Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
klimavo_kopito

#1 Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by klimavo_kopito »

Pozdrav ljudi!

Zna li mozda neko, a posebno BiH studenti u SAD-u, da mi objasni sta je SEVIS I-901 Fee koju sam dobio od Univerziteta na kojem cu uskoro poceti studirati?

Naime, zakazao sam vec intervju u ambasadi i nije mi jasno da li ova "Fee" znaci da su moji troskovi vize pokriveni?? Tj. nije mi jasno da li treba da uplatim onih 131$ u banci sto traze??

Danas sam zvao ambasadu, kupivsi onaj PIN prije, ali zaboravio sam pitati ovo :( a sad ne mogu nazvati opet, sem ako ne puknem opet 20 KM za ovaj pin..

Pomagajte... Iko?
melb26sa

#2 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by melb26sa »

Prvo odes na web http://www.ice.gov/sevis/i901/index.htm

Klikaj na placanje I-901 (FIle the I-901 form online) i otvara se novi prozor (inace je web fmjfee.com jer im to radi kontraktor). Upises informacije sa svog I-20 i platis online $100 i dobijes potvrdu o placanju SEVIS fee (poseban broj) sa kojim ides na intervju.

Trebace ti kreditna kartica da platis online pa nadji nekoga ako je ti nemas. Znam da su primali onu iz UniKredit banke.

Naravno da opet placas $131 koliko kosta izdavanje vize. SEVIS fee je placanje sistema koji prati gdje se student nalazi - vlada ima pracenje sa svoje strane a univerzitet sa svoj. Ispadnes li iz studentskog statusa univerzitet obavjestava vladu (ilitiga ICE) i moze doci i do deportacije.
demetra22

#3 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by demetra22 »

klimavo_kopito wrote:Pozdrav ljudi!

Zna li mozda neko, a posebno BiH studenti u SAD-u, da mi objasni sta je SEVIS I-901 Fee koju sam dobio od Univerziteta na kojem cu uskoro poceti studirati?

Naime, zakazao sam vec intervju u ambasadi i nije mi jasno da li ova "Fee" znaci da su moji troskovi vize pokriveni?? Tj. nije mi jasno da li treba da uplatim onih 131$ u banci sto traze??

Danas sam zvao ambasadu, kupivsi onaj PIN prije, ali zaboravio sam pitati ovo :( a sad ne mogu nazvati opet, sem ako ne puknem opet 20 KM za ovaj pin..

Pomagajte... Iko?

:lol: :lol: :lol: Vidi gdje je dosao da pita!!! :-)
melb26sa

#4 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by melb26sa »

demetra22 wrote:

Pomagajte... Iko?

A tvoj problem je...?
dinchymus

#5 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by dinchymus »

Da li neko zna da li taj pin kod treba i kada zakazujes intervju u kanadskoj ambasadi
demetra22

#6 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by demetra22 »

melb26sa wrote:
demetra22 wrote:

Pomagajte... Iko?

A tvoj problem je...?
Isti ko i njegov! :lol: :sax:
jefferson

#7 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by jefferson »

melb26sa wrote:Prvo odes na web http://www.ice.gov/sevis/i901/index.htm

Klikaj na placanje I-901 (FIle the I-901 form online) i otvara se novi prozor (inace je web fmjfee.com jer im to radi kontraktor). Upises informacije sa svog I-20 i platis online $100 i dobijes potvrdu o placanju SEVIS fee (poseban broj) sa kojim ides na intervju.

Trebace ti kreditna kartica da platis online pa nadji nekoga ako je ti nemas. Znam da su primali onu iz UniKredit banke.

Naravno da opet placas $131 koliko kosta izdavanje vize. SEVIS fee je placanje sistema koji prati gdje se student nalazi - vlada ima pracenje sa svoje strane a univerzitet sa svoj. Ispadnes li iz studentskog statusa univerzitet obavjestava vladu (ilitiga ICE) i moze doci i do deportacije.
Vrlo dobro objasnjenje. Primaju sve kreditne kartice (Visa, Master Card) bez obzira koja je banka!
Takodje, kada jednom platis SEVIS vise ne moras placati, bez obzira d ali mjenjas univerzitet ili ponovo vadis vizu! To je jednokratni fee!
Bodkin

#8 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
melb26sa wrote:Prvo odes na web http://www.ice.gov/sevis/i901/index.htm

Vrlo dobro objasnjenje. Primaju sve kreditne kartice (Visa, Master Card) bez obzira koja je banka!
Takodje, kada jednom platis SEVIS vise ne moras placati, bez obzira d ali mjenjas univerzitet ili ponovo vadis vizu! To je jednokratni fee!
znaci sada kada budem vadio novu vizu necu morati placati ovih $100 nego samo $131 za novu vizu??
klimavo_kopito

#9 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by klimavo_kopito »

E hvala vam ljudi puno!

Skontao sam sta je sta... Treba i ovaj SEVIS , ali i ona uplata od 131$ !

Hvala jos jednom! :thumbup:
jefferson

#10 Re: Americka viza! SEVIS Fee! Pomoc

Post by jefferson »

klimavo_kopito wrote:E hvala vam ljudi puno!

Skontao sam sta je sta... Treba i ovaj SEVIS , ali i ona uplata od 131$ !

Hvala jos jednom! :thumbup:
Da, sad posto prvi put vadis F1 trebas platiti SEVIS 100 dolara i Vizu 131 dolar!
Kada budes obnavljo vizu ne mora sponovo placati SEVIS!
Post Reply