriju, a oba Karen Read suđenja sam gledao direktno. Neke ću riječi pisati na engleskom, jer mi je lakše.

Ja nisam čovjek koji lako "kupuje" teorije zavjere, ali sam uvjeren da je ovo bila zavjera protiv Karen Read. Nakon prvog suđenja sam imao sumnju u zavjeru, i samo to, ali nakon drugog je postalo jasno.

Kako objasniti da glavni istražitelj (Proctor) nije osigurao scenu zločina i da dan - dva poslije tu nalazi ključne dokaze (taillight pieces sa njenog auta, recimo)? Al' dobro, to se može protumačiti kao nestručnost. Ali treba i istaći da je samo to dovoljno da baci sumnju na policijski rad. To su osnove. Policija koristila leaf blower da nađe dokaze. To je najidiotskija glupost koju sam čuo. :lol:

Treba napomenuti da je taj isti Proctor dobio otkaz od State Police između dva suđenja zbog katastrofalno sprovedene istrage, nestručnosti i bias protiv Karen Read u ovom slučaju.

Kako objasniti da taj isti istražitelj nije nikad ni ušao u kuću (posjeduje je takođe policajac) na čijem travnjaku je ovaj čovjek (O'Keefe) navodno umro i nema nijednog dokaza da je ozbiljno intervjuirao bilo koga u toj kući. A te noći je bilo 11 ljudi u kući, skupili se na after-party, nakon bar-hopping. Jedan od njih (Higgins), isto policajac, je snimljen kamerom u baru kako se žestoko svađa (zove ga napolje da se tuku, sudeći po gestikulaciji) sa O'Keefom te noći (možda sat prije nego što je Karen Read ostavila O'Keefa pred kućom). Kako on nije priveden na policijski intervju? Kako nije jedan od osumnjičenih?

Ovo možda treba objasniti. Dvije sedmice prije, Karen i ovaj Higgins počinju flertovati telefonskim porukama. U tim tekstovima, ona kaže Higginsu da je O'Keefe nju prevario sa nekom djevojkom na Arubi. Jasno je da je veza između njih dvoje pred krajem. Ona vjerovatno želi da se osveti O'Keefeu flertujući sa Higginsom. Poljubili se jednom, i izašli na večeru. Da je bilo išta više između njih bilo bi otkriveno u porukama.

Onda dolazi ta noć. O'Keefe možda i naslućuje da ovo dvoje flertuju. I tu noć u baru se nešto desilo između njih dvojice, i to nakon što je O'Keefe poljubio Karen u čelo.

Ima još. Na prvom suđenju, tužilaštvo je slučaj značajno baziralo na svjedocima iz kuće. Na drugom, oni koji su ponovo pozvani svi mjenjaju svjedočenje to better fit the narrative da ga je ona udarila autom i pobjegla. Nijedan od njih nije eyewitness, ali svi mjenjaju iskaze suptilno i, sasvim sigurno u dogovoru. Jedna od poruka nađena na jednom od telefona "tell them to say the guy never went into the house". Ko uopšte piše takvu poruku ako O'Keefe nikad nije ušao u jebenu kuću? :-)

Indikativno je da ni Proctor (glavni istražitelj), ni Higgins (ovaj sa kojim Karen flertuje), ni vlasnik kuće nisu pozvani da svjedoče na drugom suđenju. Da sam ja, recimo, bio porotnik, dovoljno bi mi bilo za reasonable doubt da tužilaštvo nije pozvalo glavnog istražitelja da svjedoči. Znaju da bi ga odbrana uništila na unakrsnom ispitivanju kao što su ga uništili na prvom suđenju.

Ima još. :lol: Svaki detalj ovog suđenja je nevjerovatan. Recimo, policajka koja je svjedočila na prvom suđenju da su Proctor I Higgins :-) radili duže vrijeme nasamo na autu od Karen Read kad je bilo u posjedu policije kao dokaz, na drugom suđenju tvrdi da to nije vidjela. :lol: Zaboravio sam kako je okarakterizirala to svoje svjedočenje na prvom suđenju (flawed memory?).

Ne mogu se svega ni sjetiti. Dva svjedoka tužilaštva na prvom suđenju (vlasnik kuće i Higgins) uništili svoje telefone. :-) Ko danas uništava svoj telefon iz čista mira? :lol:

Vlasnik kuće svog psa (inače policijski treniranog) daje nekom drugom nakon smrti O'Keefa. Zašto je to važno ne da mi se objašnjavati. Ionako sam odužio. :lol:

Gdje god ti oči padnu u ovom slučaju sve je sumnjivo. I sutkinja me je na drugom suđenju uvjerila da je korumpirana. Ali, to treba duže objašnjavati.

I moram navesti i nešto pozitivno. Moj omiljeni svjedok na suđenju je snowplow driver, narodski čovjek, nepokolebljiv, koji je te noći razgrtao snijeg jer je zimska oluja,. Četiri puta prolazi pored kuće i ima onaj ogromni reflektor da nekoga ne zgazi, i nije vidio O'Keefea da umire na travnjaku. Apsolutno je nemoguće, po prikazanoj rekonstrukciji, da on ne vidi umirućeg čovjeka na travnjaku u tim okolnostima.

Biće još jedan post. Jer sve ovo još nisu zaključci. Ovo su samo zapažanja. A možda napišem i nešto oko vještaka koji su svjedočili.
Last edited by Osmi Socrates on 19/06/2025 07:33, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#14547 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

:thumbup: :sax:

Meni je nekako djelovalo da ga je fakat udarila, ali ne namjerno i da zapravo nije ni shvatila da je udarila u nešto. Ko će znati, zanimljivo u svakom slučaju. Bit će zanimljivo i gledati neku seriju o ovome, nema šanse da ne snime, ako već i nisu
Osmi Socrates

#14548 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Povrede na ruci žrtve?

Ja nisam stručnjak za tu tematiku, ali nikako mi ne izgledaju kao povrede koje uzrokuje auto jednim udarcem. Dodatno, navodno ga je auto direktno udarilo u zglobove na prstima, i meni je nevjerovatno da nije bilo pucanja kostiju ili modrica. Sigurno ima slika povreda na internetu, nisam provjeravao.

Dva svjedoka vještaka odbrane su svjedočili u vezi ozljeda, jedan od njih radi kao "accident reconstructionist" za firmu koja redovno sarađuje sa FBI. Oba svjedoka svjedočila da su neke povrede "consistent" sa životinjskim ujedom, a neke sa životinjskim grebanjem. Istina, nisu nešto duboke, ali onda saznaš da je prethodno pomenuti pas u kući bio policijski treniran. :-)

O'Keefe je imao na sebi hoodie kad je izašao iz auta i kad je pronađen mrtav ujutro. Oštećenja na hoodieju ne podudaraju se sa ozljedama na ruci. :-) To isključuje udarac auta kao razlog za te ozljede. Morala mu je ruka biti gola kad su ozljede nastale.

Vještak tužilaštva svjedoči na osnovu svog eksperimenta sa nekom plavom farbom da su ozljede "mogle biti uzrokovane udarom auta". Samo što je problem da tužilaštvo ima teret da dokaže da se nešto desilo bez ikakve sumnje a ne da se "moglo desiti". Zašto ga izvodiš kao svjedoka ako će davati tako glupave izjave?

Čitava ta razmjena mi je bila fascinantna. :-)

Što je najčudnije u svemu ovome, doktor na autopsiji, koji zna sve detalje slučaja, pa i to da je Karen Read osumnjičena, nikad nije ustanovio da je način smrti "homicide". Obično se optužnica za ubistvo i ne podiže ako autopsija nije ustanovila da je način smrti "homicide".

Vidi se da sam fasciniran čitavim slučajem. :run:
Truba

#14549 Re: AMERIKA

Post by Truba »

https://www.vecernji.hr/vijesti/iako-su ... na-1870313

Obitelj spijuna koja je rusma pomagala oko atomske
Osudjeni na smrt....obljetnica
Iskreno nisam cuo za njih...ali se nisam sokirao koje su vjere i nacije
Osmi Socrates

#14550 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Da završim priču o Karen Read suđenju onako kako treba - politikom. Jer sve je politika. Dok me neko ne ubjedi da nije.

Sve gluposti, nestručnost i korupcija (da, ne znam da li je čovjek samo priglup ili korumpiran ili oboje. glupost je gora i od zle namjere) Michael Proctora, glavnog istražitelja smrti John O'Keefea, su razotkrivene u specijalnoj FBI istrazi. Tu istragu je pokrenuo obrambeni tim Karen Read. Nagađa se čime su oni natjerali FBI da pokrene istragu. To ne može samo "hajd' vi to istražite, mi nešto sumnjamo". Stotine i stotine papira iz te istrage je sutkinja zabranila da budu prezentirani na suđenju. Možda u (bliskoj) budućnosti vidimo te papire. Jer, predviđam minimum dvije građanske parnice - Karen Read vs. Canton Police Department/Massachusetts State Police i O'Keefe porodica vs. Karen Read. U građanskim parnicama, pravila su drugačija. Šta se smatra bitnim u takvim parnicama je mnogo šire nego kad je u pitanju krivična odgovornost.

Sve, navodno, ide do lokalnog moćnika, District Attorney Morrissey, koji je direktno odgovoran za pokretanje krivične parnice protiv Karen Read. On je izabran političar, i moraće građanima okruga odgovarati za svoje postupke. Ako ništa drugo, a ono zato što je potrošio milione dolara na "vožnju u pijanom stanju" conviction. Najskuplja takva presuda u istoriji Amerike, vjerovatno. Ali, nisu samo ni pare. Nisam ja rekao slučajno da je i sutkinja na Karen Read suđenju korumpirana. Ona je lični prijatelj Morrisseya, i ko zna šta je zabranila da bude prezentirano na suđenju i zašto.

Niko već duže vremena ne istražuje korupciju državnih službenika u široj bostonskoj regiji, a oni su već decenijama poznati po tome.

Niko osim FBI. Sad je već pred suđenjem i slučaj ubistva Sandre Birchmore, koje se takođe desilo u Cantonu. FBI je tu otkrio široku policijsku zavjeru da zaštite svog kolegu, koji je sad optužen za ubistvo.

Ono što bi se trebalo desiti je da guvernerka, House of Representatives I Senat Massachusettsa reaguju na neki način. Ili da ih građani natjeraju na to.

Ili će FBI (sad slobodno čitaj Trump :lol: ) reagirati.
Last edited by Osmi Socrates on 19/06/2025 23:25, edited 2 times in total.
Post Reply