Nisam vidjela da negdje vec postoji tema pa evo ja otvorila novu....
Ovako...
Kako mi bosanci uvijek znamo za "moze i ovako i onako" htjela bih savjet ili sugestiju, ili cak ako je neko imao iskustvo pa da podijeli ovdje kao smjernicu bar.
Postoji li nacin da se na aplikaciji za USA naturalizaciju malo "pogrijesi u datumima" da bi se izbjeglo pitanje prekida permanentne rezidencije u USA u slucaju boravka izvan zemlje u periodu duzem od 6 mjeseci a kracem od godine???? Osoba je green card holder vec 12 godina i prosle godine je malo duze od 6 mjeseci ostala izvan USA. Problem je sto sad ta osoba o kojoj pisem u postu ne stoji bas dobro finansijski u Americi, bez posla je i bez svog licnog stana pa bi bilo tesko dokazati namjeru ostanka u Americi!
Hvala unaprijed.
Američko državljanstvo
-
bulevarmostar
#2 Re: Američko državljanstvo
Moja dva centa...
Kad izlazis iz USA, za razliku od drugih drzava, nema pasoske kontrolu u smislu da ti neko iz Drzavne institucije skenira ili udara pecat u pasos (samo iz Avio kompanije na salteru skeniraju). Ne znam da li ti podaci idu u neku federalnu bazu podataka, to bi mogao odgovoriti neko ko je radio ovdje za Avio industriju. Znaci ako ti se omakne i promasis datum, ne znam kako bi to oni skontali. Ovo je sve logika i teorija, ipak treba pronaci nekoga ko je nesto slicno vec prosao.
Ja sam cuo ovdje da ima nekih, uglavnom stariji ljudi koji su do pasosa dosli a da nisu ni godinu ukupno proveli ovdje. Ali njima je uglavnom sema bila ova:
Autom do Toronta, granicu prelazis zelenom kartom (samo je pokazes, nije bilo skeniranja), iz Toronta u BiH Avionom, a u Kanadu kad letis iz BiH ne treba viza ako imas zelenu kartu. Niko i ne zna da je osoba isla van USA. I jos ih sin drzi na porezu, njemu dobro, umanje mu iznos a i njima dobro pokazu se kao uredne platise svih pet godina.
Mislim da je ova sema otezana sa novim pravilima i kontrolama uvedenim par godina nakon 9/11.
Kad izlazis iz USA, za razliku od drugih drzava, nema pasoske kontrolu u smislu da ti neko iz Drzavne institucije skenira ili udara pecat u pasos (samo iz Avio kompanije na salteru skeniraju). Ne znam da li ti podaci idu u neku federalnu bazu podataka, to bi mogao odgovoriti neko ko je radio ovdje za Avio industriju. Znaci ako ti se omakne i promasis datum, ne znam kako bi to oni skontali. Ovo je sve logika i teorija, ipak treba pronaci nekoga ko je nesto slicno vec prosao.
Ja sam cuo ovdje da ima nekih, uglavnom stariji ljudi koji su do pasosa dosli a da nisu ni godinu ukupno proveli ovdje. Ali njima je uglavnom sema bila ova:
Autom do Toronta, granicu prelazis zelenom kartom (samo je pokazes, nije bilo skeniranja), iz Toronta u BiH Avionom, a u Kanadu kad letis iz BiH ne treba viza ako imas zelenu kartu. Niko i ne zna da je osoba isla van USA. I jos ih sin drzi na porezu, njemu dobro, umanje mu iznos a i njima dobro pokazu se kao uredne platise svih pet godina.
Mislim da je ova sema otezana sa novim pravilima i kontrolama uvedenim par godina nakon 9/11.
-
Sounder
#3 Re: Američko državljanstvo
Moja porodica je slucajno napravila taj problem, napravila kiks kada su u stvari bili izvan Amerike i koliko dugo. Uvijek poslije polaganja odma se dobije drzavljanstvo, medjutim mojoj familiji su rekli jos se papiri pregladavaju bla bla bla. Nakon 6 mjeseci ja sam otisao da polazem i meni su rekli isto, medjutim ja posto nisam odrastao za vrijeme komunizma i ne bojim se upitati policajca ili vojnog oficira WTF?!, ja sam to uradio i zahtjevao od oficira da mi kaze u cemu je problem i naravno rekao da su starci dobili isto i jos cekaju na pasos to jest drzavljanstvo.
I onda kroz pricu sam ja svatio gdje je kiks, takodjer je moj brat dosao ranije pa se to sve izmjesalo, ali oni su imali svaki datum, svaku sekundu kada smo mi napustili Ameriku da bi otisli u Kanadu ili Meksiko. Imali su svaki podatak koliko smo dugo bili na ljetovanju u BiH. On je citao sa papira gdje sam ja proveo zadnjih pet godina izvan Amerike, a ja to nigdje nisam napisao, niti moja familija. Elem, ja sam skontao gdje je greska, ukazao gospodinu da su moji roditelji napravili tu i tu gresku i da se to ne poklapa, objasnio datume i nakon mjesec dana dobili drzavljanstvo.
Ali sto se tice zelene kartu, znali su svaki put kada sam je koristio.
I onda kroz pricu sam ja svatio gdje je kiks, takodjer je moj brat dosao ranije pa se to sve izmjesalo, ali oni su imali svaki datum, svaku sekundu kada smo mi napustili Ameriku da bi otisli u Kanadu ili Meksiko. Imali su svaki podatak koliko smo dugo bili na ljetovanju u BiH. On je citao sa papira gdje sam ja proveo zadnjih pet godina izvan Amerike, a ja to nigdje nisam napisao, niti moja familija. Elem, ja sam skontao gdje je greska, ukazao gospodinu da su moji roditelji napravili tu i tu gresku i da se to ne poklapa, objasnio datume i nakon mjesec dana dobili drzavljanstvo.
Ali sto se tice zelene kartu, znali su svaki put kada sam je koristio.
-
melb26sa
#4 Re: Američko državljanstvo
M-476 ukucaj na uscis.gov pa ces moci da vidis sta i kako.
Za one koji se naturaliziraju nakon 5 godina trazi se da su u zemlji proveli minimum 30 mjeseci sa mogucim izlascima izvan zemlje do 6 mjeseci (nekada ce pustiti u zemlju bez problema i osobe koje su boravile npr 11 mjeseci van zemlje ali ocekuj ispitivanje na intervjuu o tome). Svi izlasci preko godine dana traze I-131 dozvolu povratka a ako ce neko biti van zemlje duze od toga ide se na ispunjavanje formulara za N-470.
@kuma, ako je osoba samo proslu godinu ostala duze od 6 mjeseci ne bi trebala imati problema, ali ako je to nesto sto se redovno desava(lo) neka ocekuje probleme. 30 mjeseci je 2,5 godine sve zajedno sto se moze provesti van zemlje.
Za ove sto kazu da se to moze preko Kanade - zacudili bi se da znate koliko "veliki brat" zna je li neko u zemlji ili van zemlje. Grijesiti u par dana se tolerise ali ocekujte da na intervjuu IO ispravi vase datume sa onim koji su u njihovom sistemu. Ako se ne poklapa, na vama je da dokazete da je to zaista kako vi kazete.
I da, osim ako te "navodno cuo" osobe nisu sluzile u americkoj vojsci nakon 9/11 nema sanse da su za samo godinu boravka dobile drzavljanstvo.
Pravila su ista za 99% PR - 5 godina boravka u zemlji tj 30 mjeseci. Oni koji imaju supruznika da je americki drzavljanin dobiju drzavljanstvo za 3 godine (ako je brak iste duzine trajanja kao i boraviste u zemlji).
Za one koji se naturaliziraju nakon 5 godina trazi se da su u zemlji proveli minimum 30 mjeseci sa mogucim izlascima izvan zemlje do 6 mjeseci (nekada ce pustiti u zemlju bez problema i osobe koje su boravile npr 11 mjeseci van zemlje ali ocekuj ispitivanje na intervjuu o tome). Svi izlasci preko godine dana traze I-131 dozvolu povratka a ako ce neko biti van zemlje duze od toga ide se na ispunjavanje formulara za N-470.
@kuma, ako je osoba samo proslu godinu ostala duze od 6 mjeseci ne bi trebala imati problema, ali ako je to nesto sto se redovno desava(lo) neka ocekuje probleme. 30 mjeseci je 2,5 godine sve zajedno sto se moze provesti van zemlje.
Za ove sto kazu da se to moze preko Kanade - zacudili bi se da znate koliko "veliki brat" zna je li neko u zemlji ili van zemlje. Grijesiti u par dana se tolerise ali ocekujte da na intervjuu IO ispravi vase datume sa onim koji su u njihovom sistemu. Ako se ne poklapa, na vama je da dokazete da je to zaista kako vi kazete.
I da, osim ako te "navodno cuo" osobe nisu sluzile u americkoj vojsci nakon 9/11 nema sanse da su za samo godinu boravka dobile drzavljanstvo.
Pravila su ista za 99% PR - 5 godina boravka u zemlji tj 30 mjeseci. Oni koji imaju supruznika da je americki drzavljanin dobiju drzavljanstvo za 3 godine (ako je brak iste duzine trajanja kao i boraviste u zemlji).
-
kuma
#5 Re: Američko državljanstvo
Hvala na odgovorima do sada...
Taj dio za 30 mjeseci znam (imam GUIDE TO USA NATURALIZATION u malom prstu cini mi se
)i to nam je velika nada
.
Fazon je sto moramo dokazati namjeru ostanka u Americi.
Ta namjera se dokazuje : uplatom Taxe (to imamo), bliza rodbina u USA (to imamo- al ko da nemamo
), i posao i stan rentan na svoje ime zasada nema ... Tako da ce prva dva tri mjeseca morati bukvalno ici u tom smjeru... da bi uopste podnio aplikaciju za drzavljanstvo.
Htjeli smo ta tri mjeseca vremena ustediti a i izbjeci eventualno odbijanje ... Ali mozda je najbolje ici maksimalno iskreno ipak je to USA
...
Jos jednom hvala svima i sve dodatno na ovu temu je dobrodoslo
!
Taj dio za 30 mjeseci znam (imam GUIDE TO USA NATURALIZATION u malom prstu cini mi se
Fazon je sto moramo dokazati namjeru ostanka u Americi.
Ta namjera se dokazuje : uplatom Taxe (to imamo), bliza rodbina u USA (to imamo- al ko da nemamo
Htjeli smo ta tri mjeseca vremena ustediti a i izbjeci eventualno odbijanje ... Ali mozda je najbolje ici maksimalno iskreno ipak je to USA
Jos jednom hvala svima i sve dodatno na ovu temu je dobrodoslo
-
egiE
#6 Re: Američko državljanstvo
Prvi put čujem za ovo. Niko ti ne traži da pokažeš namjeru ostanka u USA. Sve što oni traže je određen period boravka u zemlji, poštivanje zakona, uplata takse i nisko poznavanje engleskog te prolazak na testu državljanstva.kuma wrote: Fazon je sto moramo dokazati namjeru ostanka u Americi.
Što se tiče odsutnosti duže od 6 mjeseci, vjerujem da oni imaju način da saznaju kada si i gdje otišla pomoću avionske karte, i baze podataka, a najbolje ti je da kontaktiraš USCIS direktno a ne da se povodiš za čula-kazala komentarima stranaca sa foruma.
-
kuma
#7 Re: Američko državljanstvo
Razgovarala sa USCIS, dali mi uputu po clanu zakona u kojoj se nalazi bas ono u vezi sa ovakvim slucajevima. Lijepo je nabrojano sve ono sto sam pomenula dakle taxa, stan, bliza rodbina u USA i posao kao garancija tj dokaz namjere neraskidivih veza sa USA i namjera da ces ostati u USA. To je pored testova o historiji i engleskog jezika.
Ovdje se raspitujem za mogucnost netacnog navoda datuma....
U svakom slucaju dobila sam trazenu informaciju. Hvala svima.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#8 Re: Američko državljanstvo
...i poznavanje govrnmenta na interviju su kljucni!kuma wrote:Razgovarala sa USCIS, dali mi uputu po clanu zakona u kojoj se nalazi bas ono u vezi sa ovakvim slucajevima. Lijepo je nabrojano sve ono sto sam pomenula dakle taxa, stan, bliza rodbina u USA i posao kao garancija tj dokaz namjere neraskidivih veza sa USA i namjera da ces ostati u USA. To je pored testova o historiji i engleskog jezika.