Američke analize: BiH u Europskoj uniji - nikada!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
buhtelj

#1 Američke analize: BiH u Europskoj uniji - nikada!?

Post by buhtelj »

SARAJEVO - Iako državni premijer Adnan Terzić još ne odustaje od svoje procjene da bi Bosna i Hercegovina već 2009. godine mogla ući u Europsku uniju, prognoze koje dolaze iz inozemstva, a posebno iz Sjedinjenih Američkih Država, više su nego pesimistične. Službeno se u Europskoj uniji kao mogući termin prijama BiH u punopravno članstvo te udruge najčešće spominje 2014. godina.
Ispunjenje tog roka vezuje se uz početak pregovora o pridruživanju i stabilizaciji do kraja ove godine, a za što je, pak, uvjet reforma policije i usvajanje zakona o RTV sustavu. Pretpostavlja se da bi BiH u slučaju provedbe takvog scenarija u EU mogla ući zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Američki analitičari, međutim, mnogo su manje uvjereni da bi BiH do 2014. godine mogla postati punopravni član Europske unije. Takve stavove ponajprije temelje na unutarnjim nesuglasicama u BiH, ali i na problemima koji se sve otvorenije javljaju i unutar EU, uključujući i neusvajanje proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Pesimistične prognoze američkih analitičara idu čak tako daleko da predviđaju i scenarij po kojem BiH nikada ne bi postala članicom Europske unije. Nacionalno obavještajno vijeće, koje vodi bivši američki veleposlanik u BiH Richard Kauzlarich, objavilo je izvješće pod nazivom "Projekcija globalne budućnosti 2020.", u kojem se navodi da bi u slučaju da EU ne provede unutarnju reformu proces proširenja mogao biti potpuno zaustavljen.

Drugim riječima, BiH i neke druge zemlje regije zauvijek bi mogle ostati pred vratima europske obitelji. Kakve bi posljedice ostvarenje takvih prognoza moglo imati na budućnost i političko-ekonomsku stabilnost BiH, teško je pretpostaviti. Izvjesno je tek kako perspektive BiH ne ovise isključivo o ovdašnjim građanima i njihovim političkim predstavnicima.

Priredio(la): vanishroach/vecernji-list
praznina

Post by praznina »

To su ponovo one CIA-ine crne prognoze. Čitao sam o ovome ranije. Mada ne vjerujem da će EU tek tako odustati od BiH-SCG-MKD-ALB tržišta. To su inače zemlje koje prema CIA-inom izvještaju neće nikada u EU zajedno sa Moldavijom, Ukrajinom, Bjelorusijom, Rusijom, Gruzijom i Jermenijom. A zaboravio sam spomenuti da prema istom izvještaju doći će do zaoštravanja situacije u BiH kao i do rata između Kosova i Albanije.
Toozla

Post by Toozla »

.....ako EU promijeni svoje kriterije i pocne primati clanice po osnovu vremena provedenog u redu za prijem onda mozda i da se smiluju i prime nas.....
.....u realnosti, prijem zavisi od ispunjenja preduslova propisanih od EU i uz nasu brzinu napretka i sposobnost da mjenjamo stvari na bolje, ja sam veliki optimista.....
buhtelj

Post by buhtelj »

Da ful je bilo rijeci o Balkanskom Getu Siromstva, Bjede i Bezizlazja :( :( :( ...... S obzirom, da je veci dio Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije i vjerojatno Bosne jos uvjek zaostaje par desetljeca za preostatkom normalno razvijene Europe onda je ta prognoza dosta logicna.
Po drugoj Strani su drzave kao sto su Slovacka, Madjarska, Ceska, Poljska... koje nisu uopce toliko ispred Balkana pa su dio EU!!....... Samo Zasto je Tako??? :roll: :roll: :roll:

Da jos je zbilja to da u BIH jos nisto nije rijeseno?!!!
praznina

Post by praznina »

buhtelj wrote:Da ful je bilo rijeci o Balkanskom Getu Siromstva, Bjede i Bezizlazja :( :( :( ...... S obzirom, da je veci dio Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije i vjerojatno Bosne jos uvjek zaostaje par desetljeca za preostatkom normalno razvijene Europe onda je ta prognoza dosta logicna.
Po drugoj Strani su drzave kao sto su Slovacka, Madjarska, Ceska, Poljska... koje nisu uopce toliko ispred Balkana pa su dio EU!!....... Samo Zasto je Tako??? :roll: :roll: :roll:

Da jos je zbilja to da u BIH jos nisto nije rijeseno?!!!

Češka, Slovačka , Mađarska, Slovenija, Kipar i Estonija piče velikom brzinom i dosta su ispred Balkana, jedino Poljska i Litvanija nisu bogzna koliko otišle naprijed. Što se tiče regiona iako u nekim poređenjima kažu da je Albanija ispred BiH međutim ta ista Albanija sa Makedonijom je iza BiH i Srbije(bez Kosova) jer kada god gledam podatke za Srbiju i CG računa se i stanje na Kosovu gdje je stopa nezaaposlenosti viša od 50% a u ostatku zemlje nije ni 30%. Nešto bolje stanje je u Rumuniji i Bugarskoj (ali i kod njih nije sjajno) a najbolje kotira Hrvatska.
love

Post by love »

Terzic samo vara i laze narod ove prognoze su logicne.Sreca je ako i do 2014 udjemo u EU
buhtelj

Post by buhtelj »

Da slazem se da je BIH vjerojatno ispred Makedonije, Srbije, Albanije, Kosvova, mozda Rumunjske i Bugraske.... Ali to nije uopce nikakav znak dobroga zivota u BIH. Sto se tice regiona bio sam u Albaniji, Makedoniji,Srbiji,Bugarskoj, Rumunskoj i mnogo cemu su iz BIH.....Uglavnom u velikoj mjeri je ciganija u svim tim drzavama.....
Inace Albanija se mi svidja zbog prirodnih ljepota. i dobrih zena :)
praznina

Post by praznina »

buhtelj wrote:Da slazem se da je BIH vjerojatno ispred Makedonije, Srbije, Albanije, Kosvova, mozda Rumunjske i Bugraske.... Ali to nije uopce nikakav znak dobroga zivota u BIH. Sto se tice regiona bio sam u Albaniji, Makedoniji,Srbiji,Bugarskoj, Rumunskoj i mnogo cemu su iz BIH.....Uglavnom u velikoj mjeri je ciganija u svim tim drzavama.....
Inace Albanija se mi svidja zbog prirodnih ljepota. i dobrih zena :)
Imamo i mi u BiH svoju ciganiju i to za izvoza.

Moj neki poredak je sljedeći(od najbolje plasirane države/regije ka najgoroj): Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Srbija(bez južne pokrajine), Crna Gora, Makedonija, BiH, Albanija, Moldavija i južna pokrajina Srbije Kosovo i Metohija.
mr2

Post by mr2 »

ma kolko vidim u holandi,politicari ne smiju vise da spomenu prosiraenje evropske unije.....narod se osjeca prevarenim i zato je glaso vecinom protiv novog evropskog ustava.......ne znam o cemu pricate,pa u bosni su jos strani vojnici i bosna je protektorat.....kakva evropska unija sta vam je :lol: :lol: :lol: :lol:
praznina

Post by praznina »

mr2 wrote:ma kolko vidim u holandi,politicari ne smiju vise da spomenu prosiraenje evropske unije.....narod se osjeca prevarenim i zato je glaso vecinom protiv novog evropskog ustava.......ne znam o cemu pricate,pa u bosni su jos strani vojnici i bosna je protektorat.....kakva evropska unija sta vam je :lol: :lol: :lol: :lol:
Mi smo onda u prednosti. Već imamo organe vlasti kao što su EUPM i EUFOR. Tako da smo mi faktički protektorat EU. Ko' da smo već u uniji(samo da nam ukinu te vize).
sudnjidan

Post by sudnjidan »

praznina wrote:
mr2 wrote:ma kolko vidim u holandi,politicari ne smiju vise da spomenu prosiraenje evropske unije.....narod se osjeca prevarenim i zato je glaso vecinom protiv novog evropskog ustava.......ne znam o cemu pricate,pa u bosni su jos strani vojnici i bosna je protektorat.....kakva evropska unija sta vam je :lol: :lol: :lol: :lol:
Mi smo onda u prednosti. Već imamo organe vlasti kao što su EUPM i EUFOR. Tako da smo mi faktički protektorat EU. Ko' da smo već u uniji(samo da nam ukinu te vize).
Adnan Terzic (SDA/predsjednik Vijeca ministara BiH) je obecao: U oktobru!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
addem

Post by addem »

Ma vecernji list pise gluposti kao i obicno.
praznina

Post by praznina »

sudnjidan wrote:
praznina wrote:
Adnan Terzic (SDA/predsjednik Vijeca ministara BiH) je obecao: U oktobru!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Rekao je u oktobru ali ne i koje godine. :D :D :D
Post Reply