Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jajara

#4101 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

howdy wrote:
jajara wrote:SUDE MI ZATO STO KOMBINAT VOLIM VOLIM NAJVISE STO SAM GRADIO MOJE CELIJE
Eto vidis, mos ic pjevat po Makarskoj, nema zime za tebe.
pjevam i placem - mate bulic
sumirprimus

#4102 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by sumirprimus »

jajara wrote:ovi kad spomenu gospu i vjeru odma bi sebi tać opalio kad vidim s kim se dopisujem
Jesam reko :lol:
Tac :mrgreen:
sumirprimus

#4103 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by sumirprimus »

славянин wrote:
sumirprimus wrote:Kaje se opismenijo...
:lol: Jel to ispravljas dr.mr a
Senjor lektora :zjev:
dustaban

#4104 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by dustaban »

jajara wrote:
howdy wrote:
jajara wrote:SUDE MI ZATO STO KOMBINAT VOLIM VOLIM NAJVISE STO SAM GRADIO MOJE CELIJE
Eto vidis, mos ic pjevat po Makarskoj, nema zime za tebe.
pjevam i placem - mate bulic
Kamen, krs i celijaaaaa...
jajara

#4105 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

sumirprimus wrote:
jajara wrote:ovi kad spomenu gospu i vjeru odma bi sebi tać opalio kad vidim s kim se dopisujem
Jesam reko :lol:
Tac :mrgreen:
sta si reko? da sam ja neka ljepenka sta li?
He1972

#4106 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by He1972 »

L u c i f e r wrote:Ok, dosta je bilo zaebancie.
Sada nesto ozbiljno i konstruktivno:

Sreca je u nesreci pa je postavljen kriz od 30 metara na Humu iznad Mostara.

Kako bi tek sve otislo u pizdu materinu da nije bozanske zastite koju on pruza, te poruka mira, ljubavi i suzivota kojom on zraci.

Hvaljen Isus i Marija.
Sve što diše neka hvali Gospoda!
Aleluja!

Image

ne kaže se aleluja nego al leluja zmeđu nogu
sumirprimus

#4107 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by sumirprimus »

Reko? Poreko :lol:
animus

#4108 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by animus »

Malo analize rada aluminija. Nisam odavno. :)
Od nove godine nisu marke platili za struju, nisu placali ni doprinose i ko zna sta jos nisu placali. Znaci totalni javasluk za sta je fakat kriva vlada federacije. Normalnu firmu bi davno zatvorili ali njih pustili.
Znaci pola godine proizvode aluminij i prodaju a nista ne placaju osim plata jer su znali da ce se ugasiti.
Pitanje je gdje su te pare jer su proizveli puno toga. Da se ne pojavi sada neki draganov poznanik koji ce izmedju ostalog i tim parama sada otkupiti aluminij. To smo vec ranije gledali vise puta a nedavno je bila i ona firma batagon u rs.
Steta sto nemamo nezavisno pravosuđe pa da sve preispita. Nisu oni djaba poklopili vstv i tuzilastvo.
L u c i f e r

#4109 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by L u c i f e r »

Rahmetli tema ko i Haluminij.
Jebat hin oboje.
Selam. :bih: :autic:
jajara

#4110 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

moze li neka analiza dijalize ili paraliza elektrolize?
daddy-kool

#4111 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

https://--- NO LINKS ---/nada-umire-posljedn ... od-lopova/
NADA UMIRE POSLJEDNJA: Može li pošteni građanin Jerko spasiti Hercegovinu od lopova?

Šef Kukićeve i Zlatkove Platforme za kasapljenje Aluminija u to doba bio je Ivo Bradvica. U tom smislu nisu neosnovane teze da je cilj bošnjačke Platforme bio toliko zadužiti Aluminij da se on više nikada ne oporavi. Prvo pravo ozbiljno financijsko ranjavanje Aluminija događa se pod Kukić-Lagumdžija upravom.

Ako se treba tražiti stvarni krivac onda je on u njegovim vlasnicima. Vladi FBIH. Upravo su oni iz godine u godinu dopušali nastavak agonije i ovisnost Aluminija o njima, bez obzira radilo se o HDZ SDA vladama ili Vladi Platforme.

Nisu dali upravama zadatak da pronađu model energetske neovisnosti, politika je držala tvrtku usko vezanu uz Vladu FBIH. Tvrtka vezana uz državu, energetski ovisna o državi, na svjetskom tržištu postala je nekonkurentna. Time i ubijena. I to onog trena nakon što je država naprosto jednog dana odlučila da više neće držati na životu Aluminij.
He1972

#4112 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by He1972 »

„ALUMINIJ" MOSTAR, KURS ZA POCETNIKE:

„Aluminij“ je dionicko drustvo sa suvlasnickim odnosom 44% vlada FBiH, 44% sitni dionicari i RADNICI, 12% vlada HR. Dionicari NISU odgovorni za rad firme, uprava, odnosno menadzment, upravni i nadzorni odbor su odgovorni. Dionicari i skupstina jesu posredno odgovorni jer biraju upravu, ali principijelno dionicari se ne ukljucuju u rad firme, to radi uprava. Dobra uprava vodi probitku firme, losa uprava vodi propasti fime.

Jednako kao sto je moguce biti dionicar „Aluminija“, moguce je biti i dionicar neke firme iz Paragvaja, jer su te dionice kupljene na nekoj berzi. Ako je dionicar firme iz Paragvaja drzavljanin i stanovnik BiH, on kao dionicar veze nema kako radi ta firma u Paragvaju, nego samo prati rast ili pad dionica te firme na berzi i sukladno tome ostvaruje dobit ili je na gubitku. Ista je prica i sa dionicarima „Aluminija“.

Hmmmmm.....ukupan dug „Aluminija“ je cca 400.000.000,00 KM. ZASTO radnici prozivaju vladu FBiH da bi vlada FBiH trebala platiti dug? Rekoh, dionicari NISU DUZNI placati nikakav dug firme, ali ako bi se (hipoteticki) dogovorili da se dug plati, onda je matematika prosta: vlada FBiH 176.000.000,00 KM, vlada HR 48.000.000,00 KM, ali i mali dionicari – RADNICI, treba da uplate 176.000.000,00 KM, JEDNAKO KAO I VLADA FBIH, znaci SVAKI od 900 radnika po 195.555,55 KM !!! Zasto prozivati vladu FBiH da je duzna da obezbijedi nastavak rada „Aluminija“ i da plati dugove, kada su sitni dionicari/radnici suodgovorni u istom procentu? Eto, za one kojima nije jasno, a to OVAKO niko iz medija ne objasnjava, da ljudima bude kristalno jasno o cemu se radi, neovisno od politike, struje iz Buskog jezera, o tome kome de facto i de jure ide novac iz „Aluminija“, ko je koliko izvlacio novaca, itd.
vivaldi

#4113 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

He1972 wrote:Zasto prozivati vladu FBiH
kada je agrokor propo nije hrvatska spasavala todorica vec je spasavala sebe jer se radilo o ogrmnoj firmi koja je mogla zaljuljat ekonomiju cijele drzave.

alumnij je bio jedan od oslonaca makroekonomke stabilnosti u federaciji, sve posljedice koje nastati propascu aluminija ce snositi federacija tj gradjani i tu mislim prije svega na finansijske
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4114 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by japin_mutapi »

vlada fbih tj. sda da spasi svoga pobratima hadezea iz hercegovine kako bi zajedno nastavili jahati na grbači napaćenog naroda i otimati - svako od svojih, naravno
Hajvan

#4115 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hajvan »

...na rende kora…
mO k3

#4116 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

opet mi nije jasno da SDA nije priskocila u pomoc hdzeu ....
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4117 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by japin_mutapi »

B: Žao mi je, ne mogu ti pomoći.
D: E, jebaji ga.

Image
zrakomlat

#4118 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

stakasa wrote:Ja mislim da daba spekulisete, niko nece Aluminij kupit jer nema racunice za to.
U Svedskoj postoji jedna fabrika koja proizvodi primarni aluminij
https://rusal.ru/en/about/50/
Kubal u Sundsvallu. I nju su Rusi kupili prije 15 - 20 godina. Prvo Glencore za marku pa onda Rusi od Glencorea. Ali su morali uloziti oko 200 miliona eura da zadovolje ekoloske norme. Fabrika se nalazi na nesaljenom sjeveru koji obiluje strujom iz hidroelektrana i najveci je poslodavac u toj oblasti. Zaposlenih je 450 a godisnja proizvodnja 130 tona, znaci ko Aluminij ali sa duplo vecim brojem zaposlenih. I ovako sredena, ova fabrika je stalno na rubu isplativosti.
Mozda je jos vazno napomenuti da polovica proizvodnje ide za potrebe svedske industrije a pola se izvozi.
I Kubal uvozi bauxit isto kao i Aluminij, znaci imaju struju i dobru volju
Al u BiH nebi uložili pare za ekološke norme, iako bi se na papiru naravno obavezali, i tu je već dobra ušteda.
vivaldi

#4119 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

mO k3 wrote:opet mi nije jasno da SDA nije priskocila u pomoc hdzeu ....
ne radi se ovdje o priskakanju u pomoc hdz-u vec samom sebi, mada je najispravnije reci narodu jer racun uvijek narod placa.

u zemlji kojoj je ocajnicki, doslovno ocajnicki potrebna reindustrijalizacija je iditoizam, nezamislivi iditoizam gasiti ovakvu firmu. jednostavno nema nikakvog smisla.

prica o platama, o ovom dugu za struju, o procnetu vlasnitsva je aposlutno nebitna u ovim okolnostima.
mO k3

#4120 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

vivaldi wrote:
ne radi se ovdje o priskakanju u pomoc hdz-u vec samom sebi, mada je najispravnije reci narodu jer racun uvijek narod placa.

u zemlji kojoj je ocajnicki, doslovno ocajnicki potrebna reindustrijalizacija je iditoizam, nezamislivi iditoizam gasiti ovakvu firmu. jednostavno nema nikakvog smisla.

prica o platama, o ovom dugu za struju, o procnetu vlasnitsva je aposlutno nebitna u ovim okolnostima.
Pa kako ja to vidim , a mozda grijesim HDZ je godinama trpao svoju armadu u taj kombinat i indirektno je kupovao socijalni mir . Posto je i SDA i HDZ u vidu da imaju svoju bazu stranackih botova od kojih ce uvijek da dobiju glas trebalo bi im biti u cilju da hdz ne izgubi potporu u Mostaru ...
palermo

#4121 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by palermo »

vivaldi wrote:

Nikako te ne shvatam. Ko je ugasio firmu ?
megaman4

#4122 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by megaman4 »

Priskocili bi ali Uncle Sam to ne da. Znaju za Draganovo surovanje sa Rusima koje pokusava uvuci u propali kombinat. Nema igre sa Washingtonom.

Ovo je interesno podrucje zapada i ako bude trebalo da se obnovi kombinat, bit ce to po diktatu Amerike gdje ce morati raditi ljudi svih nacionalnosti.
invincible1921

#4123 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by invincible1921 »

Vlada FBiH je imala moc u vezi aluminija koliko i prosjecna mjesna zajednica.

Svhvatite da je to bila UZP prcija koju je HDZ kontrolisao 101% bez da je iko smio i pokusat da se umijesa na bilo kojo nacin.
Haris.ba

#4124 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

vivaldi wrote:
He1972 wrote:Zasto prozivati vladu FBiH
kada je agrokor propo nije hrvatska spasavala todorica vec je spasavala sebe jer se radilo o ogrmnoj firmi koja je mogla zaljuljat ekonomiju cijele drzave.

alumnij je bio jedan od oslonaca makroekonomke stabilnosti u federaciji, sve posljedice koje nastati propascu aluminija ce snositi federacija tj gradjani i tu mislim prije svega na finansijske
Kakve ba makroekonomske stabilnosti? Firma proizvodila gubitke? Zavalila elektroprivedu stotine miliona, i to stabilnost?

Rastegljiv ti taj pojam stabilnosti.

Isto ko sto si pravdao proizvodnju gubitaka time sto su svi duzni, pa mi davao spiskove poreznih duznika. A isti dan izasla vijest o kvartalnim prihodima porezne od poreza na dobit.

A da ne pricamo da Aluminij ne moze uticati na makroekonomsku stabilnost ako gledamo knjisku definiciju.

Isto su radili komunisti. Radi deviza i socijalnog mira prebacivali interno u drzavi iz supljeg u prazno, i vikali radi izvoz. A u biti bili konkurentni na racun sirovina.

Nije Covke dzaba komunisticki direktor bio. I ne zna drugacije.
zrakomlat

#4125 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

japin_mutapi wrote:bolje dvanaest plata po 3 milje nego osam plata po 7 stoja
:lol:
Post Reply