AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bez_ideje

#1 AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by bez_ideje »

Zanima me da li je ko imao iskustva sa kupovinom preko Amazona,kakva je procedura,pouzdanost,da li dostavljaju ovdje,koliko se ceka .....konkretno knjiga me zanima

Image

zelim ovo izdanje Gospodara prstenova,sve sugestije dobrodosle,ako ko ima kakvu ideju,a da nije preko amazona...Kakva su kod nas izdanja i sl.

Unaprijed se izvintavam ako ima slicnih tema i ako sam fulila podforum :mrgreen: :-D
bosna123

#2 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by bosna123 »

Prosle godine nisu dostavljali ni kod nas ni u susjedne drzave, ne znam sada kako je...
bez_ideje

#3 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by bez_ideje »

:( :( :( :( malo mi fali da se rasplacem :oops:
bez_ideje

#4 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by bez_ideje »

Ajmo fanovi,ljubitelji,zaludjenici :oops: :oops: imal ko kakvu ideju kako da se ovog dokopam :(
alica.k

#5 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by alica.k »

bosna123 wrote:Prosle godine nisu dostavljali ni kod nas ni u susjedne drzave, ne znam sada kako je...
ovo je uzasna dezinformacija

amazon vec jako dugo dostavlja knjige, cdove i dvdove kod nas. ja barem 5 godina narucujem i svaki put mi je doslo. nista se nemoj brinut, nego naruci sta ti treba, i za jedno 15-20 dana je tu (mada ja u prosjeku dobijem posiljku za 12 dana). ako ti ne stigne (u roku u kojem oni ocekuju da stigne, to ti je ono delivery estimate), posaljes im mail i oni ti posalju nove knjige bez problema. sa amazon.co.uk stigne brze, ali tamo nije neki izbor ko na americkom.
macan prvi

#6 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by macan prvi »

Amazon je jako pouzdana firma koju samo mogu pohvaliti. :)
bosna123

#7 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by bosna123 »

alica.k wrote:
bosna123 wrote:Prosle godine nisu dostavljali ni kod nas ni u susjedne drzave, ne znam sada kako je...
ovo je uzasna dezinformacija

amazon vec jako dugo dostavlja knjige, cdove i dvdove kod nas. ja barem 5 godina narucujem i svaki put mi je doslo. nista se nemoj brinut, nego naruci sta ti treba, i za jedno 15-20 dana je tu (mada ja u prosjeku dobijem posiljku za 12 dana). ako ti ne stigne (u roku u kojem oni ocekuju da stigne, to ti je ono delivery estimate), posaljes im mail i oni ti posalju nove knjige bez problema. sa amazon.co.uk stigne brze, ali tamo nije neki izbor ko na americkom.
Sorry... kolegica mi tako naprica prosle godine, i kao onda na kraju morala moliti nekoga iz SAD da joj dofura knjige... Fakat ne znam sta je radila, moram joj reci da provjeri...
bez_ideje

#8 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by bez_ideje »

Hvala ljudovi,vratiste me u zivot........
Nesto me zbunjuje,koliko dodje postarima ,jer precizno za ovu knjigu gledam na stranici je u nekoj free postarina zoni,ali samo za Ameriku,ne pise nista za opcenito
vox-populi

#9 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by vox-populi »

bez_ideje ne boj se, Amazon sigurno dostavlja u BiH. Ja sam narucivao od 2003 do 2007 i redovno je stizalo bez problema.

Na svim Amazon stranicama pise koje se stvari dostavljaju samo u USA ili samo u EU. Uglavnom je to elektronika. Knjige, CD-ove, DVD-ove mozes bez problema narucivati, cak ti ne treba ni kreditna kartica, mozes placati sa Visa Electron karticom. Maestro nazalost ne radi, dakle samo Visa Electron ili kreditne kartice.

Sto se dostave tice, iz UK, DE i FR odakle sam ja narucivao, dostava traje otprilike 7 do 10 radnih dana. To je prednost u odnosu na Amazon USA gdje je dostava dvije do cetiri sedmice. Mana je sto evropski Amazoni racunaju u Eurima i kad preracunas u KM dodje te skuplje. Sa druge strane, shipping costs znaju biti jeftiniji iz nekih evropskih Amazona. Moj savjet, kada nesto kupujes pogledaj na Amazon USA, DE, FR i UK, uporedi koliko te dodje ukupna cijena sa shippingom i onda tek naruci.

Nisam probao Amazon CA i Amazon JP, shipping costs su prevelike a i dostava traje pravo dugo.

Eto, pa ako jos sta treba, javi.

EDIT: oko free postarine, to funkcionise SAMO za dostave u zemlje u kojima je lociran Amazon. Npr. ja kada nesto narucim sa Amazona DE sve preko 20€ se dostavlja besplatno. Ako bih narucio nesto sa Amazon UK ili FR, morao bih platiti postarinu (nalazim se u Njemackoj). Za narudzbe iz BiH, postarina se uvijek placa, bez obzira kolika je narudzba.

Najbolje ti je vidjeti sa prijateljima da li njima treba nesto jer se ne isplati narucivati recimo samo jednu knjigu. Kod postarine, imas baznu cijenu za odredjeni item, i onda dodatne cijene za svaki slijedeci. Sada cu lupiti cijene, pogledaj na njihovoj stranici, ali otrpilike:

narucis jednu knjigu - postarina 8$
uz ovu narudzbu narucis jos jednu knjigu - dodatna postarina 3$

Ja sam uvijek tako radio, isplatnije je.
alica.k

#10 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by alica.k »

bez_ideje wrote:Hvala ljudovi,vratiste me u zivot........
Nesto me zbunjuje,koliko dodje postarima ,jer precizno za ovu knjigu gledam na stranici je u nekoj free postarina zoni,ali samo za Ameriku,ne pise nista za opcenito
edit: evo vox populi je sve to fino objasnio pa da se ne ponavljam
bez_ideje

#11 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by bez_ideje »

Vox populi,hvala puno !
Danas cu to malo "pretabirit" i primorat nekog da jos nesto kupi :evil:
mericak

#12 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by mericak »

Evo ovako:
Narucila sam knjigu preko Amazona i stigla za 15ak dana i gle sad fazona: stigla obavijest iz poste da se knjiga digne u roku od 5 dana, ja bila na putu i dodem nakon 7 dana (2 dana kasnjenja), kontajuci da cu platiti neku zateznu kamatu, kad oni meni iz poste rekose da su knjigu vratili nazad....U Ameriku!!!! Radi 2 dana kasnjenja? Da oni nemaju neki j..... magacin gdje bi knjigu smjestili pa makar mi i naplatili? Grozno....
Znaci, nek te Amazon ne brine, nek te brinu nasi....
I najvaznije na kraju, Amazon mi je uredno vratio punu sumu novca, nisu cak ni oduzeli troskove puta, sve do zadnjeg dolara su mi vratili...
safran

#13 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by safran »

Narucivala, platila MasterCard-om i dobila u razumnom roku. No, medjutim, istu knjigu koju sam ja narucila i postar mi je donio na vrata narucila je i moja poznanica. Ona je po svoju morala ici na carinu i platiti istu. Mene je citavo zadovoljstvo kostalo 40-ak USD a nju oko 70 USD. Nemam objasnjenja.
gaius

#14 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by gaius »

naručivao knjige.. u dva navrata.. već je objašnjen sistem.. eh sad imaš dvije opcije.. ili čekati 15ak dana pa podići u centralnoj pošti.. ili kao što sam ja jednom uradio - express air delivery.. dođe za tri dana.. skupo je ali se meni pravo žurilo.. tad ti donesu na vrata...
vox-populi

#15 Re: AMAZON,knjige,ideje,pomoc

Post by vox-populi »

Sto se tice dostave na vrata ili put pod noge pa do poste na stanici, zavisi od tezine paketa. Sve sto je tesko do dva kilograma se smatra posiljkom i dostavlja se na vrata. Obicno se ne otvara i ne pregleda. Meni je tako stiglo dosta CD-ova i DVD-ova. Sve preko dva kg se smatra paketom i to se obavezno podize u posti na stanici. E sada moze se desiti da carina to otvori a moze se desiti i da ne otvori, cisto njihova dobra volja. Iz mog iskustva, ako posiljka stize krajem mjeseca sigurno ce je otvoriti jer treba napuniti budzet, ako stize pocetkom mjeseca vjerovatno ce proci neotvorena. Bezbroj puta sam se svadjao sa polupismenim uposlenicima u posti, zalio se gdje sam god mogao ali sam na kraju skontao da nema svrhe, suti i trpi.

Amazon je korektan potpuno, problem su nasi.
Post Reply