Amaterizam na FTV-u

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
danas

Post by danas »

ja ti i dalje kazem da se provaljujes tvrdeci da je bachelor ekvivalent nase srednje skole. zao mi je sto te to vrijedja, ali ovo je glupost nevidjena. ja samo mogu da se smijem... :lol:
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

dobro smo mi bosanci tvrdoglavi :D
evo tri je sata, jos malo pa rani sabah;)
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:dobro smo mi bosanci tvrdoglavi :D
tvrdoglavi ili ne, ja bih opet molila edina da mi objasni kako to harvard i yale imaju rang nase bosanske srednje skole kad nekome daju bachelors degree poslije 4-godisnjih studija... :lol: :lol: :lol: :lol:
callmethebreeeze

danas wrote:
tvrdoglavi ili ne, ja bih opet molila edina da mi objasni kako to harvard i yale imaju rang nase bosanske srednje skole kad nekome daju bachelors degree poslije 4-godisnjih studija... :lol: :lol: :lol: :lol:
ne znam. znas kako nasi roditelji hvale nase skole, ja sam cuo masu starijih bosanaca koji govore kako su nase gimnazije teze bile za zavrsiti nego svedski faxovi. mozda u tom grmu lezi zec :D

jedino moja mama, pravnica, otvoreno priznaje da je na pravu u sarajevu najteze bilo vrata otvoriti :D
danas

Post by danas »

callmethebreeeze wrote:
danas wrote:
ne znam. znas kako nasi roditelji hvale nase skole, ja sam cuo masu starijih bosanaca koji govore kako su nase gimnazije teze bile za zavrsiti nego svedski faxovi. mozda u tom grmu lezi zec :D

jedino moja mama, pravnica, otvoreno priznaje da je na pravu u sarajevu najteze bilo vrata otvoriti :D
ne, nego zec lezi u tvdnji sa pocetka ove diskusije, da je bachelors diploma ekvivalent nase srednje skole i da to nije nikakva fakultetska diploma. naravno, PBS zaposljava ljude sa srednjom, to im je dosta...
jaoooooo.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:ne, nego zec lezi u tvdnji sa pocetka ove diskusije, da je bachelors diploma ekvivalent nase srednje skole i da to nije nikakva fakultetska diploma. naravno, PBS zaposljava ljude sa srednjom, to im je dosta...
jaoooooo.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dobro ba, nemoj mu zamjerit. Možda je čovjek probao absinthe..... :-) :D

Dešavaju se halucinacije od toga. :-D
callmethebreeeze

he he he. ja ne mogu vise, odoh spavati, ako sta rijesite, javite mi.
nego, kad se insallah vratim u sarajevo, necu otvarati granap, kao sto sam planirao, vec cu se zadati u medijski biznis. otvoricu kakvu novinu i samo cu zaposljavati one sa osnovnom i srednjom, mada ni to nece biti obavezno.

ps. za kraj:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6 ... pos=lasMer

na ovom linku je oglas gdje drzavna tv trazi osobu za vazan sefovski posao. nigdje ni rijeci o zavrsenom faxu;)
Šandor

Post by Šandor »

callmethebreeeze wrote:nego, kad se insallah vratim u sarajevo, necu otvarati granap, kao sto sam planirao, vec cu se zadati u medijski biznis. otvoricu kakvu novinu i samo cu zaposljavati one sa osnovnom i srednjom, mada ni to nece biti obavezno.
Šaljem CV na PP! 8-)

Ali postavlja se pitanje šta ćemo kad završim fakultet? :shock: Otpustit ćeš me? :roll: :lol:
Edin H.

Post by Edin H. »

Dobro danas evo ti objasnjenje.
Malo sam pregledao Internet i dobro to jeste ekvivalent nase Univerzitetske Diplome ili Vise Skole (neke studije mogu biti krace)

Pomijesao sam rijec bachelor exam sa baccalaureate exam koji je ekvivalent mature srednje skole.

Vidis ja nisam isao na koledz koji dodjeljje univerzitetske diplome (sto ti je business - samo daj novac) nego na nas Univerzitet.

A necemo sada porediti sta je teze zavrsiti nasu Gimnaziju, da ne govorimo Fakultet ili dobiti univerzitetsku diplomu na u Americi (gdje studenti vecinu vremena provedu ili opijajuci se ili baveci se sportom)

Ali i dalje stoji da izgleda tamo nisu puno naucili u smislu rjecnika kojim se koristis i nacina ophodjenja, bez obzira da li si u krivu ili ne.
danas

Post by danas »

hajde edine, nemoj da si nakraj srca... :-)
nemoj da se ljutis... ali kad tako dodjes i kategoricno tvrdis nesto u sta nisi 100% siguran... meni koja zivim u USA i poznajem taj sistem... moram da se zezam na tvoj racun... :-) :P

a glede americkih univerziteta... pa recimo, ovdje niko ne studira po 6-7 godina kao kod nas. a ako studira tako dugo, to je najcesce zato sto radi uz studije. nije da ih nema, ali vrlo je mali procenat onih koji se zajebaju i napijaju jer ovdje jedna godina na dobrom privatnom faksu kosta oko $35.000 -$40.000. procenat studenata koji kradu bogu dane svakako je manji ovdje u USA nego u BH. :wink:
vesela

Post by vesela »

callmethebreeeze wrote:he he he. ja ne mogu vise, odoh spavati, ako sta rijesite, javite mi.
nego, kad se insallah vratim u sarajevo, necu otvarati granap, kao sto sam planirao, vec cu se zadati u medijski biznis. otvoricu kakvu novinu i samo cu zaposljavati one sa osnovnom i srednjom, mada ni to nece biti obavezno.

ps. za kraj:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6 ... pos=lasMer

na ovom linku je oglas gdje drzavna tv trazi osobu za vazan sefovski posao. nigdje ni rijeci o zavrsenom faxu;)
jesi li procitao da je erfarenhet eller kunskap meriterande? :? ...pises li CV eller meritlistan? :roll: ...nemoj me pogresno shvatiti, ali ja nedam na moju svedsku :D
edu

Post by edu »

callmethebreeeze wrote:
JBT wrote:Nemoj se nervirati.
Inace, za mene je skolovan novinar u BiH, i koji zadovoljava nivo novinarstva koji ja pratim, onaj novinar koji je zavrsio Fakultet politickih nauka na odsjeku za zurnalistiku. Mada novinar moze biti i neko ko ima neku drugu VSS spremu uz odredjeno radno iskustvo. Bar kad se radi o informativno-politickom programu na drzavnoj televiziji.
I sam kazes da se nivo u Svedskoj dize. Vjerovatno zbog pravila EU.
Novinarstvo tog nivoa se ne moze izuciti na kursevima. Moze se samo nadograditi kursevima.
Aftonbladet, koliko sam upoznat, je vecernja novina. Na granici sa zutom stampom i nije pod upravom drzavnog aparata.
Ispravi me ako grijesim.
ovako, eu nema nikakve veze sa nivoom obrazovanja. stvar je u tome da je svedska pocetkom 90-ih zapala u veliku ekonomsku krizu i samim tim je nestalo na stotine hiljade tzv poslova za mlade. uprkos poboljsanju situacije tih poslova vise nema, to u kombinaciji, sa expanzijom visokoskolskog sektora, svako selo sad ima fax jer je vlada skontala da im je bolje da mladi studiraju, nego da bleje okolo, je dovelo da vise raje studira.

konkretno kada je novinarstvo u pitanju, vecina mojih prijatelja koji rade kao novinari imaju bar par godina na faxu, neki zato sto nisu znali sta ce se sa sobom prije nego su skontali da ce biti novinari, drugi, poput mene, koji uvijek znali da ce biti novinari, pa su studirali politicke nauke, kao ja, recimo.

medjutim imam i te kako puno vrsnjaka koji rade kao novinari a da nisu ni vidjeli faxa, ali su zato puno putovali, bavili se politickim radom, radili u ngo-s i tako stekli to neko poznavanje prirode i drustva.

ja znam puno novinara u bih, cak i na sefovskim pozicijama koji tvrde da rado zaposljavali ljude koji znaju raditi, a ne one koji su zavrsili fax.
ja nisam nikada bio na fpn-u ali po prici tih koji rade kao novinari i onih koji studiraju, taj fax ne valja qrcu. ubi ih teorija, a nigdje prakse.
covjece, ja sam za godinu imao sest sedmica prakse, svake sedmice smo pravili skolske novine. pravili smo radio-programe. skoro svake sedmice su nam predavanja drzali etablirani novinari. i svi su stalno podvlacili, da je bitno iskustvo.
tek sad sam siguran da radis u nekom svedskom expressu.. :D :D ..ono sto nisi vidio svojim ocima (ono..rekla-kazala..simptom svedske čaršijizacije.. :D )..ne mozes to postirati kao neki argument..na fpn u sarajevu postoji firma koja se zove internews koja ima ugovor sa faxom koji je obavezuje da studentima 3. i 4. godine omoguci praksu..tako jedan mjesec rade prelom novina..drugi radio..treci kameru..cetvrti fotografiju..itd..kao predavac fotografije dolazio je mustafa mustafic - pujdo..malo proguglaj pa mozda i saznas ko je on..kao predavac-fotograf dolazio je danilo krstanovic..itd..i na predavanja dolaze iskusni novinari..pa oni drze predavanja studentima..tako su bili..gojko beric..envera selimovic..senad hadzifejzovic.. :D ..itd..plus sto postoji premet na 4. godini koji se zove praksa..i svaki student bi trebao proci praksu na bilo kojem mediju sa kojim fpn ima potpisan ugovor..(ako si obavio praksu sam na nekoj televiziji doneses potvrdu i dobijes sesticu..ako si bio i na tv-u i na radiju dobijes 8..a ako si bio i na radiju..i na tv-u..i u novinama..desetka..iako moram priznati da je ovo kurčev nacin davanja ocijena..)..prema tome..stereotip kako na zurnalistici nema prakse ja virtuozna budalastina!
JBT

Post by JBT »

stereotip kako na zurnalistici nema prakse ja virtuozna budalastina!
Nocas je tip rekao vise virtuoznih budalastina :D . Bit ce da je u pitanju narodna skola novinarstva koju je zavrsio pa se osjeca niti vamo niti tamo sto se novinarstva tice. A malo bi da bude veci nego sto jeste. U novinarstvu.
Bez uvrede molim.
:oops:
edu

Post by edu »

prepirete se oko necega..a niko nije u pravu..znam da u expressu rade dvije trebice koje imaju zavrsenu zurnalistiku..a opet sa druge strane imate..recimo..berica..ili tu helac..(za koju ne znam da li ima diplomu..)..ili jos puno ljudi bez faxa koji rade odlican posao..znam..ti govoris o drzavnoj televiziji..tj. ftv je ipak federalna.. :D ..eh sad..da li bih volio da na ftv-u budu ljudi koji su vrhunski novinari a nemaju zavrsen fax..bih..isto kao sto ne bih volio da na ftv-u bude sve ovaj visokoskolovani kadar kao ove dvije tetkice iz expressa..prema tome..kako vec napisah..rijetki su oni koji imaju i zavrsen fax..i normalnu..dobru logiku..dobre rezone..intelekt..itd..u moje vrijeme.. :D ..(jes' merak ovo reci.. :D )..studentica sa prosjekom 9,8 je govorila da se nikad ne bi kupala u istom bazenu sa romima..takvom debilu ne moze pomoci 66 diploma..znanje..pozeljno..diploma pozeljna..nazalost..danas nista od toga nije obavezno!
flora.sa

Post by flora.sa »

sta ce nam zurnalisti, kad imamo kelnere.
sta ce nam kriminalisti,kad imamo metalostrugare.
sta ce nam ekomomisti, kad imamo elektricare.
sta ce nam psiholozi, kad imamo socijalne radnike.
...etc...

sta ce nam ovi j.fakulteti kad vec imamo nekoga ko ce to "bolje" da radi od onih koji ionako bez veze zavrsavaju faks, jer su radna mjesta vec popunjena ljudima koji imaju iskustvo, praksu.... :roll: :roll:

eee..sad smo mi kao glupi i ne mozemo da skontamo fazon kako se radi...a sto ne mozemo :? ...zato sto ti konobari, metalostrugari i ini ne zele da podijele svoje iskustvo sa nasim znanjem i teorijom iz straha da ce izgubiti posao, nakon sto mi udjemo u taj fazon...

primjera radi...

diplomirani kriminalisti sa podrucja KS, jos uvijek ne mogu dobiti posao, upravo iz ovog razloga...

Jeste, istina je da su stazirali godinu dana, ali nakon toga, kao NIKO nije zadovoljio..hahahaha...smijesno, pa su poslije skontali hajde da ih posaljemo na Vraca, na akademiju, pa su tamo proveli 6. mjeseci na doedukaciji, pa opet niko nije zadovoljio :shock: .....eto od 85 dipl. kriminalista niko nije zadovoljio...pa to su price za malu djecu...ali neka nama agronoma, profesora geografije itd na ovim pozicijama, jer oni ipak imaju praksu... :x

mozda onda da kriminaliste, zurnaliste, pocnemo zaposljavati na mjestima doktora medicine, inzinjera elektrotehnike, pa cemo tada stvarno dobiti jedan bogati, saroliki Bosanski lonac, u kome se nece znati, ko koga lijeci, ko kome pise, ko koga brani, ko koga usluzuje...ma milina ziva... :D :D

eto...toliko od mene :D
JBT

Post by JBT »

Eto ti prilike! Zasto se ne prijavis?
jedino moja mama, pravnica, otvoreno priznaje da je na pravu u sarajevu najteze bilo vrata otvoriti
Kako kome. Mama ti je izgleda pravi talenat za pravne nauke, krhke tjelesne gradje.
Prenj

Post by Prenj »

BiH sve vise postaje tehnoloski krajnje zapustena zemlja, sto je direktna posljedica rada ublehasa na raznim nivoima i u raznim oblastima, od sudstva do informatike.
Primjeri kada se desi nesto suprotno poput klinike za srce u Tuzli, zasluzuju iskreno divljenje.
Sta mislite zasto je jos uvijek put nostrifikacije stranih diploma tako skup, dugotrajan i komplikovan?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

edu wrote:prepirete se oko necega..a niko nije u pravu..znam da u expressu rade dvije trebice koje imaju zavrsenu zurnalistiku..a opet sa druge strane imate..recimo..berica..ili tu helac..(za koju ne znam da li ima diplomu..)..ili jos puno ljudi bez faxa koji rade odlican posao..znam..ti govoris o drzavnoj televiziji..tj. ftv je ipak federalna.. :D ..eh sad..da li bih volio da na ftv-u budu ljudi koji su vrhunski novinari a nemaju zavrsen fax..bih..isto kao sto ne bih volio da na ftv-u bude sve ovaj visokoskolovani kadar kao ove dvije tetkice iz expressa..prema tome..kako vec napisah..rijetki su oni koji imaju i zavrsen fax..i normalnu..dobru logiku..dobre rezone..intelekt..itd..u moje vrijeme.. :D ..(jes' merak ovo reci.. :D )..studentica sa prosjekom 9,8 je govorila da se nikad ne bi kupala u istom bazenu sa romima..takvom debilu ne moze pomoci 66 diploma..znanje..pozeljno..diploma pozeljna..nazalost..danas nista od toga nije obavezno!
Upravo ovako kako je Edu napisao. Ne znam zasto bi fax bio iskljucivo mjerilo znanja. Mislim na nase faxove a pogotovo na FPN. Pa u moje vrijeme kad ljudi nisu znali kako zavrsiti fakultet upisivali su FPN i zurnalistiku, ekonomiju, pravo samo da bi imali cage u dzepu jer kod nas se samo to gledalo. To sto ucis iz knjiga blago receno skoro da nema veze sa onim sa cim ces se sresti u praksi. Ja sam prije rata radio u Energoinvestu i dosao mi je jedan inzinjer kojem je prosjek na ETF-u bio za divljenje. Medicina, ETF i Masinstvo su ipak bili puno kompleksniji i tezi fakulteti nego fakulteti drustvenih nauka. Taj covjek je teoretski znao sve sto postoji na ovom svjetu a vezano za nasu struku. Dobio je da napravi projekat jednog modula i on je sve to lijepo nacrtao i odnio tehnicaru da to testira. Nakon pregledavanja projekta tehnicar je odbio da radi jer je covjek napravio kardinalne greske u izboru materijala i jos kojecega. Ovdje se znaci radilo o tek svrsenom inzinjeru i jednom mladom tehnicaru koji je prakticno tu oblast imao u malom prstu jer se amaterski bavio elektronikom. Naravno doslo je do suceljavanja u kojem je ovaj tehnicar pomeo navedenog inzinjera i u teoriji i u praksi. Sta hocu da kazem? Dovoljno je da covjek ima slifa za nesto, da cita i sto je najvaznije da to prakticno vjezba i ekperimentise. E upravo te prakticne vjezbe je uvijek bilo najmanje na nasim fakultetima a puno puno vise u Zapadnim sistemima skolovanja. dakle to sto si ti zavrsio fax sa svim 10-tkama nocima bubajuci napamet silne knjige ti apsolutno ne garantuje kvalitet u kasnijem poslu. Samo oni ljudi koji su upisivali raznorazne fakultete iz ljubavi i interesovanju prema tim oblastima mogu racunati na potpuni uspjeh. A morate priznati da je takvih uvijek bilo jako malo. Svaka knjiga se moze nabubati napamet i poloziti ispit ali to ne garantuje uspjesnost.
Prenj

Post by Prenj »

hrasno38 wrote: To sto ucis iz knjiga blago receno skoro da nema veze sa onim sa cim ces se sresti u praksi.
Osnovna namjena fakulteta je u tome da te nauci da dalje SAM ucis, ne da ti da sva potrebna znanja koja ti poslije mogu eventualno zatrebati u praksi.
hrasno38 wrote: E upravo te prakticne vjezbe je uvijek bilo najmanje na nasim fakultetima a puno puno vise u Zapadnim sistemima skolovanja. dakle to sto si ti zavrsio fax sa svim 10-tkama nocima bubajuci napamet silne knjige ti apsolutno ne garantuje kvalitet u kasnijem poslu. Samo oni ljudi koji su upisivali raznorazne fakultete iz ljubavi i interesovanju prema tim oblastima mogu racunati na potpuni uspjeh. A morate priznati da je takvih uvijek bilo jako malo. Svaka knjiga se moze nabubati napamet i poloziti ispit ali to ne garantuje uspjesnost.
Naravno, zato se pri zaposljavanju, osim same diplome, ocjenjuju i relevantno radno iskustvo, reference, a postoji i nesto sto se zove probnim radom.
Nas glavni problem je sto dokazani ublehasi nastavljaju da i dalje ublehaju, nikakvi korektivni mehanizmi ne postoje.
Nazalost, takvo stanje je i na Univerzitetu, tamo postoji gomila profesora koji nesmetano rade a da nisu objavili ni jednog jedinog rada u referentnom casopisu.
winetou

Post by winetou »

Ja sam prije rata radio u Energoinvestu i dosao mi je jedan inzinjer kojem je prosjek na ETF-u bio za divljenje. Medicina, ETF i Masinstvo su ipak bili puno kompleksniji i tezi fakulteti nego fakulteti drustvenih nauka. Taj covjek je teoretski znao sve sto postoji na ovom svjetu a vezano za nasu struku. Dobio je da napravi projekat jednog modula i on je sve to lijepo nacrtao i odnio tehnicaru da to testira. Nakon pregledavanja projekta tehnicar je odbio da radi jer je covjek napravio kardinalne greske u izboru materijala i jos kojecega. Ovdje se znaci radilo o tek svrsenom inzinjeru i jednom mladom tehnicaru koji je prakticno tu oblast imao u malom prstu jer se amaterski bavio elektronikom. Naravno doslo je do suceljavanja u kojem je ovaj tehnicar pomeo navedenog inzinjera i u teoriji i u praksi. Sta hocu da kazem? Dovoljno je da covjek ima slifa za nesto, da cita i sto je najvaznije da to prakticno vjezba i ekperimentise. E upravo te prakticne vjezbe je uvijek bilo najmanje na nasim fakultetima a puno puno vise u Zapadnim sistemima skolovanja. dakle to sto si ti zavrsio fax sa svim 10-tkama nocima bubajuci napamet silne knjige ti apsolutno ne garantuje kvalitet u kasnijem poslu.
U toj struci je potrebno najmanje 3 godine iskustva na zapadu da bi nešto znao. Onda teorija dolazi do izražaja i što vrijeme ide sve je važnija. :D
Last edited by winetou on 17/02/2006 10:04, edited 1 time in total.
JBT

Post by JBT »

Nista nego poukidati sve fakultete i popaliti strucnu literaturu. Skola nam ne treba. Prenosit cemo znanje i nauku sa oca na sina.

Upustati se u diskusiju koja uporedjuje srdenjoskolsko znanje sa univerzitetskom diplomom i pri tome slusati argumente koji stavljaju tehnicara iznad inzenjera , kelnera i covjeka koji je zavrsio Fakultet politickih nauka je cista budalestina i diskusija sa zestokim primjesama psihodelicnosti.
Upravo zagovaranje takvih stavova govori najvise o potencijalu samog diskutanta.
Zao mi je, ali nisam ja tome kriv. Sami se provaljujete.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: S kim si takav si :oops: :D
Vingo

Post by Vingo »

JBT wrote:Nista nego poukidati sve fakultete i popaliti strucnu literaturu. Skola nam ne treba. Prenosit cemo znanje i nauku sa oca na sina.

Upustati se u diskusiju koja uporedjuje srdenjoskolsko znanje sa univerzitetskom diplomom i pri tome slusati argumente koji stavljaju tehnicara iznad inzenjera , kelnera i covjeka koji je zavrsio Fakultet politickih nauka je cista budalestina i diskusija sa zestokim primjesama psihodelicnosti.
Upravo zagovaranje takvih stavova govori najvise o potencijalu samog diskutanta.

Ja mislim da znam i ko je mladi tehnicar iz ove dirljive price.... :-)
manijak1

Post by manijak1 »

Ja ne znam :oops: ali se ne bojim :D :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Vingo wrote:
JBT wrote:Nista nego poukidati sve fakultete i popaliti strucnu literaturu. Skola nam ne treba. Prenosit cemo znanje i nauku sa oca na sina.

Zajebo si se u toj procjeni. Nisam ja u pitanju jer nisam bio niti blizu znanjem tom tehnicaru a nisam ni sada.

Ja mislim da znam i ko je mladi tehnicar iz ove dirljive price.... :-)
Post Reply