Aluminij Mostar
Moderator: anex
- tandmand
#3826 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
'U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku'', rekao je jedan od radnika novinarima. Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je urađeno katastrofa za sve. ''Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imati kruha'', rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju.
Svi ćemo, neko prije neko kasnije ...
-
Škobo Habu
#3827 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Bošnje se izruguju Hrvatima.tandmand wrote:'U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku'', rekao je jedan od radnika novinarima. Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je urađeno katastrofa za sve. ''Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imati kruha'', rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju.
Hrvati Bošnjama.
Srbi likuju.
Svi u istim govnima. Mole boga da Njemačka ne uđe u recesiju.
-
statixx
#3828 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
daddy-kool wrote:https://hms.ba/hrvatski-ministri-horvat ... decih-dan/
Na pitanje što je s Lukom Ploče, kojoj je mostarski Aluminij donosio 50 posto prihoda, Horvat je odgovorio da će se sve što će biti vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija “dogoditi u nekoliko sljedećih dana i u ovom trenutku bilo kakve insinuacije, što, gdje, kako, su preuranjene”.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/je-li- ... a/1254805/Pogon elektrolize koji je glavni potrošač električne energije može biti ukinut, jer će jeftina sirovina iz Rusije biti obrađivana u Mostaru, trošiće plin sa terminala iz Ploča u vlasništvu firme PPD iz Hrvatske preko koje Gazprom prodaje plin iz Rusije. Da li je sada razumljiva naizgled ničim izazvana odluka Vijeća ministara od kraja prošle godine o ukidanju carina na uvoz nelegiranog aluminija?
https://zurnal.info/novost/20873/vijece ... -aluminija„Mjesečne potrebe privrednog društva Aluminij d.d. Mostar za nelegiranim aluminijem su oko 20 hiljada tona“, piše u Informaciji koju su u julu ove godine sačinili čelnici Aluminija i federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
To znači da bi, prema gruboj procjeni, Aluminij mogao uvesti oko 240 hiljada tona nelegiranog aluminija, na šta bi, u budžet BiH, morao uplatiti carinu u iznosu od oko 36 miliona maraka. Zahvaljujući odluci Vijeća ministara – tih 36 miliona maraka neće biti uplaćeno. Ali to nije sve.
- mO k3
#3829 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
tandmand wrote:'U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku'', rekao je jedan od radnika novinarima. Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je urađeno katastrofa za sve. ''Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imati kruha'', rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju.
3000x13x15= 585.000 KM....
Ako nije 30% ustedio onda je sam kriv
- Hajvan
#3830 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
al najjci su ovi sto prizivaju tzv pravu drzavu
ko biva ona prijasnja bila prava..
bili jaci i od …
chek od koga u evorpi,,,bugara…to smo i sad
odes u madjarsku, za koju smo shatro bili shatro zapad, sjebeeeesh se od kolichini dobrile i razvijenosti…
to metroi ko u londonu, vlastite proizvodnje, a prava drzava imala jednu i po stanicu
ahahahahahahahhaahah
bili jaci i od …
odes u madjarsku, za koju smo shatro bili shatro zapad, sjebeeeesh se od kolichini dobrile i razvijenosti…
to metroi ko u londonu, vlastite proizvodnje, a prava drzava imala jednu i po stanicu
ahahahahahahahhaahah
- mO k3
-
daddy-kool
#3832 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Neće ni za njih onda biti zime.statixx wrote:daddy-kool wrote:https://hms.ba/hrvatski-ministri-horvat ... decih-dan/
Na pitanje što je s Lukom Ploče, kojoj je mostarski Aluminij donosio 50 posto prihoda, Horvat je odgovorio da će se sve što će biti vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija “dogoditi u nekoliko sljedećih dana i u ovom trenutku bilo kakve insinuacije, što, gdje, kako, su preuranjene”.https://www.fokus.ba/vijesti/bih/je-li- ... a/1254805/Pogon elektrolize koji je glavni potrošač električne energije može biti ukinut, jer će jeftina sirovina iz Rusije biti obrađivana u Mostaru, trošiće plin sa terminala iz Ploča u vlasništvu firme PPD iz Hrvatske preko koje Gazprom prodaje plin iz Rusije. Da li je sada razumljiva naizgled ničim izazvana odluka Vijeća ministara od kraja prošle godine o ukidanju carina na uvoz nelegiranog aluminija?
https://zurnal.info/novost/20873/vijece ... -aluminija„Mjesečne potrebe privrednog društva Aluminij d.d. Mostar za nelegiranim aluminijem su oko 20 hiljada tona“, piše u Informaciji koju su u julu ove godine sačinili čelnici Aluminija i federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
To znači da bi, prema gruboj procjeni, Aluminij mogao uvesti oko 240 hiljada tona nelegiranog aluminija, na šta bi, u budžet BiH, morao uplatiti carinu u iznosu od oko 36 miliona maraka. Zahvaljujući odluci Vijeća ministara – tih 36 miliona maraka neće biti uplaćeno. Ali to nije sve.
Na sve se mislilo, nema šta.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3833 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

evega i plenkoviĆ stigo na zadušnicu... neka mu je vječna slava i rahmet... El Fatiha.
- Janjicar
#3834 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Škobo Habu wrote:Bošnje se izruguju Hrvatima.tandmand wrote:'U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku'', rekao je jedan od radnika novinarima. Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je urađeno katastrofa za sve. ''Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imati kruha'', rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju.
Hrvati Bošnjama.
Srbi likuju.
Svi u istim govnima. Mole boga da Njemačka ne uđe u recesiju.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3835 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Čoviću gađali auto: Mostarom odjekuje “lopove, lopove” i "izdaja, izdaja”
- Maraschino
- ultima_palabra
#3837 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
I sad se u Sarajevo osiguranju pita.JThomas wrote:sa istim postotkom vlada (odnosno njen dio za do ivana) se u duhanari pitala sve.
- stakasa
#3838 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ja mislim da daba spekulisete, niko nece Aluminij kupit jer nema racunice za to.
U Svedskoj postoji jedna fabrika koja proizvodi primarni aluminij
https://rusal.ru/en/about/50/
Kubal u Sundsvallu. I nju su Rusi kupili prije 15 - 20 godina. Prvo Glencore za marku pa onda Rusi od Glencorea. Ali su morali uloziti oko 200 miliona eura da zadovolje ekoloske norme. Fabrika se nalazi na nesaljenom sjeveru koji obiluje strujom iz hidroelektrana i najveci je poslodavac u toj oblasti. Zaposlenih je 450 a godisnja proizvodnja 130 tona, znaci ko Aluminij ali sa duplo vecim brojem zaposlenih. I ovako sredena, ova fabrika je stalno na rubu isplativosti.
Mozda je jos vazno napomenuti da polovica proizvodnje ide za potrebe svedske industrije a pola se izvozi.
I Kubal uvozi bauxit isto kao i Aluminij, znaci imaju struju i dobru volju
U Svedskoj postoji jedna fabrika koja proizvodi primarni aluminij
https://rusal.ru/en/about/50/
Kubal u Sundsvallu. I nju su Rusi kupili prije 15 - 20 godina. Prvo Glencore za marku pa onda Rusi od Glencorea. Ali su morali uloziti oko 200 miliona eura da zadovolje ekoloske norme. Fabrika se nalazi na nesaljenom sjeveru koji obiluje strujom iz hidroelektrana i najveci je poslodavac u toj oblasti. Zaposlenih je 450 a godisnja proizvodnja 130 tona, znaci ko Aluminij ali sa duplo vecim brojem zaposlenih. I ovako sredena, ova fabrika je stalno na rubu isplativosti.
Mozda je jos vazno napomenuti da polovica proizvodnje ide za potrebe svedske industrije a pola se izvozi.
I Kubal uvozi bauxit isto kao i Aluminij, znaci imaju struju i dobru volju
- stakasa
#3839 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ispran mozak i onda je to laka meta lopovima na vlasti. Eno nosara kaze zabrani uvozinvincible1921 wrote:stakasa wrote:Kako nikada ne podete od toga da firma ove vrste nema buducnost!? Pogresna bransa, nema razloga da je neko kupi bez obzira na cjenu![]()
![]()
Kao i 100 drugih. Jednostavno vrijeme nas je pregazilo nije ovo vise socijalizam.i 1965.
- mO k3
#3840 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
picke dok su radili nije im bio lopovpici wrote:Čoviću gađali auto: Mostarom odjekuje “lopove, lopove” i "izdaja, izdaja”
![]()
hafise , hafise
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#3841 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ah joj, davali pozamasne plate svojim radnicima i bonuse direktorima; a ucinkovitost ispod nule, stas ocekivati, colaps nema treceg...
-
Heller
#3842 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Biznis ideja, rentat im nejač na raspustu za ovih protestatandmand wrote:'U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku'', rekao je jedan od radnika novinarima. Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je urađeno katastrofa za sve. ''Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imati kruha'', rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju.
- Maraschino
#3843 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Boli Hafisa neka stvar, cim zazimi on ce opet potpaliti a do tada gOnja ribu po Neretvi.mO k3 wrote: picke dok su radili nije im bio lopovsada kada nemaju posla lopov ...
hafise , hafisekakva je situacija nakon sto ti se kotlovnica ugasila?
- mO k3
#3844 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Maraschino wrote:Boli Hafisa neka stvar, cim zazimi on ce opet potpaliti a do tada gOnja ribu po Neretvi.mO k3 wrote: picke dok su radili nije im bio lopovsada kada nemaju posla lopov ...
Bez zeze ovaj sto ga znam kaze da je vrhunski ribar da cesto provodi vrijeme na vodi , mozda je i to razlog zasto se tri puta zenio
- славянин
#3845 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nekako zvuci poznato... kao da smo vec vidili mnogo puta takav scenario kada su se fabrike gasile.mO k3 wrote: picke dok su radili nije im bio lopovsada kada nemaju posla lopov ...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
-
Škobo Habu
#3847 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Hafis je viđen kako patrolira Šantićevom, jer je iz Središnjice stigla obavijest kako se sa istočne strane sprema infiltrirati 1000 prosvjednika u dresovima Zrinjskog među radnike "Aluminija", kako bi izazvali nerede i sukobe.Maraschino wrote:Boli Hafisa neka stvar, cim zazimi on ce opet potpaliti a do tada gOnja ribu po Neretvi.mO k3 wrote: picke dok su radili nije im bio lopovsada kada nemaju posla lopov ...
Neki će i preko Huma probati da se prebace.
Hafise, je l' sve pod kontrolom?
- moa
#3848 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ma mi se furamo da smo nesto to nam je kompleks koji je u genu i tesko ga se rijesitHajvan wrote:al najjci su ovi sto prizivaju tzv pravu drzavu
bili jaci i od …
ahahahahahahahhaahah
- arzuhal
#3849 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kad-tad narod počnet ubirati plodove vlastitog nacionalizma, to je velika pravda za svaki narod koji je mukotrpno gurao "svoje"

- славянин
#3850 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Bili jaci od... ko te napao ? Koliko sam citao Jugoslavija nije pristala da bude satelit SSSRa niti zapada.To je luksuz koji je rijetko ko mogao priustiti.Prilicno je jasno da bi sovjeti silom uzeli jugoslaviju da nisu znali da bi se rat oduzio i imao gubitke koji bi im prevazisli korist koju bi dobili.Dosta to govori o kapacitetu za odbranu.Hajvan wrote:al najjci su ovi sto prizivaju tzv pravu drzavu
bili jaci i od …
ahahahahahahahhaahah
Jaci od Bugara ?? Po cemu tj. kojoj stavci ?
Da odes danas u madjarsku, nakon sto je unistena drzava koja je 80ih bila mnogo bolja od te Madjarske, i dok smo ovamo rusili i nakon tog rusenja krali oni su gradili - jeli to tesko razumiti ? Ili treba porediti danasnju Madjarsku i Jugoslaviju 80ih.
Koliko se cega proizvodilo u Jugoslaviji mozemo i danas viditi, tj ovako podsjetiti se kada gase fabrike koje su pravljene prije 30-40-50 godina a uspjeli smo sto jedan forumas rece da napravimo fabriku pastete.Molimo Kineze da naprave jedan blok termoelektrane..