Pitam se kakvu su to oni slobodu donijeli u Irak?Američki vojnici maltretiraju iračku djecu
Nakon zlostavljanja iračkih muškaraca, američki vojnici uhvaćeni su kako maltretiraju i žednu iračku djecu. Video prikazuje dvojicu vojnika čija lica nisu otkrivena kako se voze ulicama grada i mame djecu bocom vode
Glasnogovornik američkog ministarstva obrane kaže kako snimka uistinu prikazuje američke vojnike te time potvrđuje autentičnost snimke.
Nedostatak čiste pitke vode problem je s kojim se većina Iračana svakodnevno susreće. Američka vojska, djelom odgovorna za takvo stanje, problem ismijava, mameći djecu bocom vode da trče za kamionom, piše britanski Metro. '
To je sramotno, ali ne i iznenađujuće', izjavio George Galloway, član američkog parlamenta, te dodao kako okupacija Iraka ponižava i okupatore i žrtve okupacije.
'Ovakve situacije samo štete američkoj vojsci i ljudima koji su se došli tamo boriti', rekli su u ministarstvu.
Oglasile su se i razne mirovne udruge i udruge za zaštitu djece, te su zgroženi, ali ne i iznenađeni ovakvim postupcima američke vojske.
Čini se da su se na američku nadmoć i bahatost u Iraku već svi navikli.
'Razgovor' vojnika i djece
Dolaze li?
Želite li malo vode?
Hej, nastavi trčati.
Požuri, blizu si... Trči!
Požuri se ako je želiš dobiti.
Ovaj će trčati zauvijek.
Trči!
Pogledaj ovu djecu, ona je doslovno love.
I opet je na kraju nije dobio.
Net.hr
Američki vojnici maltretiraju iračku djecu i zene
- Bosanac sa dna kace
#1 Američki vojnici maltretiraju iračku djecu i zene
Last edited by Bosanac sa dna kace on 27/11/2006 10:38, edited 2 times in total.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#2 Re: Američki vojnici maltretiraju iračku djecu
Odkad je George Galloway - clan Americkog parlamenta?Bosanac sa dna kace wrote:Pitam se kakvu su to oni slobodu donijeli u Irak?Američki vojnici maltretiraju iračku djecu
Nakon zlostavljanja iračkih muškaraca, američki vojnici uhvaćeni su kako maltretiraju i žednu iračku djecu. Video prikazuje dvojicu vojnika čija lica nisu otkrivena kako se voze ulicama grada i mame djecu bocom vode
Glasnogovornik američkog ministarstva obrane kaže kako snimka uistinu prikazuje američke vojnike te time potvrđuje autentičnost snimke.
Nedostatak čiste pitke vode problem je s kojim se većina Iračana svakodnevno susreće. Američka vojska, djelom odgovorna za takvo stanje, problem ismijava, mameći djecu bocom vode da trče za kamionom, piše britanski Metro. '
To je sramotno, ali ne i iznenađujuće', izjavio George Galloway, član američkog parlamenta, te dodao kako okupacija Iraka ponižava i okupatore i žrtve okupacije.
'Ovakve situacije samo štete američkoj vojsci i ljudima koji su se došli tamo boriti', rekli su u ministarstvu.
Oglasile su se i razne mirovne udruge i udruge za zaštitu djece, te su zgroženi, ali ne i iznenađeni ovakvim postupcima američke vojske.
Čini se da su se na američku nadmoć i bahatost u Iraku već svi navikli.
'Razgovor' vojnika i djece
Dolaze li?
Želite li malo vode?
Hej, nastavi trčati.
Požuri, blizu si... Trči!
Požuri se ako je želiš dobiti.
Ovaj će trčati zauvijek.
Trči!
Pogledaj ovu djecu, ona je doslovno love.
I opet je na kraju nije dobio.
Net.hr
I gdje je link - za video?
I jos jedna stvar. Nauci se da nijedna vojska ne donosi demokratiju. To dvoje su - oprecni pojmovi jednog za drugo.
-
rashomon
- Bosanac sa dna kace
#4 Re: Američki vojnici maltretiraju iračku djecu
da, znam ja savrseno da nijedna vojska ne dodnosi ''demokratiju'', ali zar ovo nije demokratizacija Iraka? na sav se glas u horu govori kako je Iracanima bolje danas nego za vrijeme Sadama, a po cemu im je bolje, po cemu? sta im je bolje?Nosferatu wrote:I jos jedna stvar. Nauci se da nijedna vojska ne donosi demokratiju. To dvoje su - oprecni pojmovi jednog za drugo.
- adda_sa
dont look so surprised!!
sad su kao americki parlamentarci sokirani, bush je apsolutno zgrozen..
bice da je i ovaj mentano nestabilan, kao sto su proglasili onog sto je poveo 3 druga da siluju 14-godisnju iracanku, pa je zapalio zajedno sa cijelom familijom...
sad su kao americki parlamentarci sokirani, bush je apsolutno zgrozen..
bice da je i ovaj mentano nestabilan, kao sto su proglasili onog sto je poveo 3 druga da siluju 14-godisnju iracanku, pa je zapalio zajedno sa cijelom familijom...
- Bosanac sa dna kace
Ma haj nije nicija do zore gorila, pa nece ni njşhova ako Bog da! 
-
vazda problemi
evo snimke gdje amerikanci mame iracku djecu svjezom vodom, ali ovdje se jasno vidi da im je na kraju bace:
http://youtube.com/watch?v=m9A_vxIOB-I
-
SeadBiH
da, vjerovatno ocekujuci rezultat da se medjusobno pobiju oko te flase pa da nastave uzivat u tudjoj muci..vazda problemi wrote:evo snimke gdje amerikanci mame iracku djecu svjezom vodom, ali ovdje se jasno vidi da im je na kraju bace:
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ocigledno je po ovom snimku da nije samo stanje u Iraku anarhijozno i na najboljem putu prema gradjanskom ratu vec i u samoj Americkoj vojsci - nema tu nekog lanca komande, radi svako sta god hoce, boli lolu neka stvar, on ko turista se natakario na kamion i snimaj kamerom kako je eto - i on uspjeo nekoga zajebati u zivotu.
Nema opravdanja za ovakva sranja, ali evo da pokusam objasniti ono sto je valjda vecini nas vec poznato. Ljudi koji su u Americkoj vojsci su Americki propaliteti - nivo 2-ga liga Zapad ljudi. A vojska sama po sebi je trening za ubijanje. To je kranji cilj - narucito za ove prasinare koji pitanje je da li imaju i srednju skolu zavrsenu i koji su i sami malo starija dijeca - od ove koja trce za kamionom. To je osposobljeno da ubije i legne navece da odspava 8 sati - onda sta vas ovo ima iznenadjivait? Koji je to nivo samosvjesti i introspekcije ne trebam dalje objasnjavati.Takvi nisu dosli u Irak nesto da urade i negdje sebe da investiraju jer da su to htjeli mogli su u Americi, vec su radi nekih minimalnih beneficija (u poredenju s kontraktorima) dosli glumiti ganstere i zajebane momke da ne spominjem cinjenicu da su cijeli zivot bili niko i nista i odjednom su im podjelili bojevu munciju i oruzije pa su umislili da je samo nebo iznad njih a oni - "Americka vojska". Cast izuzetcima koji opet kazem ima...
Na drugu stranu ono sto mi se gadi je da neki Casio muslimani - svrsavaju kad ovo vide - a tamo gdje muslimani muslimanima mozak na asfaltu ostavljaju jer pripadaju nekoj drugoj fakciji koja oni nisu - nemaju sta mnogo da kazu sami o sebi samima il' se komentari svode na tipa - Amerika hoce da zavadi Sunite sa Shitima kao da oni nisu zavadjeni jos od 7 stoljeca i raskola Islama na dva krila. Bivsa socijalkomunjara Saddam koji je svojim klanom Sunni-ja stiga da sjebe cak i nas u onom ratu iza nas, danas se brani od zlocina svojih s Kuranom, a jos nigdje ne procitah da se negdje nekom na to - okrenu zeludac - kao Saddam ne briga jer jedini ce Bog njemu da sudi. Te isprazne fioskule jednog pokvarenog bolesnika i psihopate samo idu na stetu Islama jer i ove ratove koji se danas vode je zapoceo na slican nacin isprdak Saudijski s peskirom na glavi u 21 vijeku koji glumi jedinog ispravnog glasnogovornika Islama iako u banci uredno naslagane Americke devize sjede pod njegovim imenom koje je zaradio ne on vec babuka mu njegov, da bi ih on danas investirao u auto- bombe i Jihhad protiv sile koja boga ne moli, kao i uzgoj konja u kamenom dobu tamo gdje se krije ne misleci na to sta ce i kako ce ovi ljudi u Iraku prezivjeti, cak i ako se povuce Amerika - i izbije gradjanski rat.
Nego jedini krivci ovdje su - normalni ljudi koji su ostali da zive u Iraku. Jer izgleda da ce to postati terent sa ciscenje svijetskog izmeta i mjerenje snaga u zavrtanju ruku jedni drugima, kao i odlicna odskocna daska da zamrzis svakog drugog ko nije isti ko ti, identican u bobu.
Nema opravdanja za ovakva sranja, ali evo da pokusam objasniti ono sto je valjda vecini nas vec poznato. Ljudi koji su u Americkoj vojsci su Americki propaliteti - nivo 2-ga liga Zapad ljudi. A vojska sama po sebi je trening za ubijanje. To je kranji cilj - narucito za ove prasinare koji pitanje je da li imaju i srednju skolu zavrsenu i koji su i sami malo starija dijeca - od ove koja trce za kamionom. To je osposobljeno da ubije i legne navece da odspava 8 sati - onda sta vas ovo ima iznenadjivait? Koji je to nivo samosvjesti i introspekcije ne trebam dalje objasnjavati.Takvi nisu dosli u Irak nesto da urade i negdje sebe da investiraju jer da su to htjeli mogli su u Americi, vec su radi nekih minimalnih beneficija (u poredenju s kontraktorima) dosli glumiti ganstere i zajebane momke da ne spominjem cinjenicu da su cijeli zivot bili niko i nista i odjednom su im podjelili bojevu munciju i oruzije pa su umislili da je samo nebo iznad njih a oni - "Americka vojska". Cast izuzetcima koji opet kazem ima...
Na drugu stranu ono sto mi se gadi je da neki Casio muslimani - svrsavaju kad ovo vide - a tamo gdje muslimani muslimanima mozak na asfaltu ostavljaju jer pripadaju nekoj drugoj fakciji koja oni nisu - nemaju sta mnogo da kazu sami o sebi samima il' se komentari svode na tipa - Amerika hoce da zavadi Sunite sa Shitima kao da oni nisu zavadjeni jos od 7 stoljeca i raskola Islama na dva krila. Bivsa socijalkomunjara Saddam koji je svojim klanom Sunni-ja stiga da sjebe cak i nas u onom ratu iza nas, danas se brani od zlocina svojih s Kuranom, a jos nigdje ne procitah da se negdje nekom na to - okrenu zeludac - kao Saddam ne briga jer jedini ce Bog njemu da sudi. Te isprazne fioskule jednog pokvarenog bolesnika i psihopate samo idu na stetu Islama jer i ove ratove koji se danas vode je zapoceo na slican nacin isprdak Saudijski s peskirom na glavi u 21 vijeku koji glumi jedinog ispravnog glasnogovornika Islama iako u banci uredno naslagane Americke devize sjede pod njegovim imenom koje je zaradio ne on vec babuka mu njegov, da bi ih on danas investirao u auto- bombe i Jihhad protiv sile koja boga ne moli, kao i uzgoj konja u kamenom dobu tamo gdje se krije ne misleci na to sta ce i kako ce ovi ljudi u Iraku prezivjeti, cak i ako se povuce Amerika - i izbije gradjanski rat.
Nego jedini krivci ovdje su - normalni ljudi koji su ostali da zive u Iraku. Jer izgleda da ce to postati terent sa ciscenje svijetskog izmeta i mjerenje snaga u zavrtanju ruku jedni drugima, kao i odlicna odskocna daska da zamrzis svakog drugog ko nije isti ko ti, identican u bobu.
- sekiracija
#13 Re: Američki vojnici maltretiraju iračku djecu
[/quote]
Pitam se kakvu su to oni slobodu donijeli u Irak?
[/quote]
Bosanac pitam se i ja sto tebe muci Irak kao da tvoja Bosna nije okupirana?
Pitam se kakvu su to oni slobodu donijeli u Irak?
Bosanac pitam se i ja sto tebe muci Irak kao da tvoja Bosna nije okupirana?
- Bosanac sa dna kace
@Nosferatu problem je u tome sto se na svim strana prica o americkoj vojsci kako o oslobodiocima, al koga? cega? zasto?
americka vojska se predstavlja kao savresnea, al malo morgen!
americka vojska se predstavlja kao savresnea, al malo morgen!
- Bosanac sa dna kace
Pakao irackih zena (Dehr Dzemail)
„Otmièari su me redom silovali, i ne sjeæam se koliko su me drali, dok me nisu izbacili na ulicu“ prièa nam ona, sva ošamuæena, pokušavajuæi nam opisati svoj nesretan ivot. Sada ona koristi svaku drogu do koje moe da doğe „...samo da ne osjeæam šta se oko mene dešava ili ko me opet siluje.“
Otmice su postale jedan od „prvih“ izbora iraèkih kriminalaca. U zemlji sa 70 % nezaposlenih, u „osloboğenom“ Iraku, kriminal raste nevjerovatnom brzinom, jer kriminalci imaju odriješene ruke zbog katastrofalne sigurnosne situacije u zemlji. Familije kidnapovanih su u nekim sluèajevima primorane da plate i po nekoliko miliona dolara otkupnine, osim ako neæe da prime dijelove svojih najmilijih, ili èak njihova mrtva tijela.
I dok je medijska panja fokusirana uglavnom na otmice zapadnjaka, otmice Iraèana, posebno ena, je mnogo èešæe.
Human Rights Watch je izvijestio da je od jula 2003. godine „...loša sigurnosna situacija u Bagdadu i drugim iraèkim gradovima prouzrokovala da ene i djevojèice se sve manje kreæu, zbog straha od silovanja ili otmice.“ Za veliko poveæanje otmica i seksualnih napada HRW krivi kolaps snaga sigurnosti i sporu reorganizaciju iraèkih policijskih snaga.
U perodu od tri mjeseca poslije pada Bagdada, HRW je dokumentovao 70 sluèajeva silovanja i otmica iraèkih ena (što ne znaèi da su svi zloèini registrovani). Koliko god bio brutalan reim Saddama Huseina, zloèini protiv ena registrovani su jednom u svaka tri mjeseca za vrijeme njegove vladavine (opet što ne znaèi da su svi zloèini prijavljeni), dok ih je u julu 2003 bilo po nekoliko svake sedmice. A situacija danas je mnogo, mnogo gora.
4.decembra 2004. godine, 29-godišnja veterinarka, Inji, bila je u svojoj klinici, u blizini Kirkuka. Ona i Muhamed, njen asistent, su primili jednog èovjeka koji je trebao da mu se cijepi neka stoka i sa kojim su trebali poæi do te stoke.
Vozili su se sa njim malom prašnjavom cestom do mjesta gdje je on rekao da se stoka nalazi.
„Nisam oèekivala da se desi bilo šta loše“ kae ona. „ Cesta do oblinjeg sela bila je neasfaltirana i napuštena. Onda nas zasutavi jedan auto. U njemu su bila tri putnika, za koje sam ja mislila da su roğaci ili prijatelji èovjeka koji je došao po nas“
Ali to nije bio sluèaj.
„Jedan od putnika mi je prišao i udario me sa pištoljem u glavu“ prièa dalje ona, prisjeæajuæi se tih uasnih dogağaja. „ Vidjela sam da su udarili i Muhammeda kada me je pokušao uvuæi u auto. Nakon 15 minuta pokušala sam nešto reæi i onda su me ponovo udarali.“
Vozili su se oko dva sata. Nakon toga je Inji izvuèena iz auta, dok su Muhameda prebacili u drugi auto.
„Jedan muškarac je naredio da skinem svoj nakit, a onda me tukao toliko da poslije nekog vremena nisam više ni osjeæala bol“ nastavlja ona tiho svoju prièu.
Uzeli su njen mobilni telefon i nazvali njenog mua, Turhana.Rekli su mu da mu je ena kidnapovana, i da ima 24 sata da skupu 20 000 dolara otkupnine. Ako ne uspije, rekao mu je, ona æe biti prodana.
„Drali su me u tamnoj sobi, na golom podu i na prljavoj deki“ nastavlja ona svoju prièu. „Natjerali su me da nazovem svoga mua i da mu kaem da pripremi novac, a ja sam ih preklinjala i objašnjavala da moja obitelj ne moe da skupi toliki novac.“
Na to, jedan od otmièara je odgovorio:“ Neka ti demokratija koju su pozivala, skupi novac za tebe.“
„Zvala sam svoga mua i preklinjala sam ga da me spasi, a jedan od njih je zgrabio telefon i rekao mom muu da ne zove policiju jer æe me ubiti.
„Mislila sam da bivaju kidnapovani samo oni koji imaju posla sa Amerikancima ili oni koji su bogati,“ objašnjava ona. Inji nije imala nikave veze sa okupatorima niti sa jednom politièkom strankom, niti je radila za vladu. Na svu sreæu, njen mu je nekako uspio da skupi novac i da je oslobodi. Ali ovakve prièe se ne završavaju uvijek na sretan naèin.
Abdulla Hamid, pedesetogodišnji stanovnik Bagdada, prièa nam kao je sin njegova komšije bio otet. Familija je nekako uspjela da skupi 15 000 dolara otkupnine. Tada su ih otmièari kontaktirali i rekli im da sina pokupe u mrtvaènici.
Ili uzmimo kao primjer Seifa, studenta medicinske škole u Bagdadu. Nakon što je bio otet, njegova familija, nesposobna da iskupi 40 000 dolara otkupnine koju su traili otmièari, naparavila je grešku kontaktirajuæi policiju, koja je uspjela da pronağe otmièare. Seif je ubijen za vrijeme pucnjave koja je uslijedila izmeğu policije i otmièara.
I dok iraèka vlada nastavlja da optuuje razlièite gerilske grupe u Iraku da stoje iza ovih kidnapovanja, ovi gerilci, èlanovi pokreta otpora, nijeèu svaku umiješanost u ove otmice. Sa otvorenom granicom koja je bila takva prvih 6 mjeseci okupacije ( a koja je i sada vrlo propusna), teroristièke i kriminalne grupe su naprosto preplavile ovu zemlju bez zakona.
Neke kriminalne bande nisu bile zadovoljne samo sa novcem od otkupnine. 23-godišnja Sajida i njena 17-godišnja sestra bile su otete samo sedmicu poslije Sajidinog vjenèanja. One su odvedene u Yemen, gdje su se našle meğu još 130 drugih Iraèanki koje su bile otete i prisiljene na prostituciju od strane otmièara. Za divno èudo, došle su u moguænost da kontaktiraju svoje familije, koji su ih uspjeli nekako osloboditi ( za razliku od ostalih nesretnica).
Fakhriyah ima dvadesetak godina, ali ni ona sama više nije sigurna. Ustvari, ona više ne moe da se sjeti ni oèeva imena, pošto je sada ovisnica o narkoticima.
„ivjela sam u sirotištu i kidnapovana sam na dan kada je Bagdad pao“ prièa nam ona. Dalje nam opisuje kako je amerièki tenk bio u blizini sirotišta koje se nalazilo kraj aerodroma i kako su Amerikanci mirno gledali pljaèkanje, razaranje i druge zloèine koji su se dešavali u sirotištu.
„Otmièari su me redom silovali, i ne sjeæam se koliko su me drali, dok me nisu izbacili na ulicu“ prièa nam ona, sva ošamuæena, pokušavajuæi nam opisati svoj nesretan ivot.Sada ona koristi svaku drogu do koje moe da doğe „...samo da ne osjeæam šta se oko mene dešava ili ko me opet siluje.“
Kako god da je reim Saddama Huseina bio strašan, Iraèani sada ude za sigurnošæu koja je tada vladala.Silovanje je tada bilo vrlo neubièajeno; sada, kidnapovanja i silovanja su svakodnevne pojave. Samo prije tri sedmice novine „Al-Zaman“ su iznijele podatak da je
11-ero djece oteto u Bagdadu u jednom danu.
Ovakve prièe su uobièajene, i one su prouzrokovale širenje straha u Bagdadu i drugim gradovima, sklanjajuæi mnoge djevojke i ene sa ulica. ene sada idu vani samo u krajnjoj nudi, i uvijek u društvu sa svojim roğacima.
„ Ja ne idem nikuda kad se spusti noæ, a i inaèe idem samo u školu i mjesta koja se nalaze u blizini moje kuæe“ kae Intisar, 21-godišnja studentkinja fizike na Bagdadskom univerzitetu, istièuæi da ju je strah otmice i silovanja.
Lejla, 52-godišnja farmaceutkinja u al-Adhamiya distriktu u Bagdadu, kae da ona ivi u stalnom strahu da æe biti kidnapovana, ili da æe neko od njene djece biti kidnapovano.
„Svi se mi bojimo i ja ne mogu nikuda iæi sama,“ prièa ona. „ Bojim se i za svoje kæerke, pogotovo one starije. Ovo više nije normalan ivot i postaje neizdrljivo.“
Ko snosi odgovornost za ovakvo stanje stvari? Izuzimajuæi one koji direktno èine ove zloèine, odgovornost zasigurno lei na okupatorima. Prema meğunarodnom pravu, okupacijska vlast ima dunost da uspostavi i odrava javni red i mir, te da obezbjedi sigurnost i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih èlanova okupiranog naroda.
Uprkos fasadi i tzv „ iraèkoj vladi“ oni koji kontrolišu (ili se trude da kontrolišu) Irak jesu amerièke okupacijske snage. Okupatori su i postavili „zakone“ koji sada vladaju u Iraku, i njihova je odgovornost za novonastalu situaciju i stanje, koje dozvoljava nasilje ovakve vrste i koje je postalo uobièajeno u svim dijelovima Iraka.
I kao dodatak treba navesti i to da 4. enevska konvencija istièe da:“ ... ene posebno trebaju biti zaštiæene od napada na njihovu èast, u prvom redu protiv silovanja, prisilne prostitucije, i bilo kojeg drugog oblika nemoralnog napada.“
Ovo je još jedan primjer i dokaz kršenja meğunarodnih zakona od strane okupatora. A kao i uvijek, narod Iraka je, posebno ene u ovom sluèaju, taj koji plaæa najskuplju cijenu.
Dahr Jamail, Islam Online
Preveo CrniLeptir http://--- NO LINKS ---/index.php?opti ... iew&id=834