Americka Baza Butmir
- dingosp0
#1 Americka Baza Butmir
Pitanje, dali amercki drzavljani mogu uci u Americku vojnu bazu u butmiru ili samo pripadnici americke vojske? Mislim na onaj shop sto postoji tamo...
- poznanik
#2 Re: Americka Baza Butmir
dingosp0 wrote:Pitanje, dali amercki drzavljani mogu uci u Americku vojnu bazu u butmiru ili samo pripadnici americke vojske? Mislim na onaj shop sto postoji tamo...
Nije američka nego NATO baza. Mada je, manje-više to isto
- dingosp0
#3 Re: Americka Baza Butmir
mislio sam da je americka....poznanik wrote:dingosp0 wrote:Pitanje, dali amercki drzavljani mogu uci u Americku vojnu bazu u butmiru ili samo pripadnici americke vojske? Mislim na onaj shop sto postoji tamo...
Nije američka nego NATO baza. Mada je, manje-više to isto
eto NATO baza
- brewer
#4 Re: Americka Baza Butmir
u bazu možeš ući na mnogo načina, na primjer kao lokalni vodoinstalater ili bravar ili električar.
pitanje je samo s kojom svrhom ulaziš. uglavnom - ako si gost u svakom trenutku boravka unutar baze moraš biti pod pratnjom osobe koja te je uvela i koja je za tebe predala sve papire i ostalu papirologiju i ta osoba za tebe odgovara u bazi.
privilegije se razlikuju u bazi tako da stanovnici baze imaju kartice različite boje prema kojima su im date privilegije višeg ili manjeg stupnja. od toga zavisi da li te osoba može uvesti kao gosta ili ne.
u prevodu, mogu ući svi, bez obzira na državljanstvo uz dobru "šnjuru" iznutra
privilegije se razlikuju u bazi tako da stanovnici baze imaju kartice različite boje prema kojima su im date privilegije višeg ili manjeg stupnja. od toga zavisi da li te osoba može uvesti kao gosta ili ne.
u prevodu, mogu ući svi, bez obzira na državljanstvo uz dobru "šnjuru" iznutra
- dingosp0
#5 Re: Americka Baza Butmir
ma ja ....Lud i ponosan wrote:@ dingosp0
Moras imati nekog unutra (zaposlenog) da ti kupi parfem, tehnicku spravicu, ili sta god, posto pretpostavljam da si zbog toga pokrenuo ovu temu.Procitao sam samo "shop", a ostatak posta preskocio...
znaci ipak treba neko ko je tu zaposlen ... da bi kupio nesto...
- dingosp0
#6 Re: Americka Baza Butmir
mogu mislitiLud i ponosan wrote:Da, barem je to moje iskustvo. A cijene su... uh, jako povoljne.
ja znam jednu osobu koja moze uci... ali opet ne mogu da peglam non stop
a uzeo sam parfem prosli pu CK, kod nas je 140KM u bazi 80KM
- dingosp0
#7 Re: Americka Baza Butmir
koliko im je jeftnija tehnika... npr tv, mobiteli itd? znas li?Lud i ponosan wrote:Neki su jos bolje prosli.Parfemi su se kretali od 50-70 km.
I ja bih volio sebi jedan uzeti, ali nemam nikoga tamo, jbg.
- dingosp0
#8 Re: Americka Baza Butmir
koja ludnicaLud i ponosan wrote:Uh... Sjecam se da je prijatelj prije nekog vremena kupovao kameru, pa recimo da je 30-40% jeftinija nego u bilo kojoj prodavnici u rajvosa.
koliko li je novi galaxy s III
- plemba
#9 Re: Americka Baza Butmir
da vas razocaram, vecina PX-ova je zatvorena (ukljucujuci US-ov) koji je i bio najbolji i najpovoljniji. nema vise vojnika kao sto je nekad bilo.
bez kartice mozes neksto sitno uzeti, poput 2 kutije cigareta, sto sam ja obilato koristio kad sam bio tamo. svaki dan ja po 2 i jos poneki nepusac 2 pa mi to preda kad izademo.
i da, ne radim tamo
bez kartice mozes neksto sitno uzeti, poput 2 kutije cigareta, sto sam ja obilato koristio kad sam bio tamo. svaki dan ja po 2 i jos poneki nepusac 2 pa mi to preda kad izademo.
i da, ne radim tamo
-
pilica
#10 Re: Americka Baza Butmir
Zatvoren čini mi se jedino njemački i britanski; italijanski, američki (u smanjenom izdanju), španski, norveški još su uvijek tamo i radeplemba wrote:da vas razocaram, vecina PX-ova je zatvorena (ukljucujuci US-ov) koji je i bio najbolji i najpovoljniji. nema vise vojnika kao sto je nekad bilo.
i da, ne radim tamo
- South Blue Mama
#11 Re: Americka Baza Butmir
po pravilima kao civilu (domacem) nista ti nije dozvoljeno da kupis, a od shop-ova su ostali IT, US, ES, FR, TU
sve cijene su povoljnije, mobitela nema, parfema ima u izobilju
i da vise ne radim tamo
sve cijene su povoljnije, mobitela nema, parfema ima u izobilju
i da vise ne radim tamo
- South Blue Mama
#12 Re: Americka Baza Butmir
jos da dodam, posto je od 01.01.2012 sezona otkaza, vise te nece bas svako ni uvesti, strahuju ljudi od svega
- dingosp0
#13 Re: Americka Baza Butmir
znaci kriza je obuhvatila i NATO
-
nelam
#14 Re: Americka Baza Butmir
Klix-ovci, sudeći po datumu posljednjeg posta, vidim da je tema ''zamrla'' al' mi je potrebno par info pa ću riskirati 
Nedavno smo kolegice i ja kupile preko ''nekoga'' (druga ruka) 3 parfemax60,00 KM (2x D&G Light blue i Channel 5), međutim ispostavilo se da nisu originali jer se osjete min.1h. Nismo dobile račun, naravno, te na našu ''reklamaciju'' da hoćemo pare nazad zbog nekvalitetnih parfema, dobile smo očekivani odgovor da dotična persona nema kod sebe para da nam vrati, da ''prva ruka'' iz baze ne može isto iz razloga što su parfemi (računi) već ''proknjiženi''
Malo smiješan odgovor naročito nekome ko radi u finansijama pa malo bolje poznaje računovostvene cake.
Zanima me:
- dal' postoji PX shop u Butmiru još uvijek,
- šta mi je potrebno za ulazak (nemam nikakvih štela i veza iznutra),
- dal' je neko imao slično iskustvo sa kvalitetom parfema,
- dal' neko ima ''nekoga'' da provjeri na koji način se može provjeriti kupovina parfema te na koji način da vratimo bačenu lovu ?
Kolegica s posla je prošle godine kupila parfem Armani Code(opet preko nekoga kupila sebi parfem al' je dobila račun) i bio je ispravan, tako da me odgovor ''nema računa'' izbacuje iz takta.
Ne raspolažemo s puno podataka, al' svejedno nemamo namjeru ostaviti na ovome, prijava ide pa šta bude.
Može i odgovor na PP samo da od nečega krenemo jer niko ne radi za džabe a naročito ne da me prave budalom za rođene pare.
Hvala svima unaprijed na odgovoru.
Nedavno smo kolegice i ja kupile preko ''nekoga'' (druga ruka) 3 parfemax60,00 KM (2x D&G Light blue i Channel 5), međutim ispostavilo se da nisu originali jer se osjete min.1h. Nismo dobile račun, naravno, te na našu ''reklamaciju'' da hoćemo pare nazad zbog nekvalitetnih parfema, dobile smo očekivani odgovor da dotična persona nema kod sebe para da nam vrati, da ''prva ruka'' iz baze ne može isto iz razloga što su parfemi (računi) već ''proknjiženi''
Zanima me:
- dal' neko ima ''nekoga'' da provjeri na koji način se može provjeriti kupovina parfema te na koji način da vratimo bačenu lovu ?
Kolegica s posla je prošle godine kupila parfem Armani Code(opet preko nekoga kupila sebi parfem al' je dobila račun) i bio je ispravan, tako da me odgovor ''nema računa'' izbacuje iz takta.
Ne raspolažemo s puno podataka, al' svejedno nemamo namjeru ostaviti na ovome, prijava ide pa šta bude.
Može i odgovor na PP samo da od nečega krenemo jer niko ne radi za džabe a naročito ne da me prave budalom za rođene pare.
- drndalo
#15 Re: Americka Baza Butmir
Tesko ces ti tu sta kad nemas ni racun od kupovine... Posebno mi je sumnjiva cijena, ako neko radi "drugu ruku" originala onda je radi da zaradi, a cijena ti je kao da je po nabavnoj tamo... Ima nekoliko PX-ova, manje nego prije, ali ih ima i rade. Jedino sto mozes je da ganjas prodavca, ali po svemu sudeci, i tu ti nema hljeba... Generalno, tu je lokalcima zabranjena kupovina, caki zaposlenim, nezvanicno se moze nabaviti ponesto, ali uvijek preko usluge, dakle hvatanja za rukav i moljakanja... Ako neko radi "na veliko" to ni ne udje ubazu... Jer ni u bazi nikada ne znaju da li ce ih i kada pregledati na izlazu, a to ne smiju imati...
Meni to najvise lici na dupljak iz svega spomenutog.
-
nelam
#16 Re: Americka Baza Butmir
@ drndalo:drndalo wrote:Tesko ces ti tu sta kad nemas ni racun od kupovine... Posebno mi je sumnjiva cijena, ako neko radi "drugu ruku" originala onda je radi da zaradi, a cijena ti je kao da je po nabavnoj tamo... Ima nekoliko PX-ova, manje nego prije, ali ih ima i rade. Jedino sto mozes je da ganjas prodavca, ali po svemu sudeci, i tu ti nema hljeba... Generalno, tu je lokalcima zabranjena kupovina, caki zaposlenim, nezvanicno se moze nabaviti ponesto, ali uvijek preko usluge, dakle hvatanja za rukav i moljakanja... Ako neko radi "na veliko" to ni ne udje ubazu... Jer ni u bazi nikada ne znaju da li ce ih i kada pregledati na izlazu, a to ne smiju imati...
Hvala puno na odgovoru, iako nije po mom ukusu
Što je najgore, imali smo lika od koga smo prošle godine kupile 6 parfema za poklone (kako je kome rođendan u kolektivu pa se utalimo za poklon
-
Naslovnica
#17 Re: Americka Baza Butmir
Parfemi koji se prodaju u bazi nisu fake, nego originali.nelam wrote:Klix-ovci, sudeći po datumu posljednjeg posta, vidim da je tema ''zamrla'' al' mi je potrebno par info pa ću riskirati
Nedavno smo kolegice i ja kupile preko ''nekoga'' (druga ruka) 3 parfemax60,00 KM (2x D&G Light blue i Channel 5), međutim ispostavilo se da nisu originali jer se osjete min.1h. Nismo dobile račun, naravno, te na našu ''reklamaciju'' da hoćemo pare nazad zbog nekvalitetnih parfema, dobile smo očekivani odgovor da dotična persona nema kod sebe para da nam vrati, da ''prva ruka'' iz baze ne može isto iz razloga što su parfemi (računi) već ''proknjiženi''Malo smiješan odgovor naročito nekome ko radi u finansijama pa malo bolje poznaje računovostvene cake.
Zanima me:
Provjeri ti kod te "druge" ruke, ona vas je izlevatila. Uzela pare od vas, kupila jeftino od garave brigade koja ordinira ispred pošte na Malti, a vama dala kao origininale. Čist profit. Zato i nema računa, jer je kupljeno ispred pošte.
Svaki PX ti izdaje račun.
Lovu ne možeš vratiti, na to možeš da zaboraviš.
Što se tiče knjigovodstva, PX-ovi ne podliježu pod zakone BiH, prema tome ono što ti znaš o računovodstvu važi samo dok ne pređeš kapiju baze.
- Fantassin
#18 Re: Americka Baza Butmir
Evo jedne zanimljivosti,Amerika ti moze dati ovlastenje (bilo kome) da udje u:Njemacku.Kuvajt.Emirate.Afghanistan i Kirgistan.Ne treba ni pasos hehe
- vjesticanametli
#19 Re: Americka Baza Butmir
i jos nesto LB od glabane nikada nije kostao toliko u bazi
uzeo vas je lopatom a tamo uci neces tek tako
ne radim vise tamo, imam pristup i ne ulazim ........... sto je valjalo otislo je pa sad nek tuse turcima i vojsKi/ meĐŽedima federacije tu govnariju
bude po aerodromima svega na snizenjima
uzeo vas je lopatom a tamo uci neces tek tako
ne radim vise tamo, imam pristup i ne ulazim ........... sto je valjalo otislo je pa sad nek tuse turcima i vojsKi/ meĐŽedima federacije tu govnariju
- HardCore
#20 Re: Americka Baza Butmir
nego ako je neko voljan da mi nabavi parfem 1 milion iz bilo koje baze, castit cu ga,naravno uz parfem zelio bih i racun nebi da mi neko uvali kopiju...i naravno ako bude sve u redu, imat ce od mene preporuke i sigurno ce dobit jos par kupaca tako da ce moci dobro zaradit...
- drndalo
#21 Re: Americka Baza Butmir
Cisto tehnike radi, pored clanova OS BiH iz Fed. i oni iz RS-a su tamo...vjesticanametli wrote:i jos nesto LB od glabane nikada nije kostao toliko u bazi![]()
![]()
![]()
![]()
uzeo vas je lopatom a tamo uci neces tek tako![]()
ne radim vise tamo, imam pristup i ne ulazim ........... sto je valjalo otislo je pa sad nek tuse turcima i vojsKi/ meĐŽedima federacije tu govnariju![]()
- vjesticanametli
#22 Re: Americka Baza Butmir
oh hvala..........zaboravih druge meĐŽede
- South Blue Mama
#23 Re: Americka Baza Butmir
cisto informacije radi, ni meDŽedima nije dozvoljena kupovina u PX-ovima
- Tomos
#24 Re: Americka Baza Butmir
Kad će otvoriti onaj put što su nam zakrčili pa se mora zaobilaziti okolo između škrbine kafane i d.kotorca nema smisla sve neko pomirenje, a oni nam barikade napravili da ne možemo prolaziti čega se plaše nemaju pravo put okupirati.
- South Blue Mama
#25 Re: Americka Baza Butmir
to mozes pitati njih, najlakse ti je doci do kapije u pc-u imas office tik uz istu, pa bujrum