Američka ponuda Dodiku i Silajdžiću

Post Reply
Hantraga

Post by Hantraga »

Pa razlog tome je sto se u Bosni trenutno rjesava njeni unuytrasnji problemi...
Zasto bi se presjednici i politicari koji vode vanjsku politiku zajebavali sa Bosnom, kad je njen medjunarodni status rjesen...

Problem sa Kosovom je slicno kao i sa RS, nema ustavno pravo da se izdvoji, pa iz tog razloga je neophodno da intervenisu politicari koji su zaduzeni za vanjsku i medjunarodnu politiku...

Vjerujte, nebismo zeljeli da nam Putin i Bush odredjuju sudbinu, jel u tom slucaju bi se razmatralo mjenjenje medjunardni granica, kao sto se to radi sa Srbijom..
Faca286

Post by Faca286 »

Suludo je Republika Srba Hrvata i Bosnjaka i Federacija BiH!!!

Moj prijedlog je posto Dodik hoce obavezno Republiku a da ne mjenjamo naziv Federacije je sljedeci:

Rep.Srpska u Republika Bosna i Hercegovina
Fed.BiH u Federacija Bosna I Hercegovina
a Drzava Savezna Federacija Republike Bosne i Hercegovine

Dodik ima Republiku i Federaciju,ovi drugi vracaju Rep.BiH a svi imaju sasvim novi oblik uredjenja Savezna Federacija Republike BiH.

Vec vidim Evroviziju dogodine:"Iz Srbije 12p za SFRBiH/Njem. BBRBiH/eng.UFRBIH/
i vicevi mogu da krenu...
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Hantraga wrote:Pa razlog tome je sto se u Bosni trenutno rjesava njeni unuytrasnji problemi...
Zasto bi se presjednici i politicari koji vode vanjsku politiku zajebavali sa Bosnom, kad je njen medjunarodni status rjesen...
Onda jos gore. Kad je rijesen sta se time imaju bakcati neki zamjenici pomocnika?

Zar to nije uplitanje u uredjenje samostalne drzave?
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Faca286 wrote:Suludo je Republika Srba Hrvata i Bosnjaka i Federacija BiH!!!

Moj prijedlog je posto Dodik hoce obavezno Republiku a da ne mjenjamo naziv Federacije je sljedeci:

Dodik ima Republiku i Federaciju,ovi drugi vracaju Rep.BiH a svi imaju sasvim novi oblik uredjenja Savezna Federacija Republike BiH.

A sta je federacija nego savez, ne mozes reci za curu da je plava plavusa, kontas?
Hantraga

Post by Hantraga »

drug_clan77 wrote:
Hantraga wrote:Pa razlog tome je sto se u Bosni trenutno rjesava njeni unuytrasnji problemi...
Onda jos gore. Kad je rijesen sta se time imaju bakcati neki zamjenici pomocnika?

Kolko i sam vidis, politicari u BiH nemogu da se dogovore o unutarnjem uredjenju zemlje, iz tog razloga politicari i EU i Americe "pokusavaju" da nadju rjesenje...

Mi moramo da shbvtimo da svijet nije svjestan kolki je problem u unutarnjem uredjenju u BiH, niko nema veze kolki je razdor u zemlji...
Za vsijet mi smo sad normalni, rat je zavrsen, nastupamo zajednicki na svim manifestacijama, sportskim i kulturnim...oni misle da je ovde sad sve OK...
Eto recimo kolko mi znamo sta se desava u MAkedoniji? Ja bi rekao da je MAkedonijea zemlja koja nnema problema, jel nikad na vijestima ne vidim nista u Makedoniji...
A MAkedonija je u gorem polozaju nego BiH, jel ima narodnosti koje su toliko razlicite da cak ne govore ni istim jezikom...
Da li neko zna kako je uredjena MAkedonija, ima li ona albanske i turske entitete...JA nemam pojma, ali sam siguran da imaju brdo problema...

U sustini, svijetje zaustavio rat, mi smo sisli sa CNN-a, i za svijet mi smo sad "normalna" drzava...

Iz tog razloga nama ne dolaze neki vrhovni politicari da rjesavaju nase unutarnje probleme, vec zamjenici, koji zele da se dokazu u politickom svijetu...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Hantraga wrote:
drug_clan77 wrote:

Kolko i sam vidis, politicari u BiH nemogu da se dogovore o unutarnjem uredjenju zemlje, iz tog razloga politicari i EU i Americe "pokusavaju" da nadju rjesenje...

Mi moramo da shbvtimo da svijet nije svjestan kolki je problem u unutarnjem uredjenju u BiH, niko nema veze kolki je razdor u zemlji...
Za vsijet mi smo sad normalni, rat je zavrsen, nastupamo zajednicki na svim manifestacijama, sportskim i kulturnim...oni misle da je ovde sad sve OK...
Eto recimo kolko mi znamo sta se desava u MAkedoniji? Ja bi rekao da je MAkedonijea zemlja koja nnema problema, jel nikad na vijestima ne vidim nista u Makedoniji...
A MAkedonija je u gorem polozaju nego BiH, jel ima narodnosti koje su toliko razlicite da cak ne govore ni istim jezikom...
Da li neko zna kako je uredjena MAkedonija, ima li ona albanske i turske entitete...JA nemam pojma, ali sam siguran da imaju brdo problema...

U sustini, svijetje zaustavio rat, mi smo sisli sa CNN-a, i za svijet mi smo sad "normalna" drzava...

Iz tog razloga nama ne dolaze neki vrhovni politicari da rjesavaju nase unutarnje probleme, vec zamjenici, koji zele da se dokazu u politickom svijetu...
A tek da vidis sranja u Ruandi ..... aman aman :-D
xon_sa

Post by xon_sa »

Faca286 wrote:Suludo je Republika Srba Hrvata i Bosnjaka i Federacija BiH!!!

Eno sad bi jos da BiH svede na saveznu drzavu :D
Hajd ba mani se politike. Pishat pa spavat...
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Zato i kazem, mi smo sjajni/zlatni i kakvih krvavih prica po bijelom svijetu ima.

Eto, javna je tajna da makedonski Sipci jedva cekaju nezavisnost Kosova da ponovo krenu u akciju.

A sa druge strane u BiH nema ni p od potencijala za rat. I hvala bogu na tome jer se opravdanja za isti vrlo brzo smisle.

Isto tako nema potencijala za raspad zemlje, ali ni za unitarizaciju. I to je sve dobro. I treba da ostane jos bar 30 godina tako, ili dok se ekonomska situacija ne popravi.

A popravila bi se kad bi Dodo i Haris po AmrKama i Jevropi za rukav povlacili bjelosvjestke gazde i poslodavce umjesto troslili nase vrijeme na trecerazredne politicare.
spongebob

Post by spongebob »

Radmanović: Silajdžić u UN-u pričao o genocidu i Republici BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović optužio je danas člana Predsjedništva Harisa Silajdžića da je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i sjedištu UN-a iskoristio za priču o genocidu i jednostrano tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Radmanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je Silajdžić svoj koncept tokom boravka u sjedištu UN-a bazirao na podsjećanju na Republiku BiH, žal za njom i na priče o genocidu i presudi Međunarodnog suda pravde.

Naveo je i da su se i prilikom ove posjete UN-u i na obilježavanju godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a pokazali različiti stavovi članova Predsjedništva, posebno navodeći da je Silajdžić svoj govor na prijemu organiziranom u UN-u počeo pozdravom bivšem ambasadoru BiH u UN-u Muhamedu Šaćirbegoviću, što je popraćeno aplauzom, "potpuno neprimjereno među velikim brojem diplomata", oko 30 Bošnjaka okupljenih oko Šaćirbegovića.

"Sav ostali Silajdžićev govor bio je kritika UN-a i priča o genocidu", rekao je Radmanović ocijenivši da je to potpuno neprimjereno i neadekvatno predstavljanje BiH povodom obilježavanja tako važnog datuma u UN-u.

Rekao je i da je on u svom govoru reagirao na te istupe, navodeći da se u važnim trenucima i jubilejima ne možemo osvrtati na prošlost o kojoj se ne slažemo ni u BiH, a ni većina koja je bila prisutna na prijemu u UN-u.

Naveo je da je Silajdžić "takav trend" nastupa nastavio i sutradan na konferenciji za štampu i prilikom bilateralnih susreta te da je samoinicijativno imao sastanak s ambasadorima islamskih država u UN-u, kojem nije ni bio pozvan da prisustvuje Radmanović.

"Silajdžić danas ima predavanje koje organizira jedna nevladina organizacija o temi - poništenje rezultata genocida i čitav koncept odlaska u SAD bio je vezan za priču o genocidu i jednostrano tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije, jer i u samom govoru i sutradan na pres-konferenciji govori se o genocidu u BiH", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da "presuda Međunarodnog suda pravde govori o genocidu u Srebrenici i jasno kaže da nije bilo namjere za uništenje niti se desio genocid u BiH u cjelini", te dodao da je to ogromna razlika.

"Mislim da podsjećanje na Republiku BiH i jednostrani govori o genocidu pokazuju da BiH ne stvaramo kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda nego dolazi do izražaja želja pojedinaca da BiH bude onakva kako jedan broj političara iz Sarajeva misli da treba da izgleda. Takva BiH je nemoguća, a moguća je samo kao ravnopravna zajednica ravnopravnih konstitutivnih naroda i ostalih i nikako drugačije", rekao je Radmanović.

Ponovio je da je Silajdžić ostao u Vašingtonu i da on tamo vodi razgovore ne kao član Predsjedništva BiH već kao lider stranke.
Izvor: SAX
pored svega loseg sto mislim o Silajdzicu, ovo je bio odlican diplomatski korak!!!
liberal

Post by liberal »

spongebob wrote:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović optužio je danas člana Predsjedništva Harisa Silajdžića da je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i sjedištu UN-a iskoristio za priču o genocidu i jednostrano tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Radmanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je Silajdžić svoj koncept tokom boravka u sjedištu UN-a bazirao na podsjećanju na Republiku BiH, žal za njom i na priče o genocidu i presudi Međunarodnog suda pravde.

Naveo je i da su se i prilikom ove posjete UN-u i na obilježavanju godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a pokazali različiti stavovi članova Predsjedništva, posebno navodeći da je Silajdžić svoj govor na prijemu organiziranom u UN-u počeo pozdravom bivšem ambasadoru BiH u UN-u Muhamedu Šaćirbegoviću, što je popraćeno aplauzom, "potpuno neprimjereno među velikim brojem diplomata", oko 30 Bošnjaka okupljenih oko Šaćirbegovića.

"Sav ostali Silajdžićev govor bio je kritika UN-a i priča o genocidu", rekao je Radmanović ocijenivši da je to potpuno neprimjereno i neadekvatno predstavljanje BiH povodom obilježavanja tako važnog datuma u UN-u.

Rekao je i da je on u svom govoru reagirao na te istupe, navodeći da se u važnim trenucima i jubilejima ne možemo osvrtati na prošlost o kojoj se ne slažemo ni u BiH, a ni većina koja je bila prisutna na prijemu u UN-u.

Naveo je da je Silajdžić "takav trend" nastupa nastavio i sutradan na konferenciji za štampu i prilikom bilateralnih susreta te da je samoinicijativno imao sastanak s ambasadorima islamskih država u UN-u, kojem nije ni bio pozvan da prisustvuje Radmanović.

"Silajdžić danas ima predavanje koje organizira jedna nevladina organizacija o temi - poništenje rezultata genocida i čitav koncept odlaska u SAD bio je vezan za priču o genocidu i jednostrano tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije, jer i u samom govoru i sutradan na pres-konferenciji govori se o genocidu u BiH", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da "presuda Međunarodnog suda pravde govori o genocidu u Srebrenici i jasno kaže da nije bilo namjere za uništenje niti se desio genocid u BiH u cjelini", te dodao da je to ogromna razlika.

"Mislim da podsjećanje na Republiku BiH i jednostrani govori o genocidu pokazuju da BiH ne stvaramo kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda nego dolazi do izražaja želja pojedinaca da BiH bude onakva kako jedan broj političara iz Sarajeva misli da treba da izgleda. Takva BiH je nemoguća, a moguća je samo kao ravnopravna zajednica ravnopravnih konstitutivnih naroda i ostalih i nikako drugačije", rekao je Radmanović.

Ponovio je da je Silajdžić ostao u Vašingtonu i da on tamo vodi razgovore ne kao član Predsjedništva BiH već kao lider stranke.
pored svega loseg sto mislim o Silajdzicu, ovo je bio odlican diplomatski korak!!!
po cemu je dobar?
po pozdravljanju sacirbeja ?
sto prica da je za multikulturnu a svakim svojim nastupom naglasava samo jedan narod ?
po ponavljanju starih teza koje nepiju vode osim po sarajevu ?
ma dajte ljudi odrastite vise
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

liberal wrote:
spongebob wrote:

po cemu je dobar?
po pozdravljanju sacirbeja ?
sto prica da je za multikulturnu a svakim svojim nastupom naglasava samo jedan narod ?
po ponavljanju starih teza koje nepiju vode osim po sarajevu ?
ma dajte ljudi odrastite vise
Ovdje se ne radi o Harisu vec o reakciji Radmanovica. Bilo koji drugi predstavnik interesa BiH u predsjednistvu a vjerujem da bi se I Komsic slozio, bi govorio o istim stvarima a koje su argumentativno pokrivene.

Rekcija Radmanovica je zapravo pokusaj da se i Silajdzic predstavi kao radikalni element i problem nakon sto je Dodik otjerao sve u p…… materinu sa prijedlozima koje su Ameri ponudili. U istinu sama reakcija Nese je pateticna. Hare ima ljudsko pravo da pozdravi koga hoce (uz sta vjerujem da je pozdravio i sadasnjeg ambasadora Milosa Pricu) a da li se to nekome svidjalo ili ne I kakva je reakcija publike potpuno je nerelevantno. Govorio je o duznostima Srbije da bude doslijedna presudi suda da isporuci Mladica. Nevjerovatno je da se neprica vise ovome tj da se ne prica da Srbija I dan danas jos uvijek krsi rezoluciju UN-a o genocidu sa neisporucivanjem Mladica i UN treba lupati po glavi sa tim svaki dan dok ne pocnu slusati. U principu on nije rekao nista novo niti ista neargumentirano a to sto se Nesi to nesvidja jer se osjeca nelagodno to je njegov licni problem.

Nije mi namjera da specificno branim Hareta ali ono sto je uradio je dosljedno i u skladu sa cinjenica i da je bilo koji drugi politicar u takvoj situaciji rekao istu stvar takodjer bih ga podrzao.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Rekonstrukcija i cilj zbog cega su BIH politicari boravili u Americi: 8)

Americi je potrebno da vidi koliko ce otpora biti pruzeno od strane separatistickog elementa u rs-u,kada se bude donijela odluka o nezavisnosti Kosova...Dodik zna da je odlazak Kosova posljednji adut da za svoj etnicki ociscen entitet dobije sto vecu Ustavnu legalnost,i da u buducnosti to bude polazna osnova ka glavnom cilju a to je odvajanje od BIH...Silajdzic na drugoj strani je svjestan da zadrzavanje postojeceg stanja je uspjeh dok se Kosovo ne rijesi,a posle kad splahnu strasti i kad se Srbija okrene sebi i integracijama u EU,Dodik nece imati jakog aduta da odbija ono sto EU i Amerika traze....Ameri su svjesni da su trebali prvo postaviti BIH na noge pa tek onda rjesavati pitanje Kosova i sad pokusavaju da zalede postojece stanje u BIH dok se ne rijesi Kosovo,i vjerovatno ce ovaj put odustati od ozbiljnijeg zavrtanja ruku onim koji se oglusuju o njihove prijedloge....sta je moguci scenario u narednim danima i mjesecima....moguc je udruzeni pritisak Dodika i zapadnohercehgovackog separatistickog klana i zaostravanje situacije..jer ni jednim ni drugim ne odgovara da protekne odlazak Kosova a u BIH mirna politicka situacija...odazak Kosova je jedini kredit na osnovu kojeg rs moze da postane federalna jedinica u BIH ili desavanje naroda i proglasenje srpske samouprave a to je u prevodu rat......
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

zavrzlama wrote:Rekonstrukcija i cilj zbog cega su BIH politicari boravili u Americi: 8)

Americi je potrebno da vidi koliko ce otpora biti pruzeno od strane separatistickog elementa u rs-u,kada se bude donijela odluka o nezavisnosti Kosova...Dodik zna da je odlazak Kosova posljednji adut da za svoj etnicki ociscen entitet dobije sto vecu Ustavnu legalnost,i da u buducnosti to bude polazna osnova ka glavnom cilju a to je odvajanje od BIH...Silajdzic na drugoj strani je svjestan da zadrzavanje postojeceg stanja je uspjeh dok se Kosovo ne rijesi,a posle kad splahnu strasti i kad se Srbija okrene sebi i integracijama u EU,Dodik nece imati jakog aduta da odbija ono sto EU i Amerika traze....Ameri su svjesni da su trebali prvo postaviti BIH na noge pa tek onda rjesavati pitanje Kosova i sad pokusavaju da zalede postojece stanje u BIH dok se ne rijesi Kosovo,i vjerovatno ce ovaj put odustati od ozbiljnijeg zavrtanja ruku onim koji se oglusuju o njihove prijedloge....sta je moguci scenario u narednim danima i mjesecima....moguc je udruzeni pritisak Dodika i zapadnohercehgovackog separatistickog klana i zaostravanje situacije..jer ni jednim ni drugim ne odgovara da protekne odlazak Kosova a u BIH mirna politicka situacija...odazak Kosova je jedini kredit na osnovu kojeg rs moze da postane federalna jedinica u BIH ili desavanje naroda i proglasenje srpske samouprave a to je u prevodu rat......
Znaci lafe dok nesplasnu strasti u kosovu mi ce mo biti zaledjeni. I nadati se suncanim danima., e prije ce se sjeverni pol potpuno otopit nego stanje u BIH.
Pod hitno saljite OGLAS : BIH TRAZI DIKTATORA da nas spasi od NACI MAJMUNA.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

http://www.newsmax.com/archives/article ... shtml?s=sr
"At the U.S. embassy in Sarajevo, I was threatened that if I did not agree to these U.S. demands, I would have problems," Bosnian Serb Prime Minister Milorad Dodik told NewsMax in an exclusive interview.

In a meeting on Wednesday at the State Department, Dodik said that Assistant Secretary Daniel Fried didn't repeat the threats, but insisted that Dodik and the Christian Bosnian Serb government agree to dissolve its independent police force and parliament, and merge them into Muslim-majority federal institutions.

"The United States is trying to assimilate us into Bosnia and Herzegovina (BiH), which is a Muslim entity," Dodik said. Today, Dodik will be meeting with Undersecretary of State Nicholas Burns, who is expected to reinforce these demands. Dodik told NewsMax, "I will refuse."

Asked why he was coming to Washington if to be read the riot act, Dodik said it was "hard to refuse when you've been summoned."
Na stranu diletentizam u armagedonskom pristupu autora, iznenadjuje promjena americkog kursa.
Unjustice

Post by Unjustice »

The man who helped overthrow Serbian dictator Slobodan Milosevic says the State Department is pressuring him to hand over Christian Bosnia to its powerful Muslim neighbor, threatening the delicate balance that ended the Bosnian War ...

"At the U.S. embassy in Sarajevo, I was threatened that if I did not agree to these U.S. demands, I would have problems," Bosnian Serb Prime Minister Milorad Dodik told NewsMax in an exclusive interview.
Slusajte ovog laznjaka?
Covjeka koji je pomogao u svrgavanju Srbijanskog diktatora Slobodana Milosevica ... Milorad Dodik ... eksluzivni intervju ...
:D :D
Dodik and several advisers who also spoke with NewsMax in Washington warned that Muslim Bosnia has become "a platform for attacking the United States and Europe using ‘white' Al Qaeda members who look like Europeans."
A sad ozbiljnije.
Dodik i nekoliko savjetnika sa koji su takodjer razgovarali sa NewsMaxom upozrovaju da je Muslimanska Bosna postala "platforma za napade na Sjedinjenje Americke Drzave i Europu koja upotrijebljava bijele Al Qaeda clanove koji izgledaju kao Europljani."
I hajde sad vi recite da Dodik nije fasista kojeg treba protjerati u Srbiju?

U clanku ima jos bljuvotina i teskih izmisljotina kao da su 5 od 19 napadaca na WTC trenirani u Bosni itd.
"Thirty percent of the Bosnian Muslims approve of or are directly involved in the Wahhabi movement," Dodik said.
Last edited by Unjustice on 25/05/2007 02:51, edited 3 times in total.
artzy

Post by artzy »

zavrzlama wrote:Rekonstrukcija i cilj zbog cega su BIH politicari boravili u Americi: 8)

Dobra observacija.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

SiSaJuMe wrote:

Znaci lafe dok nesplasnu strasti u kosovu mi ce mo biti zaledjeni. I nadati se suncanim danima., e prije ce se sjeverni pol potpuno otopit nego stanje u BIH.
Pod hitno saljite OGLAS : BIH TRAZI DIKTATORA da nas spasi od NACI MAJMUNA.
Igra zivaca...ceka se da neko prvi u napravi pogresan korak i da bude totalni gubitnik....Dodik je spreman i na desavanja naroda i rat ...ali mu treba legalitet,jer u slucaju proglasenja srpske samouprave na teritoriji rs-a automatski taj akt ce se okarkterisati ko izdaja drzave i povreda Ustava BIH,sto je u prevodu krivicni djelo....a to ne ide Dodiku u prilog..on bi na mufte da mu se u Ustav BIH unese pravo entiteta na samoopredjeljenje...a to ce docekati "nikad"..kako stvari stoje po velikosrpski projkekat je bilo bolje da su u DEjtonu trazili manji procenat teritorije za rs-u a vece Ustavne ustupke u vezi prava na samoopredjeljenje,ovako vrijeme ne radi za iste...jer vec 12 godina nakon rata obecavaju svom izvaranom narodu odvajanje od BIH a BIH mic po mic svake godine dobije neku novu ingerenciju i instituciju :) ....

Dokle ce Dodik i mentori mu iz Srbije gutati knedle i drzati situaciju pod kontrolom,je znak pitanja...jer Nikolic i radikali u Srbiji su vjerovatno ko kompezaciju za gubitak vlasti u Srbiji dobili odobrenje za mijesanje u BIH i radikalizaciju srpskog naroda u BIH...

Jedinu dobru stvar koju Dodik uspjesno forsira je sledece:

On je iskoristio nejedinstvo i smusenost probosanskih stranaka i snaga i uspio da prestavi svijetu da iza njega i njegovih ideja stoji citav srpski narod u BIH...a da iza onih koji se bore protiv rezultata rata i aparthejda stoji samo Silajdzic....pa svijet ima dojam da samo Silajdzic forsira reformu policije i Ustava i da iza Silajdzica ne stoji jaka zalednjina...a svi znamo da vise od 60% gradjana BIH je protiv nakaradnog DEjtonskog sporazuma...pod hitno je potrebno jedinstvo svih probosanskih snaga i jedinstven stav u vezi Ustavnih promjena i Reforme policije...
hik-meta

Post by hik-meta »

sve su to prepirke bezveze i presipanje iz supljeg u prazno. nema tu vise nekog prostora za manevrisanje sto se tice generalnog poretka u zemlji, a sto je najgore ni pomirenja medju ljudima, a ni povratka, nazalost. osim kozarca, janje i nesto malo prijedorcana koji su se vratili, republika srpska je etnicki cista teritorija. izvana se nista lako ne mijenja, a unutar rs je to trenutno nemoguce..
Shoba

Post by Shoba »

Mislim da se dosta pregovaralo. Nema vise smisla. U svakim pregovorima nesto izgubimo, dok retrogradne snage uvijek nesto capnu. Nema se ni o cemu svakako pregovarati. Yebesh drzavu koja nema jedinstvenu policiju, vojsku i ekonomiju. ispod toga se ne ide.
Ja bih silajdzica opozvao (ako je to moguce) sa svih pregovora, kao i ostale pro-bosanske politicare (sami bi trebali odbijati bilo kakve pregovore preko ledja svoje zemlje). Ne moze se vise individualno pregovarati u ime svih gradjana BiH u kojekakvoj vukojebini, i pravit' dogovore tek tako.

Kad su napali Bosnu 1992 sto s vana sto iznutra nije im bilo do pregovaranja. Sada je drugacija situacija i niko vise nije naivan. Ako Dodik zaprijeti otcjepjenjem u slucaju prisilnog ujedinjavanja policije, onda ga treba uhapsiti zbog rusenja drzavnog poretka, odnosno veleizdaje Drzave BiH, ciji je gradjanin. Pravo je ipak iznad svega, a ko se ogrijesi o zakon, zna se. POdizanje pobune sigurno donosi barem 20 g. u Zenici.

(sve je ovo nazalost, iluzija...nema niko ni kicme ni damu)
liberal

Post by liberal »

hik-meta wrote:sve su to prepirke bezveze i presipanje iz supljeg u prazno. nema tu vise nekog prostora za manevrisanje sto se tice generalnog poretka u zemlji, a sto je najgore ni pomirenja medju ljudima, a ni povratka, nazalost. osim kozarca, janje i nesto malo prijedorcana koji su se vratili, republika srpska je etnicki cista teritorija. izvana se nista lako ne mijenja, a unutar rs je to trenutno nemoguce..

tacno tako samo treba da dodamo da je tako i na federalnoj strani. koliko god da ovdje pojedinci pricaju da je federacija "multi-multi" to je samo mrtvo slovo na papiru.
moje misljenje je da bi se trebalo raditi na tome da postanemo dobre komsije a vremenom ce doci do stapanja naroda.
da nebi odmah poceli pljuvat po meni pogledajte kad dodje neka pjevaljka iz srbije.kad sam prosle godine bio u sarajevu iznenadio sam se ko sve dolazi iz srbije da pjeva i kolika im je posjecenost. sretnem kasnije prijatelja iz sarajeva koji ide u bg stalno i radi posao sa srbijancima naveliko. kasnije slusam price kako srbi sa romanije salju djecu u sarajevo na studije.....sa tim malim stvarima treba da krenemo a ne da slusamo-te harisa i dodika....nije njima stalo da se prilike stabilizuju
Šandor

Post by Šandor »

zavrzlama wrote:Igra zivaca...ceka se da neko prvi u napravi pogresan korak i da bude totalni gubitnik....Dodik je spreman i na desavanja naroda i rat ...ali mu treba legalitet,jer u slucaju proglasenja srpske samouprave na teritoriji rs-a automatski taj akt ce se okarkterisati ko izdaja drzave i povreda Ustava BIH,sto je u prevodu krivicni djelo....a to ne ide Dodiku u prilog..on bi na mufte da mu se u Ustav BIH unese pravo entiteta na samoopredjeljenje...a to ce docekati "nikad"..kako stvari stoje po velikosrpski projkekat je bilo bolje da su u DEjtonu trazili manji procenat teritorije za rs-u a vece Ustavne ustupke u vezi prava na samoopredjeljenje,ovako vrijeme ne radi za iste...jer vec 12 godina nakon rata obecavaju svom izvaranom narodu odvajanje od BIH a BIH mic po mic svake godine dobije neku novu ingerenciju i instituciju :) ....

Dokle ce Dodik i mentori mu iz Srbije gutati knedle i drzati situaciju pod kontrolom,je znak pitanja...jer Nikolic i radikali u Srbiji su vjerovatno ko kompezaciju za gubitak vlasti u Srbiji dobili odobrenje za mijesanje u BIH i radikalizaciju srpskog naroda u BIH...

Jedinu dobru stvar koju Dodik uspjesno forsira je sledece:

On je iskoristio nejedinstvo i smusenost probosanskih stranaka i snaga i uspio da prestavi svijetu da iza njega i njegovih ideja stoji citav srpski narod u BIH...a da iza onih koji se bore protiv rezultata rata i aparthejda stoji samo Silajdzic....pa svijet ima dojam da samo Silajdzic forsira reformu policije i Ustava i da iza Silajdzica ne stoji jaka zalednjina...a svi znamo da vise od 60% gradjana BIH je protiv nakaradnog DEjtonskog sporazuma...pod hitno je potrebno jedinstvo svih probosanskih snaga i jedinstven stav u vezi Ustavnih promjena i Reforme policije...
Zavrzlama, mislim da griješiš u procjeni. Srbi imaju pola BiH i imaju potpunu kontrolu nad tom polovinom. Sve bitne suštinske nadležnosti su na enitetima tako da su entiteti praktično države. To je bit svega. Sve i da im ukineš himnu, izbaciš ono republika, formalno preneseš neke nadležnosti na nivo države čiji naziv uopšte nije definisan time dobijaš jedno veliko NIŠTA. Sve države imaju ispred ono republika, unija, konfederacija, kneževina, kraljevina.... a naša zemlja nema ništa što automatski znači da je zajednica više država. Iako tako ne piše u Ustavu faktički je tako.

Sve što im treba je da međunarodna zajednica ne poduzme ništa što će ih ugroziti kad zakuhaju i oni su na konju. Otcjepljenje bez rata ili novi rat....sasvim je svejedno. Jedino je važno da su uređeni kako treba i da znaju šta žele. O zaleđu da i ne govorim. Dopremanje logistike i tako to. A mi nemamo nikakav koridor preko čega možemo dopremit bilo šta kad počne sranje. Bilo da je to otcjepljenje ili rat. Mi se možemo odbranit samo ako se za sranje pripremimo mnogo prije nego što nastupi....i ako shvatimo da moramo sami protiv svih.

Sve i da stranci odluče da BiH postane normalna zemlja to neće biti moguće. Bila bi neophodna vojna invazija NATO-a na BiH. Da su oni hjeli da to riješe pustili bi nas '95 da izađemo na Drinu. Ne vidim zašto bi se sad predomislili? Očito je da ne žele muslimansku državu a tako bi nastala većinska muslimanska država. Osim ako će prisilno vratiti 1,3 miliona Srba i preko 700,000 Hrvata u BiH?

Grdno se varaš ako misliš da će Srbi mirno prihvatit bilo kakvu naredbu koja ide u našu korist. Nisu prihvatili ni rješenja za Kosovo '99. Tek kad su ih izbombardovali popustiše. Samo tako se može riješit i ovo ovdje.

Skontaj samo da im još nije jasno šta su propustili '99? Jebo te, niko to i ne pominje u Srbiji. Isto će bit i ovdje. Srbi neće ništa prihvatit po cijenu novog rata.

Umjesto da kontaju koliko su se zajebali što ne dadoše autonomiju Kosovu '99 oni govore da na prvom popisu koji su obavili Turci na Kosovu nije ni bilo Albanaca. Izmišljaju rezultate popisa. Tvrde da su Albanci kolonizirali Kosovo uz pomoć velikog srpskog krvnika Tita a kolonizacija se nastavila nakon '99 kada je stotine hiljada Albanaca nagrnulo na Kosovo iz Albanije.

Ovo govore njihovi stručnjaci na njihovoj državnoj TV 2007. godine. :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

@sandor

Samo par stvari...

Velikosrbi bi davno izveli oruzanu pobunu i odcjepljenje da je odnos snaga na njihovoj strani...

Entiteti su u pravnom smislu ="nista"...

Da je rs-a drzava kako ti tvrdis...nebi se Dodik i rukama i nogama borio da promijeni Ustavni polozaj tog entieta...zato su mu puna usta federalizacije BIH....ta federalizacija je moguca samo u slucaju ponovne teritorijalne prekompezacije BIH...a tu bi deblji kraj izvukao Dodik i velikosrpska politika....nego valja im nazor krepavati....da je odnos snaga ko 90-tih...pjevao bih Dodik drugu pjesmu....ovako ocaknicki se svadja i prepire sa svakim...rijesit ce se i Kosovo ...a to je u stvari i kraj Dodikovog krkanstva i primitivizma...
artzy

Post by artzy »

Unjustice wrote:
The man who helped overthrow Serbian dictator Slobodan Milosevic says the State Department is pressuring him to hand over Christian Bosnia to its powerful Muslim neighbor, threatening the delicate balance that ended the Bosnian War ...

Slusajte ovog laznjaka?
Covjeka koji je pomogao u svrgavanju Srbijanskog diktatora Slobodana Milosevica ... Milorad Dodik ... eksluzivni intervju ...
Dodik and several advisers who also spoke with NewsMax in Washington warned that Muslim Bosnia has become "a platform for attacking the United States and Europe using ‘white' Al Qaeda members who look like Europeans."
A sad ozbiljnije.
Dodik i nekoliko savjetnika sa koji su takodjer razgovarali sa NewsMaxom upozrovaju da je Muslimanska Bosna postala "platforma za napade na Sjedinjenje Americke Drzave i Europu koja upotrijebljava bijele Al Qaeda clanove koji izgledaju kao Europljani."

U clanku ima jos bljuvotina i teskih izmisljotina kao da su 5 od 19 napadaca na WTC trenirani u Bosni itd.
"Thirty percent of the Bosnian Muslims approve of or are directly involved in the Wahhabi movement," Dodik said.
Za ovo bi ga Haris trebao na sud.
Unjustice

Post by Unjustice »

artzy wrote:
Unjustice wrote:

Slusajte ovog laznjaka?
A sad ozbiljnije.

Za ovo bi ga Haris trebao na sud.
Zasto Haris, a ne drzavni tuzioc KOJEM JE TO I POSAO? Ovdje u ovom clanku ima materijala za krivicnu prijavu.
Post Reply