American Express u sarajevu
Moderator: anex
-
anesdz
#1 American Express u sarajevu
Ne znam da li je neko od vas bolje upucen ali moze li mi neko reci jake razloge zasto imati tu karticu osim onih da je to najbolja kartica ovo ono..
npr. moguce je podici odmah gotovinu od 600KM uz proviziju od 4.5% il i minimum 10KM...
To mogu i sa maestro card karticom isto..
Zasto odabrati tu karticu...???
npr. moguce je podici odmah gotovinu od 600KM uz proviziju od 4.5% il i minimum 10KM...
To mogu i sa maestro card karticom isto..
- Citizen-X
Ja je koristim i odma' da ti kazem cisti supljak za visokokamatno posudjivanje para... Imas pristup bilo kojem bankomatu na svijetu a oderu te k'o magarca...
Jedino ako je urgentno-hitna situacija da ti trebaju novci u datom momentu mozda bi se i moglo opravdati!
U svakom drugom slucaju bjaaaazi!
Recommendation : AVOID IT!
Jedino ako je urgentno-hitna situacija da ti trebaju novci u datom momentu mozda bi se i moglo opravdati!
U svakom drugom slucaju bjaaaazi!
Recommendation : AVOID IT!
- new_jazzWa
cccc....bas je Svemirac fini decko...Sto njega niko ne voli??? 
- karanana
U Banovicima je? Sta je uradio? Ok je on, ima vijuga, samo sto covjek ne razmislja na istoj frekvenciji kao vecina ovdje.bosmen wrote:valja se strpitSogan wrote:Strpi se dok spejs faker naleti, on ce ti detaljno obraloziti zasto je upravo American Express globalno najbolja kartica
sad on uziva blagodeti American Express u Bananistanu![]()
Globalno mislim
Nazad na temu, ni ja ne znam sta su prednosti american expressa posebno kad moras cijelu svotu kredita vratiti na kraju mjeseca. Eto mozda da produzis neplacanje neceg sto si kupio za koji dan ili sedmicu.
-
anesdz
Da ipak sam imao pravo sto sam ovu temu postavio..nisam mogao da vjerujem da fakat nista "konkretno" nude.
Ova je akcija OK sto je mozes dzaba dobiti..ali platiti 100KM clanarine+izdavanja kartice..no way..
U svakom slucaju volio bi cuti i nekoga kome odgovara ova kartica i sa detaljnim objasnjenejm gdje se i zasto isplati imat tu karticu...meni za sada je jedino super sto mozes sigurno online kupovati bez da brines o kradji.
ali ovo sam se razocarao sto mazu oci da dignes lovu i vracas bez kamata...to je samo sminka..oderu te 4.5% prilikom dizanja novca...bezveze...
U avazu je isto tako bilo da je moguce sa gold karticom dici 4000eura..i vracas na rate - 12 ili 24...novac mozes dobiti kao za 15 minuta...
U pozadini price je da ti taj novac ne mozes na ruke dobiti...onda kamata je 10% i moze se desiti da ti ne odobre ovaj maximalni iznos..
Ne mogu da vjerujem... zasto lagati ljudima...ove marketing kampanje ja bi nagradjivao vjesanjem..covjek izgubi vrijeme dok analizira kako ce te namagarciti u background-u price...slicno kao i ova akcija eroneta saljite SMS za 1KF...bullshiiiitttt ali to je druga prica...
jos pohvala american express-a please
Ova je akcija OK sto je mozes dzaba dobiti..ali platiti 100KM clanarine+izdavanja kartice..no way..
U svakom slucaju volio bi cuti i nekoga kome odgovara ova kartica i sa detaljnim objasnjenejm gdje se i zasto isplati imat tu karticu...meni za sada je jedino super sto mozes sigurno online kupovati bez da brines o kradji.
ali ovo sam se razocarao sto mazu oci da dignes lovu i vracas bez kamata...to je samo sminka..oderu te 4.5% prilikom dizanja novca...bezveze...
U avazu je isto tako bilo da je moguce sa gold karticom dici 4000eura..i vracas na rate - 12 ili 24...novac mozes dobiti kao za 15 minuta...
U pozadini price je da ti taj novac ne mozes na ruke dobiti...onda kamata je 10% i moze se desiti da ti ne odobre ovaj maximalni iznos..
Ne mogu da vjerujem... zasto lagati ljudima...ove marketing kampanje ja bi nagradjivao vjesanjem..covjek izgubi vrijeme dok analizira kako ce te namagarciti u background-u price...slicno kao i ova akcija eroneta saljite SMS za 1KF...bullshiiiitttt ali to je druga prica...
jos pohvala american express-a please
-
liberal
AMEX je dobar za ljude u sjevernoj americi zato sto im pruza najvise zastite u slucaju provale-kradje broja , ako kupujes tehniku dobijes extra garanciju, za putovanja su extremno dobri jer imaju dobru zastitu u slucaju kasnjenja prtljaga,kasnjenja letova, medical expensses itd.
ja imam platinasti amex i oni su mi dali 7.9% interes za razliku od gold visa koja ima 19.75% !
ja imam platinasti amex i oni su mi dali 7.9% interes za razliku od gold visa koja ima 19.75% !
-
Umjetnik a
koja je onda najbolja kartica
-
liberal
zavisi zasta ce da ti sluziUmjetnik a wrote:koja je onda najbolja kartica
ja sam primjetio da velika vecina ljudi u sarajevu koristi kartice za podizanje gotovine . ja na svojim karticama nisam nijednom podigao pare....da me ubijes nebi ni znao koji mi je pin.
kartice koristim samo kad placam prozivode ili usluge. kad podizes gotovinu odmah ti pocnu pucat kamatu koja je veca nego kad je koristis za robno placanje. kad placas prozivode ili usluge imas grace period od obicno 21 dan od dana izvjestaja . ako uplatis pun iznos u tom periodu neracunaju kamatu.
u principu zlatne i platinaste imaju vece limite (neke imaju ogranicenja koji je najmanji iznos koj mozes da platis npr 500$) i kao sto sam naveo dobre su kad kupujes vece stvari. sad mogucnost je da imas i cash-back ( 1 ili 2 %) od ukupnog potrosenog izosa ali na tim karticama obicno ima fee sto placas na kraju godine. za nase uslove ja mislim da mastercard bi bila najbolja . koja banka daje najbolje uslove to neznam.
- dexcox
#14 Re: American Express u sarajevu
1. otiso u ntchs u merkatoru kupio memoriju od gigu i jos neke gluposti za 300 maraka na 6 rata bez kamata. tih 50 maraka mjesecno ne osjetim koliko bi me lupilo tih 300anesdz wrote:moze li mi neko reci jake razloge zasto imati tu karticu
2. kad placam s karticom imam kontrolu troskova online tj. u svakom momentu a ne sa raifaisenovom karticom gdje izvjestaj cobivam jednom mjesecno.
3.izgubio raifaisenovu karticu neki dan pa sad nisam bez para navece
4. izvadio je ni neznam gdje im je poslovnica tj. bez ikakve muke sve postom a ne kao u raifaisenu gdje mi i lijeze plata a opet su mi trazili ziranta i koliko imam krvnih zrnaca...
eto to je za sad koliko mi je valjala a imam je mozda tri mjeseca. neznam vidjet cemo kasnije
-
quantum
#15 Zasto AMEX?
NE znam ni jedan razlog za American osim sto je to brand pa se mozes khmmm (da izvines) ...diciti sa njom.
Godisnja clanarina je 50 KM, za druge kartice (VISA, Maestro) je 10 do 20 KM.
Nemaju svojih bankomata tako da ako dizes lovu na bankomatu uzimaju lopatom (cini mi se da je minimalno 5 ili 10 KM prilikom svakog podizanja).
Postoji neki mjesecni limit na podizanje novca, tako da mozes imati hiljade na racunu ali od gotovine mozes vidjeti mozda 300 eura mjesecno.
Dobra je za placanje u radnjama, za putovanja, kao da druge kartice nisu? Nikada nigdje u inostranstvu nisam imao problema sa svojom karticom (koja nije Amex).
Sto se tice interneta neke banke imaju za svoje kartice online pregled racuna, neke salju izvode e-mailom.
Sve pishem iz svog iskustva, ne radim ni u jednoj banci, a protiv Americana zato sto su mi se popeli o na glavu svojim marketingom u kojem misle sto su dosadniji da su klijentima miliji. Kad te se jednom dohvate ne popustaju, ne mozes se kutarisati ni na fin ni na ruzan nacin. Zelim im na ovaj nacin poruciti – POPUStITE!
Godisnja clanarina je 50 KM, za druge kartice (VISA, Maestro) je 10 do 20 KM.
Nemaju svojih bankomata tako da ako dizes lovu na bankomatu uzimaju lopatom (cini mi se da je minimalno 5 ili 10 KM prilikom svakog podizanja).
Postoji neki mjesecni limit na podizanje novca, tako da mozes imati hiljade na racunu ali od gotovine mozes vidjeti mozda 300 eura mjesecno.
Dobra je za placanje u radnjama, za putovanja, kao da druge kartice nisu? Nikada nigdje u inostranstvu nisam imao problema sa svojom karticom (koja nije Amex).
Sto se tice interneta neke banke imaju za svoje kartice online pregled racuna, neke salju izvode e-mailom.
Sve pishem iz svog iskustva, ne radim ni u jednoj banci, a protiv Americana zato sto su mi se popeli o na glavu svojim marketingom u kojem misle sto su dosadniji da su klijentima miliji. Kad te se jednom dohvate ne popustaju, ne mozes se kutarisati ni na fin ni na ruzan nacin. Zelim im na ovaj nacin poruciti – POPUStITE!
-
anesdz
@dexcox
Da li ovo sve sto si nabrojao vrijedi 130KM godisnje...clanarina 100KM i vadjenje kartice 30KM??
Sta meni vrijedi kad kaze da u slucaju da iygubim karticu vrlo brzo mi je reizdaju??
Da li to vrijedi 100KM godisnje hahah mislim malo je to sve fakat napuhano..
Priznajem ja imam AMEX ali samo zato sto je ove godine sve gratis i izdavnjanje i clanarina...naravno iduce godine treba razmisliti za reizdavanje..
Nadam se da mi necete zamjeriti ali dugo sam razmisljao i nisam naisao na neke prednosti koje ova kartica nudi za razliku od ostalih...pa sam postavio temu ovu na forum..
Eh jedino mozda mozda kao sto je i u njihovom logu...da imati amex je stvar prestiza..smijesnooo zaista...
Da ne govorim o deranju ako mi treba cash..to je opet posebna prica..
)
Volio bi zaista da me jos neko ubijedi u prednosti ove kartice...
)
Hvala na odgovorima ako ima jos neko nesto pametno da kaze zamolio bi.
Da li ovo sve sto si nabrojao vrijedi 130KM godisnje...clanarina 100KM i vadjenje kartice 30KM??
Sta meni vrijedi kad kaze da u slucaju da iygubim karticu vrlo brzo mi je reizdaju??
Priznajem ja imam AMEX ali samo zato sto je ove godine sve gratis i izdavnjanje i clanarina...naravno iduce godine treba razmisliti za reizdavanje..
Nadam se da mi necete zamjeriti ali dugo sam razmisljao i nisam naisao na neke prednosti koje ova kartica nudi za razliku od ostalih...pa sam postavio temu ovu na forum..
Eh jedino mozda mozda kao sto je i u njihovom logu...da imati amex je stvar prestiza..smijesnooo zaista...
Da ne govorim o deranju ako mi treba cash..to je opet posebna prica..
Volio bi zaista da me jos neko ubijedi u prednosti ove kartice...
- Discball
Kao prvo ovakve teme se javljaju zato što su kod nas većina raje levati koji pojma nemaju zašto služe i kako se koriste kreditne i ine kartice. Radim u Banci i kad vidim kako levati presipaju iz šupljeg u prazno, onda se ni ne začudim kad neko bubne ovakvu temu na forum. Da ne govorim o kamatama koje ih lupaju po ušima....
Kao prvo AMEX ne koristiš za podizanje gotovine i tačka. (osim u izuzetnoj potrebi jer si ograničen na 300 KM mjesečno, proporcionalno više za golden itd). AMEX namjena je isključivo za plaćanje roba i usluga, tj da nemoraš nositi sa sobom gotovinu, mogućnost plaćanja na rate bez kamata, plaćanje na Internetu zbog kojeg sam JA presretan. Pogotovo zato što te niko nemože oprati za neki iznos da te glava zaboli. Na kraju mjeseca dobiješ račun i jednostavno ga platiš - nema kamata, imaš životno osiguranje ako si platio let npr sa AMEX itd. Da ne govorim o neugodnositma tipa vaš server nije dostupan pa se crveniš ako nemaš kešovine sa sobom a nešto kupuješ....a imaš još nekih pogodnosti, odnedavno i gotovinski kredit na 12 ili 24 mjeseca itd a o tome više na njihovoj stranici http://www.americanexpress.ba , i vjeruj mi kad si vani bukvalno ti je kao u onoj njihovoj reklami, sva vrata su ti otvorena....i da najvažnije bilo gdje u svijetu ćeš dobiti zamjensku u roku od 24 sata, za smiješnu naknadu dok ćeš recimo za Mastecard platiti čak i do npr 480 KM da ti je izdaju u inostranstvu...
Kao prvo AMEX ne koristiš za podizanje gotovine i tačka. (osim u izuzetnoj potrebi jer si ograničen na 300 KM mjesečno, proporcionalno više za golden itd). AMEX namjena je isključivo za plaćanje roba i usluga, tj da nemoraš nositi sa sobom gotovinu, mogućnost plaćanja na rate bez kamata, plaćanje na Internetu zbog kojeg sam JA presretan. Pogotovo zato što te niko nemože oprati za neki iznos da te glava zaboli. Na kraju mjeseca dobiješ račun i jednostavno ga platiš - nema kamata, imaš životno osiguranje ako si platio let npr sa AMEX itd. Da ne govorim o neugodnositma tipa vaš server nije dostupan pa se crveniš ako nemaš kešovine sa sobom a nešto kupuješ....a imaš još nekih pogodnosti, odnedavno i gotovinski kredit na 12 ili 24 mjeseca itd a o tome više na njihovoj stranici http://www.americanexpress.ba , i vjeruj mi kad si vani bukvalno ti je kao u onoj njihovoj reklami, sva vrata su ti otvorena....i da najvažnije bilo gdje u svijetu ćeš dobiti zamjensku u roku od 24 sata, za smiješnu naknadu dok ćeš recimo za Mastecard platiti čak i do npr 480 KM da ti je izdaju u inostranstvu...
-
anesdz
@Discball
Ovo mi se vec ne svidja..ako imas sta da kazes reci to na fin nacin je li jasno priuceni bankarski cinovnice...ufati se saltera i suti.
Ako si tako pametan onda znas i koja je razlika u cijeni kad dobivas AMEX ili neku drugu karticu...gdje su te extra pogodnosti..sta kad mi se srusi avion imam yivotno osiguranje??
Mogu dici kredit na 12 ili 24 rate?? Cinovnice ja te pare ne mogu dici..ne mogu ih vidjeti a mozes sa gold podici max.4000Eura ako ti odobre..sa kamatnom stopom minimum 10% ako nisi znao.
Cinjenica je da imaju sigurnost za online kupovinu,,nisam amex za to korisito ali kako kazu mogu te teretiti max 200KM za kradju kartice..ako sam dobro razumio..bio sam na strnici ne moras kucati stranicu svi smo pismeni i znamo pronaci to na internetu.
Bio sam vani obisao pola europe i sa svojom visom nigdje nisam naisao na zatvorena vrata...
nemoj mi reklamih filmica..samo konkretno konkretno..
Ako si digao taj kredit sa amex to opisi..
Dakle nemoj se praviti pametan jer nista nam ovdje novo nisi rekao..koristimo i mi kartice i sve to znamo..cilj ovog topica nije da me naucis ta je pin nego da ako si upucen u AMEX razjasnis sta to oni imaju a drugi nemaju i da li to sto oni imaju da ponude vrijedi placanja clanarine..
I bez vrijedjanja cinovnice!
Ovo mi se vec ne svidja..ako imas sta da kazes reci to na fin nacin je li jasno priuceni bankarski cinovnice...ufati se saltera i suti.
Ako si tako pametan onda znas i koja je razlika u cijeni kad dobivas AMEX ili neku drugu karticu...gdje su te extra pogodnosti..sta kad mi se srusi avion imam yivotno osiguranje??
Mogu dici kredit na 12 ili 24 rate?? Cinovnice ja te pare ne mogu dici..ne mogu ih vidjeti a mozes sa gold podici max.4000Eura ako ti odobre..sa kamatnom stopom minimum 10% ako nisi znao.
Cinjenica je da imaju sigurnost za online kupovinu,,nisam amex za to korisito ali kako kazu mogu te teretiti max 200KM za kradju kartice..ako sam dobro razumio..bio sam na strnici ne moras kucati stranicu svi smo pismeni i znamo pronaci to na internetu.
Bio sam vani obisao pola europe i sa svojom visom nigdje nisam naisao na zatvorena vrata...
Dakle nemoj se praviti pametan jer nista nam ovdje novo nisi rekao..koristimo i mi kartice i sve to znamo..cilj ovog topica nije da me naucis ta je pin nego da ako si upucen u AMEX razjasnis sta to oni imaju a drugi nemaju i da li to sto oni imaju da ponude vrijedi placanja clanarine..
- anakadabra
@anesdz
Ljudi se trude da ti objasne al haman ti ne kontaš
AMEX ne treba koristit za podizanje gotovine, uzimanje kredita i ostalo jer se ne isplati! GORISTI JE ISKLJUČIVO ZA PLAĆANJE ROBA I USLUGA.
I još nešto svati jednu stvar a to je da NEMA NIŠTA DŽABA

Ljudi se trude da ti objasne al haman ti ne kontaš
I još nešto svati jednu stvar a to je da NEMA NIŠTA DŽABA
- Discball
anesdz wrote:@Discball
Bio sam vani obisao pola europe i sa svojom visom nigdje nisam naisao na zatvorena vrata...nemoj mi reklamih filmica..samo konkretno konkretno..
Priučen ili ne 11 godina iskustva u banci, j..... ja nisam kriv što je nacija kompletna nepismena ili ne, j.... nepismena jeste, šta ćeš kad fakultetliji moraš popunjavat formulare jer nezna....
to što će se neko naći uvrijeđen baš me briga kad se netrudi da nešto nauči (nažalost takvih je većina).
A kad neko lupa gluposti e to je već druga stvar, kažeš uzeo si AMEX a da neznaš šta ti se nudi ili koje su to prednosti, e to je samo po sebi već glupo, uzimati nešto tek tako.
Vjeruj mi 60-70 posto ljudi uzima kartice samo zato što neki njihov poznanik ima neku pa mu je poturio pod nos da je pomiriše, pa mora da se i on pohvali.
Klasičan primjer balkanskog kompleksa manje vrijednosti, to ti dođe isto kao i gomila raje koja nema šta da jede, vozi se tramvajem jer neposjeduje niti može da ima sopstveni automobil ali zato ima mobitel od 1000 mara ....što je nonsens sam po sebi ali j..... svakodnevo ga viđamo oko sebe...
Što se tiče životnog osiguranja, kamara raje uplaćuje životna osiguranja ova ili ona, a da nema pojma šta time dobija, naravno da nećeš to ti dobiti, ali ako ostane neko iza tebe, dobro dođe pogotovo ako si ga dobio besplatno.
Što se tiče kredita, kako ga nemožeš dići ako se isplati na tekući račun, na blagajni banke u gotovini, ili na AMEX (bilo koji od ponuđena tri načina isplate)
Da koriste mnogi kartice ali neznaju da ih koriste, ta priča o pola Evrope nije problem ni s drugim karticama ali kad ti se desi onda jeste problem, pogotovo ako si vani.
I na kraju kako možeš očekivati da nešto dobiješ džaba, ako neplaćaš kamate, možeš na rate bez kamata, nemoraš rizikovati i nositi velike količine keša i onda 50 KM puno ili ti 4,16 KM mjesečno, i pored toga dobiješ besplatno životno osiguranje, global assist pomoć u inozemstvu itd...
Baš se pitam radiš li ti nekome za džaba....?
- Citizen-X
Da puno ne trunim,
Sa novim poslom dobih i amex "onako" al s obzirom da mogu iscekivat poslovne puteve (za sta je lijepo ugovorom i predoceno) vjerovatno joj je namjena PUTNICKE prirode, dakle da mozes da placas sve "plastikom", meni samo nije jedna stvar jasna tu a to je kakav je tal te amex kartice i koji je njen profit - nije valjda samo u clanarini? A i iskreno da kazem nisam bas nesto pristasa plastike i tog sranja (hem mozes izgubit, hem mozes ovo hem ono). Pogotovo kreditnih kartica...
Ko je jos vidio selameta od plastike? A ako vec pricamo o nekoj koristi od "plastike" i amexa u sklopu toga ona je vise simbolicna al zato te oderu "simbolicno"...
Onaj ko zna da se kontrolise sa trosenjem tomu ne treba ni internet izvjestaji ni visa ni amex ni mastercard... Svijet je dobro fukncionisao i bez toga... Samo sto prodaju suplju i jaja pod bubrege da se bez skoro ikakvog ulaganja i truda domognu zarade... Jedina beneficija toga koju ja vidim je online kupovina nekih stvari koje su negdje u niodaklevcima al - i to je macak u vreci...Kojem ja ne vjerujem..
Stednja je mudrost trosenja - rekose nekad u PBS-u!
Pozdrav!
Sa novim poslom dobih i amex "onako" al s obzirom da mogu iscekivat poslovne puteve (za sta je lijepo ugovorom i predoceno) vjerovatno joj je namjena PUTNICKE prirode, dakle da mozes da placas sve "plastikom", meni samo nije jedna stvar jasna tu a to je kakav je tal te amex kartice i koji je njen profit - nije valjda samo u clanarini? A i iskreno da kazem nisam bas nesto pristasa plastike i tog sranja (hem mozes izgubit, hem mozes ovo hem ono). Pogotovo kreditnih kartica...
Ko je jos vidio selameta od plastike? A ako vec pricamo o nekoj koristi od "plastike" i amexa u sklopu toga ona je vise simbolicna al zato te oderu "simbolicno"...
Onaj ko zna da se kontrolise sa trosenjem tomu ne treba ni internet izvjestaji ni visa ni amex ni mastercard... Svijet je dobro fukncionisao i bez toga... Samo sto prodaju suplju i jaja pod bubrege da se bez skoro ikakvog ulaganja i truda domognu zarade... Jedina beneficija toga koju ja vidim je online kupovina nekih stvari koje su negdje u niodaklevcima al - i to je macak u vreci...Kojem ja ne vjerujem..
Pozdrav!
- dexcox
kao prvo druze, amex mene ni ne kosta toliko koliko ti kazes. moja clanarina je 50 maraka godisnje . sta ti ja mogu sto si uzo gold karticu da ti sjaji u novcaniku a i sam neznas sto si je uzo . ok zajebo si se , vrati je.anesdz wrote:@dexcox
Da ne govorim o deranju ako mi treba cash..to je opet posebna prica..)
Volio bi zaista da me jos neko ubijedi u prednosti ove kartice...)
svakom se moze desiti da kupi neki proizvod a da kasnije shvati da mu ne treba.
vidis meni amex treba i vrijedi mi 50 maraka godisnje
a o kakvom deranju pricas i o keshu? ja imam 300 keka mjesecno na raspolaganju i vratit cu ih sa svog drugog racuna bez ikakvih kamata. jedino mi je deranje tu sto mi uzmu 1.5KM u posti kad placam racun...
- Discball
Citizen-X wrote:Da puno ne trunim,
Pozdrav!
Korist AMEX je u sklapanju dila s trgovcima jer trgovac plaća naknadu AMEX-u. Zašto trgovac ulazi u dil, pa zato da proda nešto što inače nebi prodao za gotovinu.
Samim tim povećava promet pa i zaradu, jer su kapitalisti davno skontali da se na količini zarađuje pa otuda i sama logika kartica, a da ne govorimo o psihološkom efektu upravo kod onih ljudi koji ne kontaju, koliko stvarno imaju u džepu tj na računu.... pa zato i jesu kartice zavala.
Ali onaj ko zna kako trošiti ne treba mu puno objašnjavati prednosti....jer kao što rekoh gomila presipa iz šupljeg u prazno i pri tome plaća kamate...