AMERIKA

Post Reply
jefferson

#1001 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:@Jefferson

Prebacujes ljudima da komentarisu stvari u i o Americi, a logicno pitanje bi bilo - zasto ti komentarises stvari koje se desavaju u Bosni?
Koliko sam shvatio imas americki pasos i s Bosnom imas, osim ovog foruma, vrlo malo ili nista ...

Amerika je relativno dobra zemlja za zivljenje i mnogi zakoni/prava mi se svidjaju.
Spoljnja politika Amerike je druga prica. Amerika je imperija i mijesa se u poslove mnogih zemalja.
Podrzavala je i podrzava neke od najvecih zlocinaca covjecanstva. Svoje blagostanje jednim dijelom temelji i na osnovu pokazivanja i upotrebe stapa. Zna nekada pokazati i mrkvu doduse.

Mnogim Amerikancima je itekako poznato da se niske cijene odredjenih proizvoda baziraju na eksploataciji "anamo nekoga" ali je veliki broj Amera sasvim OK s tim, "da bi se zadrzao americki stil zivota".
Glasovi protivljenja ovakvoj politici postoji, ali novih Amerikanaca s bosanskih prostora rijetko ima medju takvima.
Lakse je komentarisati na klix forumu.

Inace za vrijeme mog boravka u AmeriKi, prvo sto mi je palo u oci je nevjerovatna pretilost ljudi i, za zemlju koja je nekada bila pojam slobodnog novinarstva, strasan komunikacijski mrak. Od 35 kanala, 7X5 kanala prica istu pricu na drugi nacin.
1. Nemam americki pasos.
2. Sa bosnom imam puno toga zajednicko, recimo pasos tj. drzavljanstvo i npr. porodicu.
Ovdje se diskutuje i o Rusiji a niko ne zivi tamo stoga....
Pretilost ljudi? Gdje si ti bio? Ja sam zivio tamo gdje su ljud pretili a sad zivim gdje nisu. Kakve to veze ima? To je kao da kazes: ono sto mi je upalo u oci je da u BiH svi puse.
Komunikacijski mrak? Kako vidim znas se koristiti internetom, ima jos izvora informacija osim Klixa.
jefferson

#1002 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

kosava wrote:To je refleks iz Titnog vakta djaba zdravstvena njega a bolnica iste krevet koristi od 1948, doktoru ponesi hediju a ako neznas zubara ima da cekas 6 mjeseci na popravak zuba sto je od tackice za 6 mjeseci se formirala rupa nikom nista.
Nemoj valjat gluosti.
Tako sto bi mogli reci da dok Univerzitetski centar u Dallasu ili Austinu moze izljeciti skoro pa sve, neki koji zive u blizini tog centra ce umrijeti jer nemaju para.
Niti jedna zemlja nije savrsena. Tako u njemackoj radinci rade manje nego u americi ali su produktivniji, imaju vise godisnjeg odmora, itd, itd.
Ovo ovdje su glupave rasprave tipa moj je veci od tvog.
Sve zemlje imaju svojih prednosti i mana. Npr. najveci broj ljudi koji je dobio boravisnu vizu u SAD prosle godine je iz Njemacke, vecinom starosti do 25g. Ali taj isti njemac ima opciju da se vrati u njemacku kada ostari i uziva u sistemu koji je mnogo blazi prema ljudskom bicu.
U SAD se pojavljuje razdor izmedju drzava koje imaju ili idu ka balansu izmedju evropskog i americkog modela, i drzave kao Texas koje samo vicu kako sve znaju, a disat se od govana ne moze.
Gojeni H

#1003 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:

Pretilost ljudi? Gdje si ti bio? Ja sam zivio tamo gdje su ljud pretili a sad zivim gdje nisu. Kakve to veze ima?
Impresija.

[/quote]Komunikacijski mrak? Kako vidim znas se koristiti internetom, ima jos izvora informacija osim Klixa.[/quote]

Kao sto znas, jedno je nabadanje i trazenje informacija putem interneta, a nesto sasvim drugo kad si bombardovan jednim te istim vijestima svakodnevno sa TV-a. Amerika jeste u mraku, ali ni narod se bas ne cese previse po guzici ...

Da ne bih bio pogresno shvacen, u AmeriKi barem imas pravo da trazis informacije ... u nekim drugim zemljama vlade blokiraju google, FB, itd.
jefferson

#1004 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Kao sto znas, jedno je nabadanje i trazenje informacija putem interneta, a nesto sasvim drugo kad si bombardovan jednim te istim vijestima svakodnevno sa TV-a. Amerika jeste u mraku, ali ni narod se bas ne cese previse po guzici ...

Da ne bih bio pogresno shvacen, u AmeriKi barem imas pravo da trazis informacije ... u nekim drugim zemljama vlade blokiraju google, FB, itd.
Pa o tome ja pricam. Hoces nesto da znas, uvijek imas na dlanu informaciju. A to bombardovanje, ma kod nas je to abuk jer je TV jos uvijek glavni izvor informacija. Niko ne sljivi to u SAD. Od svih kanal, ja gledam HBO i Comedy Central, zajebi ovo ostalo :D
kosava

#1005 Re: AMERIKA

Post by kosava »

MyTao wrote:
kosava wrote:
MyTao wrote:
Ja, bas ce se pistoljima odbraniti protiv dronova, i ratnih aviona koje vlada ima :-) ovo je onaj klasicna glupa propaganda NRA-a... samo osoba sa jednocifrenim brojem mozdanih celija moze povjerovati da ti trebaju pistolji kako bi se zastitio od vlade :-)
Koje tele covjek mora biti i nema ti pojma o Americi pa da pocne lupat ko Maksim po diviziji o dronovima i avionima kojima opet upravljaju Amerikanci koji su se zakleli da cuvaju Ustav a ne politicare a jos sto svaka drzava ima Nacionalnu Gardu koja opet ima borbene avione i pilote koji su lokalci i helikoptere i tenkove i artiljeriju i protivazdusne sisteme pa pola rata u Iraku i Avganistanu je vodila Nacionalna Garda :roll:
Drugo pa nije ovo Bosna da te kara nepismena teta da ti izda dozvolu za pistolj ovdje se normalno moze kupiti 12,7 mm puska ko i svaka druga. A tek sto u ovom trenutku ima 19,6 miliona bivsih Americkih vojnika u USA da nepricamo da udarna snaga Americke vojske je 300 hiljada ljudi a drugih 700 hiljada su logistika,

Nemas pojma o cemu je rijeci... Sto bolan otvaras usta? Vidimo non stop mlatis o komunizmu i Titinom sistemu, nevalja da tako star covjek prica gluposti, uzbilji se malo. Bolje nekada presutiti ako neznas o cemu se radi.

A u Americi zivim vec 12 godina, ovdje sam zavrsio srednju skolu i fakultet, tako da mogu pricati o Americi koliko mi je cejf. To sto se moje ne slaze sa tvojim zatupljenim, konzervativnim svatanjem, nije moj problem. Ponavljas ko papagaj ono sto se vrti na FOX-u i mislis da si pokupio svo znanje kad je jebena Amerika u pitanju. Svako sa internetom moze znati ko i ti, nevazno gdje zive.
Nisam ja bolan star ni po jednom mjerilu :lol: Znaci zivis krace u Americi od mene, radi takvih ko ti sramota me kad kazem da sam i u Americi zavrsio fakultet . Ne gledam FOX News mada pratim serije na FOX-u Sleepy Hollow i Gotham i Gracepoint sada ce finalna u Cetvrtak. :wink:
Nego kako te nisu naucili na fakultetu da ponudis kontrargumente i dokazes svoje teze ? Slab ti taj fakultet.
kosava

#1006 Re: AMERIKA

Post by kosava »

@Jack BN ja pitam za linkove na kojima novinar FOX-a zove na protjerivanje Muslimana iz Amerike?
kosava

#1007 Re: AMERIKA

Post by kosava »

jefferson wrote:
kosava wrote:To je refleks iz Titnog vakta djaba zdravstvena njega a bolnica iste krevet koristi od 1948, doktoru ponesi hediju a ako neznas zubara ima da cekas 6 mjeseci na popravak zuba sto je od tackice za 6 mjeseci se formirala rupa nikom nista.
Nemoj valjat gluosti.
Tako sto bi mogli reci da dok Univerzitetski centar u Dallasu ili Austinu moze izljeciti skoro pa sve, neki koji zive u blizini tog centra ce umrijeti jer nemaju para.
Niti jedna zemlja nije savrsena. Tako u njemackoj radinci rade manje nego u americi ali su produktivniji, imaju vise godisnjeg odmora, itd, itd.
Sve zemlje imaju svojih prednosti i mana. Npr. najveci broj ljudi koji je dobio boravisnu vizu u SAD prosle godine je iz Njemacke, vecinom starosti do 25g. Ali taj isti njemac ima opciju da se vrati u njemacku kada ostari i uziva u sistemu koji je mnogo blazi prema ljudskom bicu.
U SAD se pojavljuje razdor izmedju drzava koje imaju ili idu ka balansu izmedju evropskog i americkog modela, i drzave kao Texas koje samo vicu kako sve znaju, a disat se od govana ne moze.
Svak dan ljudi umiru, ko me je uskracen tretman jer nema para, to sto nije svako zdravstveno isto pa nekom pokriva i eksperimentalne tretmane a neko ne je drugi par opanaka fakt ostaje da je medicina u Americi najbolja u svijetu to sto sistem zdravstenog osiguranja je arhaican je druga prica jer da se predje na single payer system onda nebi bilo potrebe za kompanijama zdravstvenog osiguranja a to je jedna od grana privrede.
To je vazda bilo jer imaju 6 sedmica odmora ali ovi u Americi rade ko crnci ucinak je na kraju isti, sto se tice Njemaca daj molim te meni prve komsije Njemci, bracni par oboje ljekari kupili kucu do moje prije jedno 3 mjeseca pitam ja sta ce te vi ovdje? Lijepo mi objasnise da nikada nece zaraditi u Njemackoj koliko zaradjuju u Americi, ni ti ce bit postovani kao u Americi. Biti ljekar u Americi je ko biti ljekar u Bosni 1946. Ma Texas nije osjetio krizu a koliko je ono gradova u Kaliforniji bankrotiralo? 5-6? Bice da oni u Great State of Texas znaju bolje nego oni u Kaliforniji.
kosava

#1008 Re: AMERIKA

Post by kosava »

@ Fantassin i Jefferson mojne te tako malog, tako se u njega u selu raspravlja a posebno kad je zavrsio srednju namah je bio skolovaniji od mame i babe u njega a tek kada je on zavrsio fakultet vise godina skole nego sva famelija u njega doleka.
kosava

#1009 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:

Pretilost ljudi? Gdje si ti bio? Ja sam zivio tamo gdje su ljud pretili a sad zivim gdje nisu. Kakve to veze ima?
Impresija.
Komunikacijski mrak? Kako vidim znas se koristiti internetom, ima jos izvora informacija osim Klixa.[/quote]

Da ne bih bio pogresno shvacen, u AmeriKi barem imas pravo da trazis informacije ... u nekim drugim zemljama vlade blokiraju google, FB, itd.[/quote]

Gojeni to je nama malo tesko shvatiti jer je kod nas narod naucio da bude clan zajednice, ko kada se u stara vremena vozis autobusom ti nisi bio putnik vec clan zajednice i ako hoce vozac da slusa urlikanje sa kasetofona dok vozi nema da se zalis i da ga pitas da smanji nego da kolektivno "uzivas" u izvedbi Urlika Vucinjegunoci . Tako da kod nas je u kucama zamirala sva aktivnost kada pocne dnevnik a tek Smiljko Sagolj u ona "mracna vremena komunisticke diktature" raspali o fabric koja nikada nije ni proradila ili ode kod socijalno ugrozene familje pa opere na kraju priloga ruke u sudoperu punom sudja :roll: pred rat poceo Yutel pa od pola osam kad se zasjedne pred tv ma niko ne trepce, raportira Goran Milic sa svakog ratista u Hrvatskoj. Amerikanac ako pogleda lokalne vjesti u 10 navece ili na sabahu dok pije kafu prije posla to ti je to, radni ljudi idu spavati oko cenera ako rade prvu smjenu. To CNN, FOX ,ABC News ti prate oni malo vise zeljni informacije ili penzioneri koji neznaju sta ce od vremena.Vecina ljudi danas procita vjesti preko interneta.
sinuhe

#1010 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Eno ga sad komsija njemackom doktoru. :D
Zapadni evropljani idu u Ameriku raditi za svoje firme pa usred Amerike imas finsku tvornicu kartona.
kosava

#1011 Re: AMERIKA

Post by kosava »

sinuhe wrote:Eno ga sad komsija njemackom doktoru. :D
Zapadni evropljani idu u Ameriku raditi za svoje firme pa usred Amerike imas finsku tvornicu kartona.
Nije jednom nego su bracni par oboje ljekari i Njemci. To su pravila vec decenijama pa tako ti se Toyota pravi u Misisipiju, WW u Tenesiju, Beretta u Merilendu, Sig Sauer u Nju Hempsiru neda Amerikanac da nezaposlis lokalnu radnu snagu a da prodajes na Americkom trzistu, neki dolaze raditi u americkim pogonima maticnih firmi iz njihovih zemalja ali velika vecina dolazi na svoju ruku iz UK, Njemacke, Svedske, Francuske itd.

Nego jeli to ima neko pravilo da Bosanac u Americi mora tavorit u bijedi i nemoze imati ljekare za komsije? Jel to nesto rezervisano samo za Bosance u Bosni?

Nije da se hvalim ali moja kuca veca i vrijednija od njihove, njihova je jedna od manjih u mahali. :wink:
Last edited by kosava on 09/12/2014 11:38, edited 2 times in total.
kosava

#1012 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Sinuhe neznam sta je problem ali evo linkova za WW u Tenesiju i Toyotu u Kentakiju

https://www.youtube.com/watch?v=5the3GccnP0

https://www.youtube.com/watch?v=hg5RlapdEtE
MyTao

#1013 Re: AMERIKA

Post by MyTao »

kosava wrote:
MyTao wrote:
Nemas pojma o cemu je rijeci... Sto bolan otvaras usta? Vidimo non stop mlatis o komunizmu i Titinom sistemu, nevalja da tako star covjek prica gluposti, uzbilji se malo. Bolje nekada presutiti ako neznas o cemu se radi.

A u Americi zivim vec 12 godina, ovdje sam zavrsio srednju skolu i fakultet, tako da mogu pricati o Americi koliko mi je cejf. To sto se moje ne slaze sa tvojim zatupljenim, konzervativnim svatanjem, nije moj problem. Ponavljas ko papagaj ono sto se vrti na FOX-u i mislis da si pokupio svo znanje kad je jebena Amerika u pitanju. Svako sa internetom moze znati ko i ti, nevazno gdje zive.
Nisam ja bolan star ni po jednom mjerilu :lol: Znaci zivis krace u Americi od mene, radi takvih ko ti sramota me kad kazem da sam i u Americi zavrsio fakultet . Ne gledam FOX News mada pratim serije na FOX-u Sleepy Hollow i Gotham i Gracepoint sada ce finalna u Cetvrtak. :wink:
Nego kako te nisu naucili na fakultetu da ponudis kontrargumente i dokazes svoje teze ? Slab ti taj fakultet.
Covjece kakav protuargument hoces kada pricas o necemu desetom? Bila je jedna tema i onda si ti odgovorio i poceo mlatiti o totalno drugoj stvari.
Drugo nigdje ja nisam "napao" Ameriku, meni je ovdje bas lijepo :) Vec sam pricao o argument da ti pistolj treba da bi se zastitio od vlade :-) :-)

A Amerika ko Amerika... ima i dobrog i loseg kao i u svakoj zemlji.
MyTao

#1014 Re: AMERIKA

Post by MyTao »

jefferson wrote:
MyTao wrote:
Slabo si ti sta naucio u srednjoj skoli i na faxu. Nego dok nije kasno, trazi da ti vrate pare nazad.
Jah... :-) :-) To se inace moze zakljuciti iz mog posta na klix forumu :-)
MyTao

#1015 Re: AMERIKA

Post by MyTao »

Fantassin wrote:
MyTao wrote:

Bitno je da samo tako raspravljas .. Argumentovano :D "Ja sam bolan od 12 godine u Ameriki bolan,nije ko u selu mome steta sto morado saci,Amerika ne valja moje selo valja al ja se ne mogu vratiti ,ja znam o Ameriki vi ne znate ovamo dronovi", :D. Nego da nastavim (nije mi bilo tesko sloziti tekst jer mrzim ovakav tip homosapiensa :D ) decko kada imas 250 miliona ljudi naoruzanih prackom a ne puskom dobro ces razmisliti prije nego pocnes da kenjas sa upravne pozicije.
Edipe... gdje sam ja rekao da Amerika ne valja?

Argument ti je glup, i vec je ismijan od strane svakog "normalnog" covjeka u Americi.
kosava

#1016 Re: AMERIKA

Post by kosava »

MyTao wrote:
kosava wrote:
MyTao wrote:

Covjece kakav protuargument hoces kada pricas o necemu desetom? Bila je jedna tema i onda si ti odgovorio i poceo mlatiti o totalno drugoj stvari.
Drugo nigdje ja nisam "napao" Ameriku, meni je ovdje bas lijepo :) Vec sam pricao o argument da ti pistolj treba da bi se zastitio od vlade :-) :-)

Koja tema je bila ? Amerika? I pocelo se o privatnom vlasnistvu oruzija a ti se poso svadjat na nivou dijeta od 6 godina, moj tata jaci od tvog tate jedini argument, ponavljam ti to nije nivo fakultetski obrazovanog covjeka, intelektualca nego maksuma od 6 godina. Ako hoces da te ljudi uzmu za ozbiljnog sagovornika tako se i ponasaj.
kosava

#1017 Re: AMERIKA

Post by kosava »

MyTao wrote:
Fantassin wrote:
MyTao wrote:

Bitno je da samo tako raspravljas .. Argumentovano :D "Ja sam bolan od 12 godine u Ameriki bolan,nije ko u selu mome steta sto morado saci,Amerika ne valja moje selo valja al ja se ne mogu vratiti ,ja znam o Ameriki vi ne znate ovamo dronovi", :D. Nego da nastavim (nije mi bilo tesko sloziti tekst jer mrzim ovakav tip homosapiensa :D ) decko kada imas 250 miliona ljudi naoruzanih prackom a ne puskom dobro ces razmisliti prije nego pocnes da kenjas sa upravne pozicije.
Edipe... gdje sam ja rekao da Amerika ne valja?

Argument ti je glup, i vec je ismijan od strane svakog "normalnog" covjeka u Americi.
Daj definiciju normalnog covjeka, 70% Amerikanaca podrzava 2 Amandman Ustava, takvi ko ti su manjina a ja ti fino objasnio 19,6 miliona veterana trenutno u populaciji a aktivne vojske 1 milion a jos svaka drzava ima Nacionalnu Gardu al hajde da ponavljamo umne proljeve Morona Piersa sto ga napadanje 2-og Amandmana kosta posla na CNN :D
Hajvan

#1018 Re: AMERIKA

Post by Hajvan »

ima hiljadu amerika…
MyTao

#1019 Re: AMERIKA

Post by MyTao »

kosava wrote:
MyTao wrote: Covjece kakav protuargument hoces kada pricas o necemu desetom? Bila je jedna tema i onda si ti odgovorio i poceo mlatiti o totalno drugoj stvari.

Koja tema je bila ? Amerika? I pocelo se o privatnom vlasnistvu oruzija a ti se poso svadjat na nivou dijeta od 6 godina, moj tata jaci od tvog tate jedini argument, ponavljam ti to nije nivo fakultetski obrazovanog covjeka, intelektualca nego maksuma od 6 godina. Ako hoces da te ljudi uzmu za ozbiljnog sagovornika tako se i ponasaj.
Hajd' jednom da zavrsimo s ovim... Znaci nigdje ja nisam bio protiv 2nd amendment, u potpunosti podrzavam da svaka osoba ima pravo da brani sebe i svoje. Tako da nemam nista protiv toga da ljudi imaju dozvole za pistolje i da ih nosaju okolo koliko to zele, mozda bi malo vise regulacije pomoglo, pa da nemamo svakavih budala na ulici sa vatrenim oruzljem, ali to je druga tema. Eh sad vidi, ja sam kritikovao argument koji se obicno cuje od strane nekog matorog republikanca koji je placen od strane NRA-a da prica onako kako njima odgovara. Argument da ljudi trebaju imati pistolje kako bi se odbranili od drzave je glup, mozda je imao smisla u vrijeme kada je 2nd amendment napisan, ali u danasnjem svijetu to je predmet za ismijavanje. Zasto? Pa zato sto i sa pistoljem i bez njega sanse da narod i pojedinci poraze drzavu su gotovo iste, to jest ravne su nuli. Kao sto Jim Jeffries rece "you brought a gun to a drone fight":)

Eh onda si ti upao, valjda vidio rijec dron i poceo mlatiti gluposti kako ljudi koji kontroliraju dronove i slicne stvari su patriote, kako to oni nebi ovo ono :-) Znaci bez veze si mlatio. Ja ti lijepo rekao da ne razumijes o cemu se prica kao sto i nisi, a to si dokazao tako sto si jos dva tri puta odgovarao sa postovima koji su nigdje veze, pa si cak dosao do toga da ja kritikujem 2nd amendment :-) Nadam se da si sada ukapirao o cemu se radi. Ako mislis da ljudi treba da imaju pistolje kako bi se odbranili od drzave onda mozemo pricati, u suprotnom molim te nemoj se javljati vise, jer zbunjujes i mene i sebe i one koji ovo citaju.

Drugo, ja sam vrijeme provedeno u SAD-u i skolovanje spomenuo iz razloga da pokazem da sam veci i vazan dio svog zivota proveo ovdje, jer si ti rekao kako ja nebi trebao pricati na tu temu jer "nepoznajem" Ameriku :-) Naravno to si ti svatio drugacije i poceo mlatiti o svojoj skoli i drugim glupostima. Nemam namjeru da se prepucavam ovdje, posebno ne sa osobom koja ima potrebu da popljuje svoje kako bi pohvalio tudje (ili obrnuto, zavisi sta svatas za svoje).
prog321

#1020 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

jefferson wrote:
Nemoj valjat gluosti.
Tru dat.
Amerika je ogromna zemlja sa ljudima koji se razlikuju u svemu i svacemu.
Kad si mlad, snazan i bez maloljetne djece onda je to zemlja snova. Zato i mladi Nijemci dolaze.
Druga je prica kada se starost priblizi. Ta zemlja nije za senilce i one koji ne mogu ili ne zele raditi.
jefferson

#1021 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

kosava wrote:
jefferson wrote:
Nemoj valjat gluosti.
Svak dan ljudi umiru, ko me je uskracen tretman jer nema para, to sto nije svako zdravstveno isto pa nekom pokriva i eksperimentalne tretmane a neko ne je drugi par opanaka fakt ostaje da je medicina u Americi najbolja u svijetu to sto sistem zdravstenog osiguranja je arhaican je druga prica jer da se predje na single payer system onda nebi bilo potrebe za kompanijama zdravstvenog osiguranja a to je jedna od grana privrede.
To je vazda bilo jer imaju 6 sedmica odmora ali ovi u Americi rade ko crnci ucinak je na kraju isti, sto se tice Njemaca daj molim te meni prve komsije Njemci, bracni par oboje ljekari kupili kucu do moje prije jedno 3 mjeseca pitam ja sta ce te vi ovdje? Lijepo mi objasnise da nikada nece zaraditi u Njemackoj koliko zaradjuju u Americi, ni ti ce bit postovani kao u Americi. Biti ljekar u Americi je ko biti ljekar u Bosni 1946. Ma Texas nije osjetio krizu a koliko je ono gradova u Kaliforniji bankrotiralo? 5-6? Bice da oni u Great State of Texas znaju bolje nego oni u Kaliforniji.
Ne zbaoravi da njemacka ima preko 120 osiguravajucih kompanija koje se bave zdravstvenim osiguranjem.
Problem je sto je u SAD zdravstveni sistem gradjen kao grana priverede a zdravstvo ne mzoe da funkcionise po osnovnim principima ponude/potraznje. Medjutim, sva ta vika oko ACA (a ACA niej ni blizu pravog rjesenja) je vika osiguravajucih kompanija i bolnica, kao i doktora koji zaradjuju masne pare u ovom sistemu. Moja supruga radi na finansijama u zdravstvu, i cega sam se sve nagledao tu to je za nepovjerovati.
A doktori nisu vise cijenjeni. Jedno je cijeniti nekoga jer radi posteno, a jedno je zaradjivati ogromne pare na lijekovima, procedurama itd. Npr. vec 3 godine udruzenje ljekara u SAD lobira kongres da prolongira uvodjenje ICD-10 (ja mislim) sistema kodiranja procedura. Razlog sto prolongiraju je sto ej sistem daleko transparentniji pa nece moci prepisivati kojekave droge za koje je heroin maciji kasalj, i time puniti svoje a i dzepove farmaceutske industrije. I dok je ICD prakticno vec zastario u Evropi (prelazi se na ICD-11), neki dan je Kongres odlucio da se odluka o koristenju ICD-10 prolongira do 2017 godine.
E zato je taj njemacki par dosao u Ameriku, jer je lova u pitanju a ne postovanje (by the way, prosjecan doktor u njemackoj zaradjuje oko 120,000 eura godisnje).
dječak sa šibicama

#1022 Re: AMERIKA

Post by dječak sa šibicama »

Nakon napada 11. rujna, CIA je počela sa svojim programom u sklopu rata protiv terorizma. Stravične detalje, dokaze o kršenju ljudskih prava, otkriva prvi javni dokument o metodama koje je CIA koristila.

Zarobljenici su mučeni seksualno, simulacijom utapanja, držanjem u skučenim prostorima, nije im nije dano spavati i po više od tjedan dana. Neki su i umrli u zatvorima.

'Povijest će nam suditi po tome koliko smo odlučni biti društvo kojim vlada zakon i po tome koliko smo spremni reći ružnu istinu i obećati nikada više', rekla je Diane Feinstein, predsjedavajuća senatskim odborima.

Objavljivanje ovog izvješća moglo bi izazvati odmazdu. 'Postoje naznake da objavljivanje ovog izvješća može predstavljati povećan rizik za američke objekte i građane diljem svijeta', kaže glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest.

Godine prikupljanja materijala, 50 milijuna dolara trebalo je da se sastavi izvješće na gotovo 7 tisuća stranica. Iako su i republikanci i demokrati na početku bili jedinstveni i podupirali objavljivanje izvješća, brzo nakon početka istrage republikanci su svoju potporu povukli, kao i dio demokrata.

Bivši predsjednik brani agente kao istinske domoljube. 'U ratu protiv terorizma obavještajna zajednica je jedan od ključnih alata naše obrane. Ako uhvaćeni terorist ima informacije o uroti protiv naše domovine, moramo znati što on zna', rekao je 2007. George W. Bush.

CIA-ine metode bile su brutalnije nego što se mislilo, lagali su zakonodavcima i Bijeloj kući. Djelovanjem obavještajne službe bavilo se i američko ministarstvo pravosuđa, ali nisu našli ništa sporno. Na glavno pitanje po čijoj političkoj odluci je CIA radila - nema odgovora. Krivnja se uglavnom svodi na nesavjesne niže razine te obavještajne službe.
Challenger__

#1023 Re: AMERIKA

Post by Challenger__ »

- zemlje gdje su bili tajni CIA-zatvori (prva grupa), odnosno gdje bila olakšana, omogućena tortura (druga grupa):

Image
Zeljoooo

#1024 Re: AMERIKA

Post by Zeljoooo »

Gdje u Bosni?
kosava

#1025 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Zeljoooo wrote:Gdje u Bosni?
Hmm Tuzla
Post Reply