Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#4226 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:Eh, bolje je da kamen sjedi, nego vi.
Sezona branja malina u punom zamahu, a oni ovdje kopaju nos i plaču nad tuđim mezarom.
I onda kada se uđe kokuz u jesen, opet mrski Hrvati krivi za neimaštinu.
Bolje maline nego smilje.

Bolje drvo nego aluminij.

Manji minus bruda... :D
He1972

#4227 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by He1972 »

Hafis wrote:Eh, bolje je da kamen sjedi, nego vi.
Sezona branja malina u punom zamahu, a oni ovdje kopaju nos i plaču nad tuđim mezarom.
I onda kada se uđe kokuz u jesen, opet mrski Hrvati krivi za neimaštinu.

Šta se ti ovdje zezaš, idi piši CV, ne traže se kotlovničari baš puno, možda lakše nađeš posao tariguza, piši ti 2 CVa.
Hafis

#4228 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Znam tu bosansku logiku: Bolje golf 2 nego audi. Manji troškovi održavanja.
Bodkin

#4229 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

spreca wrote:
Maraschino wrote:Opet @vivaldi pokusava sve okrenuti naglavacke a stvari tako jednostavne.

Sve ove pobrojane firme dobile su neku povlastice ili precutnu saglasnost da bi nastavile raditi i zadrzale radna mjesta. Sve to je dobio i Aluminij plus besplatnu el.energiju i sve im to malo i danas su ljuti sto im neko/niko ne da besplatnu struju. Ni struja nije problem nego je problem sto oni dobit dijele izmedju sebe zanemarujuci sve obaveze i prema dobavljacima i prema drzavi...bla bla bla
Kako vam se da citati njegove duge i bezvezne komentare o ekonomiki(a njegova je politicka) ja sam samo jednom procitao njegovo elaboritanje nekog problema iz sfere ekonomike i nikad vise .....gdjeli to on radi da mi je samo znati,neka je bog na pomoci njegovoj firmi....los je tereticar a kamoli prakticar..dosada ziva
Covjek je jedan od boljih sto se tice ekonomije na forumu. Vi avaz ekonomisti sto drkate u ovom slucaju na propast firme jer je u vecinski hrvatskom dijelu nije prvi put.

A to sto ga ti ne kontas je normalno. Da bi ti skontao sta pise, morao bi se covjek potruditi da pise jednostavnije i ne previse velikih rijeci
Point.

#4230 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Point. »

Malo vas je al se dobro podržavate.
славянин

#4231 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

Jes ovo pravi sukob na forumskom polju :D sukovi lete na sve strane :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4232 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
spreca wrote:
Covjek je jedan od boljih sto se tice ekonomije na forumu. Vi avaz ekonomisti sto drkate u ovom slucaju na propast firme jer je u vecinski hrvatskom dijelu nije prvi put.

A to sto ga ti ne kontas je normalno. Da bi ti skontao sta pise, morao bi se covjek potruditi da pise jednostavnije i ne previse velikih rijeci
Kad metalostrugari ocjenjuju ekonomiste, golemo oba mi oca.
Hajlac

#4233 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hajlac »

Bucko iz mahale wrote:Ali serete :roll:

Jednostavno pitanje,da li je Federalna inspekcija usla u AL...da ili ne
Odmetnuti HercegBosanci bi dopustili istoj ulazak jedino kad bi u kUferima donijeli je'no 300 milijuna, pozeljno eura.
+da Tuzla i Kakanj narednih 100 godina dzaba salju struju za Swarovski, nove 'otpremnine' od 200.000KM, plate industrijskim radnicima 2x vece od doktorskih itd.
:bih:
Alfons Kauders

#4234 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:Znam tu bosansku logiku: Bolje golf 2 nego audi. Manji troškovi održavanja.
Nisi u toku. Meni redovni servis za Audi star tri godine ne izađe ni dvije stoje... Znači, ni dnevnica.

Na Golfu 2 možeš nabaviti dijelove za 20 maraka, ali ruke koštaju isto, pa je isplativ samo onim koji ga sami održavaju. Uostalom, zar ti imaš vozačku?!
Alfons Kauders

#4235 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

_BataZiv_0809 wrote: Kad metalostrugari ocjenjuju ekonomiste, golemo oba mi oca.
Ne treba zaboraviti da je Aluminij napravio bravar, a sjebali ga ekonomisti s "legitimnim" diplomama... :)
Maraschino

#4236 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

Je li se i danas cuje kmecanje sto nema guzovace od 3+k :lol:

Izgleda da vam je neko pokazao kako se nose drva u naramku. :izet:
daddy-kool

#4237 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

https://ero.tel/vijesti/tko-sluzbenom-z ... a-i-zasto/
Tko službenom Zagrebu daje pogrešne informacije oko Aluminija? I zašto?

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatske Darko Horvat jučer je pokazao zavidnu razinu neznanja kada je u pitanju stanje u mostarskom Aluminiju, tvrtci u kojoj Hrvatska ima 12 posto vlasništva. Pokušavajući stvoriti dojam upućenosti u stanje u Aluminiju, Horvat je rekao kako problemi postoje zadnjih 20-tak godina tako da ga “nešto naročito ne čudi stanje”.

Kada bi Horvat imao pojma o čemu govori onda bi znao kako je Aluminiji 2009. godine imao oročenih 50 milijuna dolara, tvornicu koja je radila u punom kapacitetu i nije bila zadužena. Bio je daleko od bilo kakve krize. Odlaskom tadašnjeg direktora Mije Brajkovića i kasnijim izbacivanjem iz tvornice svih onih koji su znali kako sustav funkcionira počeo je sunovart koji je vrhunac doživio prije nekoliko dana kada je posrnulom gigantu ukinuta opskrba električnom energijom.

Ministar Horvat bi trebao znati kako je preko luke Ploče za Aluminiji išlo 450 000 tona materijala kada je gigant radio u punom kapacitetu. I nije samo luka Ploče živjela od Aluminija. Živjele su i Hrvatske željeznice koje su sav taj materijal prebacivale do Bosne i Hercegovine.

Trebao bi se ministar Horvat sjetiti što je sve Aluminiji uradio za šibenski TLM. Samo to bi mu bilo dovoljno kako bi shvatio važnost i veličinu giganta o kojem sada govori.

Nije neko iznenađenje što jedan hrvatski ministar govori ovako o mostarskoj tvrtci. Pitanje je tko službenom Zagrebu dostavlja pogrešne informacije i zašto to rade? Umjesto priča kako kriza Aluminija traje 20 godina i sličnih gluposti, hrvatske vlasti bi se trebale pozabaviti konkretnim načinima pomoći Aluminiju. To je službena dužnost i obveza službenog Zagreba jer rad Aluminija ima veliki značaj za južnu Hrvatsku. Vjerojatno će to shvatiti tek sada kada je gigant ugašen. Prije se nisu brinuli o tome glumeći kako je Aluminiji samo problem BiH. Sada će vidjeti da nije. Pitajte ljude u Pločama i Hrvatskim željeznicama, oni najbolje znaju ministre Horvat.
:D
славянин

#4238 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

Nego sta cemo sledece gasiti ? Ima li sta pa da se mozemo veseliti ? Ej pa to je napravljeno da zagadjuje i namjerno u BiH napravljena prljava industrija sve to treba zatvoriti.Prepelice i smilje u tome je kljuc.
daddy-kool

#4239 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

Maraschino wrote:Je li se i danas cuje kmecanje sto nema guzovace od 3+k :lol:

Izgleda da vam je neko pokazao kako se nose drva u naramku. :izet:
Što je bilo protesta, bilo je.
Radnici idu kući i dobijaju otkaze.
Mali dio administracije je tu da vodi firmu do stečaja i kroz proces prodaje koja će odrediti konačnu sudbinu ovog preduzeća.
howdy

#4240 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Hafis wrote:Znam tu bosansku logiku: Bolje golf 2 nego audi. Manji troškovi održavanja.
Bolja ta nego bijele carape i crne cipele. :D
neon-x

#4241 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by neon-x »

Bodkin wrote:
spreca wrote:
Maraschino wrote:Opet @vivaldi pokusava sve okrenuti naglavacke a stvari tako jednostavne.

Sve ove pobrojane firme dobile su neku povlastice ili precutnu saglasnost da bi nastavile raditi i zadrzale radna mjesta. Sve to je dobio i Aluminij plus besplatnu el.energiju i sve im to malo i danas su ljuti sto im neko/niko ne da besplatnu struju. Ni struja nije problem nego je problem sto oni dobit dijele izmedju sebe zanemarujuci sve obaveze i prema dobavljacima i prema drzavi...bla bla bla
Kako vam se da citati njegove duge i bezvezne komentare o ekonomiki(a njegova je politicka) ja sam samo jednom procitao njegovo elaboritanje nekog problema iz sfere ekonomike i nikad vise .....gdjeli to on radi da mi je samo znati,neka je bog na pomoci njegovoj firmi....los je tereticar a kamoli prakticar..dosada ziva

Sto bio rekao stari dobri pedercina Oskar Vajld danas ni religijski lideri vise ne idu toliko daleko u svome oratorskom zanosu koliko idu pojedini ekonomisti. Lijepo izgledaju sve te velike price o makroekonomiji i ekonomskim zakonitostima samo sto znamo svi (nadam se) da ni u idealnim uvijetima cesto ne piju vode.

Pricati nekakve ozbiljne price o ekonomiji u uvjetima gdje kompanija nije kompanija nego ratni plijen, etno-nacionalni strateski interes, ustanova za zbrinjavanje i namirivanje odabranih, poligon za kriminalna i stranacka namirivanja, itd., uokvirena u dva odvojena a u isto vrijeme povezana podsistema sistema koje samo kvantna mehanika moze objasniti, od kojih jedan prvenstveno sluzi iz nuzde „da bi sve proslo kroz papire“ i eventualno ako zeli „moze poslati pare ali ne treba dolaziti“.

Ne znam zaista sta ja iz ovog sistema za kojeg su gazde dogovorile da bude zaduzen za papirologiju i eventualno slanje para, al nedolazenje, mogu uciniti osim eventualno izraziti zabrinutost za makroekonomiju, bdp... Evo izrazavam!
Alfons Kauders

#4242 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

howdy wrote:
:lol:

Uostalom, bolje i Golf 2 bez minusa nego nov Audi A4 s 400 miliona maraka duga.
daddy-kool

#4243 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

славянин wrote:Nego sta cemo sledece gasiti ? Ima li sta pa da se mozemo veseliti ? Ej pa to je napravljeno da zagadjuje i namjerno u BiH napravljena prljava industrija sve to treba zatvoriti.Prepelice i smilje u tome je kljuc.
Postoji određena fascinacija ovim slow-motion propadanjem HDZ kase i farme za uhljebljenje podobnih, mislim da većina još uvijek ne vjeruje da se to stvarno dešava. Na stranu standardna zajebancija. Prosto nevjerovatno, na kraju nije bilo nikoga briga, ni vlasnike, ni politiku, ni upravu, pa ni radnici se nisu nešto bunili.
Maraschino

#4244 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

славянин wrote:Nego sta cemo sledece gasiti ? Ima li sta pa da se mozemo veseliti ? Ej pa to je napravljeno da zagadjuje i namjerno u BiH napravljena prljava industrija sve to treba zatvoriti.Prepelice i smilje u tome je kljuc.
Sve parazite treba ukloniti na vrijeme pocev od drzavnih i javnih preduzeca, preko drzavne, entitetske, kantonalne, opstinske administracije pa do mjesne zajednice. Sve.
daddy-kool

#4245 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

neon-x wrote:

Sto bio rekao stari dobri pedercina Oskar Vajld danas ni religijski lideri vise ne idu toliko daleko u svome oratorskom zanosu koliko idu pojedini ekonomisti. Lijepo izgledaju sve te velike price o makroekonomiji i ekonomskim zakonitostima samo sto znamo svi (nadam se) da ni u idealnim uvijetima cesto ne piju vode.

Pricati nekakve ozbiljne price o ekonomiji u uvjetima gdje kompanija nije kompanija nego ratni plijen, etno-nacionalni strateski interes, ustanova za zbrinjavanje i namirivanje odabranih, poligon za kriminalna i stranacka namirivanja, itd., uokvirena u dva odvojena a u isto vrijeme povezana podsistema sistema koje samo kvantna mehanika moze objasniti, od kojih jedan prvenstveno sluzi iz nuzde „da bi sve proslo kroz papire“ i eventualno ako zeli „moze poslati pare ali ne treba dolaziti“.

Ne znam zaista sta ja iz ovog sistema za kojeg su gazde dogovorile da bude zaduzen za papirologiju i eventualno slanje para, al nedolazenje, mogu uciniti osim eventualno izraziti zabrinutost za makroekonomiju, bdp... Evo izrazavam!
:thumbup:
славянин

#4246 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by славянин »

Maraschino wrote:
Sve parazite treba ukloniti na vrijeme pocev od drzavnih i javnih preduzeca, preko drzavne, entitetske, kantonalne, opstinske administracije pa do mjesne zajednice. Sve.
Mogu li se kako paraziti istjerati iz svega toga a da ne gasimo sve sto imamo u ovoj drzavi a to nije bas mnogo (barem nije mnogo ostalo) ? Mislim mozda moze li kakva borba da se istjeruju stranke i lopovi iz preduzeca ... ? Ili ovako propali oni ili propali mi da se gleda ko ce prije crknuti.
Alfons Kauders

#4247 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Alfons Kauders »

neon-x wrote:
Bodkin wrote: Covjek je jedan od boljih sto se tice ekonomije na forumu. Vi avaz ekonomisti sto drkate u ovom slucaju na propast firme jer je u vecinski hrvatskom dijelu nije prvi put.

Tako je. A usput, meni nije jasno zašto se danas o Aluminiju uopšte priča s ekonomskog aspekta?

Je li to privredno društvo od rata do danas poslovalo kako nalaže ekonomska nauka? Nije, zato je i došlo do ovog.
Jesu li zapošljavali sposobne ekonomiste i menadžere ili političke klimoglavce? Ove druge, zna se.
Je li Aluminij poslovao na ekonomskom ili političkom osnovu? Političkom.
Je li se Aluminij u zadnjih 10 godina držao ekonomske nauke i povlačio racionalne poteze dok je nabijao dug? Nije.
Je li uprava društva u zadnjih par mjeseci poduzela nešto da ograniči štetu od neminovnog, npr. ugasi dio ćelija? Nije.

Ovo je 90% političko, a 10% ekonomsko pitanje (ako je i 10%, velikodušan sam jutros). Aluminij je sjebala politika, pa tek onda ekonomija.
bingov buraz

#4248 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by bingov buraz »

p206 wrote:
OPEL kad je bio pred stečajem i u dugovima, jer su zaostali za konkurencijom i imali očajnu prodaju... intervenisala je njemačka vlada koja je "otkupila" dugove bez kamata jer je to ipak važan izvoznik... ali njemačka vlada je imala uslov da se uradi totalna reorganizacija, srežu troškovi, otpuste radnici i napravi jasan plan rada... prošlo par godina OPEL izbaci model Insignia - evropski auto godine
tako se radi "ozdravljenje" firme i tad im treba pomoći... ove koji neće da priznaju da su radili sve kontra zdrave ekonomske logike (jebe mi se za politiku) i koji hoće samo da zbrinu svoje guzice treba istjerati na ulicu... kad mogu voditi računa o kućnom budžetu, gdje uredno plaćaju sve račune mogu se domaćinski odnositi i prema budžetu firme
ovi 20 g. nisu unaprijedili proizvodnju, nisu htjeli da naprave neki finalni proizvod kao npr. hauba na automobilu, jer se danas masovno prave od aluminija zbog smanjenja težine vozila... i prodaš kilo metala 50 puta skuplje.. ne, nego odvoji rudu od zemlje i ćeraj tako jebaji ga
gdje bas Opel nadje kupili ih Francuzi na kraju :mrgreen:

Saab je puno bolji primjer,nemate konkurentan proizvod ,pravite gubitke,pomogli smo vas par puta a vi sve gori,dovidjenja Saab rece svedska vlada.
mO k3

#4249 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

howdy wrote:
:lol: :mrgreen: :thumbup:
VladaFBiH

#4250 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by VladaFBiH »

mene samo interesuje ako mi neko može pomoći da egzaktno izračunamo koliki je to u stvari gubitak za privredu F BiH to što više nema aluminija.

Ovo su neke pretpostavke za računanje koje sam uzeo kao osnovu ali mi nedostaje informacija pa ako neko ima neka napiše:

1. Aluminij je u top 3-5 uvoznika u BiH (nisam uspio da pronađem koliko uvoze na godišnjem nivou tako da ne mogu ni krenuti s računanjem :) )
2. EP HB-u ne plaća struju tako da druga kompanija gomila gubitke (ne ulazim u cijenu iste jer je ne plaća i ovo treba uvrstiti u kalkulaciju) - ceh plaćaju krajnji korisnici a struja se može izvoziti odnosno prestati uvoziti tako da je efekt po EP jako pozitivan
3. EP BiH zbog njega poslovala s gubitkom (dobijao cijenu pola godine ispod proizvodne cijene) - ovo je stavljeno čisto da se zna da su obje EP na gubitku s ovom kompanijom - efekat neutralan jer EP BiH već odavno ne isporučuje Aluminiju
4. Ne plaća doprinose već godinu i pol dana - zdravstveno i penziono kao najvažniji faktor u ovome ne gube ništa što već nisu izgubili ranije
5. Oslobođen carine od 4,5% na uvoz nelegiranog aluminija davne 2017te - nikakav efekt na budžet se neće desiti koji se nije već desio
6. Izvoz je 320miliona odnosno oko 2,6% ukupnog izvoza BiH (za stvarni efekt treba umanjiti i uvoz koji postoji zbog njih - sirovina & struja)
7. Željeznice gube jednog od najvećih klijenata - ovdje vidim najveći uticaj propasti Aluminija
8. Povezane firme gube izvor jeftine sirovine (Feal i slični) - iskreno nije mi ih žao jer će imati samo manju dobit a aluminij će nabavljati po tržišnim cijenama ali treba i ovo uključiti u kalkulaciju zbog stvarnog efekta
9. Privreda Mostara gubi direktno zbog gubitka radnih mjesta 3000KMx900x12=32.400.000KM na godišnjem nivou - ovdje će najviše osjetiti građani efekt zatvaranja tvornice
10. Nema više "dotiranja" iz budžeta u kompaniju - novac ostaje za perspektivne kompanije (bez političkih konotacija ovdje molim Vas)
11. Slobodno dodajte

Napomena: Nije cilj da se neko raduje ili nešto slično već da vidimo koliki je stvarni efekt gašenje proizvodnje - mislim da je puno manji nego što se priča ali je i dalje veliki.
Post Reply