Američka ambasada

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

travar

#1 Američka ambasada

Post by travar »

Dakle danas je postavljen "kamen temeljac" za DRUGU američku ambasadu u Sarajevu!
Samo da napomenem da je lokacija na prostoru bivše Maršalke, dakle nekih 20-tak metara od kampusa!
Od neke mizerne sume novca (oko 12mil) koja je uplaćena za taj prostor, kampusu, šipak!
Prvobitni plan je bio da se na tom mjestu gradi komplex zgrada kampusa, ali nekome zafalio krov na kući, nekome auto staro mjesec dana se uprljalo pa sad valja kupovat novo, pa onda daj šta daš, prodaj zemljište amerikancima koje, btw, zaboli neka stvar što se u okolini nalazi fakultet, srednja škola, muzej, željeznička i glavna saobraćajnica grada, a i što bi ih bolilo, kad naše guzonje ne boli!
Elem, danas, na dan postavljanja tog čuda, nisu nam dali ulaz iz pravca čaršije, jadni mi kad je naprave:
Stražar na svakom koraku, zidine, bodljikava žica, a o foto-aparatima neću ni da govorim (to je svima poznato)!
Eto, mene samo zanima što će im onoliki prostor, ako već imaju jednu ambasadu, osim ako ne planiraju fakin vojnu bazu pravit'!?

Toliko, pa molim vaša mišljenja!

Btw, izvinjavam se ako tema već postoji!
Asana

#2 Re: Američka ambasada

Post by Asana »

Prvobitni plan je bio da se na tom mjestu gradi komplex zgrada kampusa,
... samo, za taj plan je sigurno bilo potrebno jaaaaako puno novca... Kompleks je bio ogroman, a Univerzitetu je i ovako ostalo dovoljno zgrada za renoviranje i osavremenjivanje... daj Boze da i od toga nesto bude.

Tamo gdje je sad Americka Ambasada, normalno se prolazi pored. Ne znam zasto mislis da ce na novoj lokaciji biti drugacije.
Alhemicarkaa

#3 Re: Američka ambasada

Post by Alhemicarkaa »

Asana wrote:Tamo gdje je sad Americka Ambasada, normalno se prolazi pored. Ne znam zasto mislis da ce na novoj lokaciji biti drugacije.
Drugacije je to sto su u blizini muzeji i bice zabranjeno fotografisanje, kao sto je sad zabranjeno gdje je sad (u Alipasinoj).
Muzeji su ipak svojevrsna turisticka atrakcija i glupo je da je tu zabranjeno slikanje.
travar

#4 Re: Američka ambasada

Post by travar »

Asana wrote:
Prvobitni plan je bio da se na tom mjestu gradi komplex zgrada kampusa,
... samo, za taj plan je sigurno bilo potrebno jaaaaako puno novca... Kompleks je bio ogroman, a Univerzitetu je i ovako ostalo dovoljno zgrada za renoviranje i osavremenjivanje... daj Boze da i od toga nesto bude.

Tamo gdje je sad Americka Ambasada, normalno se prolazi pored. Ne znam zasto mislis da ce na novoj lokaciji biti drugacije.
Jeste bilo potrebno jaaako puno para, ali bolje da se sačekalo da se nađe ili donator ili nešto drugo, nego graditi čisto iz obijesa nešto što već postoji!
Meni to nije uredu!
A pored stare ambasade se "normalno" prolazi jer nemogu zatvoriti, mislim, jedini sjeverni prilaz centru grada, što znači, da mogu, zabranili bi i to!
Što se tiče zgrada za obnovu, jednu već ruše radi proširenja ceste, a studenti su, čini mi se, podstanari negdje drugo, dok ne dobiju svoju zgradu (poljoprivredni fax)!
Neznam, meni fakat žao onolikog prostora, koji bi se mogao upotrijebiti za izgradnju nečeg pametnijeg, ako ne kampusa, onda nečega od kulturnog značaja, nešto što će svima koristiti, a ne samo egoistima američke ambasade! :-?
pitt

#5 Re: Američka ambasada

Post by pitt »

bolje nasha ambasada :D:D ne budite cicije :D :D :D :D
travar

#6 Re: Američka ambasada

Post by travar »

pitt wrote:bolje nasha ambasada :D:D ne budite cicije :D :D :D :D
Kod nas....sve je moguće pa i to! :D
Asana

#7 Re: Američka ambasada

Post by Asana »

Alhemicarkaa wrote: Drugacije je to sto su u blizini muzeji i bice zabranjeno fotografisanje, kao sto je sad zabranjeno gdje je sad (u Alipasinoj).
Muzeji su ipak svojevrsna turisticka atrakcija i glupo je da je tu zabranjeno slikanje.
Mislim da ce to sa zabranom slikanja u blizini Ambasada i onako uskoro biti generalno prevazidjeno kao propis. Besmisleno je - odes na google i pogledas odozgo ... slikas sa susjednog nebodera ... to je dakle najmanji razlog za brigu i nezadovoljstvo.
Alhemicarkaa

#8 Re: Američka ambasada

Post by Alhemicarkaa »

Asana wrote:... slikas sa susjednog nebodera ...
I to je zabranjeno. Provjereno na sadasnjoj ambasadi, kad smo se moja raja i ja htjeli slikati na balkonu zgrade iznad Ambasade...
Asana

#9 Re: Američka ambasada

Post by Asana »

Slikas kroz staklo .... postavis mini kamericu, pa niko i ne mrda dok slika .... :zzzz:

... helem, besmisleno je.
travar

#10 Re: Američka ambasada

Post by travar »

...a snajper te čola sa susjedne zgrade :D
karanana

#11 Re: Američka ambasada

Post by karanana »

Zgrada i zemljiste u kojoj su trenutno se renta i mogu misliti koliko mjesecno plate za rentu, stoga im se vise isplatilo kupiti i napraviti novu koja je u njihovom vlasnistvu jer je tlo ambasade fakticki tlo drzave cija je to ambasada, a kako je to bilo moguce kad rentas to tlo i zgradu? Ja mislim da se saobracaj nece poremetiti, a bogami sto se slikanja tice, tamo i nemas nesto posebno slikati osim onog radoncicevog chuda. Jakih mi muzeja, svi isarani i prljavi, zabrana slikanja ce ustvari biti usluga nama da turisti ne nose slike rugla od muzeja dalje i da nas ne sramote.
zgembo_sa

#12 Re: Američka ambasada

Post by zgembo_sa »

Sta ce biti kada ih spopadne paranoja kako ih cesto zna spopasti? Blokirat ce cijeli grad, ceste sa sve 3 strane, autobusku i zeljeznicku stanicu, tramvaje... Cisto preseravanje. Onda, ambasada se gradi pored, da ne kazem u sred, univerzitetskog kampusa. Sta ce biti sa bilo kakvim manifestacijama koje bi se tamo mogle odrzavati. Hoce im zabranit odrzavanje? Koncerti, proslave, utakmice... misaona imenica. Prave Bastilju i uskracuju nam slobode u sred naseg grada.

Koliko ce vremena proci dok ne ubiju nekog jadnika koji se popeo na zgradu da namjesti antenu, neku zenu koja stere ves ili pere prozore, nekog studenta koji je igrao kosarke ili nesto slicu u kampusu, nekog pijanog mladica koji je poslije koncerta odlucio da se olaksa uz ogradu Bastilje?
luciferino

#13 Re: Američka ambasada

Post by luciferino »

Ja mislim da nas sve kolektivno puca paranoja, ali hajde. Vidjećemo.
karanana

#14 Re: Američka ambasada

Post by karanana »

Joj uvijek sta bi bilo kad bi bilo....evo nije bilo ambasade 13 godina poslije rata i koliko se odrzalo utakmica, proslava i ostalih manifestacija na tom mjestu? I sad su amerikanci krivi sto studenti to ne mogu da naprave? Krivi te studente. A taj sto pisa po ambasadi i po bilo kojoj zgradi i zasluzuje da bude upucan. Uvijek nesto ne valja. Da amerikanci nisu kupili ono tamo, 100% bi i sad tamo bila ona rusevina od kasarne koja bi se jednog dana srusila na cestu i ubila vise ljudi nego sto ce ih amerikanci ubiti sa ambasadom tamo.

kakva paranoja ce ih spopasti? Koliko ih je puta spopala u alipasinoj? Ja se sjecam jednog puta, i to s pravom, kad je raznesen Jozo Leutar, i to je to. Kad su jos zatvorili cestu? Jesu jednom, ali radi nasih glavesina koji su prakirali svoja auta na sred ceste zbog neke proslave tamo. A u novoj zgradi ce imati i dovoljno parkinga da to ne moraju vise raditi.
zgembo_sa

#15 Re: Američka ambasada

Post by zgembo_sa »

karanana wrote:Joj uvijek sta bi bilo kad bi bilo....evo nije bilo ambasade 13 godina poslije rata i koliko se odrzalo utakmica, proslava i ostalih manifestacija na tom mjestu? I sad su amerikanci krivi sto studenti to ne mogu da naprave? Krivi te studente. A taj sto pisa po ambasadi i po bilo kojoj zgradi i zasluzuje da bude upucan. Uvijek nesto ne valja. Da amerikanci nisu kupili ono tamo, 100% bi i sad tamo bila ona rusevina od kasarne koja bi se jednog dana srusila na cestu i ubila vise ljudi nego sto ce ih amerikanci ubiti sa ambasadom tamo.

kakva paranoja ce ih spopasti? Koliko ih je puta spopala u alipasinoj? Ja se sjecam jednog puta, i to s pravom, kad je raznesen Jozo Leutar, i to je to. Kad su jos zatvorili cestu? Jesu jednom, ali radi nasih glavesina koji su prakirali svoja auta na sred ceste zbog neke proslave tamo. A u novoj zgradi ce imati i dovoljno parkinga da to ne moraju vise raditi.
Ja sam bio svjedok barem 5 puta da su totalno blokirali saobracaj na alipasinoj (eto slucajno prolazio, mogu mislit koliko puta inace to rade), bio sam svjedok da su maltretirali novinare koji su dosli da vidje djecu koja su maturirala i okupila se pored svoje skole, svi smo svjedoci da jedino ispred njihove ambasade postoji obezbjedjenje sa dugim cijevima.

A za manifestacije u kampusu. Jesi mozda cuo za Access? Tamo ljeti zna biti prilicno dobro posjecenih desavanja, uz obilne kolicine alkohola. Hoce li se morat muzika stisat jer smeta radnicima ambasade ili njihovoj osjetljivoj spijunskoj opremi? Sta cemo kad se kampus upotpuni nekim sportskim terenom? Hoce se morat postavljati mreza od 100 metara da slucajno neko ne opali po lopti prejako, mogao bi je neko zamijenit sa bombom! I hoce li ce se morat ljudi dobro brijat da ne bi dobili metak u celo jer sumnjivo izgledaju?

Pazi ti price, eto srusio bi se zid pa su dosli ameri i spasili nas. Hajmo dat i vijecnicu nekome dok neko nije stradao. Prodaja tog zemljista amerima je cista pljacka. Dobili su ga po cijeni koja je taman tolika da se od tog novca uklone rusevine, sto su naravno preuzeli na sebe nasi bajni politicari, recimo Zlatko Petrovic. Ono nesto sice sto je ostalo i sto je kao trebalo da bude pomoc kampusu je dobilo noge, niko ne zna gdje su. Onakvu lokaciju za takvu bijedu ne mogu dobiti ni u nekoj dzungli, a ne u centru glavnog grada jedne drzave.
Asana

#16 Re: Američka ambasada

Post by Asana »

zgembo_sa wrote: Koliko ce vremena proci dok ne ubiju nekog jadnika koji se popeo na zgradu da namjesti antenu, neku zenu koja stere ves ili pere prozore, nekog studenta koji je igrao kosarke ili nesto slicu u kampusu, nekog pijanog mladica koji je poslije koncerta odlucio da se olaksa uz ogradu Bastilje?
Ja jos nikad nisam cula da je osiguranje Ambasade reagiralo oruzjem, ni ovdje niti u drugim gradovima. Neosnovan strah.
A sad, da je nas zajednicki budgetski novac drugacije rasporedjen, ta je lokacija mogla biti iskoristena za nesto drugo... ali nije... lokacija je data, saobracaj u okolini isplaniran u skladu s postojanjem Ambasade na tom mjestu ... za 99 godina kad ovaj ugovor istekne a mi ekonomski ojacamo - moci cemo to sve porusiti i napraviti veliki Kulturni centar :) zasigurno ce se do tada drugacije razmisljati, pa nece sve biti rezervirano za shoping centre ...
karanana

#17 Re: Američka ambasada

Post by karanana »

Pa nisu Amerikanci krivi sto su dobili dobru cijenu za zemljiste. Tebi da neko ponudi sada stan od 100 kvadrata u Ferhadiji za 100 hiljada KM, bi li se bunio i rekao da to nije pravedno? Ne biraju amerikanci te nepodobne politicare, nego upravo ti isti studenti i gradjani koje se fol nesto zale.

Ja mislim da smo mi previse paranoicni, i iskreno, ja sam se vise bojao voziti a da ne pricam o hodanju onom cestom od zeljeznicke prema glavnoj cesti uz rusevinu, koju btw ne mozes bas usporedjivati sa vijecnicom koja je u 100 puta boljem stanju, nego sto se bojim hodati alipasinom pored desetina dugih cijevi i mitraljeskih gnijezda koji me mrko gledaju.
zgembo_sa

#18 Re: Američka ambasada

Post by zgembo_sa »

Jadni ameri, ni krivi ni duzni dobise dzaba zemljiste za ambasadu :lol:
chuchumbamayumbe

#19 Re: Američka ambasada

Post by chuchumbamayumbe »

zgembo_sa wrote:
karanana wrote:Joj uvijek sta bi bilo kad bi bilo....evo nije bilo ambasade 13 godina poslije rata i koliko se odrzalo utakmica, proslava i ostalih manifestacija na tom mjestu? I sad su amerikanci krivi sto studenti to ne mogu da naprave? Krivi te studente. A taj sto pisa po ambasadi i po bilo kojoj zgradi i zasluzuje da bude upucan. Uvijek nesto ne valja. Da amerikanci nisu kupili ono tamo, 100% bi i sad tamo bila ona rusevina od kasarne koja bi se jednog dana srusila na cestu i ubila vise ljudi nego sto ce ih amerikanci ubiti sa ambasadom tamo.

Ja sam bio svjedok barem 5 puta da su totalno blokirali saobracaj na alipasinoj (eto slucajno prolazio, mogu mislit koliko puta inace to rade), bio sam svjedok da su maltretirali novinare koji su dosli da vidje djecu koja su maturirala i okupila se pored svoje skole, svi smo svjedoci da jedino ispred njihove ambasade postoji obezbjedjenje sa dugim cijevima.

A za manifestacije u kampusu. Jesi mozda cuo za Access? Tamo ljeti zna biti prilicno dobro posjecenih desavanja, uz obilne kolicine alkohola. Hoce li se morat muzika stisat jer smeta radnicima ambasade ili njihovoj osjetljivoj spijunskoj opremi? Sta cemo kad se kampus upotpuni nekim sportskim terenom? Hoce se morat postavljati mreza od 100 metara da slucajno neko ne opali po lopti prejako, mogao bi je neko zamijenit sa bombom! I hoce li ce se morat ljudi dobro brijat da ne bi dobili metak u celo jer sumnjivo izgledaju?

Pazi ti price, eto srusio bi se zid pa su dosli ameri i spasili nas. Hajmo dat i vijecnicu nekome dok neko nije stradao. Prodaja tog zemljista amerima je cista pljacka. Dobili su ga po cijeni koja je taman tolika da se od tog novca uklone rusevine, sto su naravno preuzeli na sebe nasi bajni politicari, recimo Zlatko Petrovic. Ono nesto sice sto je ostalo i sto je kao trebalo da bude pomoc kampusu je dobilo noge, niko ne zna gdje su. Onakvu lokaciju za takvu bijedu ne mogu dobiti ni u nekoj dzungli, a ne u centru glavnog grada jedne drzave.
Da ameri nisu dobili/kupili to zemljiste ukrao bi ga neki novopeceni bosanski profiter/kriminalac i tu uzeo lovu, kako uostalom i rade na okolnim zemljistima. Dakle, sto se toga tice, radije cu to zemljiste pokloniti amerima, nego da ga "privatizuje" neki bosanski biznismen/ublehash.
Muzika u Accessu se nece morati stisavati zbog spijunske opreme, posto se sva americka spijunskao oprema nalazi u kampu na Butmiru.
Koliko je puta zaustavljan saobracaj u Sarajevu da bi prosao Krajisnik i kompanija, a i ostali zlocinci i ublehashi?
Zao mi je sto se zavlace raja sa tim kampusom, nema od toga nista barem slijedecih 20 godina, a niti se studenti smetati amerima, niti ameri njima.
BTW, mogli su nasi naci para da bar naprave onu dzamiju u sredistu buduceg kampusa (kako to stoji na planu), ne mogu da vjerujem da se bar za nju nije moglo naci para.
Sto veca americka ambasada u Sarajevu, to bolje za sve nas (osim za pojedince koji su zastranili dibidus).
zgembo_sa

#20 Re: Američka ambasada

Post by zgembo_sa »

Ja predlazem da poravnamo recimo cijelu bascarsiju i poklonimo je amerima, sto prije to bolje za nas, dok je nije kakav nas ublehas uzeo. A mogli bi i zgradu predsjednistva, ko su oni da imaju privilegije da zaustavljaju saobracaj, to smiju samo ameri...
chuchumbamayumbe

#21 Re: Američka ambasada

zgembo_sa wrote:Ja predlazem da poravnamo recimo cijelu bascarsiju i poklonimo je amerima, sto prije to bolje za nas, dok je nije kakav nas ublehas uzeo. A mogli bi i zgradu predsjednistva, ko su oni da imaju privilegije da zaustavljaju saobracaj, to smiju samo ameri...
Bezze ti je prijedlog, imas li koji pametniji?
zgembo_sa

#22 Re: Američka ambasada

Post by zgembo_sa »

chuchumbamayumbe wrote:
zgembo_sa wrote:Ja predlazem da poravnamo recimo cijelu bascarsiju i poklonimo je amerima, sto prije to bolje za nas, dok je nije kakav nas ublehas uzeo. A mogli bi i zgradu predsjednistva, ko su oni da imaju privilegije da zaustavljaju saobracaj, to smiju samo ameri...
Imam, da ti poravnas svoju zgradu i poklonis je amerima dok nije kakav ublehas poceo kupovat stanove :D
chuchumbamayumbe

#23 Re: Američka ambasada

zgembo_sa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Imam, da ti poravnas svoju zgradu i poklonis je amerima dok nije kakav ublehas poceo kupovat stanove :D
Otkud znas da je zgrada?
God Save USA! :)
ZZZlica

#24 Re: Američka ambasada

Post by ZZZlica »

Meni je OK što grade (još jednu) ambasadu, neka, biće i u Vilsu britanska i turska (a to je pješačka zona i "pluća" Sarajeva)...
Ona u Alipašinoj može biti, recimo, za NATO.

Drugo meni smeta: preko puta Holiday-a se nalaze 2 muzeja, Zemaljski (u fazi propadanja, al' se još kako-tako drži, tek su ove zime dobili grijanje :shock: iz Zgrade zajedničkih institucija) i (H)istorijski muzej (bivši Muzej revolucije) koji se bukvalno, naočigled cijelog grada, RASPADA :(
Pored tog muzeja je vjerovatno najveće gradilište u SA, naravno, grade tržne centre (Importanne i sl.)... ja ne sumnjam da su naše gradske i kantonalne taje i majke dobro naplatile izmjene u regulacionom planu, ali je ODVRATNO što se niko nije sjetio da gradnju potpuno nepotrebnih a grandioznih shopping centara uslovi restauracijom barem jednog Muzeja... ako se dobro sjećam, kada je Mercator tražio dozvolu za izgradnju centra na Dobrinji, izgradili su i sportsku dvoranu... što niko od političara, načelnika opština i sl. od kriminaliziranih neimara nije tražio nešto za dobrobit ovog grada i njegovih stanovnika?
Hantraga

#25 Re: Američka ambasada

Post by Hantraga »

Bas ce biti prakticno za diplomce...Cim zavrse diplomski, samo preko ograde u ambasadu da podnesu zahtjev za radnu vizu... :D
Post Reply