Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Giordano

#76 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Giordano »

Vodenjak wrote:
Giordano wrote:
Vodenjak wrote:Marks nema nista ni sa Lenjinom... :zoka:
:roll:

Apsolutno se slazem,da Marks nema nista sa Lenjinom,ali zato,drug Lenjin,i te kako ima sa Marksom!

Lenjin je imao s Marksom onoliko koliko i bilo koji popo ili hodzica s Bogom...
Svaki od njih tumaci Boga kako mu prahne pa tako i Lenjin Marksa!

Prema tome, stavljanje Marksa i ove teme u kontekst sa bilo kojim liderom bvsih ili sadasnjih komunistickih zemalja je nesuvislo.
Na ovoj temi se radi o kapitalu i Kapitalu. Hocu reci onome sto je u Kapitalu Marks pisao o kapitalu! :mrgreen:

Pa o tome se i radi,.......,popi i hodjice itekako imaju "vezu sa bogom",za mnoge ljude na planeti,a more biti i za tebe!

Nije mi namjera da stavim u kontekst bilo koga sa bilo skim,ali da je drug Lenjin uvezao sebe samog u korelaciju sa

Marksom i njegovom filozofijom o kapitalu u Kapitalu,tu nema nikakve sumje!

Bila mi je namjera da naglasim,da drustveni problemi nastaju upravo na takvoj vezi,kada jedan pragmaticar/prakticar(u

ovom slucaju Lenjin )pokusa bukvalno da kopira silom jacega (paste and copy) i u realnom vremenu,ideju o kapitalu u

Kapitalu jednog zdravog inormalnog filozofa(Marks),sto je naravno gotovo nemoguce!

Slicno vrijedi i za pope i hodjice,................,.......,ne znam koliko sam bio

jasan u ovom kratkom osvrtu,na to sto si mi sam rekao!

Last edited by Giordano on 17/12/2008 22:14, edited 1 time in total.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#77 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote:Mozda je malo off topic, ali kada vec pominjemo skandinavske zemlje, a buduci da sam imao priliku boraviti u jednoj od njih neko vrijeme, zelio bih da podijelim jednu opservaciju, koja se meni tada, obirom da sam dosao iz ratom napacene Bosne, ucinila prilicno interesantnom.
U kojoj mjeri sistem utice na ponasanje jedinke u njemu, meni je ilustrovalo ponasanje tamnosnjih djevojaka koje su ostajale potpuno imune na silne zlatne lance, skupa kola i gardarobu i razne druge fore sa kojima su neki moji poznanici na Balkanskome poluotoku znjeli prilicno respektabilne rezultate.
Razmisljajuci o tome zasto su Skandinavke imune na ove fore (barem tokom radne sedmice ako vec ne vikendom) dosao sam do zakljucka da je za to kriva sigurnost koju im pruza njihov sistem. Nase djevojke, buduci da zive u nesigurnom sistemu, a usljed brige za potomstvo sto bi bio i dalje primarni instinkt, u tom mladjanom junosi sa zlatnim lancem iliti skupim autom, vide apsolutno isto ono sto je njen zenski predak iz praistorije vidjeo u uspjesnom mladom lovcu koji se vrati iz lova svaki dan sa jelenom oko vrata. Te Skandinavke nemaju takvih problema jer njima nije potreban taj heroj sa sjajnim lancem da ih izbavi iz bjede jer imaju drzavu koja im garantuje da bjeda nece nikada biti.

Ovo je bitno zato sto zorno svjedoci o tome u kojoj mjeri je nase ponasenje kao ljudskih bica uslovljeno okolinom odnosno u kojoj mjeri ne postoji nesto sto protivnici utopijskih uredjenja kakvo je i savrseni komunizam nazivaju LJUDSKOM PRIRODOM i sto cesto navode kao osnovni razlog zbog kojeg nikada nece biti moguce realizovati takav sistem.
A cekaj, hos da ka'es da bi takav nas mladi junosa pun bling-blinga bio uspjesniji kod mladih zenki u recimo, trulokapitalistickom New Yorku? :-)

Usput, ja sam od Svedjana koje sam upoznao cuo mnoge kritike o njihovom sistemu, upravo protiv takvog 'nanny-state' sistema.
Scena u kojoj mladic sa kabrio BMW-om dolazi po bujnu skandinavku a ona ga odbija i sjeda na BMX drugog mladica i zajedno odpedalaju u suton dok joj se plava kosa vijori na prohladnom vjetru, mi je lakse zamisliva za Norvesku ili Svedsku nego za NewYork ali nije to ni bitno...
Poenta je da ljudska priroda puno ovisi od okruzenja u kojem se nalazimo pa stoga smatram da ne stoje tvrdnje da kada bi imali sistem slican funkcionalnom komunizmu ili onome opisanom u Venus projektu, da bi ljudi, kako to vole reci protivnici takvih sistema, uglavnom opijali se i dangubili ili zgrtali sebi sto vise kada bi ima se ukazala prilika i da zbog toga takvi sistemi nisu odrzivi.

Nego je ranije pitao, ako kapitalizam propadne, sta je alternativa? Zaista nema puno alternativa i zato cjenim pokusaj ekipe iza Venus Projekta ( http://www.thevenusproject.com ) da ponude alternativu umjesto da samo kritikuju postojece sisteme.
Da li neko zna za jos neki (noviji naravno, Platonov koncept srecom nije prosao :) ) model uredjenja drzave?
Giordano

#78 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Giordano »

UnscarD wrote:
jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote:Mozda je malo off topic, ali kada vec pominjemo skandinavske zemlje, a buduci da sam imao priliku boraviti u jednoj od njih neko vrijeme, zelio bih da podijelim jednu opservaciju, koja se meni tada, obirom da sam dosao iz ratom napacene Bosne, ucinila prilicno interesantnom.
U kojoj mjeri sistem utice na ponasanje jedinke u njemu, meni je ilustrovalo ponasanje tamnosnjih djevojaka koje su ostajale potpuno imune na silne zlatne lance, skupa kola i gardarobu i razne druge fore sa kojima su neki moji poznanici na Balkanskome poluotoku znjeli prilicno respektabilne rezultate.
Razmisljajuci o tome zasto su Skandinavke imune na ove fore (barem tokom radne sedmice ako vec ne vikendom) dosao sam do zakljucka da je za to kriva sigurnost koju im pruza njihov sistem. Nase djevojke, buduci da zive u nesigurnom sistemu, a usljed brige za potomstvo sto bi bio i dalje primarni instinkt, u tom mladjanom junosi sa zlatnim lancem iliti skupim autom, vide apsolutno isto ono sto je njen zenski predak iz praistorije vidjeo u uspjesnom mladom lovcu koji se vrati iz lova svaki dan sa jelenom oko vrata. Te Skandinavke nemaju takvih problema jer njima nije potreban taj heroj sa sjajnim lancem da ih izbavi iz bjede jer imaju drzavu koja im garantuje da bjeda nece nikada biti.

Ovo je bitno zato sto zorno svjedoci o tome u kojoj mjeri je nase ponasenje kao ljudskih bica uslovljeno okolinom odnosno u kojoj mjeri ne postoji nesto sto protivnici utopijskih uredjenja kakvo je i savrseni komunizam nazivaju LJUDSKOM PRIRODOM i sto cesto navode kao osnovni razlog zbog kojeg nikada nece biti moguce realizovati takav sistem.
A cekaj, hos da ka'es da bi takav nas mladi junosa pun bling-blinga bio uspjesniji kod mladih zenki u recimo, trulokapitalistickom New Yorku? :-)

Usput, ja sam od Svedjana koje sam upoznao cuo mnoge kritike o njihovom sistemu, upravo protiv takvog 'nanny-state' sistema.
Scena u kojoj mladic sa kabrio BMW-om dolazi po bujnu skandinavku a ona ga odbija i sjeda na BMX drugog mladica i zajedno odpedalaju u suton dok joj se plava kosa vijori na prohladnom vjetru, mi je lakse zamisliva za Norvesku ili Svedsku nego za NewYork ali nije to ni bitno...
Poenta je da ljudska priroda puno ovisi od okruzenja u kojem se nalazimo pa stoga smatram da ne stoje tvrdnje da kada bi imali sistem slican funkcionalnom komunizmu ili onome opisanom u Venus projektu, da bi ljudi, kako to vole reci protivnici takvih sistema, uglavnom opijali se i dangubili ili zgrtali sebi sto vise kada bi ima se ukazala prilika i da zbog toga takvi sistemi nisu odrzivi.

Nego je ranije pitao, ako kapitalizam propadne, sta je alternativa? Zaista nema puno alternativa i zato cjenim pokusaj ekipe iza Venus Projekta ( http://www.thevenusproject.com ) da ponude alternativu umjesto da samo kritikuju postojece sisteme.
Da li neko zna za jos neki (noviji naravno, Platonov koncept srecom nije prosao :) ) model uredjenja drzave?

Ne beri brige ,kapitalizam nije propao niti ce vjerovatno ikad propasti,jer je to u prirodi covjeka!

No,da ce biti transformiran,u to nema sumnje,to i jeste blagodet kapitalizma,sto sam sebe popravlja i ispravlja!

Kod komunizma i socijalizma nije postojao nikakav "prirodno logican popravljacki/ispravljcki mehanizam",nego se to cinilo

voljom "drustveno podobnih pojedinaca",i bas su oni bili ti koji su na kraju odveli te sisteme komunizma i socijalizma u

propast!

Kapitalizam je gotovo samo_regulirajuci sistem,a ako danas nije,onda konvergira ka tom samo_regulirajucem stanju!

Primjer;kapitalizam od prije 100 godina i sad,gotovo da se ne mogu prepoznat!

Last edited by Giordano on 17/12/2008 21:52, edited 1 time in total.
zonbirile

#79 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by zonbirile »

giordano

pa problem i jeste u nerazumjevanju društvenoekonomskih odnosa.Nazivi kapitalizam,komunizam,socijalizam je samo preuzeti fakultativni,kvalifikativ odnosa ču doba 19 vijeka i težnje mnogih teoretičara da definišu ta kretanja.Kao najveći među njima K.Marx definiše dijalektiku društva,dijalektički materijalizam ,stalno gibanje i promjene.On definiše pojedine epohe u razvoju drušvene zajednice od rodovske zajednice do nekih budućih,istorijskom praksom predpostavljenih i predvidljivih odnosa.Kao što je razvoj sredstava za proizvodnju,mjenjao društvo u cijelini,vlasničke odnose,pravne i more drugih,tako je rečeno da kada odnosi nadrastu postojeće sveobuhvatne odnose,evoluatativno će preći u drugi ,bolji stadij.Praktičari,primjenjivači komunizma su silovali ideju,pa umjesto evolucije,provodili revoluciju(to je druga priča za čiji inters i novac),izbacivali floksule da će stiči kapitalizam(po Marksu,trebali ga nadići,pa preći u komunizam),određivali datume početka komunizma-socijalizma,svejedno.
Evo taj banalan primjer datum-ko može reći kada je počeo kapitalizam.Proces kao takav traje,on neće preći u viši stadij,tako što bi se prvo urušio,to je suprotno teoriji i dosadašnjoj praksi ,ljudskih zajednica.On će da se mjenja,treba vidjeti kako će se odigrati rasplet,neminovno će se prekomponirati vlasnička struktura na globalnoj razini,i nastaviti nekim novim putem,novim ne u smislu velikih revolucionarnih promjena.Jedina opasnost je mogućnost,rata,usljed dužničkih i robnonovčanih odnosa,koji će se mjenjati.
The__Doctor

#80 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by The__Doctor »

Ne mogu da docekam propast trulog kapitalizma :evil:
ljubav_aha

#81 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by ljubav_aha »

UnscarD wrote:
ljubav_aha wrote:
UnscarD wrote: Kuba je jos jedan primjer zemlje koja je danas sinonim za bijedu ali treba se zapitati ste bi bilo sa tom zemljom i njenim sistemom da im Amerika nije nametnula sankcije koje traju i dan danas? Moguce je da bi dobili drzavu u kojoj se zivi bolje nego u Americi, u kojoj je sistem daleko humaniji, zdravstvo i skolovanje bi i dalje bili besplatni a Kubanski gradjani bi mogli da putuju svuda itd...
vrlo je tesko predvijdeti kako bi kuba zivjela da nije bila sankcionirana,ipak fidel castro nije sve ove godine mogao ili nije znao naci neko rijesenje,nesto tu ipak ne stima :!:
Po meni je uspjeh sto Kuba uopste postoji, sto Fidela nisu ubili, sto nemaju nepismenih, sto svi imaju socijalnu zastitu itd...Zivjeti 40 godina pod sankcijama zaista nije lako. Ako danas imaju ovo sve, sta bi bilo da nije bilo sankcija?
ma nije to uspjeh,vec politicki interesi i relacije,nema to veze sa "cistom" srecom :)
nema nepismenih :!: zasto ne bi postojala socijalna zastita,uostalom,ne znas konkretan kvalitet socijalne zastite :!:
kuba nije absolutni ovisnik amerike,imaju i oni svoje ventile,ne brini
u zadnjih 2 godine,na kubi se prodaju americki proizvodi/hrana/ :) ekonomiski interesi se mijenjaju :) pa ce tako i politika ;-)
Giordano

#82 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Giordano »

The__Doctor wrote:Ne mogu da docekam propast trulog kapitalizma :evil:

Jarane moj,ako kanis da cekas "propast trulog kapitalizma",bojim se da ces morati cekati sve do "sudnjeg dana"! :skoljka:

Giordano

#83 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Giordano »

Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote:Hehe, ma slazem se ja sa tim tvojim zivotnim nazorom. Samo ja zbog toga imam princip da uopste boga ne spominjem u nekom smislenom kontekstu.

Nije to bila poenta mog posta.
Ma dobro je :wink:

Nego, ja pokusavam ovdje usmjeriti pricu na filozofa Marxa ali narod navro na one koji su ga citali pa ga nisu znali razumjeti... :D

Ako ti imas namjeru da usmjeris pricu na filozofa Marksa,onda moras znati,da za takvo nesto siroki auditorijum foruma

mora imati predkvalifikacije,a i sumnjam da za takvu pricu ovdje na forumu ima mjesta i prostora!

Trebas jedno znati,a mozda vec znas,da nije slucajno da je ovih dana Marksov Kapital jedna od najtrazenijih knjiga u

Njemackoj!Kamo srece da je to slucaj i kod nas!

ljubav_aha

#84 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by ljubav_aha »

mozd je i red da malo zapjevamo

Ustajte svi na zemlji kleti,
Svi sužnji koje mori glad!
Nepravdi razum sad se sveti,
Tutnji već i selo i grad.
Nek tiranstvo sruši naša snaga,
Bezbrojno roblje sad ustaj!
Nek svijetu starom nema traga,
Svoj bijedi sutra bit će kraj!
|: To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|

Od silnih nama nema dara
Krvnici su nam car i bog!
Tko trudom sve na svijetu stvara
Sam nek zgazi vraga svog.
Da nas zlotvor taj više ne davi,
I misao da ne guši mrak,
Raspirimo oganj u čas pravi,
I naš nek kuje čekić jak.
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Naš zakon vlasnika sad štiti,
u ruci silnih krvav mač,
Pod njime sirotinja pišti,
On joj stvara bijedu i plač.
Svi mi bjesmo dosad bespravni,
Jednakost nek je sad za nas,
U pravu postanimo ravni,
I sebi samo dajmo vlast!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

U bijesu svome sav je ružan
Taj kralja novca gnusni soj,
A svima dužan i predužan,
Pljačka nam on trud i znoj!
Što naš rad nam stvori i osnaži
Otmicom tuđ je zalogaj!
Al narod od njeg sada traži
Da vrati krvav zajam taj!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Nas varkom lagali su silni,
Nek mir je nama, njima boj!
A vojska, saveznik obilni,
Bit će s nama uz svoga svoj.
Osvajački tko u rat poziva
Da narod drugom bude rob,
Nek znade: naša puška živa
I njemu sprema crni grob!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Svud radnik i seljak se budi,
Visoko nose crven stijeg,
A širom zemlje radni ljudi
Silnika će nagnat' u bijeg.
Što nam krv su vjekovima pile
Tih crnih ptica skrš'mo let!
Kad s lica zemlje sve iščile,
Pod suncem nek zablista svijet!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!
walkabout

#85 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by walkabout »

tko pjeva zlo ne misli :oops:
UnscarD

#86 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by UnscarD »

ljubav_aha wrote:mozd je i red da malo zapjevamo

Ustajte svi na zemlji kleti,
Svi sužnji koje mori glad!
Nepravdi razum sad se sveti,
Tutnji već i selo i grad.
Nek tiranstvo sruši naša snaga,
Bezbrojno roblje sad ustaj!
Nek svijetu starom nema traga,
Svoj bijedi sutra bit će kraj!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod! :|

Od silnih nama nema dara
Krvnici su nam car i bog!
Tko trudom sve na svijetu stvara
Sam nek zgazi vraga svog.
Da nas zlotvor taj više ne davi,
I misao da ne guši mrak,
Raspirimo oganj u čas pravi,
I naš nek kuje čekić jak.
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Naš zakon vlasnika sad štiti,
u ruci silnih krvav mač,
Pod njime sirotinja pišti,
On joj stvara bijedu i plač.
Svi mi bjesmo dosad bespravni,
Jednakost nek je sad za nas,
U pravu postanimo ravni,
I sebi samo dajmo vlast!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

U bijesu svome sav je ružan
Taj kralja novca gnusni soj,
A svima dužan i predužan,
Pljačka nam on trud i znoj!
Što naš rad nam stvori i osnaži
Otmicom tuđ je zalogaj!
Al narod od njeg sada traži
Da vrati krvav zajam taj!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Nas varkom lagali su silni,
Nek mir je nama, njima boj!
A vojska, saveznik obilni,
Bit će s nama uz svoga svoj.
Osvajački tko u rat poziva
Da narod drugom bude rob,
Nek znade: naša puška živa
I njemu sprema crni grob!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Svud radnik i seljak se budi,
Visoko nose crven stijeg,
A širom zemlje radni ljudi
Silnika će nagnat' u bijeg.
Što nam krv su vjekovima pile
Tih crnih ptica skrš'mo let!
Kad s lica zemlje sve iščile,
Pod suncem nek zablista svijet!
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!
Respect :thumbup: :thumbup:
ljubav_aha

#87 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by ljubav_aha »

internacionalu vole komunisti,socijalisti i socijaldemokrati,nadam sa da sam dobro procitala :-)

dobra pjesma :)
walkabout

#88 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by walkabout »

Challenger, a-r-e y-o-u ready ? :oops:
Vodenjak

#89 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Vodenjak »

Giordano wrote:
Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote:Hehe, ma slazem se ja sa tim tvojim zivotnim nazorom. Samo ja zbog toga imam princip da uopste boga ne spominjem u nekom smislenom kontekstu.

Nije to bila poenta mog posta.
Ma dobro je :wink:

Nego, ja pokusavam ovdje usmjeriti pricu na filozofa Marxa ali narod navro na one koji su ga citali pa ga nisu znali razumjeti... :D

Ako ti imas namjeru da usmjeris pricu na filozofa Marksa,onda moras znati,da za takvo nesto siroki auditorijum foruma

mora imati predkvalifikacije,a i sumnjam da za takvu pricu ovdje na forumu ima mjesta i prostora!

Trebas jedno znati,a mozda vec znas,da nije slucajno da je ovih dana Marksov Kapital jedna od najtrazenijih knjiga u

Njemackoj!Kamo srece da je to slucaj i kod nas!

Svi mi koji se javljamo na ovom forumu smo obicni mali ljudi koji ni o cemu ne odlucujemo i koji ovamo dolazimo da razmijenimo misljenja o aktuelnim zbivanjima oko nas.
Nasa obaveza nije da nesto znamo jer kao forumasi nemamo nikakvu odgovornost za bilo sta sto se desava (osim odgovornosti da svevisnjem @zooomki ne stanemo na zulj :D )
Prema tome, treba ljude pustiti da kazu kako sve to dozivljavaju i nikoga ne optuzivati sto nije procitao Kapital.
Oni koji nemaju barem neki pojam o tome sta tamo stoji nece se ni javljati.

Ne volim samo kad se javljaju oni koji na Kapital gledaju kroz ozloglasenog krvoloka Josipa Broza...
Giordano

#90 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Giordano »

Hej jarane "Vodenjak",ode ti predaleko!

Opuzujez mrtva covjeka(di si bia kad je grmilo? :zzzz: ),a pri tom nemas nikakvih dokaza,niti ti,niti UN,a niti Haski sud!Ne

ide to jarane!?

A s druge strane,hoces da okrenes pricu na Marksa i njegov Kapital!?

Ja ne optuzujem nikoga sto nije citao Kapital,nego eventualno pozivam ljude da ga citaju,i istovremeno im govorim da je

za takvo nesto potrebno biti jako pismen,a ne kao tamo nekakvi revolucionari sa Balkana i iz ko zna odakle!

A ko ga nije citao,ma nije me briga,vjerujem da je taj sto ga nije citao sretniji i od mene i od tebe zajedno! :lol:

Nego,ako ti hoces o Marksu i Kapitalu,bujrum,niko ti ne brani! :zzzz:

Vodenjak

#91 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Vodenjak »

Giordano wrote: :roll:

Hej jarane "Vodenjak",ode ti predaleko!

Opuzujez mrtva covjeka(di si bia kad je grmilo? :zzzz: ),a pri tom nemas nikakvih dokaza,niti ti,niti UN,a niti Haski sud!Ne

ide to jarane!?

A s druge strane,hoces da okrenes pricu na Marksa i njegov Kapital!?

Ja ne optuzujem nikoga sto nije citao Kapital,nego eventualno pozivam ljude da ga citaju,i istovremeno im govorim da je

za takvo nesto potrebno biti jako pismen,a ne kao tamo nekakvi revolucionari sa Balkana i iz ko zna odakle!

A ko ga nije citao,ma nije me briga,vjerujem da je taj sto ga nije citao sretniji i od mene i od tebe zajedno! :lol:

Nego,ako ti hoces o Marksu i Kapitalu,bujrum,niko ti ne brani! :zzzz:

Ako mislis na to da optuzujem Broza, onda... :D

:wink:
zonbirile

#92 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by zonbirile »

zonbirile wrote:giordano

pa problem i jeste u nerazumjevanju društvenoekonomskih odnosa.Nazivi kapitalizam,komunizam,socijalizam je samo preuzeti fakultativni,kvalifikativ odnosa ču doba 19 vijeka i težnje mnogih teoretičara da definišu ta kretanja.Kao najveći među njima K.Marx definiše dijalektiku društva,dijalektički materijalizam ,stalno gibanje i promjene.On definiše pojedine epohe u razvoju drušvene zajednice od rodovske zajednice do nekih budućih,istorijskom praksom predpostavljenih i predvidljivih odnosa.Kao što je razvoj sredstava za proizvodnju,mjenjao društvo u cijelini,vlasničke odnose,pravne i more drugih,tako je rečeno da kada odnosi nadrastu postojeće sveobuhvatne odnose,evoluatativno će preći u drugi ,bolji stadij.Praktičari,primjenjivači komunizma su silovali ideju,pa umjesto evolucije,provodili revoluciju(to je druga priča za čiji inters i novac),izbacivali floksule da će stiči kapitalizam(po Marksu,trebali ga nadići,pa preći u komunizam),određivali datume početka komunizma-socijalizma,svejedno.
Evo taj banalan primjer datum-ko može reći kada je počeo kapitalizam.Proces kao takav traje,on neće preći u viši stadij,tako što bi se prvo urušio,to je suprotno teoriji i dosadašnjoj praksi ,ljudskih zajednica.On će da se mjenja,treba vidjeti kako će se odigrati rasplet,neminovno će se prekomponirati vlasnička struktura na globalnoj razini,i nastaviti nekim novim putem,novim ne u smislu velikih revolucionarnih promjena.Jedina opasnost je mogućnost,rata,usljed dužničkih i robnonovčanih odnosa,koji će se mjenjati.

ovo je bilo namjenjeno tebi,i onda i sada,pusti šupljaka.
Giordano

#93 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Giordano »

zonbirile wrote:
zonbirile wrote:giordano

ovo je bilo namjenjeno tebi,i onda i sada,pusti šupljaka.

Je je,razumio sam ja to i u prvoj rundi,ali sam morao da odgovorim ovom covjeku!

Hvala ti na ovom direktnom obracanju,i vrlo si fino i kratko objasnio to o cemu su teoreticari drustveno politickog i

ekonomskog kretanja drustva 18tog i 19tog soljeca pokusali da razmatraju,i u znatnoj mjeri su to i uspjeli!

Tema je naravno interesantna,i mislim da dijelis moje misljenj,kao sto ja dijelim tvoje!

Kretanje drustva je neminovnost isto kao kretanje materije,.....,pokusati to objasniti "revolucionarima",.....pih,....!?

walkabout

#94 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by walkabout »

war on drugs...
war on terror...
war on... :roll: ...on Wall street , not selefije stupid :lol:

-------------------------

FBI agents switch attention from terrorism to Wall Street

December 22, 2008

NEW YORK: The FBI has shifted agents from terrorism and other crime work to Wall Street investigations, including one into the fraud of Bernard Madoff.

The FBI has engaged in "triage" in responding to successive frauds involving subprime mortgages, auction-rate securities and Madoff who, prosecutors said, confessed this month to bilking investors out of $US50 billion ($74 billion).

"We have to work those cases which we think pose the greatest threat," said David Cardona, the head of the FBI's New York office. Special agent Rachel Rojas, who once worked on tracing terrorist financing and al-Qaeda, now oversees 15 agents investigating mortgage fraud, said Mr Cardona, a career agent with 23 years at the bureau who once worked as a New York state accountant. He declined to say how many other agents he has reassigned from anti-terrorism work to financial crimes.

The Justice Department has created more than 40 mortgage-fraud taskforces around the country this year.

To stem the rise in criminal investigations related to the subprime crisis and other financial crimes, his office has become more selective in the kinds of cases they are prepared to take on, Mr Cardona said. The FBI handles multimillion-dollar fraud cases, but refers smaller cases to state prosecutors or to New York's Attorney-General, Andrew Cuomo.

To save agents time, the FBI's New York office has established websites and telephone hotlines for anonymous email complaints and tip-offs about mortgage fraud and the Madoff case.

Under Mr Cardona, the FBI's New York office has forged new relationships with regulators and other federal agencies as a means of stretching manpower. His agents are working with the Federal Housing Administration on mortgage fraud. "We're working to marry our efforts," Mr Cardona said. "There is tonnes of stuff out there, but we don't have the resources to chase every collapsed hedge fund or collapsed financial institution. We don't have the expertise or the manpower."

Mr Cardona cited the bank failure at Washington Mutual - the largest in US history - as an example of obstacles the FBI faced in proving criminal wrongdoing. "You can scratch your head and say, 'Was there criminality that happened there? How can that collapse? Was that mismanagement?'

"My standard is higher than that. I have to show criminal intent. Sometimes you see a bank failure or a hedge fund collapse, and I have to see [if that is] just a market dynamic, or is something else going on." The plunge in US sharemarkets this year did not create the recent surge in financial crimes, he said. "Mortgage fraud was perpetrated in good times, but no one saw it," Mr Cardona said.

"In bad times, as we are in now, you see the manifestation of the crime problem. It was there, but like the tide going out, you just didn't see until the margin calls started coming in."

The workload of Mr Cardona's agents this week ran the gamut from an indictment in gangland killings to working on Madoff's alleged $50 billion Ponzi scheme.

Counter-terrorism remained a top priority for the FBI, Mr Cardona said. "In New York, [terrorism is No. 1] but also my area of responsibility is any crime that undermines the confidence in our financial services industry. To me that's another top threat."

Bloomberg
UnscarD

#95 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by UnscarD »

Terorizam je posljedica. Fino je da pocinju da lijece uzroke terorizma a ne posljedice...

Da su alocirali novac potrosen na war on drugs recimo za pomoc Kolumbijskim seljacima, rijesili bi problem sa kokom u korijenu.
Talibani su zaustavili prozivodnju heroina u afganistanu a danas par godina nakon sto su skinuli talibane, Afganistan je ponovo broj 1 u proizvodnji heroina sa oko 90% ukupne svjetske prozivodnje.
jeza u ledja

#96 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Terorizam je posljedica. Fino je da pocinju da lijece uzroke terorizma a ne posljedice...

Da su alocirali novac potrosen na war on drugs recimo za pomoc Kolumbijskim seljacima, rijesili bi problem sa kokom u korijenu.
:lol:
Mali Djokica.

Prije svega, pravi uzrok problema je velika potraznja u US i drugim zapadnim zemljama. Drugi uzrok je kriminalizacija kupovine i konzumiranja droge, sto pak cini nabavku i distribuciju iste izuzetno zahtjevnom i skupom, otud u tome toliki novac i otud pare za teroriste. Trece, kako ti mislis pomoci seljacima u Kolumbiji kada njihovo selo kontrolise FARC, ELN ili neko treci? Dati im mozda pare ili sta? Cetvrto, ako se prestane proizvoditi koka u tolikoj kolicini tamo, pocece se vise proizvoditi negdje drugdje u susjedstvu. Peto, uspjeh americkog 'war on drugs' u Kolumbiji itekako postoji. Broj ubijenih, kidnapovanih i ukupan nivo nasilja u Kolumbiji je znatno opao u zadnjih nekoliko godina. O tome postoje izvjestaji UNa, raznih vladinih organizacija i NGOa.
The__Doctor

#97 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by The__Doctor »

Partizani mi smo braca a drug Rambo nam je caca...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#98 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by Truba »

ma oni su izgubili kompas 100%

ne znam ko drži dugmad za one atomske :cry:
UnscarD

#99 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote:Terorizam je posljedica. Fino je da pocinju da lijece uzroke terorizma a ne posljedice...

:lol:
Mali Djokica.

Prije svega, pravi uzrok problema je velika potraznja u US i drugim zapadnim zemljama. Drugi uzrok je kriminalizacija kupovine i konzumiranja droge, sto pak cini nabavku i distribuciju iste izuzetno zahtjevnom i skupom, otud u tome toliki novac i otud pare za teroriste. Trece, kako ti mislis pomoci seljacima u Kolumbiji kada njihovo selo kontrolise FARC, ELN ili neko treci? Dati im mozda pare ili sta? Cetvrto, ako se prestane proizvoditi koka u tolikoj kolicini tamo, pocece se vise proizvoditi negdje drugdje u susjedstvu. Peto, uspjeh americkog 'war on drugs' u Kolumbiji itekako postoji. Broj ubijenih, kidnapovanih i ukupan nivo nasilja u Kolumbiji je znatno opao u zadnjih nekoliko godina. O tome postoje izvjestaji UNa, raznih vladinih organizacija i NGOa.
A jesi li se zapitao odakle odjednom pocetkom 80-tih eksplozija potraznje u Americi? Potraznja je posljedica a ne uzrok ali kao i u medicini, kada se virus jednom pusti onda ga je tesko zaustaviti.
Malo istrazi United Fruit Company i njihovu povezanost (preko CIA-e naravno) za obaranjem vlada u Gvatemali, Hondurasu i naravno Kolumbiji.
Pa ne zovu CIA-u bez veze Cocain Inport Agency.
Sve je to uzrok i posljedica. Srusite legalnu vladu koja nije zeljela da im strana kompanija posjeduje pola zemlje, postavite marionetsku, obucite Odrede Smrti koji zavode teror i uniste sve moguce oblike otpora koje obican narod ima kao sto su sindikati pa cak i crkva jer su se, zamisli bezobrazluka, pojedinci usudili na misi govoriti kako je obican puk potlacen i kao rezultat imate masovan uzgoj koke jer od sadnje banana i krompira, Kolumbiski seljak vise nije mogao zivjeti. Naravno upravo to je rodilo FARC koji pominjes.
Sve se to desavalo 60-tih i 70-tih i odmah zatim imamo poplavu i exploziju kokaina u USA.
Inace to je simptomaticno za USA angazovanje sirom svijeta gdje je nakon intervencije obavezno prisutno povecanje prozivodnje droga...primjer je Latinska Amerika, Afganistan pa i Kosovo koje je sada centralna ruta droga prema Evropi i na cijoj teritoriji se sada nalaze nebrojene labaratorije za preradu prirodnih i prozivodnju hemiskih droga.
Takodjer se rapitaj malo o detaljima sazetim u : Plan Kolumbia koji je predsjednik Pastrana predlozio Klintonovoj administraciji i koji je ukljucivao upravo ono sto sam napisao u prvom postu : pomoc Kolumbiskom seljaku.
Takodjer istrazi sta je dobio kao odgovor na taj plan a da se ne mucis ja cu ti reci : dobio je 800 Mil. USD vrijedno oruzje koje je samo dodatno pogorsalo stvari i nakon cega su sukobi dodatno eskalirali.

A sto se tice uspjeha americkog war on drugs, moze neki link na neki NGO izvjestaj koji spominjes? Evo ti u medjuvremnu kontra link koji jasno kaze da uspjeha ne da nema, nego da se zaprasivanjem unistavaju i one rijetke plantaze na kojima se gaje legalne biljke.
http://www.macalester.edu/environmental ... lumbia.htm

Sve ovo ipak nije izmislila Amerika nego je samo iskopirala principe koristene odavno od strane Engleske u Kini (Opiumski Ratovi) kao i Holandije u Indiji (East Indian Company) mada to ne treba da cudi jer ipak su uglavnom iste porodice u pitanju pa ne ide da sada mjenjaju tradicionalne porodicne vrijednosti.

Djokica out :wink:
jeza u ledja

#100 Re: Amerika i Engleska bice zemlja proleterska...

Post by jeza u ledja »

@ Djokica

Evo ti izvjestaj UNa pa listaj. Na primjer pogledaj graf na vrhu 19 stranice.

Kakvog to udjela ima USA u problemima u Kolumbiji? Objasni tacno vrijeme i aktere. Koju su to vladu u Kolumbiji Amerikanci oborili? Kada i zasto? Koga Amerikanci u Kolumbiji podrzavaju, koga ne? Ne pricaj o teoriji CIA, imperijalizam, masoni i to, nego konkretno sta se desavalo u Kolumbiji i kakve veze Ameri imaju s tim. Pocelo je izmedju dva svjetska rata. No to opet nije direktan uzrok povecanja proizvodnje kokaina, vec je za to zasluzna potraznja u Americi. Kazes prvo se pocela povecavati proizvodnja pa je tek onda zbog toga povecana potraznja?? To je nidje veze.
Jednostavno, cim je pocelo nasilje ti kojekakvi paramilitarci su nasli nacin da se finansijski snabdjevaju - proizvodnjom kokaina. Oni kontrolisu citava podrucja, znaci tu vlada nema pristup, i na tim podrucjima se uglavnom uzgaja koka. Nema to veze sa unistavanjem usjeva krompira i banane (?!? :-) ) vec sa tim da je visestruko vise isplativo, a da ne govorim o tome da se seljak puno tu ne pita.

A to za pomoc americke vlade u oruzju naravno su poznate cinjenice, kao i to da se svi usjevi unistavaju tim nekim prskanjem. Ne znam sta si htio s tim reci, normalo Americi je lakse slati oruzje nego se patiti sa 'pomoci seljacima' (kojima se btw samo moze pomoci tako sto ces ih osloboditi od terora paramilitaraca, a ne sto ces im dati sjeme za banane :roll: )

I to sto povezujes povecanje porizvodnje droga sa americkom intervencijom je ko mali Djokica. Prvo, u skoro svaki konflikt je umjesana Amerika. Drugo, u skoro svakom konfliktu jedna ili vise naoruzanih grupa pronalazi nacin financiranja nekim ilegalnim radnjama - cesto proizvodnjom ili trgovinom drogama. Trece, cim se pojavi gomila Amerikanaca, ili bilo kojih zapadnjaka u nekom ratom unistenom i siromasnom podrucju, odmah se povecaju ilegalne aktivnosti, droga, prostitucija. Jednostavno, vise je novca, vise je objesnih vojnika i prateceg osoblja zeljnih 'zabave'. To nije slucaj samo sa Amerikancima, vec sa svim ostalima.

Uglavnom, poenta je da 'war on drugs' u Kolumbiji u zadnjih 5-6 godina pokazuje itekako dobre rezultate. Ostavi se stiva o masonima i zavjerama i citaj nesto konkretno. Ne trazi odgovore negdje u daljini kad su ti pred nosom.
Post Reply