Amalgamske plombe: Koliko su štetne?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Gabriela

#1 Amalgamske plombe: Koliko su štetne?

Post by Gabriela »

Nisam napisala da li su stetne, jer ima nemali broj dokaz, da jesu. http://www.forum.hr/showthread.php?t=153847 http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=3 ... 0af63cf637

Voljela bih vas pitati, da li ste culi za ovo, koja bi bila adekvatna zamjena za amalgam( keramicke i sl. plombe) koje su cijene i poznajete li nekog stomatologa koji dobro zna svoj posao i koji bi kvalitetno zamjenio amalgamske plombe nekim sigurnijim?
neko iz mase

Post by neko iz mase »

kad sam bio kd zubara u njemackoj, ovaj mi je pod hitno izvadio amalganske plombe i zamjenio sa bijelim sa obrazlozenjem da su otrovne i sadrze zivu. Kad sam bio kod zubara u USA, ovaj mi je izvadio plombe stavljenje u njemackoj, i ostatak onih iz bosne, i zamijenio nekim svojim specijalitetom. Kad bi otisao u bosni kod zubara imam neki osjecaj da bi mi ovaj sve povadio i zamjenio sa svojim koje on preferira.
Amalganske plombe su potencijalno opasne zbog sadrzaja zive u njima, ali posto je ziva (Hg) povezana sa ostalim elementima, taj molekul nije opasan i nece se zadrzati u tijelu. Ako malo prosurfas internetom vidjeces da sve svjetske organizacije za zdravlje jos uvijek navode amalganske plombe kao opcije
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Nisu štetne onoliko koliko ljudi misle. Imaju Hg, veoma mali procenat, a apsorpcija te zive u organizam kroz vrijeme je toliko mala da je zanemarljiva.
Meni se moje amalgamske plombe iz sredine osamdesetih drze bolje nego ove koje sam uradio zadnjih nekoliko godina, tako da ih ne namjeravam mijenjati...
Gabriela

Post by Gabriela »

Da, misljenja su dosta podijeljena i naposlijetku individualna, posebo kod samih ubara, svaki eto ima nesto svoje. Istina je da neki smatraju da je stetna, recimo stomatolozi iz nesto naprednijih zemalja, dok ovi nasi mozda jos nisu podigli svijest na taj nivo (bez uvrede ) i tvrde da je ta ziva navodno bezopasna. Ima tu jos pokoje objašnjenje, tipa, da su te bijele nekvalitetne, da je to samo stvar estetike, da kartko traje i sl.
Evo jednog zanimljivog strucnog odgovora na ovu temu: izvor : http://www.plivazdravlje.hr/?section=qa ... et=30#7703

Amalgamske plombe
Čitao sam dosta o štetnosti amalgama (toksičnost zbog žive),posebno kod multiple skleroze i drugih degeberativnih bolesti. Koje je vaše mišljenje o tome? Koliko se amalgam koristi kod nas? Kako i sam imam dosta plombi kako mogu znati koje su od amalgama i kako se sigurno vrši njihova zamjena?
Hvala unaprijed.

Amalgam je drugo ime za ispun koji se radi od smjese koja nastaje procesom amalgacije izmedju žive i nekog metala (u ovom slučaju srebra), uz dodatke još nekih drugih elemenata (poput kositra, cinka ili zlata) koji služe u svrhu poboljšanja kvalitete novonastalog materijala s obzirom na njegovu namjenu. Većina populacije koja ima ispune osim ako nisu novijeg datuma ima "amalgamske ispune" u svojim ustima. Lako ćete ih prepoznati jer su srebrni , a siguran način uklanjanja ako za to postoji razlog je definitivno pažljiv rad liječnika uz mjere spriječavanja da sadržaj dođe u grlo. To se postiže upotrebom jakih naprava za skupljanje sadržaj prilikom brušenja i/ili upotrebom zaštitne opne. Amalgam se još uvijek koristi kod nas a o njegovoj štetnosti postoje različite teorije i za i protiv. Preporučujem Vam da se podrobnije informirate o teorijama štetnosti ili ne, te konačan sud donesete sami.

zanimljivi tekstovi: http://www.voanews.com/bosnian/archive/ ... 8-voa6.cfm
http://www.tportal.hr/vijesti/eu/fset.html
prezimenko

#5 Re: Amalgamske plombe: Koliko su štetne?

Post by prezimenko »

Mislim da je problem ako je osoba alergicna na zivu. Neki naucni radovi govore kao i da stvara alergije vremenom i da je nekima nestala alergija nakon vadjenja.
Ima li neko u sarajevu da radi "sigurno" uklanjanje amalganskih plombi ?
SanskiBiser

#6 Re: Amalgamske plombe: Koliko su štetne?

Post by SanskiBiser »

Zamjena su kompozitne plombe koje su sad toliko dobre (tehnologija je uznapredovala znatno u zadnjih 20ak godina) da zubi budu i jaci s njima nego sa starim "zivinim" a zubi i ljepse izgledaju jer se te plombe ne vide tj. podesava se boja kod stavljanja prirodnoj boji zuba, cijene kod nas zamjene plombi bez lijecenja zuba su kod privatnika oko 40-50 KM po zubu. Najbolja stvar sa ovim kompozitnim plombama su rekonstrukcije zuba iz kojih je izvadjen zivac, ti zubi se urade tako da izgledaju kao da su istom izrasli. :)

Primjer amalgamskih i ovih kompozitnih u boji zuba nakon izmjene:

Image
graue_maus

#7 Re:

Post by graue_maus »

chuchumbamayumbe wrote:Nisu štetne onoliko koliko ljudi misle. Imaju Hg, veoma mali procenat, a apsorpcija te zive u organizam kroz vrijeme je toliko mala da je zanemarljiva.
Meni se moje amalgamske plombe iz sredine osamdesetih drze bolje nego ove koje sam uradio zadnjih nekoliko godina, tako da ih ne namjeravam mijenjati...
i ja to isto iskutvo imam , ove bijele nakon godine ispale a amalgamske bile od 80-tih ......mislim da je to sve dobar biznis.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Amalgamske plombe: Koliko su štetne?

Post by Truba »

meni ova stoji iz 1993. :mrgreen: i dalje
zubar predlagao zamjenu 2010. :mrgreen:
salik79

#9 Re: Amalgamske plombe: Koliko su štetne?

Post by salik79 »

Dodjoh samo da vam "kazem" da mi ovo drugo M, u almangaNskim plombaba, bode oci kao i ono fantomsko M u rijecima peNzioner, (za)pocNem, .... nastavi niz.

Nadam se da ce postavljac teme ispraviti gresku. Hvala.
Post Reply