Americka vojska odlazi iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
FFK as Lucy01
Posts: 3349
Joined: 20/04/2005 17:57
Location: USA

Americka vojska odlazi iz BiH

Post by FFK as Lucy01 » 30/08/2006 20:01

Oslobodjenje

Vojne snage Sjedinjenih Američkih Država započele su pripreme za povlačenje iz baze Orao kod Tuzle, saznaje Oslobođenje iz pouzdanih izvora.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažu u državnom vrhu Bosne i Hercagovine, Amerikanci bi trebali napustiti Orao do kraja godine, a na njihovo mjesto bi, navodno, došao Holandski bataljon.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić nije nam sa sigurnošću mogao potvrditi vijest o odlasku američke vojska iz BiH jer, kako kaže, nema saznanja iz zvaničnih političkih i diplomatskih izvora. Tihić, međutim, tvrdi kako su ga nedavno zvali sa Tuzlanskog aerodroma, gdje računaju da bi mogli preuzeti dio tehničke opreme koju Amerikanci ovih dana deaktiviraju u bazi Orao.

Politički krugovi u Sarajevu, koji u vladi SAD vide ključnog saveznika u svijetu, sa zabrinutošću su primili vijest o povlačenju amaričke vojske. Upravo stoga, u posljednje vrijeme, kako saznaje naš list, vodi se tiha diplomatska kampanja sa Vašingtonom, kako bi se ipak obezbijedio opstanak minimalnog broja američkih snaga u BiH.

Naime, računa se da bi, uz određenu diplomatsku kampanju nuđenja novih oblika savezništva, američka administracija mogla odsutati od totalnog povlačenja snaga i zadržati dio vojnog kadra u bazi NATO-a u Butmiru. Ukoliko to ne bude obezbijeđeno, vlasti u Sarajevu će, kako saznajemo, pokušati isposlovati neki drugi vid američkih garancija za bezbjednost u BiH.

Iz krugova bliskih američkoj vojsci dobili smo potvrdu da se ukupno stotinjak pripadnika Nacionalne garde Teksasa, koji čine Namjenski organizirane snage Udar (TF Strike) u Tuzli, spremaju napustiti Tuzlu krajem novembra. Ne planira se preseljenje američkih operativnih vojnika na Butmir, već njihov definitivni odlazak iz BiH. Američka vojska u BiH djeluje na temelju bilateralnog sporazuma vlada BiH i SAD, a po potrebi se daje na raspolaganje zapovjedniku Stožera NATO-a u Sarajevu, čiju dužnost sada obavlja američki brigadni general Luis Veber (Louis Weber).

Koraci u dogovoru s bh. vlastima

Iz američke ambasade u Sarajevu potvrdili su nam da će u narednih nekoliko mjeseci SAD postupno smanjiti broj trupa koje su stacionirane u Tuzli. NATO, predvođen Amerikom, i dalje će ostati u BiH. Ovi koraci jesu u dogovoru sa bh. vlastima, a SAD će nastaviti širok spektar bilateralnog angažmana u BiH, poručuju iz Ambasade. Posebno se ističe da su Oružane snage BiH sada pod punom civilnom kontrolom te da čine važne korake u preuzimanju pune odgovornosti za uspostavljanje sigurnog okruženja.

“Promjene koje provodi Ministarstvo odbrane BiH rezultirat će uspostavljanjem profesionalnih oružanih snaga, koje će se moći porediti s drugim članicama NATO-a i partnerima. Ova odluka o smanjenju praktično je rezultat izuzetnog napretka koji je BiH ostvarila u posljednjih nekoliko godina. SAD će nastaviti snažno prisustvo u BiH i regiji, te biti aktivno uključene u pomaganje BiH da dosegne članstvo u Partnerstvu za mir, sa daljim nastojanjima i za članstvo u NATO-u”, zaključuju iz Ambasade SAD


Komentari?


zavrzlama
Posts: 9115
Joined: 15/01/2006 18:35

Post by zavrzlama » 30/08/2006 20:07

To je poruka nekim da ce ih zamijeniti OSBIH i da te OSBIH smatraju kao i da su Nato snage u pitanju,da nebi dosli u situaciju da se ponovo u BIH vracaju.

U prevodu Amerika i Nato ne vide mogucnost u skoro vrijeme novih ratova na ovim prostorima...

User avatar
cheguevara_k1
Posts: 531
Joined: 19/04/2004 02:35

Post by cheguevara_k1 » 30/08/2006 21:18

A mozda Holandjani hoce da prave novu "zasticenu zonu" :x :x :x
Kako su to Njemci fino 1941 nazvali - OKUPACIJA, a ovi dodjose i samo nazvase to - PROTEKTORAT. Isto sranje drugo pakovanje. Kao da su bitne njihove procjene sada, kada je BiH drzava sa naoruzanom armijom. Sto nisu procijenjivali kad je trebalo. :x :x :x

Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

Re: Americka vojska odlazi iz BiH

Post by Šandor » 30/08/2006 23:09

Lucy01 wrote:Komentari?


A tvoj? :P :D

Moj će pričekat o Kosovo Republjik i presudu u bratskoj Holandiji. :oops:

User avatar
Nosferatu
Posts: 2158
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu » 30/08/2006 23:51

Ama ima u Americi dovoljno suhe sljive, za ostalo im sta mnogo ne pasemo, samo lovu iz sajtova uzimamo ko budali. Kresu budzet. Trebaju vojnici drugdje. Tuzla - nije im nesto plaho plaha lokacija. Imaju baze u Italiji i Njemackoj.

Nego imal sanse da na taj aerodrom krenu civilni avioni sletati?

Il' je to strogo "no, no, vojni aerodrom".....

Post Reply