Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SaraFina

#526 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:Debilčina. Narodu nikako da dopizde majmuni.... a sve se nadam.
Ma nije on debilcina. On spada u obrazovani dio stanovnistva. Tale se medjusobno. A znaju da je narod glup i da mogu raditi sto zele.

Pa vidjela si Dodika kako se smije penzionerima u facu. Dobit cete 100km i glasat cete za mene. Ako necete, vratite pare.

Ekstremno glup narod. Ekstremno. Svjedocim tome svakodnevno, vec godinama. 5% ljudi razumije o cemu se radi, 10% maksimalno.

Oni su partneri u zlocinu i kriminalu.

Definitivno ulogu taoca 100 km naplatili je glupost. U pravu si. Jednokratno.
muzicar_iz_parka

#528 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by muzicar_iz_parka »

Kad su pare u pitanju uvijek se nađe dogovor.
Npr MMF krediti, raspodjela kirilinškog duga,raspodjela para od elektroprijenosa, akcize i hiljadu drugih primjera.

Jedini sa stavom je donekle Reuf Bajrović koji je napustio vlast, kada je vidio čemu to sve vodi.
:
Ci-Nick

#529 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

Evo ga,..
https://www.klix.ba/biznis/vlada-fbih-o ... /181015061
zanimljivo je npr da je prosječna plata u Aluminiju Mostar duplo veća od prosječne plate u Arcelormittalu Zenica iako su tehnološki slične kompanije imaju sličnu strukturu radnika uz razliku da Arcelormittal Zenica posluje pozitivno a Aluminij Mostar znamo već kako.
Last edited by Ci-Nick on 15/10/2018 14:39, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#530 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by hizo ramidovic »

SaraFina wrote:
hizo ramidovic wrote:
SaraFina wrote:
Ucjenjivaće SDA ulaskom u vlast sa SDP, i obratno.
Sve mi smrdi da je Novalić "dao predujam Čoviću" sa Alminijumom.
Tehnički može i SDP sa HDZ napraviti vlast.... i "sateliti".
@Haris?? Mogu li?
hdz i sdp?
cisto sumnjam, a mislim da ni matematicki ne mogu

Mislim da je tehnički moguće uz SBB recimo. DF ne bi uzeli. Ali SDP da. SBB i Faraona pogotovo. On je Bošnjak po mjeri Čovića. Gubitnik trenutno. Sklon "kompromisima" tj ucjenama... I u konfliktu sa SDA.
za fahru znam da bi, ali za sdp nisam siguran...
ali nikad se ne zna...slatka je vlast, i rodbina se prodaje zarad nje
no, zanimljivo je i to da nositelji privrednog razvoja bih mole i kmece za sadaku zle turke u sred sarajeva...
Last edited by hizo ramidovic on 15/10/2018 14:38, edited 1 time in total.
decembar2017

#531 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by decembar2017 »

SaraFina wrote:
hizo ramidovic wrote:
SaraFina wrote:
Ucjenjivaće SDA ulaskom u vlast sa SDP, i obratno.
Sve mi smrdi da je Novalić "dao predujam Čoviću" sa Alminijumom.
Tehnički može i SDP sa HDZ napraviti vlast.... i "sateliti".
@Haris?? Mogu li?
hdz i sdp?

Mislim da je tehnički moguće uz SBB recimo. DF ne bi uzeli. Ali SDP da. SBB i Faraona pogotovo. On je Bošnjak po mjeri Čovića. Gubitnik trenutno. Sklon "kompromisima" tj ucjenama... I u konfliktu sa SDA.
da SDP ode u vlast sa hdz-om i SDP tj da pokazu da nisu nista bolji od SDA ? Ma nemoj, to nije moguce, na koga ce nam dezurni crveni trolovi pljuvati u sljedece 4 godine, nece moci onu standardnu : " SDA lopovi, nacionalisti koji su spremni da prodaju drzavu i narod za fotelju, ...spas je u bratstvu i jedinstvu, tito i partija, socijalizam i pravda za narod = SDP " :D
SaraFina

#532 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

hizo ramidovic wrote:
SaraFina wrote:
hizo ramidovic wrote: hdz i sdp?

za fahru znam da bi, ali za sdp nisam siguran...
ali nikad se ne zna...slatka je vlast, i rodbina se prodaje zarad nje

Iskrena da budem, ne mogu ti pobrojati te mandate, ali Haris, Madner, Thomas bi mogli...
Ja mislim da je tehnički moguće. A evo neka me demantuju ili potvrde...
Nivelacija

#533 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Nivelacija »

Ci-Nick wrote:Evo ga,..
zanimljivo je npr da je prosječna plata u Aluminiju Mostar duplo veća od prosječne plate u Arcelormittalu Zenica iako su tehnološki slične kompanije imaju sličnu strukturu radnika uz razliku da Arcelormittal Zenica posluje pozitivno a Aluminij Mostar znamo veća kako.
ne vjerujem da je plata u aluminiju oko 1900-2000 KM ali svakako ako firma lose posluje zna se plata ide dole, ali ovdje imamo zaposlen hdz kadar iskljucivo kojeg hdz stiti dok SDA puca qrac za radnickom klasom gdje oni vladaju..

Zna li neko stvarno je li im plata preko 1800 KM ?? :shock: :shock: :shock: :shock:
palermo

#534 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by palermo »

emmir1 wrote:
mostarac1905 wrote:od 10 firmi s najvecim prometom u bih, 5 je hrvatskih.

A Hrvata 15%. tako da se vi ne sekirajte :)

Mislis Konzum, Boreas, Aluminij

Sve na izdisaju

Premier funkcioniše, no do prvog ozbiljnog bojkota Bosnjaka
smiješno je to što pišeš, neće Hrvati pasti tako kako ti misliš i predviđaš.......to smo trebali naučiti u prethodnih 25 godina......

ono što je moguće i što je potrebno, ne samo Bošnjacima nego i Hrvatima, je da se konačno počne racionalnije i pametnije ponašati, posebno kada su u pitanju preduzeća i institucije u vlasništvu države
SaraFina

#535 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

decembar2017 wrote:
SaraFina wrote:

da SDP ode u vlast sa hdz-om i SDP tj da pokazu da nisu nista bolji od SDA ? Ma nemoj, to nije moguce, na koga ce nam dezurni crveni trolovi pljuvati u sljedece 4 godine, nece moci onu standardnu : " SDA lopovi, nacionalisti koji su spremni da prodaju drzavu i narod za fotelju, ...spas je u bratstvu i jedinstvu, tito i partija, socijalizam i pravda za narod = SDP " :D

Da ne bude da spinam, da se " prebrojati to."...
Pa ko je voljan... Ali šta može biti drugo?
spreca

#536 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Aluminij treba sahraniti bez nadgrobne daske a Hafizu i njegovim kupiti kartu attobusku i pravac MiNken...a onim malo postenijim aviokartu za Irsku
SaraFina

#538 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

spreca wrote:Aluminij treba sahraniti bez nadgrobne daske a Hafizu i njegovim kupiti kartu attobusku i pravac MiNken...a onim malo postenijim aviokartu za Irsku

Treba onog bošnjačkog govnara Bakira prvo poslati u Tursku kod babe Tayjipa... o trošku BiH.
Bloo
Globalna šefica

#539 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bloo »

spreca wrote:Aluminij treba sahraniti bez nadgrobne daske a Hafizu i njegovim kupiti kartu attobusku i pravac MiNken...a onim malo postenijim aviokartu za Irsku
A Novalicu? Kad je vec merhametli ovako sa parama?
Ci-Nick

#540 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

Nivelacija wrote:
zanimljivo je npr da je prosječna plata u Aluminiju Mostar duplo veća od prosječne plate u Arcelormittalu Zenica iako su tehnološki slične kompanije imaju sličnu strukturu radnika uz razliku da Arcelormittal Zenica posluje pozitivno a Aluminij Mostar znamo veća kako.
ne vjerujem da je plata u aluminiju oko 1900-2000 KM ali svakako ako firma lose posluje zna se plata ide dole, ali ovdje imamo zaposlen hdz kadar iskljucivo kojeg hdz stiti dok SDA puca qrac za radnickom klasom gdje oni vladaju..

Zna li neko stvarno je li im plata preko 1800 KM ?? :shock: :shock: :shock: :shock:
Možeš vjerovati ili nevjerovati,.. podatke kriju
"Prosječna plaća u Aluminiju 2013. godine iznosila je 3.210 KM, 2014. godine 2.454 KM, a u prva dva mjeseca 2015. godine 2.529 KM. "
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pod ... /150502030
BHCluster

#541 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by BHCluster »

Bloo wrote:
A Novalicu? Kad je vec merhametli ovako sa parama?
Trebaju mu izgraditi kip u zap Mostaru.
Last edited by BHCluster on 15/10/2018 14:48, edited 1 time in total.
JThomas

#542 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by JThomas »

http://www.zurnal.info/novost/21557/dod ... a-aluminij

Tri javna preduzeća koje kontrolišu kadrovi HDZ-a BiH i SNDS-a blokirale su rad Aluminija d.d. Mostar i kompanije AL TRADE preko koje ovo mostarsko preduzeće nabavlja električnu energiju. Krajnji cilj je, kroz dokapitalizaciju, Aluminij prepustiti ruskom kapitalu.

Matan Žarić direktor je Elektroprenosa BiH. Dugogodišnji je kadar HDZ-a BiH koji je, zajedno sa Draganom Čovićem, bio optužen u predmetu Eronet. Slovi za jednog od najbližih kadrova predsjednika HDZ-a BiH. Njegovom odlukom blokirani su računi mostarskom Aluminiju.
hizo ramidovic

#543 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by hizo ramidovic »

pa sta ako im je plata 1800 km? znate li koliki su troskovi zivota u hercegovini?
znate li koliko kosta npr. veliki servis za jednog mercedesa?
to sto vi vozate golfa dvojku i kupujete dijelove na otpadu je vas problem...
mostarac1905

#544 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mostarac1905 »

zanimljivo je npr da je prosječna plata u Aluminiju Mostar duplo veća od prosječne plate u Arcelormittalu Zenica iako su tehnološki slične kompanije imaju sličnu strukturu radnika uz razliku da Arcelormittal Zenica posluje pozitivno a Aluminij Mostar znamo već kako.
kakva je struktura vlasnsitva u arcelormittalu?

mislim da federacija ima neki skoro simbolicni udio, 5%? kad dodje do privatizacije aluminija i tamo ce place sigurno padati. do tada, pomagalo se u slucaju x tuzlanskih firmi, rudnicima svako malo, neka pomognu i aluminiju. previse je to ljudskih sudbina. nije mi ih previse zao jer su godinama bili privilegirani, ali opet.. Samo radnicima u 'ćelijama' kapa do poda. ti ljudi rade u nemogucim uvjetima i nazalost imaju puno kraci zivotni vijek od prosjeka. to se novcem ne moze platit.
GandalfSivi

#545 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by GandalfSivi »

Pusti Covic Aluminij niz vodu. Otrese ih u izjavi samo tako. Znaci pisi propalo, pa ce s vremenom neko uci i dzaba sve dobiti (mada sumnjam da su dovoljno sposobni i pokloniti ga, a ne prodati ga)...
Ci-Nick

#546 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

mostarac1905 wrote:
kakva je struktura vlasnsitva u arcelormittalu?

mislim da federacija ima neki skoro simbolicni udio, 5%? kad dodje do privatizacije aluminija i tamo ce place sigurno padati. do tada, pomagalo se u slucaju x tuzlanskih firmi, rudnicima svako malo, neka pomognu i aluminiju. previse je to ljudskih sudbina. nije mi ih previse zao jer su godinama bili privilegirani, ali opet.. Samo radnicima u 'ćelijama' kapa do poda. ti ljudi rade u nemogucim uvjetima i nazalost imaju puno kraci zivotni vijek od prosjeka. to se novcem ne moze platit.
Nije uopšte bitna vlasnička struktura, ne može se davati plata tri puta veća od prosječne a očekivati pomoć od države koje je nametima uzela od radnika koji imaju platu od 500 KM.
Gdje je logika ?
Da pomaže onaj ko jedva preživljava tako rastrošnu kompaniju ?
I što se tiče težine posla i u Mittalu postoje livci i mnoga druga izuzetno teška radna mjesta.
Last edited by Ci-Nick on 15/10/2018 14:57, edited 1 time in total.
BHCluster

#547 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by BHCluster »

SaraFina wrote:

Dao Novalić predujam Alminijumu. BRAVO!
E da je "opozicija" pametna pa da iskoristi ovu priliku.
SaraFina

#548 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote:Pusti Covic Aluminij niz vodu. Otrese ih u izjavi samo tako. Znaci pisi propalo, pa ce s vremenom neko uci i dzaba sve dobiti (mada sumnjam da su dovoljno sposobni i pokloniti ga, a ne prodati ga)...
A dok neko (Ruje po Žurnalu evo) ne udje, retard Novalić i slični držaće "lešinu na aparatima"?
high_volume

#549 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by high_volume »

Ci-Nick wrote:["Prosječna plaća u Aluminiju 2013. godine iznosila je 3.210 KM, 2014. godine 2.454 KM, a u prva dva mjeseca 2015. godine 2.529 KM. "

"Također podsjećamo da je neto plata bivšeg direktora Aluminija Ive Bradvice u aprilu 2013. iznosila nevjerovatnih 20.036 KM.

Ostali direktori Aluminija, Mladen Galić (9.423 KM), Željko Boras (9.091 KM), Marinko Ivanović (6.534 KM), Ante Rezić (6.022 KM), Bruno Čale (5.927 KM) i Josip Đogić (5.741 KM) također bili su skupo plaćeni za svoj ne/rad!.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pod ... /150502030
https://www.klix.ba/biznis/privreda/mos ... /150430045

Pa ovo je prezrelo za SIPU :-) Kakve sjednice Vlade, dogovaranja i ostalo, sve pohapsiti
GandalfSivi

#550 Re: Gubitaš Alminijum na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote:
GandalfSivi wrote:Pusti Covic Aluminij niz vodu. Otrese ih u izjavi samo tako. Znaci pisi propalo, pa ce s vremenom neko uci i dzaba sve dobiti (mada sumnjam da su dovoljno sposobni i pokloniti ga, a ne prodati ga)...
A dok neko (Ruje po Žurnalu evo) ne udje, retard Novalić i slični držaće "lešinu na aparatima"?
Fazon je sto to nije samo “njihov” problem. Isto kao sto je recima SDA poklopila BHTelecom. Svi mi placamo, samo oni kajmak kupe...
Post Reply