Americka penzija-problem
- banjaluka078
#26 Re: Americka penzija-problem
NIšta još, doduše vikend je. Iz Zagreba su proslijedili žalbu u SSA u USA i sad se čeka njihova reakcija. Nisu mi rekli da li će ići pisanim ili usmenim putem...do sada je za sve bio obavještavan pismom, čak i o najmanjim promjenama. Moguće da će i sada ići tako.
-
melb26sa
#27 Re: Americka penzija-problem
Sta se desilo sa ovim slucajem? Mjesec dana kasnije bi trebali dobiti neki odgovor od SSA.
- banjaluka078
#28 Re: Americka penzija-problem
Hvala na interesovanju. Trenutno SSA kontaktiramo preko Odjela za penzije ambasade u Zagrebu. Tražili su da im dostavimo ovjerenu kopiju zelene karte, pa smo im to poslali. Radnica u ambasadi je otvorila njihovu bazu podataka, pa je u njegovom “dosijeu” pisalo da se traži dokaz da i dalje ima status resident, važeći zeleni karton. Sad opet čekanje… Mada, njoj nije jasno zašto je to urađeno, jer i ona smatra da je u skladu s onim na internetu i brošurom koja mu je dana kad je išao u penziju, navedeno da kao BH državljan ima pravo primati penziju van Amerike koliko god on to želi. Ako je on i pogrešno shvatio kad je bio u USA, ne znam kako bi ona onda to “lupila”.
- banjaluka078
#29 Re: Americka penzija-problem
Evo, da javim kako je ovo završilo, srećom pozitivno. Nakon poslane pisane žalbe i slanja tražene kopije zelenog kartona, danas je od SSA stiglo pismo: "Obavještavamo Vas da šaljemo jedan ček s penzijom za sve propuštene mjesece i od narednog mjeseca će Vam stizati ček s penzijom u zadnjoj trećini mjeseca". I to je to, ni zašto, ni izvinite, ništa.
Ja bih još jednom da zahvalim svima koji su ovdje, a putem pm, ponudili savjet i pomoć!

Ja bih još jednom da zahvalim svima koji su ovdje, a putem pm, ponudili savjet i pomoć!
-
leticija
#30 Re: Americka penzija-problem
Iskoristicu ovu temu da pitam sa koliko godina starosti i radnog staza, zene u BiH mogu ici u penziju?
- Kraljica_Suza
#31 Re: Americka penzija-problem
Pitanje u vezi socijale:
Poznanik, stariji covjek, prima socijalu u Americi i otisao je u Bosnu prije par mjeseci a potom odlucio i ostati dole zivjeti. Zamoljena sam da se raspitam kako ide to odjavljivanje sa socijale i hoce li biti neki problem sto je on vec otisao? Moze li neko umjesto njega nazvati (on ionako ne zna engleski) i samo ga odjaviti?
Poznanik, stariji covjek, prima socijalu u Americi i otisao je u Bosnu prije par mjeseci a potom odlucio i ostati dole zivjeti. Zamoljena sam da se raspitam kako ide to odjavljivanje sa socijale i hoce li biti neki problem sto je on vec otisao? Moze li neko umjesto njega nazvati (on ionako ne zna engleski) i samo ga odjaviti?
-
melb26sa
#32 Re: Americka penzija-problem
Javi koju vrstu socijale pa da nazovem i vidim sta se treba uraditi.Kraljica_Suza wrote:Pitanje u vezi socijale:
- Kraljica_Suza
#33 Re: Americka penzija-problem
Social securitymelb26sa wrote:Javi koju vrstu socijale pa da nazovem i vidim sta se treba uraditi.
Hvala ti puno!
-
melb26sa
#34 Re: Americka penzija-problem
Koja tacno - SSI, SSDI? Jedno je SS Insurance, drugo je disability income za osobe koje imaju medicinske teskoce i ne mogu raditi pa im drzava isplacuje odredjeni iznos.Kraljica_Suza wrote:Social securitymelb26sa wrote:Javi koju vrstu socijale pa da nazovem i vidim sta se treba uraditi.
Hvala ti puno!
Zovem u ponedjeljak, ne rade vikendom.
- Kraljica_Suza
#35 Re: Americka penzija-problem
Izvini, nisam znala za ove podjele. On prima ovu drugu - SSDI -melb26sa wrote:Koja tacno - SSI, SSDI? Jedno je SS Insurance, drugo je disability income za osobe koje imaju medicinske teskoce i ne mogu raditi pa im drzava isplacuje odredjeni iznos.
-
melb26sa
#36 Re: Americka penzija-problem
Kraljica_Suza wrote:Izvini, nisam znala za ove podjele. On prima ovu drugu - SSDI -melb26sa wrote:Koja tacno - SSI, SSDI? Jedno je SS Insurance, drugo je disability income za osobe koje imaju medicinske teskoce i ne mogu raditi pa im drzava isplacuje odredjeni iznos.
Evo sad sam zvala - jedva ih dobih - poznanik treba da javi preko konzulata ako ce biti van USA vise od 30 dana.
Trazice mu SSN broj, datum rodjenja, mjesto rodjenja i djevojacko prezime majke.
- Kraljica_Suza
#37 Re: Americka penzija-problem
Hvala @melb26samelb26sa wrote:Evo sad sam zvala - jedva ih dobih - poznanik treba da javi preko konzulata ako ce biti van USA vise od 30 dana.
Trazice mu SSN broj, datum rodjenja, mjesto rodjenja i djevojacko prezime majke.
Kaze poznanik:"De bogati kupi toj curi cokoladu od mene"

poslije sam mu objasnila da smo preko interneta razmjenile info