Američka vozačka dozvola

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
arzuhal

#1 Američka vozačka dozvola

Post by arzuhal »

Zna li mi neko kazati može li se na osnovu američke vozačke dozvole kod nas izvaditi međunarodna, pa onda na osnovu međunarodne naša bosanska?
preludezalude

#2 Re: Američka vozačka dozvola

Post by preludezalude »

arzuhal wrote:Zna li mi neko kazati može li se na osnovu američke vozačke dozvole kod nas izvaditi međunarodna, pa onda na osnovu međunarodne naša bosanska?
Mozda se varam, ali mislim da medjunarodnu vozacku dozvolu vadis u drzavi koja je izdala vozacku dozvolu na osnovu koje vadis medjunarodnu vozacku dotvolu. E sad... samo zamjena za bosansku u BiH ovisi da li je potpisan sporazum izmedju te dvije drzave o tim pitanjima. Taj podatak se mozda moze dobiti u mup-u ili cipsu.
TDK-90

#3 Re: Američka vozačka dozvola

Post by TDK-90 »

arzuhal wrote:Zna li mi neko kazati može li se na osnovu američke vozačke dozvole kod nas izvaditi međunarodna, pa onda na osnovu međunarodne naša bosanska?
Medjunarodna nije validan dokument - vec samo prevod tj. olaksica onima koji kontrolisu saobracaj ako ne razumiju jezik da vide koju kategoriju imas polozenu
arzuhal

#4 Re: Američka vozačka dozvola

Post by arzuhal »

Hvala na javljanju, već sam nešto saznao na ovom tragu...
drndalo

#5 Re: Američka vozačka dozvola

Post by drndalo »

Mozes dobiti nasu dozvolu na osnovu njihove. U tom skucaju mislim da stara ostaje kod njih u arhivi kao osnova otkud ti vozacka.
insomnia78

#6 Re: Američka vozačka dozvola

Post by insomnia78 »

Mozes ako postoji sporazum
mayab

#7 Re: Američka vozačka dozvola

Post by mayab »

Da, ako postoji sporazum, i onda im moras predati tu američku
deLa97

#8 Re: Američka vozačka dozvola

Post by deLa97 »

arzuhal wrote:Hvala na javljanju, već sam nešto saznao na ovom tragu...
sta si saznao
arzuhal

#9 Re: Američka vozačka dozvola

Post by arzuhal »

deLa97 wrote:
arzuhal wrote:Hvala na javljanju, već sam nešto saznao na ovom tragu...
sta si saznao
Saznao sam da se razlikuje stvar u FBiH i RS-u u jednoj "sitnici", u RS-u traže "papir više" :mrgreen:, kako sam razumio. Naime za MUP RS-a nije dovoljno samo američka dozvola pa da se ona prevede kod sudskog tumača (treba i to, naravno) nego traže i papir/uvjerenje/potvrdu kojeg izdaje američka vlada a koji garantuje da ti imaš položenu tu i tu kategoriju (recimo kategoriju B, za upravljanje putničkim vozilom) koja odgovara našem sistemu kategorizacije vozila koje smiješ voziti (B, C, itd.) jer TO NE STOJI I NIJE NAVEDENO AMERIČKOJ VOZAČKOJ DOZVOLI. Ustvari, stoji to u američkoj dozvoli, ali ne na "nama prepozhatljiv način" jer Amerikanci to kategoriziraju po težini vozila za kojeg imaš dozvolu (lupam: dozvola za upravljanjem vozilom težine do 2 tone, do 3,5 tone, itd). pa valjda onda smiješ imati dozvolu da voziš obično neko manje putničko auto ali nemaš dozvolu da voziš kombi ili pickup, i sl. ne znam.
Uglavnom, osim same američke vozačke dozvole (uredno prevedene), treba i ta potvrda da imaš položeno za neku našu kategoriju. I onda je bila priča (to sam čuo od raje, ali se iospostavilo da je informacija netačna ili nije skroz tačna) da se ta potvrda može dobiti bez problema u Američkoj ambasadi ali, cvrc!, ne može, oni kažu da oni to ne rade (i da nikada nisu to radili, izdavali) i da se taj dokument može dobiti samo tamo gdje ti je izdana i sama vozačka dozvola, u toj američkoj državi (postoje neke razlike od države do države).
Dakle moraš u Americi izvaditi (odnosno da neko izvadi) tu potvrdu i nju naravno prevesti i zajedno sa američkom vozačkom dozvolom priložiti u MUP-u RS-a kod zahtjeva za izdavanjem naše bh. vozačke.
Post Reply