Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
155_mm

#4526 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

igre na srecu su stare skoro koliko i covjecanstvo. nema smisla ni pokusavati a ih zatvoris. po meni najbolje rijesenje bi bilo izvuci neku korist od tog zla. uz pomoc kladionica se moze ostvariti mogucnost da oni koji mozda nikad u zivotu ne bi dali ni marke za bolesnu djecu, daju na desetine i desetine miliona godisnje za tu djecu.
jednostavno osnovati bezprofitne kladionice koje su obavezne svu zaradu davati u fond za lijecenje bolesne djece.
howdy

#4527 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

155_mm wrote:igre na srecu su stare skoro koliko i covjecanstvo. nema smisla ni pokusavati a ih zatvoris. po meni najbolje rijesenje bi bilo izvuci neku korist od tog zla. uz pomoc kladionica se moze ostvariti mogucnost da oni koji mozda nikad u zivotu ne bi dali ni marke za bolesnu djecu, daju na desetine i desetine miliona godisnje za tu djecu.
jednostavno osnovati bezprofitne kladionice koje su obavezne svu zaradu davati u fond za lijecenje bolesne djece.
Kad Albanija moze mozemo i mi.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4528 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hame_ »

Čekaj malo.

Ne plaćaju porez ko mi, djeca u njima naša i pored školskog ulaza našeg su.

Vlasnici im iz "HDZ entiteta" :-)

Ukinut, ko ih ebe ba kad nisu od šireg društvenog značaja a oguliše nas - ko HAK, ko Aida, ko Konjuh, ko Aluminij,... :bih:
vivaldi

#4529 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Ci-Nick wrote:
vivaldi wrote:
Maraschino wrote:je li ovo po tebi u redu?
nije.

jel tebi u redu da njih zatvore oni sto uzimaju i vise od toga, ima ih 50 puta vise od ovih, a pritom ne samo da nista ne proizvode vec su te hiljade koje uzimaju na guzove jos i najmanja steta?
Da ih treba subvencionirati sa 10.000 KM po radnom mjestu sigurno bi se našao model.
Rudnici i Željeznice otprilike toliko dobivaju ali njima treba minimalno 70.000 KM po uposlenom.
Uz to ne treba zaboraviti da se gubitak akumulira već 12 godina, i da su u tom periodu imali plate kakve su u Mittalu Zenica sada ne bi govorili o spašavanju Aluminija.
Moja žena je 2008. u Mittalu imala platu 1.200 KM, VS obrazovanje, kad je došla recesija smanjena plata na 1.000 KM i tek je prije godinu dana plata došla na nivo iz 2008. godine.
Dakle imali su 12 godina da nešto poduzmu,.. poduzeli su, povećavali plate i isplaćivali otpremnine kao da se radi o Daimleru,..
ako ti je slucajno promaklo, prije dva sam postavio link o tome kakve je beneficije dobila firma tvoje zene, ali cu izdovojit sam jedan dio
U konačnici, najbolji primjer beskrajnih povlastica ArcelorMittalu na koju je ukazao Eko Forum jeste činjenica da im Grad Zenica potpuno besplatno i trajno (!?) ustupa prostor deponije Rača za odlaganje industrijskog otpada. Pri tome, ta deponija nema okolinsku dozvolu! Istovremeno, Grad Zenica za odlaganje otpada na deponiji Moščanica naplaćuje 25 do 50 maraka po toni otpada. Kako ArcelorMittal godišnje odloži više od 600 hiljada tona, računica kaže da grad ovoj kompaniji godišnje „poklanja“ više od 15 miliona maraka, gotovo trećinu svog budžeta!![/

https://zurnal.info/novost/21624/sta-su ... -zeljezare

kao sto vidis, firma tvoje zene grad zenicu i i prirodu ove drzave "pocasti" sa 600 hiljada tona otpada, a da za to neda ni marke. po ovoj racunici njima je drzava i to samo po ovom osnovu (bez drugih povlastica) halalila 150 miliona maraka u zadnjih 10 godina. i ove ce im halalit jos 15 miliona. i sljedece godine. i one tamo. i one poslije te..

ali posto im je drzava to halalila to je onda ok. pa da li je ok? mislis li ti da je to ok? dugovanje nije ok, ali kad se halalili onda je ok. hm..

ali to nije bitno. za svaki industrijski gigant na kome pociva makroekeonomska stabilnost ove zemlje ili entetita whatever, vazi isto sto pisem za aluminij.

ali da mi ne bi vjerovao na rijec, evo ti link sta sam pisao prije vise od godinu dana kada je bio problem sa gikilom i to medju prvim cim je tema otvorena

https://forum.klix.ba/moguce-zatvaranje ... 50801.html

ako ti je mrsko, evo kopirat jedan svoj post od tada

vivaldi wrote:
Slo Burner wrote:Trpe se iz razloga sto zarade tih preduzece zavrsavaju tamo gdje zavrsavaju, nema to veze sa socijalnim saisjecanjem nase vlasti.

nije u pitanju zarada vec lancana reakcija. gikil, alumunij, rudnici...kad se govori o tim firmama uvijek se govori o broju direktno zaposlenih, a tih hljadu radnika su samo prve zrtve. broj bi kasnije bio daleko veci jer giganti za sobom povlace puno vise od onog broja koji direktno zaposljavaju.

da pojasnim malo bolje. zeljeznice federacije zive bukvalno od 4-5 firmi - rudnika, mittala, gikila i aluminija. ne postoji nacin da bilo kojeg od tih giganata kompnezuju novim jer jednostavno kod nas ne postoje druge firme koje su u stanju napuniti kompoziciju voza.

pa i pored toga, zeljeznice svake godine dobijaju 20-25 miliona iz budzeta da prezive. e sad zamisli ako ode gikil, ili aluminij...a gdje su tek manji kooperatni...toga se drzava boji i zato suti i trpi jer nije u stanju da nadje i ponudi alternativu

kao sto vidis moja prica je uvijek ista, postovi su bukvalno identicni. gigantni su od ogormnog znacaja. gigatni pravi pare i vuku ekonomiju naprijed.
cak i firma tvoja zene u kojoj dominira tehnologija i oprema stara 50 godina i sada ima platu 50% vecu od ove novokomponovane industrije gaca i carapa sa kojom se hvale vlasti.

njemacka je sinonim za mala i srednja preduzeca, ali 2% giganata pravi vise od polovine njemackog gdp-a. male i srednje firme zaposljavaju, ali velike prave pare. zbog toga je od fundmaentalnog znacaja uciniti sve da se sacuvaju (bez obzira na dug, okolis...), pogotovo u bosni gdje vec 30 godina nismo u stanju dovest ni neku novu srednju firmu, a kamoli gigatna.

(auto) gigatni su na zelenu granu izvukli sve zemlje visegradske grupe. umjesto da tema dominira postovima (doduse sad je vec kasno) sta se moglo uraditi da se spasi, promjeni, reinvestira..da bi postala motor razvoja cijelog jednog dijela zemlje, ljudi se polomise kopajuci po netu i smislene i besmislene argumente zasto je treba(lo) zatvorit. po meni, no faking sens, ali sad je svakako to sve nebitno
vivaldi

#4530 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

zrakomlat wrote:
vivaldi wrote:evo jos jednom :thumbup:

menscini da si ti jedan od onih - cim boli zub, vadi ga. ko ce se jebavat sa zubarom, ici 5 puta da ga lijeci, placat, a jos ni cika zubo ne garantuje da ce ga spasit.

samo jako i pod mac bato

i zato :thumbup:
Komentar ti je light verzija Hafisovog stila pisanja. Dobro ti čovjek reče, upravo ti uhljebi i profiteri koje spominjes su i doveli do ovakvog stanja u Aluminiju. I ovim načinom rada nije bio od koristi nikome osim onima koji su uzimali dobre pare na njemu, ali to nije država, državi se nije plaćalo ništa, ni struja, ni porezi, ni doprinosi, itd.

Nikako da prihvatiš da se Aluminij ovakvim upravljanjem nije mogao spasiti a neki pametniji način nije bio moguć provesti upravo zbog ljudi kojima to nije bilo u interesu jer onda nebi bilo para za njih i koji su ga ciljano ugasili. Nema više nama, nema nikome.

Živim u Mostaru, pratim neke HDZ-ovce i njihove komentare. Niko ništa. Recimo oko Komšića su se pisale stotine komentara, slike djelile, organizovali protesti, angažirali botovi itd. Ovdje ništa. Kao da su unaprijed znali a garant jesu.
napisao sam 100 puta, a evo i jos jednom. na aluminij nisam gledao ni iz perpsketive uposlenika, ni hdz.an ni covica, ni hafiza bi kurca palca, vec iz perspektive opsteg znacaja za ekonomiju, pogotovo njegovog neiskoristenog potencijala.
славянин

#4532 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

Guadalajara wrote:HERCEGOVAČKI DIV :oops:

GASI TO :skoljka:
Ugasen je vec nema potrebe za sekiracijom, nego treba vec razmisljati o buducim uspjesnim projektima zatvaranja ;-) :D
Nakon što je u prethodnoj godini u Bosni i Hercegovini zabilježen rast fizičkog obima industrijske proizvodnje, na osnovu trenutno raspoloživih podataka može se zaključiti da on nije nastavljen u 2019. godini.
U Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period od januara do marta 2019. godine, a koju je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, navedeno je da je prema raspoloživim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za prvi kvartal u 2019. godini registrovan pad fizičkog obima industrijske proizvodnje od 5,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine.
Dobro je ocekivati je da ce jos plodonosnih ovakvih vijesti biti , dobro idu projekti ovi zatvori ugasi.
Guadalajara

#4533 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

славянин wrote:

Ugasen je vec nema potrebe za sekiracijom, nego treba vec razmisljati o buducim uspjesnim projektima zatvaranja ;-) :D

Ima Alumina u Zvorniku, eno i oni kazu da im je cilj da se odmaknu od proizvodnje metalurske glinice, vec im je cilj da se fokusiraju na druge industrije na kojim je mnogo manja konkurencija.
howdy

#4534 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

славянин wrote:

Nakon što je u prethodnoj godini u Bosni i Hercegovini zabilježen rast fizičkog obima industrijske proizvodnje, na osnovu trenutno raspoloživih podataka može se zaključiti da on nije nastavljen u 2019. godini.
U Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period od januara do marta 2019. godine, a koju je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, navedeno je da je prema raspoloživim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za prvi kvartal u 2019. godini registrovan pad fizičkog obima industrijske proizvodnje od 5,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine.
Dobro je ocekivati je da ce jos plodonosnih ovakvih vijesti biti , dobro idu projekti ovi zatvori ugasi.
Samo treba pare iz budzeta upumpavat u nekretnine po Hrvatskoj, Turskoj i Grckoj i pickama materinama.
Ja koliko se sjecam cilj je bio skinut mrske komunjare i bicemo Svicarska.
Nista ja nemam protiv Aluminija, jebo sam mater i Silajdzicu kad prodade zeljezaru za marku, jebo sam mu mater kad je prodo Tuzlansku banku.
Jebem im svima mater.
Gasi govna, jebo i narod i ekonomiju i sve. Sto se prije pogasi, prije ce bit nekog desavanja, ili rata ili revolucije.
славянин

#4535 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

Treba se prebaciti na ovo moderno sada zatvoriti krug, sisana-uzgoj prepelica-salter kafa :thumbup: :D Ej ljudi cist zrak ciste rijeke - gledaj ekologa u bitkama pa svaka cast:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mostarc ... /190713048

Prelijepo.
howdy

#4536 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

славянин wrote:Treba se prebaciti na ovo moderno sada zatvoriti krug, sisana-uzgoj prepelica-salter kafa :thumbup: :D Ej ljudi cist zrak ciste rijeke - gledaj ekologa u bitkama pa svaka cast:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mostarc ... /190713048

Prelijepo.
Sto, sta fali? Pa bolan ljudi izracunali, sve to govana od MHE u Srbiji, pazi ovo, sve MW sto proizvedu za godinu spali jedno selo za jedan zimski dan.
vivaldi

#4537 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

155_mm wrote:
zrakomlat wrote:Pročitati ovaj fb status uposlenika Aluminija, a posebno ono pri kraju statusa, u vezi uloge Vlade FBiH.

Image
ma dzaba sve kolega. sta taj radnik zna. ako "ekonomista", a izgleda da je i zubar, kaze da je jedino ispravno da se je dalje tako nastavilo sa tom firmom onda je to tako.

sta kaze cim zaboli ti bi vadio. a ono smrdi preko 10 godina bez ikakvih znakova da bi se sta promijenilo.

a vrhunac mu je ono ismijavanje onih sivaca i predstavljanje kao zaostalih u proslom mileniju. u njegovoj ekonomiji je izgleda posteno zaradjivati hljeb nesto vrijedno podsmijeha.

njegova vizija ekonomije je jedina vrijedna podsmijeha.
onim slikama nisam ismijavao nikoga. pogotovo radnicku klasu. nisam ni ja ispao iz carskih muda.

ali to se ne bi moglo reci npr za tebe. ti si neko o je na ovom forumu prije 2-3 godine u etno naletu forumske borbe s nekim forumasima ovdje stavljao slike neke socijalne ugorzene porodice i slike gladne i slinave djece. tada ti je kolega dnaguba ocinski savjetovao da se ne spustas na "njihov nivo" iako si se ti samom tom objavom vec bio spustio na najnizi moguci nivo. ali si poslije dangubinog savjeta to bio izbrisao.

ako bi ja ikoga ismijavao, mozda bih poceo od tvog ne znanja.

upravo si ti meni prije nekoliko godina ljepio linkove sa avaza i tekst o nekom piljaru iz rs-a kojem su neki ljudi rekli kako da on popunjava pdv prijave i kako rs krade pdv od federacija. nakon toga si mi ovdje lijepio linkove kako federacija trazi od mmf da uradi analizu raspodjele pdv-a i prekine se kradja one famozne milijarde maraka sto se ukrade svake godine (na stranu sto je apsurdna sva ta prica o izmisljenom piljaru koji sam popunjava pdv prijave, a vjerovato i ne znas sta je tu sve apsurdno)

da je meni do ismijavanja i nabijanja na nos i nekakvog samodokazivanja ja bih tebe druze haubica davno pitao znas li sta je odogovrio mmf?

ne znas. znam da ne znas. ne znas, ne zato sto mmf nije odgovorio (a odgovorio je ima mozda i 2 godine) nego sto ti to nisi procitao na slobodnoj bosni i ostali. a nisi mogao procitati zato sto im se nije svidio mmf-ov odgovor. postedili su oni tebe druze haubica i cirkusa koji je slijedio poslije toga pa cu te i ja postediti.

ja to znam bar godinu dana a evo sad prvi put to pisem na forumu, nije mi palo na pamet da sad ja to nekome ovdje nabijam na nos,

i nisi ti jedini. tu je i drug spreca koji je isto prije 2-3 godine cuo za nekakav ekonosmki spisak (zna on koji) pa ga ovdje poturo bas ko da zna o cemu se radi. tada sam mu rekao da taj spisak moze naci na netu za 2 minuta i da ga ja cekam upravo tada da ga objavi, ali sam ga opomenuo da kada to uradi neko od nas dvojice ce se provaliti, a da to necu biti ja. naravno, nije ga objavio, ali od tada naravno kad god ima priliku voli nesto hinjski na moj racun.

a tek kad se sjetim daltona, hercegovca i te klike s kojima sam diskutovao. otkako je stvarnost demantovala njihove teorije, i oni su nestali

bolan ja sam na forumu 10 godina. meni je prica uvijek ista, ne zato sto sam pametniji od drugih vec sto je moja prica bazirana na zvanicnim podacima kojih procitam mali milion godisnje, a ne na shitty portlaima. moja prica ce se promjeniti samo, ako i kada se promjene podaci.

a to sto se podaci nekom svidjaju ili ne svidjaju nije do mene.

sta god ti mislio, ne sladim se ja nikome i nicemu. ni u zivotu ni na forumu
славянин

#4538 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

howdy wrote:
Sto, sta fali? Pa bolan ljudi izracunali, sve to govana od MHE u Srbiji, pazi ovo, sve MW sto proizvedu za godinu spali jedno selo za jedan zimski dan.
Evo ja sam posjetio 4 MHE, najmanja 1.3 MW najveca 3.2 MW. Najmanja 1300 KW - sta mislis koliko grijalica se moze upaliti sa 1300 kw ? E sada MHE i jesu Mini HE jer one daju snagu brojevima. Medjutim upravu su samo zdrav zivot - tako je i njemacka posle 2.sv rata ekologijom raznijela ruhrski bazen i pola rheinlanda da se digne na noge.
howdy

#4539 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

славянин wrote:
howdy wrote:
Evo ja sam posjetio 4 MHE, najmanja 1.3 MW najveca 3.2 MW. Najmanja 1300 KW - sta mislis koliko grijalica se moze upaliti sa 1300 kw ? E sada MHE i jesu Mini HE jer one daju snagu brojevima. Medjutim upravu su samo zdrav zivot - tako je i njemacka posle 2.sv rata ekologijom raznijela ruhrski bazen i pola rheinlanda da se digne na noge.
Nikad ovde nece bit Njemacka. A svaki dan ce imat optimalnu kolicinu vode? Jesi i metereolog?
славянин

#4540 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

howdy wrote: Nikad ovde nece bit Njemacka. A svaki dan ce imat optimalnu kolicinu vode? Jesi i metereolog?
Normalno da nece kada mi recimo umjesto da nekada pogledamo pa kopiramo sta su neki koji su uspjesniji uradili - imamo svoj jos pametniji sistem, jos da funkcionise.

Imas godisnju procjenu proizvodnje , ako je eto 1300 kw instalisana snaga - neka je na 50% kapaciteta u prosjeku to je 600kw konstantno to ti dodje 300 dobrih grijalica od jedne manje mhe - tako da tvoja izjava "sve mhe u srbiji ne mogu da proizvedu za selo jedno preko zime" je smijesna u najmanju ruku.

Razmisli jos jednom sta si napisao:
howdy wrote:
howdy

#4541 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

славянин wrote:
howdy wrote: Nikad ovde nece bit Njemacka. A svaki dan ce imat optimalnu kolicinu vode? Jesi i metereolog?
Normalno da nece kada mi recimo umjesto da nekada pogledamo pa kopiramo sta su neki koji su uspjesniji uradili - imamo svoj jos pametniji sistem, jos da funkcionise.

Imas godisnju procjenu proizvodnje , ako je eto 1300 kw instalisana snaga - neka je na 50% kapaciteta u prosjeku to je 600kw konstantno to ti dodje 300 dobrih grijalica od jedne manje mhe - tako da tvoja izjava "sve mhe u srbiji ne mogu da proizvedu za selo jedno preko zime" je smijesna u najmanju ruku.

Razmisli jos jednom sta si napisao:
howdy wrote:
Procitaj bolje sta sam napiso za MHE, nije ne mogu, nego potrosi se za jedan zimski dan. Proguglaj malo, zacudices se koliko malo ima argumenata za
izgradnju MHE ima.
A te procjene o 50% u ovakvim uslovima mozes zaboravit.
Guadalajara

#4542 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Guadalajara »

Boga mi ljudi po selima loze drva i cumur...Kakve grijalice ,klima, picke materine...
howdy

#4543 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Guadalajara wrote:Boga mi ljudi po selima loze drva i cumur...Kakve grijalice ,klima, picke materine...
Eto jos jedan argument protiv MHE
славянин

#4544 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

howdy wrote:
Procitaj bolje sta sam napiso za MHE, nije ne mogu, nego potrosi se za jedan zimski dan. Proguglaj malo, zacudices se koliko malo ima argumenata za
izgradnju MHE ima.
Pricas gluposti ne znam kako da blaze kazem eto...

Evo ti brzi primjer:
Govoreći o kapacitetima budućih elektrana, Grozdanović kaže da je proizvodnja električne energije tokom godine promenjiva kategorija. -Kontinualni rad se na mini centralama teško postiže. U praksi je ostvarivo da se postigne 4.000-5.000 sati godišnje. Maksimalna snaga elektrane „Kozji grb“ iznosi 560 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 3.840.000 kWh godišnje. Maksimalna snaga elektrane Koviljača iznosi 960 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 2.240.000 kWh godišnje
Obje ove mhe spadaju o one manje - imas ih i preko 5 MW sto ja znam.

Sada malo racunaj sa tim svojim selom: Neka kuca trosi 10 Kw na sat (sto je veoma veoma mnogo jer vecina prikljucaka je 4,2 Kw) i neka ima 100 kuca u tom selu - to je 1000 KW na sat ili 1000 kWh - iz primjera iznad znaci da ova jedna mala MHE moze 93 dana u godini to selo da snadbijeva samostalno - sada opet te napominjem da uzmes u razmatranje sta si rekao - da SVE MHE u Srbiji ne mogu da opskrbe jedno selo jedan dan preko zime...... pa shvati kakav nonsens.- Ispravka potrosi selo za jedan dan .. :lol:

I govoreci opet slazem se sa tobom, samo treba blokirati i nista ne praviti a zatvarati sto se stigne. Tako smo i zasluzili.
славянин

#4545 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

howdy wrote:
Guadalajara wrote:Boga mi ljudi po selima loze drva i cumur...Kakve grijalice ,klima, picke materine...
Mozes li samo objasniti na koji nacin je to argument protiv mhe... onako tesko mi je da shvatim de prosvijetli.
howdy

#4546 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

славянин wrote:
howdy wrote:
izgradnju MHE ima.
Pricas gluposti ne znam kako da blaze kazem eto...

Evo ti brzi primjer:
Govoreći o kapacitetima budućih elektrana, Grozdanović kaže da je proizvodnja električne energije tokom godine promenjiva kategorija. -Kontinualni rad se na mini centralama teško postiže. U praksi je ostvarivo da se postigne 4.000-5.000 sati godišnje. Maksimalna snaga elektrane „Kozji grb“ iznosi 560 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 3.840.000 kWh godišnje. Maksimalna snaga elektrane Koviljača iznosi 960 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 2.240.000 kWh godišnje
Obje ove mhe spadaju o one manje - imas ih i preko 5 MW sto ja znam.

Sada malo racunaj sa tim svojim selom: Neka kuca trosi 10 Kw na sat (sto je veoma veoma mnogo jer vecina prikljucaka je 4,2 Kw) i neka ima 100 kuca u tom selu - to je 1000 KW na sat ili 1000 kWh - iz primjera iznad znaci da ova jedna mala MHE moze 93 dana u godini to selo da snadbijeva - sada opet te napominjem da uzmes u razmatranje sta si rekao - da SVE MHE u Srbiji ne mogu da opskrbe jedno selo jedan dan preko zime...... pa shvati kakav nonsens.

I govoreci opet slazem se sa tobom, samo treba blokirati i nista ne praviti a zatvarati sto se stigne. Tako smo i zasluzili.
Nemam volje da se rapravljam, ne bilo ti zapovijedjeno poslusaj dekana sumarskog fakulteta u Srbiji, prof.dr. Ratko Ristic, on vjerovatno nema pojma sta prica, ti ces ga demantovat.

howdy

#4547 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

славянин wrote:
howdy wrote:
Mozes li samo objasniti na koji nacin je to argument protiv mhe... onako tesko mi je da shvatim de prosvijetli.
Znaci ne trebaju im MHE :lol: . A to da te treba prosvijetlit mi je poznato sa teme o GIKIL-u.
славянин

#4548 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

Ovako se to radi momci

:thumbup: :D Potopi raseli porusi ravnjaj pravi gradi da zemlja puca ali drzava ide naprijed.... pitaj to 400 miliona kineza sto su iz siromastva presli u srednju klasu za 15 godina.
howdy

#4549 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

славянин wrote:Ovako se to radi momci

:thumbup: :D Potopi raseli porusi ravnjaj pravi gradi da zemlja puca ali drzava ide naprijed.... pitaj to 400 miliona kineza sto su iz siromastva presli u srednju klasu za 15 godina.
Aha. :roll:
славянин

#4550 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

Tako tako
Image
Image
Image
Image
Image

A ne ovako
Image
Post Reply