Bosnian_spring wrote:Nemam pojma o uslovima bosanskog Amexa, tj. Amex ima varijacije od zemlje do zemlje.
Sto se tice American Express kartice (ovdje na zapadu) njene pogodnosti su odlicne:
- najbolji customer service, tj. nikad nisam imao problema da anuliram stavku sa svoje kartice bez ikakvih maltretiranja i pitanja. Visa i Mastercard po kvalitetu variraju od banke do banke i generalno svasta se tu moze vidjeti.
- kod rentiranja auta, Amex pokriva osiguranja, pa manje se placa
- najbolji kurs pri promjeni love na putovanjima (od malih do velikih zemalja) kod placanja usluga
- u svim velikim gradovima Amex Office daje bez ikakvih kamata ili troskova stranu valutu u kesu
- osiguranje onoga sto kupis na Amex, tj. ako ti se pokvari npr. laptop a istekla ti je garancija, Amex pokriva garanciju laptopa za duplo godina.
- najbolji program za bodove i nagrade. lako povezes poslovnu karticu sa privatnom ako hoces i dobijas poene na poslovne troskove takodje
- najbolja zastita pri kupovini na internetu
- putno osiguranje (zdravstveno i zivotno) itd.
more toga.....
Sve zavisi sta koga interesuje i za kakvu ce mu upotrebu kartica.
Usput, tacno je da se Amex uzima na manje mjesta vani nego li Visa i Mastercard, narocito kad su u pitanju "male" radnje. Opet u nekim radnjama za male iznose nece da ti uzmu ni Visu ni Mastercard.....
Hvala za vrlo interesantan i koristan post.
Moj kontakt sa Centrurionom, je poceo tako da me je neka treba nazvala i pitala da li sam zadovoljan njihovim uslugama.
S karticama baratam vec skoro 20 godina, i to je prvi put u mom zivotu da me je neciji Customer service nazvao da me pita da li sam zadovoljan. Svaka cast, ma sta znacio taj njihov poziv.
I sad moje pitanje u odnosu na ono sto si ti napisao.
Sve te pogodnosti vrijede bez obzira na mjesto izdavanja kartice?
Sto te to pitam. Par dana prije nego me je ta treba nazvala, nasao sam ponude putovanja na AMEX Hrvatska, i svi su aranzmani bili za oko 10% jeftiniji ako placas AMEX-om. Naravno AMEX karticom izdatom u Hr. Kad me je ta treba nazvala ja sam joj direktno postavio pitanje, vrijede li te ponude iz Hrvatske ovdje, odgovorila je da ne zna, i da ce provjeriti, te da ce objaviti na svom webu.
Sta ti mislis? Ako ti naprimjer, u nekom shopu u Austriji ili Ceskoj neko nudi placanje neke robe na rate ako placas Americanom, i ti izvuces kod nas izdatu karticu. Hoce li ti dolaziti rate ili ces dobiti cijeli iznos odjednom?
Hvala