American Express u sarajevu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

anesdz

Post by anesdz »

E kad svi pocnu da pametuju nema tu konstruktivne "pomoci"..

@dexcox

Nije binto uyeo sam Gold je ako mogu uzeti "bolju" valjda cu to i uzeti i ti vjerovatno da si mogao gold tu bi i uzeo..nije bitno..
Shvati poenta ovdje je da razmjenimo iskustva..nikad AMEX nisam koristio pa se cisto informisem..a vidim da se svi prave pametni..nije to cilj u zivotu ako mozes pomoci dan normalan savjet daj..inace razguli ba sa topic-a.

@Discball

To sto pricas o trgovcima nemoj tu pricu ponavljati tako rade i ostale karticne kuce..dil sklapaju sa trgovcem..RAZLIKA buraz RAZLIKA to me zanima jer je i razlika u cijeni i u clanarini..

Naravno ja znam da nema nista dzaba ne moramo o tome pricati..ali dajte da vidimo prednosti..prednosti AMEXa nad Visa karticom npr..

Nije bitno..mislio sam da ipak postoji nesto sto mi je promaklo kad sam se informisao..

I da dodam karticu sam uzeo eto tako da je imam..jer je bila dzaba ..mislio sam uzeti je pa se onda informisati o povoljnostima..ko to ne bi uzeo nesto dzaba...:)))

Hvala na odgovorima..
liberal

Post by liberal »

anesdz wrote:E kad svi pocnu da pametuju nema tu konstruktivne "pomoci"..

@dexcox

Nije binto uyeo sam Gold je ako mogu uzeti "bolju" valjda cu to i uzeti i ti vjerovatno da si mogao gold tu bi i uzeo..nije bitno..
Shvati poenta ovdje je da razmjenimo iskustva..nikad AMEX nisam koristio pa se cisto informisem..a vidim da se svi prave pametni..nije to cilj u zivotu ako mozes pomoci dan normalan savjet daj..inace razguli ba sa topic-a.

@Discball

To sto pricas o trgovcima nemoj tu pricu ponavljati tako rade i ostale karticne kuce..dil sklapaju sa trgovcem..RAZLIKA buraz RAZLIKA to me zanima jer je i razlika u cijeni i u clanarini..

Naravno ja znam da nema nista dzaba ne moramo o tome pricati..ali dajte da vidimo prednosti..prednosti AMEXa nad Visa karticom npr..

Nije bitno..mislio sam da ipak postoji nesto sto mi je promaklo kad sam se informisao..

I da dodam karticu sam uzeo eto tako da je imam..jer je bila dzaba ..mislio sam uzeti je pa se onda informisati o povoljnostima..ko to ne bi uzeo nesto dzaba...:)))

Hvala na odgovorima..
cudi me da morate da placate fee na kraju godine
obicno kartice sa nekim extra benefitima (kao sto je cash back) imaju taj godisnji fee
ja na svojoj amex cartici (platinasta) nemam nikakvih extra clanarina
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

inan info. Pošto je vlasnik UPI banke intesa saopaolo i oni drže licencu AMEX-a u HR i u Srbiji Upi banka preuzeti će uskoro licencu za BIH tako što će preuzeti Centrunion (valjda) koji već ima licencu :D
anesdz

Post by anesdz »

evo i odgovor mog prijatelja amerikanca...dakle radi se o dobrostojecem advokatu u los angelesu-a ..citiram:

Sto se tice AMEX, ja neznam da ima ikavih prednosti u odnosu na Visa ili MasterCard. Sto se mene tice ja vise koristim MasterCard i ponekad Visa. Kod nas se Visa i MasterCard prihvacaju u 99% trgovina ali ne i AMEX. Prema tome za mene Visa i MasterCard imaju prednost. Za vecinu credit cards ovamo nema godisnjih clanarina (tako je ima 10 godina) tako da AMEX, ako je ikad imala tu prednost, vise je nema.

AMEX daje "bonus points" ako je koristis tako da dobijes popust na avionske karte, hotele, itd. Ali Visa i MasterCard to nude mada u manjoj mjeri.
Zamalo ne zaboravih. AMEX je vise popularna u business-u tako da je radnici najvise koriste kada putuju na kompanijski trosak (upravo zbog tih "bonus points"-a).

Summary: Nema prednosti za prosjecnog Amerikanca; vise se koriste Visa i MasterCard.

Ovo za one koji se mozda nadaju da ce biti kod nas popularan AMEX..sve u svemu ja je imam ovu godinu dok je dzaba..iduce nista od clanarine..

Pozdrav,
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Nemam pojma o uslovima bosanskog Amexa, tj. Amex ima varijacije od zemlje do zemlje.

Sto se tice American Express kartice (ovdje na zapadu) njene pogodnosti su odlicne:

- najbolji customer service, tj. nikad nisam imao problema da anuliram stavku sa svoje kartice bez ikakvih maltretiranja i pitanja. Visa i Mastercard po kvalitetu variraju od banke do banke i generalno svasta se tu moze vidjeti.

- kod rentiranja auta, Amex pokriva osiguranja, pa manje se placa

- najbolji kurs pri promjeni love na putovanjima (od malih do velikih zemalja) kod placanja usluga

- u svim velikim gradovima Amex Office daje bez ikakvih kamata ili troskova stranu valutu u kesu

- osiguranje onoga sto kupis na Amex, tj. ako ti se pokvari npr. laptop a istekla ti je garancija, Amex pokriva garanciju laptopa za duplo godina.

- najbolji program za bodove i nagrade. lako povezes poslovnu karticu sa privatnom ako hoces i dobijas poene na poslovne troskove takodje

- najbolja zastita pri kupovini na internetu

- putno osiguranje (zdravstveno i zivotno) itd.

more toga.....

Sve zavisi sta koga interesuje i za kakvu ce mu upotrebu kartica.

Usput, tacno je da se Amex uzima na manje mjesta vani nego li Visa i Mastercard, narocito kad su u pitanju "male" radnje. Opet u nekim radnjama za male iznose nece da ti uzmu ni Visu ni Mastercard.....
liberal

Post by liberal »

Bosnian_spring wrote:Nemam pojma o uslovima bosanskog Amexa, tj. Amex ima varijacije od zemlje do zemlje.

Sto se tice American Express kartice (ovdje na zapadu) njene pogodnosti su odlicne:

- najbolji customer service, tj. nikad nisam imao problema da anuliram stavku sa svoje kartice bez ikakvih maltretiranja i pitanja. Visa i Mastercard po kvalitetu variraju od banke do banke i generalno svasta se tu moze vidjeti.

- najbolji kurs pri promjeni love na putovanjima (od malih do velikih zemalja) kod placanja usluga

- u svim velikim gradovima Amex Office daje bez ikakvih kamata ili troskova stranu valutu u kesu

- osiguranje onoga sto kupis na Amex, tj. ako ti se pokvari npr. laptop a istekla ti je garancija, Amex pokriva garanciju laptopa za duplo godina.

- najbolji program za bodove i nagrade. lako povezes poslovnu karticu sa privatnom ako hoces i dobijas poene na poslovne troskove takodje

more toga.....

Usput, tacno je da se Amex uzima na manje mjesta vani nego li Visa i Mastercard, narocito kad su u pitanju "male" radnje. Opet u nekim radnjama za male iznose nece da ti uzmu ni Visu ni Mastercard.....

to sam ja vec napisao
a glavni razlog zasto male rednje neprimaju amex je sllijedeci
visa i mastercard uzimaju proviziju od kupca u prosjeku 2,5% i vrse transfer novca za 2 sedmice (znaci ako kupis danas u nekoj prodavnici i platis sa visom ili MC onda ce prodavac da dobije te pare od njih za 2 sedmice minus 2,5%.) amex je drugaciji . oni uzimaju skoro 3 % (2.9 koliko mi se cini ) i transfer je za 3 pa cak u nekim slucajevima 4 sedmice. to je glavni razlog zasto male prodavnice izbjegavaju AMEX.
DTL

Post by DTL »

Bosnian_spring wrote:Nemam pojma o uslovima bosanskog Amexa, tj. Amex ima varijacije od zemlje do zemlje.

more toga.....

Hvala za vrlo interesantan i koristan post.

Moj kontakt sa Centrurionom, je poceo tako da me je neka treba nazvala i pitala da li sam zadovoljan njihovim uslugama.

S karticama baratam vec skoro 20 godina, i to je prvi put u mom zivotu da me je neciji Customer service nazvao da me pita da li sam zadovoljan. Svaka cast, ma sta znacio taj njihov poziv.

I sad moje pitanje u odnosu na ono sto si ti napisao.

Sve te pogodnosti vrijede bez obzira na mjesto izdavanja kartice?

Sto te to pitam. Par dana prije nego me je ta treba nazvala, nasao sam ponude putovanja na AMEX Hrvatska, i svi su aranzmani bili za oko 10% jeftiniji ako placas AMEX-om. Naravno AMEX karticom izdatom u Hr. Kad me je ta treba nazvala ja sam joj direktno postavio pitanje, vrijede li te ponude iz Hrvatske ovdje, odgovorila je da ne zna, i da ce provjeriti, te da ce objaviti na svom webu.

Sta ti mislis? Ako ti naprimjer, u nekom shopu u Austriji ili Ceskoj neko nudi placanje neke robe na rate ako placas Americanom, i ti izvuces kod nas izdatu karticu. Hoce li ti dolaziti rate ili ces dobiti cijeli iznos odjednom?

Hvala
stup_i_do

#33 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

Kakva su dosad iskustva sa AMEX u BiH?

Prosli mjesec je bila jaka promocija DIners Int, cini mi se ipak da je to sve skupa slabo :sad:
Dio

#34 Re: American Express u sarajevu

Post by Dio »

American Express no limit moras cijelu svotu kredita vratiti na kraju mjeseca.
ella_sa

#35 Re: American Express u sarajevu

Post by ella_sa »

Amex imam vec 4-5 godina, u to vrijeme sam htjel "nezavisnu" karticu, medjutim u medjuvremenu je amex "pao u nadleznost" Intesa Banke...sto mi se nije dopalo. Al ajde...
Dobra je za kupovine na rate, ( i u HR ) kupovine online, ma kako god suplje zvucalo, nekada jako dobro dodje naplata "slijedeci mjesec" , na taj nacin sebi recimo iskreditiram godisnji.
Na nekim prodajnim mjestima se dobije i dodatni popust, npr kada sam kupovala klimu u Beko shopu.
Osim toga definitivno dobro dodje bilo gdje na planeti, tako da ako dosta putujes ja je preporucujem.
ZA kes je ubleha :D
drndalo

#36 Re: American Express u sarajevu

Post by drndalo »

Ubjedljivo najbolji kurs u EURO zoni imaju... Skoro nikakve razlike pri preracunavanju u KM... Prije imao RZB kreditnu i zahvalio im se, zbog raznih "roaming-a"... Nekad neke internet rezervacije (hoteli, rent-a-car-ovi) ne mozes odraditi ako nemas kreditnu, a ja sam AMEX uzeo solo zbog EURO zone... Na jednom putovanju vani gdje platis hotele, vozove, avione, kamione, zna biti i 50-100-200 KM manje provizija s njima...
stup_i_do

#37 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

Slabo i nedovoljno, nema ni jednog benefita koji daju u tzv Regiji, a da ne pricam o bonitetima koji su opisali USA forumasi.
http://www2.americanexpress.hr/Personal ... ip_rewards
Jednostavno za obicnog korisnika nema bitnog razloga za posjedovanje iste narocito sobzirom na cijenu godisnje upisnine/clanarine.

Za putovanja kurs moze biti dovoljan razlog nekome ko putuje cesto a placa nasom valutom racun, i komoditet da su dzepovi rahat od keša, stim što VISA i Mastercard imaju isti servis i plus po defaultu su kreditne kartice.

Ima li iko Diners u BiH?
drndalo

#38 Re: American Express u sarajevu

Post by drndalo »

Ne zaboravi da Visa i Mastercard uslovi zavise od banke izdavaca ovdje... I kod njih se placa godisnja clanarina kao i kod AMEXa, a kod vecine banaka su i provizije vece...
Edin H.

#39 Re:

Post by Edin H. »

Discball wrote:Kao prvo ovakve teme se javljaju zato što su kod nas većina raje levati koji pojma nemaju zašto služe i kako se koriste kreditne i ine kartice. Radim u Banci i kad vidim kako levati presipaju iz šupljeg u prazno, onda se ni ne začudim kad neko bubne ovakvu temu na forum. Da ne govorim o kamatama koje ih lupaju po ušima....

Kao prvo AMEX ne koristiš za podizanje gotovine i tačka. (osim u izuzetnoj potrebi jer si ograničen na 300 KM mjesečno, proporcionalno više za golden itd). AMEX namjena je isključivo za plaćanje roba i usluga, tj da nemoraš nositi sa sobom gotovinu, mogućnost plaćanja na rate bez kamata, plaćanje na Internetu zbog kojeg sam JA presretan. Pogotovo zato što te niko nemože oprati za neki iznos da te glava zaboli. Na kraju mjeseca dobiješ račun i jednostavno ga platiš - nema kamata, imaš životno osiguranje ako si platio let npr sa AMEX itd. Da ne govorim o neugodnositma tipa vaš server nije dostupan pa se crveniš ako nemaš kešovine sa sobom a nešto kupuješ....a imaš još nekih pogodnosti, odnedavno i gotovinski kredit na 12 ili 24 mjeseca itd a o tome više na njihovoj stranici http://www.americanexpress.ba , i vjeruj mi kad si vani bukvalno ti je kao u onoj njihovoj reklami, sva vrata su ti otvorena....i da najvažnije bilo gdje u svijetu ćeš dobiti zamjensku u roku od 24 sata, za smiješnu naknadu dok ćeš recimo za Mastecard platiti čak i do npr 480 KM da ti je izdaju u inostranstvu...
Ne saltaj raju, banke ti za koju radis.

Dobar dio prodavnica u Engleskoj ne prihvata AMEX iz prostog razloga sto AMEX naplacuje veliku proviziju trgovinama.
Zato uvijek moras imati ili VISU ili MATERCARD.
U biti navlace raju na poene i besplatne letove.
stup_i_do

#40 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

Edin H. wrote:
Discball wrote:Kao prvo ovakve teme se javljaju zato što su kod nas većina raje levati koji pojma nemaju zašto služe i kako se koriste kreditne i ine kartice. Radim u Banci i kad vidim kako levati presipaju iz šupljeg u prazno, onda se ni ne začudim kad neko bubne ovakvu temu na forum. Da ne govorim o kamatama koje ih lupaju po ušima....

Kao prvo AMEX ne koristiš za podizanje gotovine i tačka. (osim u izuzetnoj potrebi jer si ograničen na 300 KM mjesečno, proporcionalno više za golden itd). AMEX namjena je isključivo za plaćanje roba i usluga, tj da nemoraš nositi sa sobom gotovinu, mogućnost plaćanja na rate bez kamata, plaćanje na Internetu zbog kojeg sam JA presretan. Pogotovo zato što te niko nemože oprati za neki iznos da te glava zaboli. Na kraju mjeseca dobiješ račun i jednostavno ga platiš - nema kamata, imaš životno osiguranje ako si platio let npr sa AMEX itd. Da ne govorim o neugodnositma tipa vaš server nije dostupan pa se crveniš ako nemaš kešovine sa sobom a nešto kupuješ....a imaš još nekih pogodnosti, odnedavno i gotovinski kredit na 12 ili 24 mjeseca itd a o tome više na njihovoj stranici http://www.americanexpress.ba , i vjeruj mi kad si vani bukvalno ti je kao u onoj njihovoj reklami, sva vrata su ti otvorena....i da najvažnije bilo gdje u svijetu ćeš dobiti zamjensku u roku od 24 sata, za smiješnu naknadu dok ćeš recimo za Mastecard platiti čak i do npr 480 KM da ti je izdaju u inostranstvu...
Ne saltaj raju, banke ti za koju radis.

Dobar dio prodavnica u Engleskoj ne prihvata AMEX iz prostog razloga sto AMEX naplacuje veliku proviziju trgovinama.
Zato uvijek moras imati ili VISU ili MATERCARD.
U biti navlace raju na poene i besplatne letove.
Pristajem da me navuku, nego nema ni poena ni besplatnih letova
Edin H.

#41 Re: American Express u sarajevu

Post by Edin H. »

stup_i_do wrote: Pristajem da me navuku, nego nema ni poena ni besplatnih letova
Evo za ovo dole u Engleskoj lafo skupljas poene sa Americanom, kad potrosis jedno 14 miliona funti :-) , dobijes besplatan let. I za to te opale £50 godisnje po usima :roll:

http://www.avios.com/?utm_source=google ... aign=visit
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#42 Re: American Express u sarajevu

Post by Entropio »

.
drndalo

#43 Re: American Express u sarajevu

Post by drndalo »

Da budemo posteni, koliko para naplacuju godisnje Visa za VISA Classic, i Mastercard kreditne kartice ? Ovdje su te cijene najcesce iste, AMEX mi je 50 KM godisnje clanarine...
Edin H.

#44 Re: American Express u sarajevu

Post by Edin H. »

drndalo wrote:Da budemo posteni, koliko para naplacuju godisnje Visa za VISA Classic, i Mastercard kreditne kartice ? Ovdje su te cijene najcesce iste, AMEX mi je 50 KM godisnje clanarine...
Matercard i Visa ovdje ne naplacuju nista, samo Amex
drndalo

#45 Re: American Express u sarajevu

Post by drndalo »

Ne naplacuju godisnju clanarinu, banka izdavac ? Ovdje to svi naplacuju... Samo kad je akcija, prvu godinu te oslobode troskova...
Edin H.

#46 Re: American Express u sarajevu

Post by Edin H. »

Ne, ne naplacuju godisnju clanarinu, samo amex, ali zauzvrat sa amexom skupljas poene za letove. Ali kao sto rekoh mora bas mnogo novaca da ti se prevrne na racunu da dobijes besplatne letove, koji su naravno podijeljeni po zonama, u odnosu na broj poena koje imas. Dobro je recimo za taksiste koji sipaju puno goriva i dosta novaca prolazi kroz karticu.
stup_i_do

#47 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

Milje, bodovi, poeni, itd...Nista se od toga ne skuplja u BiH. Moze u CRO, i ostatku svijeta, ovde do daljnjeg nista od tog. To je ocigeldno nacin kako se ljudi privlace da postanu korisnici Amexa na drugim trzistima a ovde takve aktivnosti nema.
karanana

#48 Re: American Express u sarajevu

Post by karanana »

ja za intesa master card kreditnu karticu placam 24 KM godisnje.
dakle i drugi naplacuju.
stup_i_do

#49 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

100 KM Amex gold
alibegoa

#50 Re: American Express u sarajevu

Post by alibegoa »

Izgleda da sada šalju neke nove ugovore postojećim korisnicima i praznu ličnu mjenicu. Ovaj vid obezbjeđenja mi nisu tražili prilikom izdavanja kartice, tako da mi ne pada napamet da im ovo potpišem.
Post Reply