nineac wrote:
Mercedes je odobri proizvodnju i nekih bitnih djelova motora u Americi, te zajednicki razvoj dosta djelova te buduceg 3.5ltr V6 motora zajedno sa Chryslerom te se dosta toga proizvodi u USA. Zato je prva generacija ML-a imala ogromnih problema sa kvalitetom. Sve to je narusilo ugled mercedesa u americi.
Ipak, sto ce shadow potvrditi, BMW 3 je u americi vodilja svim ostalim proizvodjacima kako napraviti sportsko luksuzno auto.
Da, Mercedesov ML je imao ogromnih problema u prve dvije godine tako da su tu izgubili dosta na renomeu. Modeli nakon toga su OK ali cak i velikom proizvodjacu kao sto je Mercedes treba dosta vremena da povrati izgubljeno povjerenje na ovakvom trzistu gdje je konkurencija ogromna.
BMW sa tim nije imao problema, X5 je od samog pocetka na vrhu liste bez ikakvih trzavica.
nineac wrote:
Volvo ima imidz u americi kao porodicno auto koje obicno vozaju mame srednje klase koje zive u predgradjima. Ja kad dodjem na parking univerziteta na dijelu koji je predvidjen za profesore svaki 4 auto je Volvo, a Jette masovno studenti vozaju, posebno studentice.
Imaju statistike oko toga sta ko najvise vozi, i Volvov model V70 i XC70 kojih najvise ima na cestama obicno vozaju zene izmedju 30 i 50 godina, iz srednje i vise srednje klase stanovnistva, znaci sa dobrim primanjima koji naravno imaju fakultet ili vise obrazovanje od fakultetske diplome.
npr. U kaliforniji je medju profesorima i na sjeveroistoku strasno popularna sada Toyota Prius zbog toga sto je to auto postalo zastitni znak zastite okoline.
Obicno takva auta, znaci auta koja su vrlo efikasna u potrosnji, vozaju profesori i studenti jer su oni najprogresivnija populacija.
Kada dodjes na bilo koji parking ispred nekog univerziteta vidjet ces mal broj Pick-up-ova i SUV vozila i velik broj manjih japanskih auta, Volvo-a, VW-a. Idi ispred Val Marta i sami pick-up do pick-up-a je parkiran
-Volvo se dobro drzi prije svega zbog faktora sigurnosti. Ameri se na to pravo loze (donekle s pravom) i nije im zao (ovim imucnijim) odrijesiti kesu za jedan takav siguran auto.Zahvaljujuci tome ali i odlicnoj izdrzljivosti te malom broju kvarova postao i moj broj 1 seller. Nisam neki ljubitelj volvo-a i nikad nijednog nisam zadrzao za sebe ali se odlicno prodaju i kupci uglavnom nisu cheaperi tako da nema problema s cijenom. Uglavnom radim sa gore spomenutim cross country (xc70)modelom koji kupuju imucnije familije sa djecom ali i sa sedanima koje te iste familije kupuju za svoju djecu kad krenu u koledz kao prvi automobil. Jedino sam imao problema sa s40 modelom koji bas i ne daje neki osjecaj sigurnosti, prilicno je malen (u poredjenju sa svim ostalim modelima) tako da sam ga prestao kupovati. Meni je bas taj model bio najsimpaticniji od svih ali jebi ga..
-Saab je auto koji se meni licno puno vise svidja ali na moju zalost ipak nije dorastao volvu. Sto se tice sigurnosti ne kaska puno iza, imao sam strasan sudar pri brzini od 190 km/h, izasao sam iz 9-5 modela bez ogrebotine. Nisu bas nepoderivi kao volvo, imaju svojih problema koji i nisu bas jeftini za popraviti tako da je saab jedan od onih auta koje ljudi ili mrze ili fakat obozavaju pa im nije mrsko odrzavati ih. U svakom slucaju jedan od auta cijih par modela uvijek imam na placu.
- VW je vec prica za sebe. U par ranijih topika sam spominjao tdi model koji je ovdje haman pa skuplji nego i u Sarajevu. Vjerujte da golf 2 dizel nije precijenjen samo kod nas, npr neka 91 jetta dizel (rjetkost je ali se jos uvijek pokoja nadje) ce se bez problema i ovdje prodati za 3000 dolara sto je skoro 5000 maraka, dakle blizu. Isti auto samo benzinac nece se prodati ni za petinu te cijene, dakle dzabalesku. Ovaj primjer sam naveo samo da ilustrujem respekt koji vw dizel uziva na ovim prostorima. Naravno ovih starih modela ovdje bas i nema puno ali noviji modeli sa kojim radim su odrzali isti trend. Golfa i jettu uglavnom voze studenti i mladje familije, passat vec malo stariji i boljestojeci bas kao i kod nas. Isto kao i saab, vw je auto koje ljudi ili mrze ili obozavaju, nema sredine. U svakom slucaju ima i vise nego dovoljno svojih kupaca tako je "a must have" na placu.
-Japanci su ok, vec su na americkom trzistu stekli respekt tako da se ne treba puno pricati, ima ponesto za svakog ali ja imam neku svoju licnu barijeru (koja nema veze s topikom) prema tim autima tako da ih manje kupujem a na njima uglavnom i najmanje zaradim, kupci su previse cheap i uglavnom nemaju pojma o autima (culi da je to dobro i onda me dodju peglati). Od njih najvise kupujem hondu i toyotu dok mitsubishi i mazdu skroz izbjegavam zbog jako loseg iskustva mada mislim da mazdini noviji modeli obecavaju bolje dane..
napomena

: ovo su licna iskustva vezana za prodaju auta na sjeveroistoku tako da mogu a ne moraju biti ista sa drugim dijelovima Amerike. Dakle, ne znaci da su oni koji nisu spomenuti losi, samo su izostavljeni...namjerno