Americki Senat usvojio rezoluciju o Srebrenici !

savjest

#1 Americki Senat usvojio rezoluciju o Srebrenici !

Post by savjest »

Genocid, riječ je kojom Američki Senat u svojoj Rezoluciji o sjećanju na Srebrenicu “Senate Resolution No. 134”, naziva politiku agresije i etničkog čišćenja izvršenu od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995 godine. Sa apsolutnom podrškom svih stotinu senatora 22. juna 2005. godine, američki je Senat usvojio ovu rezoluciju. Nadalje se navodi da je politika agresije i etničkog čišćenja izvršena od strane snaga bosanskih Srba uz direktnu podršku vlasti Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), dovela do progona preko 2 miliona ljudi, oko 200 hiljada ubijenih, na desetine hiljada silovanih ili na druge načine mučenih, te do stalnog granatiranja i snajperskih napada nedužnih civila Sarajeva i drugih urbanih centara. Prisjećajući se žrtava Srebrenice, Američki Senat napominje svijet da nije zaboravio šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini niti 10 godina poslije rata i šalje jasnu poruku da zločin mora biti kažnjen te da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem ove Rezolucije prije obilježavanja deseto godišnjice genocida u Srebrenici, Američki Senat odaje duboku počast svim žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Također odaje svoju počast stranim državljanima, uključujući i američke, koji su radeći u mirovnoj misiji u BiH dali svoje živote.

Američki Senat u Rezoluciji poručuje Ujedinjenim nacijama i njenim članicam da bi zbog svog neodlučnog i neblagovremenog djelovanja trebale dijeliti odgovornost zbog dopuštanja masakra u Srebrenici i genocida u BiH. Nacionalni je interes Sjedinjenih Američkih država da sve osobe odgovorne za ratni zločin, genocid i zločin protiv čovječnosti snose odgovornost za svoje postupke i budu privedene pred lice pravde, pri čemu se pozivaju sve zemlje na obaveznu suradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao autor i inicijator ove rezolucije u Američkom kongresu, izražava iznimno zadovoljstvo što je tekst rezolucije u kongresnoj proceduri sačuvo svoj izvorni oblik. Istovremeno koristimo priliku da se zahvalimo Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima te svim prijateljima Bosne i Hercegovine širom Sjedinjeni Americkih Država, koji su svojim neumornim radom na lobiranju u zadnih nekoliko mjeseci omogućili da ova rezolucija bude usvojena. Takodjer se zahvaljujemo velikim prijateljima Bosne i Hercegovine senatoru Smithu i senatoru Bidenu na njihov sponzorstvu ove rezolucije u Senatu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je inicirao gotovo identicnu rezoluciu, House Resolution No. 199, u Predstavničkom domu Američkog kongresa te bi i ova rezolucija za nekoliko dana trebala ući u proceduru glasanja.

Koordinacija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Washington DC
http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... e=aktuelno
http://www.fena.ba/rubrika.html?FSA274477&rubrika=VP

Tekst rezolucije imate ovdje(prid dnu stranice)
http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... polje=teme

Izjava Emira Ramica predsjednika KBSA
http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php ... e=komentar

Ovo je, moze se slobodno reci do sada najveci uspjeh naseg lobija u SAD ili u inostrastvu uopce.
Cestitam KBSA( http://www.bosniak.org ) i svim onima koji su ucestovali u ovoj akciji!
Last edited by savjest on 24/06/2005 13:18, edited 1 time in total.
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

Sve je to belosvetska zavera
zzzzz

Post by zzzzz »

• Istovremeno koristimo priliku da se zahvalimo Bošnjacima, Bosancima i Hercegovcima te svim prijateljima Bosne i Hercegovine širom Sjedinjeni Americkih Država, koji su svojim neumornim radom na lobiranju u zadnih nekoliko mjeseci omogućili da ova rezolucija bude usvojena. Takodjer se zahvaljujemo velikim prijateljima Bosne i Hercegovine senatoru Smithu i senatoru Bidenu na njihov sponzorstvu ove rezolucije u Senatu.
Hvala im i u moje ime, prije svega na zalaganju i trudu a i rezultat ovoga je velika stvar za BiH.
Prenj

Post by Prenj »

Nazalost, za rezoluciju o Srebrenicu najvise su "zasluzni" Srebrenicani - svojim zrtvama. :sad:

I Srbi i Albanci imaju neuporedivo snaznije lobije u USA, i nikada Senat nije usvojio bilo sta slicno u njihovu korist, sta mislite zasto.
savjest

Post by savjest »

Prenj wrote:Nazalost, za rezoluciju o Srebrenicu najvise su "zasluzni" Srebrenicani - svojim zrtvama. :sad:
.
Prema toj logici onda su najzasluzniji ti Srbi koji su ih i pobili pa bi trebali da im i cestitamo?

Ne glupiraj se.
Ajnslag-cincilator

Post by Ajnslag-cincilator »

Koji su to drugi urbani centri?
Prenj

Post by Prenj »

savjest wrote:
Prenj wrote:Nazalost, za rezoluciju o Srebrenicu najvise su "zasluzni" Srebrenicani - svojim zrtvama. :sad:
.
Prema toj logici onda su najzasluzniji ti Srbi koji su ih i pobili pa bi trebali da im i cestitamo?

Ne glupiraj se.
Jos jednom: Kamo srece da se u Srebrenici nije 1995. desio genocid, prvi put nakon drugog svjetskog rata, pa da se ova i druge rezolucije nikad nisu ni morale donijeti ...

Nije nikakvo cudo sto Senat i Kongres donose rezoluciju sada, deset godina poslije genocida u Srebrenici.
Hag je to priznao, presudom Krsticu, sada to potvrdjuje i Senat USA.

Takodje, Amerika je bila i ostala glavni saveznik BiH, bez obzira sta dezurni BH islamisti mislili i ovo je jos jedan dokaz toga.
Amerika je jedina zasluzna sto je rat zavrsen 1995.

Ali vijest o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Senatu USA, koristiti prvenstveno za jeftinu reklamu nekakvog lobija u USA ... nemam rijeci :sad:

Da se u Srebrenici 1995. nije desio genocid hiljadu lobija tu ne bi moglo pomoci, a kamo li "KBSA".

Zasto KBSA, ako je zbilja tako mocan, nije zaustavio dodjelu medalje Drazi Mihajlovicu - deklaracija o peticiji protiv medalje je jos uvijek na prvoj stranici http://www.bosniak.org "mocnog" Kongresa?
Last edited by Prenj on 24/06/2005 15:39, edited 1 time in total.
Ajnslag-cincilator

Ne mogu nikako da nađem jednu temu koju sam ranije već vidio. Naslov teme je " Srpski lobi u USA". Ne znam kud je nestala.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ne mogu nikako da nađem jednu temu koju sam ranije već vidio. Naslov teme je " Srpski lobi u USA". Ne znam kud je nestala.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... rpski+lobi
Ajnslag-cincilator

Hvala druže Tito!
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Hvala druže Tito!
Pa mogao si to druze napisati sa velikim slovom. Mislim da sam zasluzio da budem Drug :-)

Nema na cemu.
Ajnslag-cincilator

Drug_Tito wrote:
Hvala druže Tito!
Pa mogao si to druze napisati sa velikim slovom. Mislim da sam zasluzio da budem Drug :-)

Nema na cemu.

Hvala Druže Tito!

Jel' sada u redu?
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Hvala. Moj self esteem se podigao :)
Ajnslag-cincilator

Fino. :D :D :D
Draft

Post by Draft »

Prenj,

Govoris o necemu o cemu nemas pojma. KBSA jeste pokrenuo tu inicijativi ali zasluge idu svima koji su zvali i pisali svojim predstavnicima, a niko nema pravo od ovoga da pravi promociju, pa ni KBSA. Normalno da bi najbolje bilo da nikad nije ni morala biti usvojena rezolucija i da se to nije desilo. Nas lobi jeste jako slab i da nisu razmjere Srebrenickog masakre ovolike kolike jesu nikad se ta rezolucija nebi usvojila. Americki Senat je odradio nesto sto se i ocekuje da jedna takva institucija odradi. Isto tako taj Senat se nije sam sjetio da to pokrene nego je ga KBSA trebao podsjetiti.

Vjeruj mi znam sta pricam.
Washington, DC
Prenj

Post by Prenj »

Draft wrote:Prenj,
...
Nas lobi jeste jako slab i da nisu razmjere Srebrenickog masakre ovolike kolike jesu nikad se ta rezolucija nebi usvojila.
...
Washingone DC,

Slozismo se u najbitnijem, a sve ostalo je puko spekulisanje.
Nadam se da za koju godinu nece biti objavljeno i da je Clinton bombardovao Radovanove Srbe na nagovor KBSA.

Sada je najbitnije da je rezolucija donesena.

Sarajevo, SK

PS. Poruci mocnom KBSA da malo osvjeze stranicu - http://www.bosniak.org, tamo se jos uvijek suprostavljaju Drazinoj medalji
Draft

Post by Draft »

Prenj,

Stoje kritike za KBSA, vjeruj da ja imaj puno vise kritika od zastarjele web stranice, ali isto tako zasto je tesko priznati da je taj isti KBSA to sve pokrenuo. Ja se normalno ne slazem da KBSA treba praviti svoju promociju od ovoga.
Prenj

Post by Prenj »

Stoje kritike za KBSA, vjeruj da ja imaj puno vise kritika od zastarjele web stranice, ali isto tako zasto je tesko priznati da je taj isti KBSA to sve pokrenuo. Ja se normalno ne slazem da KBSA treba praviti svoju promociju od ovoga.
Ma nije problem uopste, evo: "Svaka cast!" :)

Ali priznaces, sama vijest je puno bitnija od toga ko je pokrenuo inicijativu.
Medalje je uvijek moguce poslije podijeliti.
Draft

Post by Draft »

Normalno da je vijest o ovome najvaznija i da Amerika ostaje nas jedini pravi saveznik. A za medalje, niko nema pravo ovo sebi pisati u licni doprinos jer ovo je bilo najmanje sto se moglo uraditi za nevine zrtve. Ja samo trazim malo vise sirine od nekih uskih interesa u svemu ovome. Mislim da shvatas.
savjest

Post by savjest »

Zato sto je osoba kojoj se obracas iskompleksirani bolesnik koji gaji negranicenu mrznju prema tom istom KBSA i svim onima koji su manje/vise vezani za isti(npr.bosnjaci.net) i prema svemu onome sto nosi prefiks bosnjacki.... i to pokazuje iz poruke u poruku. osoba koja je pretplacena na crnu hroniku naish jadnih tzv. novina.

I samo jedan takav moron moze reci citiram :
Da se u Srebrenici 1995. nije desio genocid hiljadu lobija tu ne bi moglo pomoci, a kamo li "KBSA".
Pa koliko treba biti ogranicen ili bolje reci ohol pa izjaviti ovakvu glupost. Pa da se nije desio genocid u BIH ne bi niko ni trazio da se usvajaju ovakve rezolucije.
savjest

Post by savjest »

Ajnslag-cincilator wrote:Koji su to drugi urbani centri?
Ti se samo salis ili se pravis lud ?
Ajnslag-cincilator

savjest wrote:
Nijedno ni drugo ali hajde navedi mi još neki grad osim Sarajeva ne računajući područje današnje RS s obzirom da tamo nije bilo granatiranja i mislim na neprestano granatiranje u razdoblju od 1992-1995.
Ajnslag-cincilator

Ne znam zašto imam utisak da ti nisi ni osjetio rata(kao i ja) nego si pobjegao (na vrijeme ili nakon protjerivanja)preko grane na samom početku rata.
JFK

Post by JFK »

Mislim da ovo donosenje rezolucije nista ne znaci.
savjest

Post by savjest »

Ajnslag-cincilator wrote:
savjest wrote:
Nijedno ni drugo ali hajde navedi mi još neki grad osim Sarajeva ne računajući područje današnje RS s obzirom da tamo nije bilo granatiranja i mislim na neprestano granatiranje u razdoblju od 1992-1995.
Onako iskreno .. zapanjujuce je da postoje ljudi slicni tebi! Da li si ti uopste iz Bosne? Ili je tebi tek 5 godina ?

Gorazde,Srebrenica, Mostar, Olovo, Bihac, Tesanj, Maglaj, Gradac, ....
Ne znam zašto imam utisak da ti nisi ni osjetio rata(kao i ja) nego si pobjegao (na vrijeme ili nakon protjerivanja)preko grane na samom početku rata.
Ah to ti kao vidovita Mara ? Nego onaj posto vec nisi bio tokom agresije mogao bi se malo i informisati sta se desvalo tokom iste.
Post Reply