Amerika ili Evropa?

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Amerika ili Evropa?

Post by PreWiBa »

Mislim da ovo pitanje postaje aktuelnije nego ikad.

Amerika i EU su sve više na raskrsnici, a u tom "razvodu" i mi ćemo - prije ili kasnije - morati odlučiti da se odlučimo na koju stranu treba da idemo. Obje strane imaju elemente i mehanizme da nas kazne, baš zbog toga što su i Amerikanci i EU toliko jaki tacna na vagi ćemo biti mi. Makar je to moje mišljenje.

Ja iskreno rečeno ne znam.
Sa jedne strane, mi jesmo u Evropi, oni su nam glavni trgovački partneri, investitori, prednosti od EU, tamo nam je većina dijaspore.

Sa druge strane, ova država na kraju krajeva jeste najviše opstala zahvaljujući podršci Amerike, dok je Evropa samo gledala. A sve više se čini da je u Americi budućnost, šišaju EU ekonomski sve više i više, imati dobre veze i pristup Americi znači biti uključen u najnaprednije tehnološke, naučne tokove.
Naravno da je Trump teški transakcionista, ali je on sa jedne strane prolazan, a sa druge strane makar staje iza riječi. A nije da mi nemamo šta da se ulaže, upravo kod pro-BiH strane su najveći ekonomski tokovi, najveći korisnici gasovoda su u Sarajevu npr.

Opet, Evropa nije ono što je bila 90-ih. Ko zna šta budućnost donosi, možda će Evropa prevazići svoje ekonomske probleme...

Ja bih želio da je poređenje više na strani EU, ali moram priznati da je više izjednačeno...
escobar__

#2 Re: Amerika ili Evropa?

Post by escobar__ »

Ne biraš ti tu ništa jer sve to je Washingtonova igraonica i bit će onako kako oni kažu (i u EU i u Bosni).
Post Reply